Savet: 20 koraka do savršenog WEB dizajn layout-a / II deo

WEB dizajn


Za početak, prisetimo se prvih 10 koraka do savrsenog web dizajna:

  1. Najpre, prenesite svoje misli na papir
  2. Počnite da dizajnirate od okvira ka unutrašnjost
  3. Dodajte mrežu(grid) svom PSD fajlu
  4. Izaberite svoju tipografiju
  5. Izaberite svoju color šemu
  6. Podelite svoj layout
  7. Preispitaj već ustanovljenje stvari
  8. Izazovite sebe
  9. Obratite pažnju na detalje
  10. Ponašajte se prema svakoj komponenti kao da će biti predstavljana na dizajn konkursu

Nadamo se da su vam prvih 10 saveta bili od koristi, ali i da će vam koristiti i nadalje. Ako još uvek niste počeli da ih koristite, savetujemo da to što pre uradite jer, kao što smo već napomenuli, na taj način ćete ubrzo biti na putu ka stvaranju profesionalnog web-sajt layout-a.

11. Izoštrite svoj rad.

moderno i privlačno dizajnersko rešenje

Pri razmatranju estetskog dela, postoje neke uobičajene stvari koje treba izbegavati u cilju stvaranja čistog i tačnog web dizajna. O nekim elementima bi trebalo više voditi računa dok pokušavate da napravite moderan i privlačan dizajn; recimo: preterano korišćenje gradijenta, mutne ivice, renderovanje fonta (neki fontovi su čitljiviji u zavisnosti od njihove veličine, pa morate biti pažljivi pri renderovanju fonta) i okviri koji spajaju elemente sa pozadinom.
Ovo su samo neki od primera oko kojih bi trebalo da budete pažljivi, ali u stvarnosti lista je mnogo duža. Uvek sagledajte vaš dizajn u celini, da biste videli da li sve radi kako treba, a zatim analizirajte svaku komponentu pojedinačno.

12. Organizujte svoj PSD fajl.

Dobra organizacija olakšava rad u Photoshopu

Ovo je (zajedno sa korišćenjem matrice) jedan od najvažnijih saveta u vezi sa dizajniranjem u Photoshop-u. Uprkos veličini projekta i broja dizajnera koji rade ili će raditi na njemu, neophodno je da vaše fajlove organizujete i držite ih "čistim". To će olakšati izvoz različitih elemenata, ubrzati proces dizajniranja i rad sa deljenim datotekama sa drugim dizajnerima.

13. Dizajnirajte najbolji scenario, ali se pripremite za najgore.

Izgled dizajna web sajta na različitim uređajima

Posao dizajnera je rešavanje problema bez obzira na ograničenja. Kod web dizajna ograničenja mogu biti konceptualne i/ili tehničke prirode.

Treba dizajnirati sajt koji može da radi u idealnom scenariju, ali i u onom najlošijem. Na primer, kada posetilac koristi zaista mali ekran za proveru sajta, a na njemu jedva da ima sadržaja, sajt može izgledati izdeformisano.

Međutim, za potrebe predstavljanja vašeg rada, preporučujemo vam izradu najboljeg scenarija. Zato ćemo prikazati sajt sa idealnom količinom sadržaja na njemu, prikazaćemo ga na pregledaču (browser) koji bi trebalo da bude uobičajeni pregledač većine korisnika sajta i prikazaćemo ga u idealnoj veličini.
Imajte na umu da će vaš dizajn izgledati drugačije na različitim uređajima i u različitim rezolucijama ekrana.

14. Budite opsednuti vašim dizajnom, dok ga ne zamrzite.

Objektivnost u proceni realizovanog web dizajna

Kad god završite dizajn, osećate da ste ponosni. Probajte da ga učinite delom svog života. Uzimajte screenshot-ove, gledajte ga na različitim uređajima, postavljajte ga kao pozadinu, ili ga, čak, odštampajte i zalepite na zid.

