Obuke i kursevi: Prečica za bolji život?

Ako niste zadovoljni poslom kojim se bavite, pred vama je važan izbor – menjati sve iz korena ili izbegavati bilo kakav rizik. Upravo je ova raskrsnica mesto gde mnogi odustaju praktično na prvom koraku. Glavni razlog? Strah od nepoznatog. Da li je baš toliko teško uraditi nešto za sebe?

 Obuke i kursevi

Nekada su stvari bile jasne, školujete se iz jedne oblasti i onda se zaposlite u firmi u kojoj radite do penzije. Vremena su se promenila, tehnologija se mnogo brže razvija što direktno utiče i na ponudu poslova. Često se desi da su na tržištu rada u ponudi poslovi koji nisu ni postojali do pre nekoliko godina. Problem je i kod „klasičnih” poslova, jer se traže neke nove veštine koje nisu mogle da se nauče na fakultetu.  

To može da bude veliki problem za svakog ko nije spreman da se usavršava. Jednostavno, ako želite da imate dobru platu, morate da stičete nova znanja. U suprotnom, neko kome obuke i kursevi nisu strani dobiće posao ili unapređenje koje ste priželjkivali. Znanje je ono što se ceni, a na vama je da pokažete da ga posedujete.  

Poslodavci su naročito raspoloženi da pruže priliku svakome ko ume da radi. To je najizraženije u IT industriji, gde su mnogi dobili šansu bez obzira na to što nisu fakultetski obrazovani. Da tržištu rada fale stručni kadrovi – odavno je poznato, što je jedinstvena prilika mnogima da razmisle o svojim budućim koracima. 

Tu se pojavljuje dilema: da li ostati u okviru „svoje profesije” ili se prekvalifikovati. Iako je reč o individualnoj odluci, brojni su pozitivni primeri nezaposlenih (i slabo plaćenih) ljudi kojima su IT kursevi spasili karijeru. Moramo priznati da nije lako promeniti profesiju i krenuti od nule. Postoje određeni izazovi koje morate da prevaziđete na putu ka uspehu.

Kako da znate da treba da promenite profesiju

Kada dođe vreme za promenu, signali nisu suptilni, pre bi se mogli uporediti sa alarmom. Ipak, mnogi se odlučuju da ignorišu očigledne znake birajući „sigurnost” trenutnog posla, tj. kretanja po poznatom terenu. Ukoliko se prepoznate u nekim od sledećih primera, vreme je da promenite nešto u životu: 

  • slabo ste plaćeni;
  • posao vam je dosadan;
  • ne volite posao koji radite;
  • nemate nikakve ambicije za napredovanjem;
  • ne postoji mogućnost napredovanja;
  • plašite se šta će porodica reći ukoliko napravite drastičnu promenu;
  • imate strah od nepoznatog;
  • ne posedujete veštine za najtraženije poslove. 

I konačno smo došli do najveće prepreke – sve se na kraju svodi na znanja i veštine. Obuke i kursevi mogu da reše ovaj problem i otvore vam put ka daljem usavršavanju. Ipak, kako unaprediti karijeru? Da biste to rešili, morate da pođete od sebe.

Kako uspešno promeniti karijeru

Da se ne lažemo, nije lako preseći i reći: „Postaću programer / web dizajner / PR manager...” To je velika odluka iza koje morate da stanete i budete sigurni da ste napravili pravi izbor. Kursevi su zaista prečica za bolji život, ali samo ako ste sigurni da radite pravu stvar. Zato morate da budete iskreni prema sebi kada budete odlučivali o svojoj karijeri.  

Unapređenje karijere ne sme da bude isključivo u vezi sa novcem. Naime, nije dovoljan razlog želja za većom platom, svi žele da više zarađuju. Ne brinite, pare će doći, ali one prate znanje. Dakle, šta je to što vas zaista zanima? 

Svakako je najbolje i najbrže rešenje da jednostavno unapredite svoje veštine. To znači da ne krećete od nule, već želite da nadogradite svoja znanja kako bi bili konkurentniji u oblasti kojom se bavite. U tom slučaju su obuke i kursevi idealno rešenje, jer nude upravo to, uz potvrdu u vidu međunarodno priznatih sertifikata.

Kako početi karijeru od nule

Istražite koja znanja su preduslov za najtraženije poslove. Upoznajte se podrobnije sa popularnim poslovima kako bi vam bilo jasnije šta se zaista traži. Raspitajte se kod poznanika koji su promenili svoju karijeru ili pronađite na internetu iskustva drugih. Iznenadićete se koliko informacija možete da dobijete Google pretragom. 

Nakon toga, ukrstite svoje afinitete i znanja sa veštinama koje se traže na poslovima koji su vam interesantni. Pritom budite iskreni prema sebi i zamislite sebe na nekom od tih poslova. Ali zašto biste samo zamišljali? Mnoge kompanije imaju politiku otvorenih vrata kada omogućavaju zainteresovanima da obiđu njihove prostorije i vide kako izgleda posao.  

