Kako poznate kompanije menjaju dizajn svojih logoa:
3 principa sa primerima

Logo kompanije može da se menja.

Iako predstavlja jedan od najvažnijih simbola preduzeća, dizajn logoa vredi promeniti ako za to postoje realni razlozi. Tržišno, pravilna promena logoa modernizuje preduzeće i utiče na povećanje prometa.

Kada znate šta smete, a šta ne smete da radite kada menjate logo preduzeća, možete da pojačate imidž preduzeća, dovedete nove kupce, stvorite jaču vezu sa postojećim i zabeležite odličnu referencu.

Veliki broj poznatih kompanija i institucija su tokom godina menjali svoje logoe, bez lošeg uticaja na svoj imidž. Svoje logoe su menjale kompanije kao što su Adidas, Alfa Romeo, Adobe, BBC, Kodak, Bacardi, Shell, Federal Express, Fiat, Ford, IBM, CitiBank, Microsoft, Bosch, Apple, Pepsi, Xerox, Becks i mnoge druge.

Ovo su tri principa koje je dobro koristiti pri promeni logoa poznatog preduzeća.

Ono šta je prepoznatljivo se zadržava

Adobe, sa trouglastim i nejasnim slovom A je poznat i danas.                 

U decembru 1982. Čak Geske i Džon Varnok su formirali novu kompaniju Adobe Systems. Dva četrdesetogodišnjaka su razvila jedinstven poslovni softver i programski jezik nazvan PostScript.

Grafički dizajner Marva Varnok je dizajnirala prvi logo koji je krasilo trouglasto slovo A,  ostala slova drugačijeg oblika od uobičajenih, plava boja u pozadini. Originalni logo je predstavljao osnovu kako će novi logo izgledati u budućnosti.

Novi dizajn slova A pokazuje kako Adobe poštuje i čuva svoju grafičku istoriju.

Ono šta je komplikovano se pojednostavljuje

Pogledajte Apple-ov prvi logo.         

Mala jabuka ispod drveta sa natpisom Apple u ramu slike.

S obzirom da je prvi logo bio suviše komplikovan i težak za gledanje, Regis Mek Kenna je počela da radi na izmeni logoa nekoliko godina kasnije.

Prvo je dodala ugriz kao koncept zavođenja tržišta i kupaca.

Crno bela verzija je bila zamenjena logoom jabuke u bojama duge koja asocira na biblijsku priču o Adamu i Evi u kojoj jabuka predstavlja i voće i drvo znanja. Poruka ljudima je bila: “Sledite svoje snove!”

Iako to nije bio prvobitni cilj logoa, on je pomogao firmi da je potrošači primete i indirektno utiče na povećanje prodaje.

Kasnije, logo se još više pojednostavio, izbacivanjem duginih boja.

Ono šta je jedinstveno u ideji se modernizuje

Burger King kompaniju su osnovali Dejvid Edgerton i Džejms Mek Lamor 1954. u Majamiju na Floridi.

Prvi restoran se zvao Insta Burger King.

1989. godine naziv je promenjen u Burger King, koji je i danas poznat širom sveta.

Originalni Burger King logo je izgledao kao sendvič. Lepinja presečena na pola crvenim slovima kojima je bilo ispisano Burger King. Ovaj logo je dizajniran 1969. godine i zadržao se sve do 90-ih godina prošlog veka.

1994. godine, stari logo je modernizovan i zamenjen drugačijim, finijim fontom i zaobljenim ivicama. Zadržao se do 1999. kada je kompanija odlučila da usavrši logo i još više stilizuje napola presečenu lepinju. Novi logo ima plavi uvojak oko lepinje i izraženija crvena slova, čime je dobio savremeniji izgled.

Pretvorite svoj talenat u dobro plaćeno zanimanje dizajnera

Kada spojite prirodni osećaj za vizuelno sa pravilnim rukovanjem 23 nova alata za dizajn, otvaraće Vam se uzbudljive mogućnosti zaposlenja, kreiranja, istraživanja lične umetnosti.

Saznajte više

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde