Kako se obući za razgovor za posao?

Poziv na intervju za posao znači da ste već napravili mali uspeh: potencijalnog poslodavca zainteresovao je vaš CV i odlučio je da vas bolje upozna.

Sad predstoji razgovor, a kako biste na ovom drugom koraku postigli još veći uspeh i izdvojili sebe od drugih kandidata, potrebno je da se dobro spremite.

Pre svega, važno je da se upoznate sa različitim pitanjima koja vam poslodavac može postaviti i da pripremite odgovore na njih.

Međutim, pored onoga što ćete reći o sebi na razgovoru, osoba koja vodi intervju obraćaće pažnju i na celokupan utisak koji ostavljate. Na ono što niste rekli, ali jeste pokazali. To znači kako ste se obukli, kakvo vam je držanje, govor tela, drugim rečima, sve ono što može da ukaže na to kakva ste ličnost i da li ste odgovarajući kandidat za tu kompaniju i poziciju.

Zato je, pored pripreme odgovora na potencijalna pitanja, veoma važno da posvetite vreme i odabiru odeće, držanju i ponašanju tokom intervjua za posao.

Šta obući za razgovor za posao?

Znate i sami: Imate samo jednu šansu za prvi utisak.

A on je izuzetno važan kada je u pitanju razgovor sa potencijalnim poslodavcem. Zato je veoma bitno kako ste se obukli.

Odluka o tome kako se obući za razgovor za posao zavisiće od tipa kompanije i posla za koji konkurišete. Ukoliko je u pitanju mala startap firma, atmosfera i dres-kod biće nešto opušteniji, dok u velikoj profesionalnoj kompaniji mogu biti formalniji i zahtevniji.

Dakle, kako biste izabrali odgovarajuću odeću za razgovor, prvo istražite dres-kod koji vlada u kompaniji u kojoj konkurišete.

Jedno je sigurno: izbor onoga šta ćete obući u velikoj meri može da utiče na to kako ćete se ponašati na razgovoru za posao. Ukoliko ste adekvatno obučeni, osetićete priliv samopouzdanja i bićete sigurniji, a samim tim ostavićete bolji utisak na potencijalnog poslodavca.

Kako se obući za razgovor za posao ukoliko idete na razgovor u firmu sa profesionalnim dres-kodom?

Primeri testova za posao

Dobra stvar je što poslovna kultura oblačenja ima nekoliko pravila i, ako njih ispoštujete, ostavićete dobar utisak.

Ukoliko ste muškarac, poželjno bi bilo da obučete sako i pantalone i, u zavisnosti od godišnjeg doba, džemper i(li) košulju. Dopunite svoj izgled klasičnom kravatom, jednostavnog dezena. Birajte neutralne boje koje se lako kombinuju: siva, bela i teget su uvek dobar izbor. U zavisnosti od ostatka odeće, izaberite crne, braon ili sive cipele. Podrazumeva se da vam je odeća čista i ispeglana, a posebno vodite računa da su cipele iščetkane i besprekorne.

Takođe, obratite pažnju na kroj, to jest da vam odeća dobro stoji. Ukoliko nemate odelo i niste u prilici da ga kupite, nemojte pozajmljivati odelo dva broja veće: sa njim ne samo da nećete ostaviti dobar utisak već ćete izgledati nemarno i nesvesno svog izgleda. Umesto toga, pokušajte da se što bolje obučete koristeći stvari kojim raspolažete.

Muška moda je prilično jednostavna i ne bi trebalo da imate problema da izaberete prave komade za razgovor.

Dame imaju nešto više izbora u spremanju odeće za intervju. Međutim, i tu postoji nekoliko opštih pravila koje treba poštovati. Najbolji izbor jesu bluza i poslovne pantalone ili poslovna suknja. Možete takođe da ubacite maramu ili ešarpu. Cipele sa prevelikom štiklom ili platformom treba izbegavati; umesto njih, možete se odlučiti za cipele neutralnih boja, sa diskretnom štiklom.

I muškarci i dame treba da izbegavaju jarke boje, koje odvlače pažnju i deluju napadno. Oblačenje za razgovor za posao treba da istakne vas i vašu ličnost, a ne da svu pažnju poslodavca usmeri na odelo.

