Prekvalifikacija za IT: Doškolujte se za tražene IT profesije

Potreba evropskog tržišta za stručnjacima iz domena IT-ja odavno je poznata. Ipak, može začuditi činjenica da potražnja za stručnjacima u Srbiji nimalo ne zaostaje za razvijenom Evropom, usled čega je prekvalifikacija za IT sve popularnija.

učenje novih veština

Koliko domaćem tržištu rada nedostaje kadar obrazovan za poslove u sferi informacionih tehnologija, najbolje govore prošlogodišnji podaci Ministarstva telekomunikacija. Po njihovim saznanjima, Srbiji je u tom trenutku nedostajalo čak 30.000 IT stručnjaka

Glavni razlog je izvorni softver. Da bi godišnji izvoz IT sektora od dve milijarde evra bio ostvaren, Srbiji su hitno potrebni stručni kadrovi. IT sektor je za kratko vreme postao jedan od četiri vodeće delatnosti i predstavlja šansu Srbije za ubrzani ekonomski oporavak, izjavila je tada državna sekretarka.

Prostom pretragom oglasa za IT poslove ovi podaci se mogu potvrditi. Na servisu HelloWorld.rs, specijalizovanom za prikupljanje i oglašavanje novih poslova u domaćoj IT industrji, trenutno se oglašava više od 1.300 kompanija sa oko 1.000 aktivnih oglasa u gotovo svakom trenutku.

I to nije sve. Najbolji dokaz za vitalnost ovog rastućeg sektora jesu podaci u vezi sa krizom COVID-19. Dok je hiljade ljudi ostajalo bez zaposlenja, u IT sektoru nije bilo većih trzavica. Tako je istraživanje koje su među IT kompanijama početkom aprila sproveli sajtovi Hello World i Poslovi Infostud pokazalo da 71% anketiranih nije pauzirao razvoj novih proizvoda i, što je još šokantnije, čak 90% firmi nije otpustilo nijednog radnika. 

Istina je da su mnoga preduzeća u Srbiji zadržala zaposlene, a smanjila plate. Ni to nije slučaj u IT sektoru. Kako je pomenuto istraživanje pokazalo, u čak 80% firmi plate nisu smanjivane, a kompanije su nastavile da rade u istom ritmu kao pre krize. To govori o snazi i stabilnosti industrije infomacionih tehnologija i položaju radnika u njoj. Naime, kompanije su stalno u potrazi za stručnjacima jer posla uvek ima, jer radne snage uvek fali.

Kako će Srbija doći do potrebnih eksperata? Odgovor je prekvalifikacija za IT poslove. Po rečima državne sekretarke, formalno i neformalno obrazovanje kvalitetnih kadrova jeste ključ razvoja ovog sektora. U međuvremenu su mnoge inicijative za promovisanje IT-ja pokrenute, ali na osnovno pitanje još uvek nema konkretnog odgovora. Kako je, dakle, moguće prekvalifikovati se za neku od traženih IT profesija? 

Kako se obavlja prekvalifikacija za IT?

Najbolji način da se prekvalifikujete za neku od IT profesija jeste da pronađete obuku koja je bazirana na konkretnim projektima. Prekvalifikacija za IT vam možda deluje kao naporan i dugotrajan proces, ali ukoliko se opredelite za kvalitetnu školu sa opcijom učenja na daljinu, put ka novom poslu može biti brz i zabavan.

Šta učiti i odakle početi? IT svet se grubo može podeliti na tri oblasti – razvoj softvera, izgradnja biznisa u IT okruženju i kreativni IT poslovi. Dobra vest je da se za sve vrste poslova iz ove tri kategorije možete obrazovati u Srbiji. Ako naginjete ka razvijanju softvera, prekvalifikacija za posao programera je uvek dobra ideja.