Ubrzo ćete doći do tačke gde ćete početi da mrzite svoj sajt. Tek tada ćete biti dovoljno objektivni da uvidite da li je sve onako kako treba da bude. Na kraju ćete ga promeniti. Objektivnost u proceni svog rada je znak vaše dizajnerske zrelosti, a to znači da konačno počinjete da učite iz sopstvenih grešaka.

15. Ne trošite mnogo vremena na koncept, pre nego što ga podelite sa klijentom.

Kada krenete sa dizajniranjem web sajta, najpre se uverite da ste Vi i Vaš klijent na "istoj strani" i da imate ista očekivanja. Kada se to desi i početni koncept bude usvojen, možete se malo opustiti i polako dovesti vaš dizajn do savršenstva.

Ali, ako nakon prvog predstavljanja koncepta klijent ne bude zadovoljan njime, trebalo bi da prikupite što više povratnih informacija, jer će vam one pomoći da napravite prikladniji koncept, koji će odgovarati vašem klijentu.

16. Budite najbolji prijatelj sa developerom/programerom.

saradnja sa web developerom

Programeri su kreativni ljudi i vole svoj posao onoliko koliko i mi dizajneri. Međutim, oni nisu uvek uključeni u projekat od samog početka. Dešava se da se uključe tek onda kada je koncept dizajna već gotov, što automatski poništava njihovu kreativnu ulogu u čitavom procesu.

Ovakav način rada je pogrešan; neke od najboljih ideja dolaze upravo od razvojnog tima, što znači da čitav tim treba da bude uključen. Na taj način doći ćete do boljih ideja i kvalitetnije realizacije projekta na kraju.

17. Prezentacija: objasnite im vaš koncept kao da su četvorogodišnjaci.

Jasna prezentacija pred klijentima

Koliko je važno da uradite dobar posao, toliko je važno i kako ćete vaš posao prezentovati klijentima.
Vaš najbolji dizajn može biti ignorisan i odbačen od strane klijenata, ukoliko ga ne prezentujete kako treba. Uvek imajte na umu da ono što je vama potpuno jasno ne mora biti jasno i nekome ko vaš dizajn vidi prvi put.

18. Volite svaku vašu ideju, ali nemojte se previše vezivati za njih.

Treba znati zauzeti se za svoje ideje i shvatanja i onda kada tim ili klijenti ne vide vašu ideju kao "onu pravu". Morate čvrsto verovati u ono što radite, ali trebalo bi i da budete otvoreni za brzo odbacivanje neke ideje i smišljanje druge, sasvim drugačije onda kada je to potrebno. Ne zaboravite da uvek postoji više od jednog jedinstvenog rešenja.

19. Pratite svoj dizajn tokom razvojnog procesa.

Praćenje razvojnog toka dizajniranog projekta

Možda ste primetili koliko ste puta zatekli sebe kako se borite sa dizajnom novog projekta, kada prethodni koji ste upravo završili prelazi u razvojnu fazu. Suprotno vašem opštem uverenju, rad na projektu nije gotov kada isporučite CSS stilove i PSD fajl developerima.

Ako vam je zaista stalo do vašeg dizajna i vaših ideja i ako želite da one budu dobro uklopljene u sajt, budite u kontaktu sa vašim developerom, pomozite mu koliko je potrebno dok ne budete sigurni da je svaki pixel savršeno uklopljen.

20. Pokažite svoj rad u toku.

Dokumentovanje rada na dizajnu

Kao deo zajednice dizajnera, svi mi volimo da vidimo ne samo konačne rezultate, već i rad u toku. Kada projekat bude gotov i kada dobijete odobrenje od klijenta, treba ga promovisati i, ako je moguće, napraviti studiju o toku rada, i to zajedno sa delovima koji nisu ušli u konačan dizajn. Na taj način ćete doprineti i drugim dizajnerima, a i sami ćete dobiti potrebne povratne informacije o svom dizajnu

 

  • 17.12.2012 09:59

Komentar