Šta obući na razgovor za posao u manje formalnoj kompaniji?

Ukoliko imate zakazan intervju u startap firmi ili kompaniji u kojoj vladaju manje formalna pravila oblačenja, najbolji i najsigurniji izbor jeste da se odlučite za biznis kežual varijantu.

Šta to znači?

Jednostavno rečeno, biznis kežual izgled je manje formalan nego odelo, ali i dalje ostavlja utisak profesionalnosti i ozbiljnosti.

Ukoliko ste muškarac, izaberite košulju bez kravate i kaki pantalone, sa cipelama ili patikama koje izgledaju kao cipele.

Dame mogu da se odluče za džemper, različite košulje, kardigane, pantalone ili suknje.

Ukoliko ste u nedoumici šta obući za razgovor za posao, ovaj trik će osigurati da ostavite najbolji utisak na potencijalnog poslodavca:

  • Uvek se obucite za nijansu formalnije od prosečnog zaposlenog u datoj kompaniji.

Na primer: ukoliko se zaposleni u firmi oblače kežual, vi se obucite biznis kežual, ukoliko je dres-kod biznis kežual, na razgovor za posao dođite obučeni profesionalno u sakou i kravati.

Na ovaj način odajete utisak profesionalne osobe koja vodi računa o poslovnoj kulturi i koja je upoznata sa klimom koja vlada u kompaniji. Osim toga, dobar utisak možete da ostavite čak i ako ste previše dobro obučeni, ali ukoliko je vaš stil oblačenja ispod nivoa koji važi u kompaniji, to je siguran put ka lošem prvom utisku.

 

Koje aksesoare nositi?

Nošenje različitih dodataka uz odeću često čini presudan detalj u personalizovanju izgleda. Muškarci, a posebno dame, posvećuju dosta pažnje tom segmentu.

Međutim, kada je u pitanju oblačenje za razgovor za posao, treba da znate jedno pravilo:

  • Manje je više.

Izbegavajte previše aksesoara, posebno onih ekstravagantnih i držite se proverenih i neophodnih.

Dame bi trebalo da izbegavaju velike minđuše, puno narukvica ili upadljivo lakirane nokte. Muškarci ne bi trebalo da nose nikakav nakit osim sata i burme ukoliko su oženjeni.

Izbegavajte šešire, otvorene sandale, papuče i patike. Jednostavno, želite da budete profesionalni, a to nećete postići ako ste se obukli kao da ste pošli na ekstravagantnu modnu reviju ili plažu.

Ukoliko nosite kaiš, on treba da bude sa diskretnom kopčom i da se slaže sa cipelama ili torbom.

Frizura treba da bude uredna i profesionalna. Ukoliko imate pirsinge na neobičnim i vidljivim mestima, bilo bi dobro da ih na razgovoru za posao izvadite. Takođe, ne bi bilo loše i da prekrijete eventualne tetovaže na rukama oblačenjem dugih rukava.

Parfem ili kolonjska voda ne treba da budu napadni, izaberite diskretan miris i nemojte preterivati u njihovom nanošenju. Nikada ne znate da li je osoba koja vodi intervju alergična na jake mirise i da li će je to dekoncentrisati da vam posveti pažnju tokom razgovora.

Kada govorimo o tome kako se obući za razgovor za posao, važno je da sve pripremite na vreme. Uvek imajte spremnu kombinaciju koju ćete nositi da ne biste gubili previše vremena na razmišljanje o tome i kako biste mogli da se posvetite drugim stvarima koje priprema za razgovor za posao podrazumeva.

 

Kako se ponašati na razgovoru za posao?

Glavni razlog zašto uopšte postoje intervjui za posao jesu da poslodavac oceni kakva ste ličnost. Za vaše profesionalne veštine i uspehe često mu je dovoljan samo CV. Međutim, za celokupan utisak koji mu govori kako ćete se ponašati u timu, koje su vaše potencijalne vrline i mane, potrebno je da vas upozna lično.

Zato je važno da se na razgovoru ponašate istovremeno samouvereno i sa poštovanjem.

Dolazak malo pre zakazanog intervjua, ljubazno pozdravljanje sa svima sa kojima se susretnete u kompaniji i isključivanje mobilnog telefona se podrazumevaju.

 

Međutim, postoji nekoliko proverenih načina da ostavite sjajan utisak tokom razgovora.

  1. Pre svega, održavajte kontakt očima. To je najbolji znak da ste samouvereni i istovremeno zainteresovani za razgovor. Ukoliko ste osoba koja ima problema da održava kontakt očima, vežbajte sa prijateljima ili porodicom pre intervjua. Budite pažljivi, prirodan kontakt očima je poželjan, ali ukoliko postane suviše mehanički, može da preraste u buljenje, što ostavlja loš utisak. Najbolji način da ovo izbegnete je da povremeno prekinete kontakt očima tako što ćete baciti pogled u svoj rezime ili papire koji su pred vama. Pazite da ne pogledate u sat ili kroz prozor jer se to može protumačiti kao da niste zainteresovani za razgovor i da žurite negde.
  2. Vodite računa o pravilnom držanju. Tokom intervjua veoma je važno da sedite pravilno, da niste pogrbljeni ili zavaljeni u stolici. Na taj način odajete utisak zdrave osobe koja kontroliše svoje pokrete. Naravno, pravilno sedenje ne podrazumeva da budete ukočeni i stegnuti, opustite se, samo se potrudite da držite leđa pravo.
  3. Budite sinhronizovani sa pokretima osobe koja vodi razgovor. Jednostavno, tokom razgovora obratite pažnju na njeno ponašanje, govor tela i gestove i pokušajte da ih blago oponašate. Na ovaj način bićete samouvereniji i ostavićete bolji utisak jer će i intervjuer osećati da ste sinhronizovani. Obratite pažnju: osoba koja vodi intervju ne sme da pomisli da je svesno oponašate, dakle nemojte preterivati, inače ćete ostaviti utisak nekoga ko se čudno ponaša.
  4. Gestikulirajte rukama. Dok odgovarate na pitanja, slobodno koristite i umerenu gestikulaciju rukama da ilustrujete ono što govorite. Na taj način delovaćete energičnije i sigurnije u ono što pričate. Ali pazite: nemojte mahati rukama kao Italijan i poštujte lični prostor osobe sa kojom razgovarate.
  5. Smeškajte se. Diskretan osmeh učiniće da delujete kao pozitivna osoba koja uživa u kontaktu sa ljudima i ljubazna je prema drugima.

Šta reći o sebi na razgovoru za posao?

Pored specifičnih pitanja u vezi sa poslom za koji konkurišete, poslodavac obično postavlja i nekoliko opštih pitanja kako bi stekao sliku o vašim vrlinama i slabostima, opštem karakteru i uverenjima.

Kada dođete u situaciju da na razgovoru govorite o sebi lično, svojim hobijima i ostalim stvarima koje nisu usko vezane za posao, vodite računa da bude koncizni. Odgovarajte direktno na pitanje i nemojte lutati i širiti priču bespotrebno. Izbegavajte da previše govorite o svom životu, uverenjima, hobijima, osim ako niste direktno pitani.

Ovo treba da znate: koliko god bilo važno ono šta ćete reći o sebi, na razgovoru za posao jednako je važno i kako ćete to reći.

Dakle, kada ističete svoje vrline i mane, nemojte koristiti opšte izjave tipa: ja sam vredan/na, zabavan/na. Ništa nećete reći o sebi poslodavcu ako koristite uobičajene fraze. Ono što će stvarno biti efektno na razgovoru za posao jeste da pokažete i ilustrujete svoje vrline i mane kroz priču. Ukoliko smatrate da je vaša jaka strana dobra komunikacija, onda to pokažite tako što ćete vešto učestvovati u dijalogu tokom razgovora, a ne tako što ćete reći da ste dobri u komunikaciji i zaćutati. Takođe, kada govorite o svojim slabostima, obavezno pomenite na koji način se borite da ih prevladate. To će istovremeno biti uverljivo i pokazaće poslodavcu da radite na sopstvenom napretku.

Razgovor za posao može biti stresan. Međutim, ako se dobro spremite, primereno obučete i ponašate samouvereno, imaćete mnogo veće šanse da ostavite dobar utisak i dobijete posao. 

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

Kako biste se što bolje spremili za čitav proces konkurisanja za posao, pogledajte i ostale naše tekstove.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se