Prekvalifikacija za programera

Obuke koje je tokom prethodne tri godine organizovala Vlada Republike Srbije stavile su fokus na različite programske jezike, među kojima su JavaScript, Java, Python i PHP. Ukoliko niste sigurni odakle da počnete, ovi izuzetno traženi programski jezici mogu predstavljati smernicu za dalje usavršavanje.

GGde možete steći znanja? U specijalizovanoj školi za obuke za IT profesije. Sertifikovani programi za programere na ITAcademy naučiće vas da osmislite, kreirate i implementirate softvere. Ako se u izboru programskog jezika vodite logikom Vlade Republike Srbije, program Frontend JavaScript Development može biti interesantan izbor. Orijentisan na razvoj interaktvnih sajtova i web aplikacija, ovaj program omogućava sticanje Microsoft sertifikata. 

S druge strane, ako upišete program Java Development, za samo godinu ovladaćete sa čak tri vrste Java programa. Nakon završetka školovanja organizovanog kroz praktične primere i prakse, moći ćete da razvijate aplikacije na računaru, servlete na web serverima, kao i Java Web Start aplikaciju.

Ako vas podjednako privlači programiranje, a web dizajn vam nije nepoznanica, obrazovni program PHP Web Development može biti pravi izbor za vas. 

Za koji god program da se odlučite, nećete pogrešiti. Koliko je web programiranje važno na domaćem tržištu, najbolje govori statistika. Kako izveštava RTS, prema analizama IT sektora, čak tri četvrtine programerskih projekata u Srbiji jesu web programiranje i razoj softvera za mobilne telefone.

Pored programiranja orijentisanog ka internetu, svi koje inspiriše rad u svetu moblinih telefona takođe ne moraju da brinu za posao. Gde možete naučiti da kreirate aplikacije? Odsek za razvoj mobilnih aplikacija ITAcademy u potpunosti je posvećen osmišljavanju interfejsa i kreiranja funkcionalnosti za Android i iOS mobilne aplikacije.

Python, koji prema najvećem svetskom udruženju eksperata za IT – IEEE Computer Society – važi za najpopularniji programski jezik na svetu, takođe možete naučiti na ITAcademy na posebnom obrazovnom programu Python Development.

Ukoliko vas više privlači bezbednost velikih sistema, prava prekvalifikacija za IT može biti prelazak u profesiju administratora. Sistem administratori su među najbolje plaćenim i najviše traženim stručnjacima iz IT sektora. Bez njih programeri ne mogu da funkcionišu, jer su upravo administratori oni koji obezbeđuju stabilnost celih infrastrukturnih sistema.

ITAcademy u okviru svog departmana za sistemske administratore nudi tri programa: Network Administration, Microsoft Administration i Linux Administration. Sva tri programa traju godinu dana, što je minimalno vreme da se neko prekvalifikuje za ovaj odgovoran, ali unosan posao. 

prekvalifikacija za IT

Šta ako nisam za programera? Prekvalifikacija za IT menadžera

Oni koji nemaju sklonosti ka programerskim poslovima ne treba da brinu jer nisu svi zaposleni u IT sektoru programeri i koderi. Gotovo svaki web projekat zahteva IT menadžera, a isto važi i za programerske timove, odseke i firme. Čak i da nemate afinititete prema tehničkom delu posla, u Srbiji možete pronaći kvalitetne programe koji će vas obrazovati za IT preduzetnike i menadžere koji su preko potrebni IT sektoru.

Tako ćete pohađanjem bilo kog programa sa IT Business departmana ITAcademy steći znanja i veštine da transformišete biznis preko informacionih tehnologija ili da pokrenete i vodite svoju programersku firmu. Ako se ni tu ne pronalazite, ne brinite, IT industriji su potrebni radnici raznih profila, a posebno su traženi kreativci.

Prekvalifikacija za kreativce u IT svetu

Treća opcija, dopadljiva svima koje privlači kreiranje grafičkih ili trodimenzionalnih proizvoda ili je u pitanju dizajn logoa, jeste prekvalifikacija za dizajnerske i multimedijalne poslove u IT-ju. Grafički i print dizajn uz web dizajn predstavljaju popularne sertifikovane jednogodišnje obrazovne programe departmana za dizajn i multimediju ITAcademy. Optimizovani su tako da na realnim projektima buduće profesionalce pripreme za zahteve dinamičnog IT tržišta. 

