Sačuvajte vaše podatke pre nego što bude kasno. 3, 2, 1 bekapuj!

Kada se hard disk pokvari i kada nemate rezervnu kopiju podataka koji su se nalazili na njemu, tada je uglavnom prekasno. Nije pitanje da li će vaš hard disk jednom prestati da radi, već kada će se to desiti.

bekap  

U nedavnom istraživanju Backblaze servisa za online bekapovanje podataka, čak 54% učesnika je izjavilo da poznaje nekog ko je nedavno izgubio sve svoje podatke sa računara. Da li ste znali da većina kompanija nikad ne pravi bekap, ne enkriptuje relevantne podatke, niti ima najosnovniji sistem mrežne zaštite?

Bekapovanje podataka se vrši na dva načina. Pravljenjem rezervne kopije sistema na čvrstom disku ili online, pomoću napredne internet tehnologije.

Čemu to?

Prema istraživanju koje je sprovedeno početkom godine povodom Svetskog dana bekapa, neki od razloga za bekapovanje mogu biti sledeći:

  • Nezgode se jednostavno dešavaju bilo da računamo na njih ili ne
  • 113 telefona izgubi se širom sveta svakog minuta
  • Jer 30 odsto ljudi NIKADA ne bekapuje svoje podatke
  • 29 odsto katastrofa dogode se sasvim slučajno
  • Jedan od 10 kompova zarazi se svakog meseca

Da li su vam ovi razlozi dovoljni kako biste saznali nešto više o bekapu i počeli još danas da praktikujete novostečeno znanje?

bekap podataka

Šta nije bekap?

  • Bekapovanje podataka sa vašeg laptopa na SD karticu
  • Bekapovanje podataka na čvrsti disk koji je udaljen od vašeg računara svega 20 cm
  • Bekap podataka sa jednog na drugi Gmail nalog
  • Bekap podataka iz jednog u drugi folder na istom računaru
  • Fotografije koje se nalaze i na memorijskoj kartici vaših aparata
  • Bekapovanje i brisanje originalnog dokumenta, fajla

3-2-1 strategija za bekapovanje podataka

Ova strategija podrazumeva da imate barem 3 kopije svojih podataka, u 2 različita formata od kojih 1 nije u neposrednoj blizini vašeg računara.

Tri različite kopije znači da bi trebalo da imate toliki broj primeraka vaših podataka, ali ne na istom mestu (kao što smo i rekli, različiti folderi na istom hard disku ili flešu se ne računaju). U digitalnoj eri je veoma lako napraviti kopije podataka koji su od nemerljive važnosti za vas i vaše poslovanje. Samim tim što ćete ih imati na više uređaja ili servisa, smanjujete potencijalnu opasnost da ostanete bez nekog dokumenta koji vam sutra može biti od neprocenjive vrednosti. Nekad oporavak oštećenih podataka nije opcija pa bi svakako trebalo razmisliti o alternativama.

E sad, zašto dva različita formata? To znači da morate koristiti najmanje dva različita načina da sačuvate svoje podatke. Npr. skladištenje vaših fajlova na DVD-u i Dropboxu ili hard disku i fleš memoriji, itd.

bekap podataka

O trećem pravilu i nije potrebno preterano diskutovati. Potrudite se da bar jedan izvor na kojem se nalaze svi vaši bitni podaci ne budu na istoj fizičkoj lokaciji kao vaš računar.

Šta bi trebalo uraditi?

Najosnovnije što možete uraditi, jeste sledeće:

  • Da imate dva kompletna fizička bekapa podataka (hard disk, memorijska kartica). Potrudite se da se bekapovanje vrši bar jednom nedeljno. Ovaj proces možete i automatizovati.
  • Bekapujte svaki uređaj koji sadrži vama bitne podatke. Telefon, takođe.
  • Bekapujte svoje podatke zahvaljujući cloud tehnologiji (CrashPlan, DropBox, SkyDrive, itd.).
  • Nemojte slepo verovati online servisima za skladištenje podataka. 
  • Nemojte držati eksterne bekape na jednom mestu.

Da li je ova strategija perfektna?

Naravno da ne postoji savršen bekap sistema i podataka, međutim 3-2-1 pristup čuvanju podataka je najefikasnija metoda za većinu pojedinaca i preduzeća. Čak i Vlada SAD preporučuje ovaj način skladištenja podataka.

Pored gore pomenute metode skladištenja, postoji još mnogo načina da sačuvate podatke od važnosti. U narednih nekoliko godina, očekuje se potpuni prelazak na rad u mrežnom okruženju svih IT orijentisanih privrednih subjekata, što će dodatno povećati potražnju ovakvih profila.

Ukoliko biste voleli da se zaposlite kao sistem administrator ili mrežni projektant u nekoj od kompanija koje prepoznaju važnost računarskih mreža u svom poslovanju, možete steći neophodno znanje za samo godinu dana, učeći od vrsnih stručnjaka i doktora nauka iz oblasti informacionih tehnologija, bilo da se odlučite da to uradite iz udobnosti svog doma koristeći savremenu platformu za učenje na daljinu, ili da pohađate nastavu u savremeno opremljenoj učionici zajedno sa vašim budućim kolegama.

Ukoliko se opredelite za učenje na daljinu, nastavu možete pratiti online bilo da se nalazite u Beogradu, NišuInđiji ili bilo kom drugom mestu u Srbiji. Takođe, nastavu možete da pratite i iz Sarajeva, BihaćaBanja Luke ili nekog drugog mesta u BiH.

  • 19.08.2015 12:05

Komentar