Intervju za posao

Ovaj intervju je druga faza selekcionog procesa. Ako ste pozvani na intervju za posao to znači da su Vaši aplikacioni dokumenti bili dobro napisani i uspešni. Međutim, kao i za pripremu i pisanje CV-a i za pripremu intervjua potrebno je odvojiti vreme jer je to jedinstvena prilika da poslodavcu predstavite sebe detaljnije i na najbolji mogući način.

Aplikaciona dokumenta su zainteresovala poslodavca dovoljno da bi Vas pozvao na intervju, i na taj način Vam je pružena šansa da ostavite još bolji utisak, i dodate sve ono što Vaša dokumenta nisu mogla da kažu o Vama.

Online testiranje za posao

Pripremite se za intervju za posao

Trebate biti spremni i na pitanja na razgovoru za posao na koji ste pozvani. Priprema Vam omogućava da uspešno odgovorite na sva postavljena pitanja, ali takođe smanjuje stres i nesigurnost koja se može javiti pre intervjua. U najvećem broju slučajeva, poziv na razgovor znači da ste prošli prvu selekciju kandidata, ili i drugu, i da razgovor sa potencijalnim poslodavcem može odigrati ključnu ulogu u dobijanju posla. 

Pre samog intervjua za posao pokušajte saznati što više o firmi, preduzeću, organizaciji kod koje ste konkurisali, tako da se iz Vaših pitanja može zaključiti da ste informisani. Odmereno koncipirajte moguća pitanja i pre intervjua. Zamislite različite situacije, tok razgovora i kako bi bilo najbolje da se postavite.

Neka od pitanja koja unapred pripremite mogu Vam zatrebati u samom razgovoru, a kada ih imate već spremljena možete reagovati u pravom času na pravi način i ostaviti najbolji utisak. Naravno, pokušajte da budete fleksibilni, razmišljajte više o mogućim problemima i opštim pitanjima kako biste na samom razgovoru što lakše prilagodili svoje odgovore.

Poslodavci sasvim opravdano pretpostavljaju da Vi već znate dovoljno o njima čim ste se prijavili. Sve i da niste uspeli da dođete do nekih podataka o firmi, ne pokušavajte da u toku intervjua saznate nešto više o samoj firmi i njenoj delatnosti. Vaš potencijalni poslodavac pretpostavlja i da Vi jasno znate zašto ste se prijavili za određeni posao i to baš kod njega. To je jedno od najnezgodnijih pitanja, ma koliko se činilo lako za odgovoriti. Morate pokazati zainteresovanost i za konkretan posao i za poslodavca koji Vas je pozvao, odnosno firmu, bilo da ste bez posla ili da Vam je to samo dodatni posao.

Nijedan poslodavac ne voli da je nekome koga bi da zaposli svejedno koji će posao raditi ili svejedno kod koga. On očekuje, ukoliko Vas primi, da se maksimalno angažujete, a to neće biti lako ili uopšte moguće nekome kome je „svejedno". Da tražite posao i sam poslodavac zna čim ste došli na razgovor. Recite mu ono što ne zna, ali i što želi da čuje i što je tačno.

Morate pokazati da ste Vi najbolja osoba za taj posao i da je korist od Vašeg zaposlenja obostrana, i Vaša ali i poslodavca. Izmišljanje Vam nije od dugoročne koristi, tako da je najbolje da ne gubite svoje vreme na posao u kojem znate unapred da nemate budućnosti.

Naravno, treba izbeći i drugu krajnost u odgovoru, pa deliti hvalospeve i iskazivati beskrajne simpatije prema baš tom pozivu i firmi. To ostavlja utisak neozbiljnosti i neprofesionalnosti. Emocije su u redu, ali nastupite razumno. Ukoliko to i jeste firma prema čijem delovanju iskreno gajite velike simpatije potrudite se da to iskažete kroz ono što konkretno budi Vaše poštovanje. Koji su to učinci ili poduhvati firme koje ocenjujete kao odlične i zašto. Budite što objektivniji.

Kao i pri pripremi aplikacionih dokumenata još jednom dobro pročitajte oglas za posao na koji se javljate. Razmišljajte što konkretnije o potencijalnom poslodavcu, odnosno firmi; čime se bave, kako su organizovani, kako posluju i u kom pravcu se razvijaju. Takođe još jednom pre intervjua za posao dobro proučite i svoj CV i propratno pismo, razmišljajte koje bi bile Vaše glavne obaveze i odgovornosti, koja se znanja i veštine traže, koji su uslovi za rad i koje su dobiti. Takođe, dobro razmislite i o svojim nedostacima, na objektivan i samokritičan način, jer će potencijalnog poslodavca i to zanimati.

Online CV kurs

Za kraj ovog teksta Vam donosimo još nekoliko članaka na sličnu temu koji će Vam sigurno pomoći u Vašoj pripremi za razgovor za posao.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde