Namena CV-ja

namena cv-jaCV treba da bude prilagođen poslu za koji konkurišete. Uvek je potrebno da imate u vidu kome se obraćate, zbog čega, šta se od vas kao potencijalnog kandidata traži i šta vi imate da ponudite. To su pitanja koja je poželjno da sebi postavite pre pisanja CV-ja, u toku i pošto ste ga napisali. Korisno je da pre početka pisanja dobro pročitate i proučite oglas za posao na koji se prijavljujete. Ma koliko uspešno da ste napisali CV prijavljujući se za jedan posao, ne zaboravite - to je bio CV samo za taj posao. Kada konkurišete za neko drugo mesto, potrebno je da vaša prijava odgovara baš toj poziciji, zbog toga morate znati kako napisati biografiju drugačije, odnosno prepraviti stari. Pa i ako je u pitanju ista vrsta posla za koji se prijavljujete, poslodavac nije isti!

Još jedan bitan razlog zbog kojeg se jednom napisan CV ne možete u istom obliku koristiti mnogo puta jeste i što je to dokument koji zastareva. Vi stičete nova iskustva i znanja koja obogaćuju vaš CV i, samim tim, prepravke su nužne. Redovno unosite izmene i dopune u svoj CV. Uverite se da verzija koju šaljete sadrži najnovije podatke o vama.

Jedno od osnovnih pravila pisanja CV-ja je da sve što napišete mora biti istinito. Podaci se uvek mogu vrlo lako i brzo proveriti, a netačni podaci ne samo da će vas odmah diskvalifikovati, već stvaraju o vama vrlo ružnu sliku. Lažiranje podataka o vama ako i doprinese dobijanju određenog posla, sigurno vam neće doneti i njegovo zadržavanje. Budite ozbiljni. Poštujte svoje vreme, ali i vreme potencijalnog poslodavca. Naravno, pravilo pisanja samo tačnih podataka o sebi ne isključuje mogućnost izvesnog „ulepšavanja”. Izaberite način prezentovanja informacija i stil pisanja kojima ćete bolje istaći prednosti, a svoje mane učiniti manje štetnim po vas. U tome se i ogleda umeće pisanja CV-ja i zbog toga je važno iskoristiti dozvoljena i sasvim opravdana sredstva za bolje predstavljanje.

Za neke poslove prijavljivanje se vrši putem popunjavanja ponuđenog formulara, bez dodatnog prilaganja CV-ja. Veći broj pitanja na koja je potrebno da odgovorite predstavljaju preformulisane delove CV-ja. Ipak, budite pažljivi! To nije CV koji sami sastavljate i nemojte samo prekopirati iz već napisanog CV-ja delove za koje vam se učini da odgovaraju na postavljeno pitanje. Formular je posebno urađen za potrebe određene firme i njegov cilj je da olakša selekciju kandidata. Potrebno je poštovati datu formu i za svako pitanje posebno napisati odgovor. Na kraju, ukoliko postoji ono što biste o sebi još napisali, dodajte to u delu koji je za to predviđen. Ukoliko taj deo ne postoji, onda znači da je u formularu navedeno sve što je potrebno poslodavcu da bi procenio kandidate i ubacivanjem informacija o sebi za koje niste pitani teško da ćete dobiti dodatne poene.

Prijavite se za CV kurs

Sada kada smo vam približili šta je namena CV-ja, za kraj vam donosimo još nekoliko članaka na sličnu temu koji će vam pomoći u pripremi za razgovor za posao.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se