Najtraženija zanimanja u Srbiji - oblast informacionih tehnologija

Sa razvojem računarske nauke i tehnologije, informacija i kreativno znanje dobili su na značaju. Život u informatičkoj eri zahteva finansijske, ali i edukativne investicije prvenstveno u oblasti informacionih tehnologija. U našoj zemlji je razvoj IT-ja bio veoma spor, kako u oblasti primene računara, razvoja informacionih sistema, tako i u oblasti obrazovanja kadrova za zanimanja budućnosti.

Rezultati istraživanja tržišta u Srbiji i izveštaji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) su donela listu najtraženijih zanimanja i one govore o sve većoj potrebi za kadrovima iz oblasti IT-ja. Njihovi podaci, između ostalog, pokazuju da se u Srbiji školuje veliki broj menadžera i pravnika, dok je broj neophodnih stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija nedovoljan. Ovo je dobra vest za sve one koji u svojoj edukaciji i usavršavanju prednost daju ovoj oblasti.

IT oblast se svakodnevno razvija i sa njom se otvaraju mogućnosti novih radnih mesta. Istraživanja pokazuju da bi do 2020. godine u Srbiji moglo biti otvoreno od 50.000 do 100.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti što ova zanimanja postavlja u sam vrh najtraženijih zanimanja u Srbiji. Trenutna potražnja je oko 30.000 radnih mesta, dok se godišnje obrazuje tek 1.000 do 1.500 IT stručnjaka. ITAcademy od samog osnivanja promoviše značaj obrazovanja stručnjaka u oblasti informaconih tehnologija. Plan i program se svake godine revidira u skladu sa najnovijim tendencijama u razvoju informacionih tehnologija, ali i u skladu sa potražnjom na tržištu rada.

Prethodnih godina u Srbiji interesovanje za sve tehničke nauke značajno je opalo, dok je potražnja za kadrovima iz tih oblasti porasla. Sve veća zastupljenost interneta u svim sferama života doprinosi povećanju i stvaranju novih poslovnih aktivnosti i očekuje se pojava preduzeća koja će biti specijalizovana za podršku internetu. Pokazatelj da je IT sektor u stalnom porastu je i činjenica da je u prvih devet meseci ove godine izvoz IT usluga bio 163 miliona dolara, što je 37% više nego u istom periodu prošle godine. 

Trend traženih zanimanja na svetskom tržištu


Na svetskom tržištu očekivanja su slična. Studija IDC predviđa rast za 5,8 miliona poslova u oblasti IT samo u naredne četiri godine, dok će 51% njih biti softverski orijentisani. Prema istraživanju sajta career-cast.com najtraženije zanimanje u SAD u 2012. godini bio je softver inženjer. Takođe, inženjer računarskih sistema nalazi se u prvih pet najpoželjnijih zanimanja u ovoj godini.

Na kraju, možemo zaključiti da se potrebe Srbije za obrazovanim IT kadrom uvećavaju i sa aspekta koncepcije Vlade Republike Srbije, koja ističe da Srbija treba da predstavlja informatičko društvo, koje treba da gradi odgovarajuće IT resurse.

Prateći kretanja na domaćem, ali i na svetskom tržištu rada ITAcademy ima čak 31 program na svojih šest odseka na kojima se polaznici školuju za neke od najtraženijih IT zanimanja.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde