Deficit IT stručnjaka u svetu

 

Poznato je da postoji nedostatak ICT veština u Evropi, kako u nedostatku sposobnosti kod postojeće radne snage, tako i nedostatak stručnjaka.

 

Procene ovog nedostatka variraju, ali sudeći po ranijim procenama zvučnih EU izvora, broj od 800.000 u 2001. god. je do 2003. godine porastao na 1,5 miliona. Danas broj potrebnih stručnjaka premašuje pomenutu cifru.

 

Analiza urađena u EUCIP* projektu pokazuje da će ove procene možda biti smanjene na 50% ranijih procena usled skorašnjeg ekonomskog pada. Međutim, nedostatak IT stručnjaka je još uvek najvažniji sa širokim posledicama na evropsku stučnost ukoliko se ne preduzmu mere za poboljšanje te situacije.

 

Cilj unutar EUCIP-a je bio da se proces sertifikacije započne tokom 2002. godine. Očekuje se da će broj pojedinaca koji će proći ovaj proces porasti na više od 200.000 od 2006. god. što je veoma značajan doprinos procesu prevazilaženja nedostatka stručnosti u Evropi. ITAcademy podržava ovu inicijativu.


Napomena:

*EUCIP je prva verzija CEPIS-a (the Council of European Professional Informatics Society - Odbor evropskog društva profesionalnih informatičara).
EUCIP je profesionalna sertifikacija i shema razvoja kompetentnosti, čije su ciljne grupe IT profesionalci i stručnjaci.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Zimski upisni rok je u toku!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.