Pošto pronađete posao kojim želite da se bavite, vreme je da naučite nove veštine. Moramo da napomenemo da će vam kao apsolutnom početniku trebati bar 12 meseci učenja da biste stekli primenjiva znanja. Dobra vest je da ćete svakako nakon toga moći da tražite novi, bolje plaćen posao. 

Kada su obuke i kursevi u pitanju, dobra stvar je i mogućnost učenja putem interneta. Jasno je da nemaju svi vremena da pohađaju predavanja jer rade ili studiraju nešto drugo. Zbog toga je dobro znati da postoji sistem učenja na daljinu, koji nudi praćenje nastave, učenje, pa čak i polaganje testova putem interneta. Na ovaj način ne morate da napuštate posao, bar dok ne budete spremni za novi. Na kraju krajeva, nova znanja će vam možda pomoći da napredujete u firmi u kojoj radite. Štaviše, možda čak budu spremni da vam finansiraju stručno usavršavanje! 

Velike kompanije će radije da se okrenu svojim radnicima i da ih dodatno osposobljavaju nego da angažuju nekoga sa strane. U tom slučaju imali biste veliku prednost kao neko ko već poznaje sistem rada, a ima želju za sticanjem novih, kompaniji vrednih, znanja. Naravno, uvek gledajte prvo sebe, jer samo ako ste zadovoljni onim što radite, možete da napredujete u karijeri.

Sticanje znanja učenje novih veština studenti

Kako pronaći najbolje kurseve

Pred vama su važne odluke, koje su samo početak uspešnog puta. Donošenje odluke da želite da postanete, na primer, web dizajner je svakako važan korak. Ipak, već nakon toga je bitno da pronađete najbolje mesto za školovanje.  

Postoji veliki izbor kurseva na domaćem tržištu, ali morate da budete pažljivi. Ne poseduju svi kvalitetne sertifikovane predavače, vrhunske uslove i dokazano efikasne sisteme rada. Jasno je da iza kvalitetnog školovanja moraju da stoje godine iskustva, zadovoljni polaznici i rezultati.  

Ipak, ukoliko vas interesuje IT industrija, nećete imati mnogo dileme oko izbora ustanove. ITAcademy je možda i najbolje mesto za sticanje primenjivih znanja iz oblasti informativnih tehnologija. U ovom slučaju akcenat je stavljen na najtraženije i najbolje plaćene profesije kako biste nakon školovanja mogli da brzo pronađete odličan posao.  

Postoje i mnoge druge institucije koje nude visok nivo znanja iz oblasti biznisa ili digitalnog marketinga. Pri izboru obratite pažnju i na reputaciju obrazovne institucije, pogledajte šta kažu polaznici iz prethodnih generacija, a raspitajte se i o mogućnostima sticanja sertifikata. Na ovaj način će konačan odabir određene obuke ili kursa biti mnogo lakši.

Šta raditi nakon obuke

Niko, naravno, ne može da vam garantuje posao, ali kada posedujete znanja veće su šanse da ćete čak i kao početnik dobiti prvu šansu. Dobra odluka je i praksa u uspešnoj firmi, gde ćete dobiti priliku da naučeno primenite u praksi. Na ovaj način ćete ne samo dobiti neophodno iskustvo već i upoznati ljude.  

Praksa je praktično jedan dug intervju za posao. Umesto da prilikom konkurisanja za posao dobijete 20 minuta da se predstavite, u ovom slučaju vam je pruženo tri meseca da pokažete šta znate. Često se desi da posao dobije na kraju neko ko možda nema toliko znanja u odnosu na konkurenta, ali je kvalitetniji kandidat sa željom za učenjem.  

Naravno, uvek možete da svoje znanje prezentujete celom svetu! Mislimo, naravno, na freelance poslove koje ćete raditi od kuće. Reč je o radu preko interneta, gde ćete poslove pronalaziti preko sajtova kao što su Freelancer ili Upwork. 

U tom slučaju se pred vama otvara tržište celog sveta, a samo od vas zavisi koliko ćete zarađivati. Reč je o veoma uzbudljivoj opciji, koja predstavlja veliki iskorak u odnosu na klasično zaposlenje u firmi. 

Obuke i kursevi koji otvaraju vrata za uspešnu karijeru

Sa pravim znanjem svakako nećete dugo čekati na posao! To se naročito odnosi na IT industriju, koja zbog stalnog proširivanja posla ima konstantan manjak radnika. Činjenica je da posla ima, u šta možete i sami da se uverite pregledom oglasa za posao. Ono što je potrebno jeste da steknete znanja, a do njih vode obuke i kursevi.  

Ne propustite životnu priliku da okrenete novi list samo zato što ste sumnjali u sebe i svoje mogućnosti. Nove mogućnosti i poslovi se pojavljuju svaki dan, a samo od vas zavisi da li ćete se uhvatiti ukoštac sa novim izazovima. I dok učenje novih veština deluje kao velika stvar, imajte na umu da niste ni prvi ni poslednji koji želi da promeni svoj život nabolje. Zato već danas donesite odluku koja će vam promeniti život. Stanite iza nje, dajte sve od sebe i uspeh neće izostati! 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se