Najtraženija zanimanja u Srbiji - oblast informacionih tehnologija

Sa razvojem računarske nauke i tehnologije, informacije i kreativno znanje dobili su na značaju. Život u digitalnoj eri zahteva finansijske, ali i edukativne investicije prvenstveno u oblasti informacionih tehnologija. U našoj zemlji razvoj IT-ja bio je veoma spor kako u oblasti primene računara, razvoja informacionih sistema, tako i u oblasti obrazovanja kadrova za zanimanja budućnosti. Međutim, situacija se drastično promenila, i danas:

IT industrija predstavlja najzdraviju granu srpske privrede.

Potražnja za IT stručnjacima daleko veća od ponude

Rezultati istraživanja tržišta u Srbiji i izveštaji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) doneli su listu najtraženijih zanimanja i ona govori o sve većoj potrebi za kadrovima iz oblasti IT-ja. Njihovi podaci, između ostalog, pokazuju da se u Srbiji školuje veliki broj menadžera i pravnika, dok je broj neophodnih stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija nedovoljan.

Već danas Srbiji nedostaje preko 30.000 IT stručnjaka, a predviđa se da će se potražnja za njima višestruko uvećati u narednim godinama. Kako se u Srbiji godišnje obrazuje tek 1.000 do 1.500 IT stručnjaka, ovo je pravo vreme za usvajanje veština i znanja za karijeru u ovoj perspektivnoj i profitabilnoj oblasti.

IT je dinamična oblast koja se svakodnevno razvija, što otvara veliki broj novih radnih mesta. Kada je u pitanju perspektiva IT-ja u Srbiji, istraživanja pokazuju da bi do 2020. godine moglo biti otvoreno od 50.000 do 100.000 novih radnih mesta, što IT poslove postavlja u sam vrh traženih zanimanja u Srbiji.

To takođe potvrđuje istraživanje Infostuda, najvećeg sajta za zapošljavanje, koje pokazuje da kada su u pitanju najtraženija zanimanja u Srbiji, prednjače poslovi iz IT oblasti:

 1. Software Developer/Programmer,
 2. Software Engineer,
 3. Java Developer,
 4. .Net Developer,
 5. System Administrator,
 6. PHP Developer,
 7. C# Developer,
 8. Web Developer.

Jednostavno rečeno, IT struka u Srbiji ima najbolje šanse i najviše mogućnosti kada je reč o dobijanju posla i uspešnoj karijeri. Posebno dobra vest za sve koji u svojoj edukaciji i usavršavanju prednost daju znanjima i veštinama iz IT-ja jeste da se posao u ovom sektoru lakše nalazi nego u drugim granama. To potvrđuju i istraživanja Infostuda, koji je analizirao koja zanimanja najbrže i najlakše dovode do zaposlenja. U prvih pet mesta liste upravo su zanimanja iz IT oblasti:

 1. Java Developer,
 2. .Net Developer,
 3. Software Developer/Programmer,
 4. C# i C++ Developer,
 5. PHP Developer.

Infostud ističe da je broj oglašenih poslova daleko premašivao broj prijavljenih kandidata, što ove poslove svrstava u najatraktivnija IT zanimanja u Srbiji, sa najvećim šansama da dobijete poziv na razgovor za posao i na kraju zaposlenje.

najtraženija zanimanja u srbiji

Najtraženija IT zanimanja u svetu

Kada je u pitanju potražnja za IT stručnjacima u svetu, ona se povećava iz godine u godinu. Usled nedovoljnog broja obučenih stručnjaka, mnoge svetske i evropske zemlje poput Amerike, Nemačke, Švajcarske ili Slovenije prinuđene su da „uvoze” kvalitetan radni kadar.

Projekcije Bureau of Labor Statistics predviđaju rast poslova u IT sektoru za 30,7% u narednih osam godina. Prema istraživanju koje je sproveo Business Insider, najtraženija IT zanimanja budućnosti su:

 • Web Developer,
 • Mobile Applications Developer,
 • IT Manager,
 • Software Developer,
 • Software Engineer,
 • Network i System Administrator.

Kada su u pitanju programeri, traženi poslovi i kod nas i u svetu su:

 1. Java programer,
 2. Python programer,
 3. JavaScript programer,
 4. C++ programer,
 5. C# programer,
 6. PHP programer.

Najbolja priprema za posao u IT sektoru

ITAcademy od samog osnivanja promoviše značaj obrazovanja stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija. Plan i program se svake godine revidira u skladu sa najnovijim tendencijama u razvoju informacionih tehnologija, ali i u skladu sa potražnjom na tržištu rada.

Prethodnih godina u Srbiji interesovanje za sve tehničke nauke značajno je opalo, dok je potražnja za kadrovima iz tih oblasti porasla. Sve veća zastupljenost interneta u svim sferama života doprinosi povećanju i stvaranju novih poslovnih aktivnosti, a očekuje se i pojava preduzeća koja će biti specijalizovana za podršku internetu.

Prema podacima Narodne banke Srbije o platnom bilansu za prethodnu godinu, izvoz softverskih usluga dostigao je vrednost od čak 899 miliona evra, što predstavlja rast od ukupno 21% u odnosu na prethodne godine, kada je izvoz iznosio 740 miliona evra. Dakle, IT sektor se nezadrživo razvija.

Na kraju, možemo zaključiti da se potrebe Srbije za obrazovanim IT kadrom uvećavaju i sa planiranim stategijama za razvoj Vlade Republike Srbije, koja ističe da Srbija treba da predstavlja informatičko društvo koje mora da gradi odgovarajuće IT resurse.

Prateći kretanja na domaćem, ali i na svetskom tržištu rada, ITAcademy nudi čak 31 program na svojih šest odseka, na kojima se polaznici školuju za neka od najtraženijih IT zanimanja.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se