Giganti poput „Nordeusa” najbolje svedoče o rastu proizvodnje video-igara na domaćem tržištu. Za one među vama koji sebe vide u industriji video-igara i arhitekturi odabir nekih od programa sa departmana za 3D Design može biti prečica do posla u ovoj dinamičnoj industriji. Ovde ćete naučiti modeliranje 3D proizvoda, objekata i likova, kao i pravljenje animacija i specijalnih efekata. Isto važi i ako ste naklonjeni arhitekturi i trodimenzionalnom modelarastvu za potrebe dizajna enterijera i eksterijera.

Razlozi za prekvalifikaciju

Pre nego što odlučite da promenite struku, potrebno je da znate zašto želite da krenete ovim putem. Prekvalifikacija za IT može promeniti vaš život, ali da biste znali da je to pravi put za vas, morate se zapitati zašto želite da se prekvalifikujete. Ovo nije trivijalno pitanje, jer različiti motivi vode do različitih prekvalifikacija.

Ako je prekvalifikacija za IT strategija zbog neuspešnih pokušaja u traženju posla, vaš cilj je verovatno da što pre dođete do bilo kakvog solidno plaćenog zaposlenja. U tom slučaju se programerski poslovi nameću kao prirodno rešenje, jer je potreba za njima konstantna. Isto važi i ako menjate profesiju zbog duge pauze u bavljenju svojim izvornim zanimanjem. 

S druge strane, ukoliko želite da brzo dođete do novog posla a privlače vas visoke plate, obuka za karijeru sistemskog administratora može biti dobro rešenje. Profesionalci iz ove struke odlično zarađuju. Po nekim dostupnim podacima, mrežni administrator zarađuju do 107.000 dinara, a plata sistemskih administratora ide i do 111.000 dinara.

Stvari su potpuno drugačije ako želite da se prekvalifikujete jer vaše trenutno zanimanje ima nove potrebe. U tom slučaju, put je donekle već definisan. Ipak, postoje izbori. Primera radi, ukoliko se ukazala potreba da dizajnirate i uređujete kopanijsku web stranicu, obuka za PHP programiranje može biti isplativija investicija nego obuka za web dizajn. Ali ako je na vama da kreirate i implementirate marketinške aktivnosti, obuka za digitalni marketing daće vam sva znanja za kreiranje i vođenje marketinških kampanja.

Najbolja opcija je prekvalifikacija zbog želje da se bavite poslom iz snova. Onda je situacija mnogo lakša, jer znate šta želite. Ali i ovde treba da napravite balans između zahteva tržišta i svojih želja. Primera radi, privlače vas crtački poslovi i želeli biste da postanete neka vrsta ilustratora. Ako se u tom slučaju osposobite i za grafički i za web dizajn, koji su srodni, podići ćete sebi cenu na tržištu. Nema firme koja neće profitirati od takvog univerzalca. Pomirite svoje želje sa zahtevima tržišta, gledajte na duge staze i već ste na dobrom putu da postanete lider na tržištu.

Bilo da vas zanimaju razvoj softvera, pravljenje poslovne imperije u svetu informacionih tehnologija ili artikulacija kreativnih ideja, prvi korak ka prekvalifikaciji za IT jeste donošenje odluke da je ovo put za vas, a zatim i upisivanje kvalitetne IT škole. Zato duboko pogledajte u sebe, pronađite oblast koja vas inspirište, a onda dobro istražite tržište IT poslova i upišite adekvatnu obuku. Donesite pravu odluku i prekvalifikujte se za IT. Ubrzo ćete ovladati nekim od najtraženijih veština na domaćem i svetskom tržištu rada. Tada ćete vi biti onaj koji bira.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se