10 NAJTRAŽENIJIH ZANIMANJA: Programere jure da im daju posao!

Izvor: Telegraf.rs
Objavljeno: 10.7.2014.

 

Najtraženijih pet zanimanja su:

 

- programer,
- JAVA programer,
- PHP programer,
- NET diveloper i
- softver inženjer.

 

U prvih 10 su inženjer elektrotehnike, iOS diveloper, diplomirani inženjer mašinstva, C programer i komercijalista.

Koje su tražene profesije u Srbiji danas? 

Na listi najtraženijih zanimanja u Srbiji, ubedljivo dominira IT struka, jer je čak sedam profila među prvih 10 na toj listi iz te sfere.

Ministarstvo prosvete i sajt poslovi.infostud objavili su grafikon koji pokazuje koje struke imaju najviše šansi da nađu posao u Srbiji, kao i u kojim oblastima posla ima najviše.

Najtraženijih pet zanimanja su programer, JAVA programer, PHP programer, NET diveloper i softver inženjer. U prvih 10 su još diplomirani inženjer elektrotehnike, iOS diveloper, diplomirani inženjer mašinstva, C programer i komercijalista.

Na grafikonu se nalazi pregled 50 poslova koji su najbolje rangirani prema šansi za zaposlenje.

 

Poslovi koji vas čekaju ako ih znate raditi

 

Ovi podaci, koji se odnose na 2013. godinu, dobijeni su zahvaljujući saradnji sa poslovi.infostud.com, sajta koji objavljuje oglase za posao pretežno u privatnom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Grafikon desno prikazuje ukupan broj oglasa za ovih 50 zanimanja u 2013. godini grupisanih po oblastima.

Ova mera predstavlja matematičko očekivanje broja uspešno dobijenih poslova ukoliko bi se kandidat sa potrebnim kvalifikacijama javio na sve oglase za to radno mesto u toku jedne godine.

 

Na primer, ukoliko se mesar prijavi na sve oglase za posao mesara u toku godinu dana, statističko očekivanje je da će 6,77 puta dobiti posao.

Takođe, primećuje se da je na primer na grafikonu desno najzastupljeniji posao trgovca, odnosno da se u najvećem broju oglasa za posao u 2013. godini tražio trgovac.

Na grafikonu levo, međutim, posao trgovca (prodavac) rangirano je tek na 19. mestu, što je posledica velike konkurencije, odnosno velikog broja trgovaca koji traže zaposlenje. Samim tim, šansa za zaposlenje je manja, navodi se u saopštenju.

Ukoliko i Vi želite da postanete jedan od traženih programera, upišite neki od najtraženijih IT programa obrazovanja i proverite da li su online kursevi prihvatljiva opcija učenja za Vas.

  • 04.08.2014 13:03

Komentar