Python programiranje za početnike

Programeri su često u dilemi koji programski jezik odabrati. Reč je o važnoj odluci za karijeru, naročito ako ste na početku. Saznajte zašto je Python programiranje za početnike odličan izbor i kako da ga naučite.

Python programiranje za početnike

Python je objektno orijentisani programski jezik visokog nivoa, opšte namene i kao takav u IT industriji nalazi sve veću primenu. Iako je reč o mladom jeziku, kreiranom 1991. godine, vrlo brzo je postao veoma uticajan. Jedan od glavnih razloga za to je fleksibilnost u radu koja uz dinamičko pisanje omogućava efikasan rad. 

Primena Pythona

Jedan od razloga popularnosti Pythona je i njegova široka primena. Ovaj programski jezik ima široku primenu u IT industriji, pa se tako koristi za:

  • web framework i web aplikacije;
  • kreiranje softvera za procesuiranje slika;
  • rad na video-igrama;
  • naučne analize podataka;
  • razvoj softvera za internet usluge;
  • rad na operativnim sistemima.

Python je pogodan za zajednički rad različitih kodova („jezik lepak”), što je samo jedna od brojnih funkcionalnosti zbog kojih je ovaj jezik prvi izbor velikog broja programera.

Prednosti programskog jezika Python

Postoje brojni razlozi zašto je Python programiranje za početnike odličan izbor. IT industrija prepoznala je brojne mogućnosti koje nudi ovaj jezik, pa je i porasla potražnja za stručnjacima. Naime, Python poseduje karakteristike koje umnogome olakšavaju i ubrzavaju proces rada. 

Stabilnost

Python programski jezik je izuzetno stabilan za rad. Tome doprinosi i činjenica da, otkako je nastao, za njega stižu redovna ažuriranja i unapređenja. Svaki uočeni bag se do sada blagovremeno ispravljao, tako da je omogućen rad bez većih problema. Kako biste bili sigurni da koristite najnoviju verziju, posetite Python download stranu. Postoje dve bitnije verzije – Python 2 i Python 3, a preporučuje se serija 3.

Povezivanje sa drugim programskim jezicima

Jedna od glavnih prednosti Pythona je njegova mogućnost uvezivanja sa drugim jezicima i platformama. To se radi tako što se kreiraju Python ekstenzioni moduli koji „prevode” deo pisan u drugom jeziku. Na ovaj način moguće je rešiti situacije gde kod koji ne koristi objektno-orijentisan model koristi te mogućnosti putem Pythona. 

Kombinovanjem jezika mogu se dobiti mnogo kvalitetnije aplikacije, pre svega jer na taj način programeri specijalizovani za različite programe mogu da rade na istom projektu. Ukoliko se ne koristi Python, mogućnost rada u više jezika je otežana ili u potpunosti isključena.

Odličan za početnike

Prilikom izbora prvog jezika, programeri početnici se obično odlučuju za Javu, PHP, C ili Python. Postoje mnogobrojni razlozi zašto je Python pravi izbor za programere početnike. Jedna od glavnih karakteristika je jednostavna i konzistentna sintaksa koja olakšava rad. To znači da je broj funkcija u samom jeziku mali, pa se za kratko vreme mogu savladati osnove ovog jezika. Ipak, iako se ovaj jezik može brzo naučiti, potrebno je dodatno usavršavanje kako bi se dostigao nivo IT eksperta. 

Veliki izbor biblioteka

Biblioteke u programiranju podrazumevaju skup resursa koje koriste jezici. To mogu da budu već napisani kodovi, šabloni, dokumentacije i razna podešavanja. Ukoliko neki jezik ima bogat izbor biblioteka, to umnogome olakšava proces rada. To je upravo slučaj sa Python programskim jezikom, što ga čini jednim od najpopularnijih na svetu. 

Zbog mnogih olakšica prilikom rada i bogate biblioteke, Python omogućava brži development od Java i C programskih jezika. To olakšava učenje jer se tokom rada implementiraju rešenja iz biblioteke koja su već uspešno korišćena. 

Saveti za python programiranje

5 saveta iskusnih Python programera

Programiranje je dinamična profesija gde se podrazumeva konstantno usavršavanje. Zbog toga mnogi iskusni programeri ističu važnost efikasnog učenja. Jednostavno, jezik se stalno razvija, kreiraju se nove biblioteke, dok primena samog jezika evoluira. Zato je važno biti uvek u toku, spreman za nove izazove. Da biste postigli uspešnu karijeru, neophodno je da, još kao početnik, usvojite savete iskusnijih kolega.

Vodite beleške

Možda zvuči čudno, ali vođenje beleški na papiru je izuzetno korisna stvar. Mnogi uspešni programeri se tokom rada oslanjaju na beleške koje pišu. Ova navika može dodatno da pomogne jer se stiče navika pisanja, što je korisno prilikom pisanja koda na tabli.

Korišćenje „krede i table” je za mnoge kompanije standardna aktivnost, s obzirom na to da se često timski radi na kreiranju rešenja. Sam čin kodiranja može da bude mnogo kraći ukoliko ste odmah na početku na papiru definisali neophodne stavke i njihov način implementacije. U tom slučaju je samo kodiranje mnogo brže jer radite na osnovu već definisanih parametara.

Redovno kodirajte

Poput profesionalnih sportista, da biste bili u formi, neophodno je da redovno trenirate. U slučaju programera to znači da treba svakodnevno kodirati. To je izuzetno važno za sticanje sigurnosti i usvajanje neophodnih znanja. 

Interesantno je da, poput sporta, memorisanje „poteza”, tj. najčešćih aktivnosti, olakšava proces rada. Redovnim kodiranjem efikasnije ćete koristiti interfejs, brže ćete implementirati informacije iz biblioteka i brže završavati projekte. Vežbanjem se stiče iskustvo i ubrzava proces rada na nekom projektu

Iskorenite bagove u kodu

Ne postoji programer koji se nije suočio s nekom greškom u kodu. Reč je o bagovima koji predstavljaju jedan oblik slovnih grešaka koje se svima dešavaju. Ipak, da bi program radio besprekorno, potrebno je uloviti i eliminisati svaku grešku. Od sposobnosti programera da pronađe bag u kodu zavisi i efikasnost same aplikacije. Zbog toga iskusni programeri imaju određene metode za efikasnu analizu koda. Za to se koriste aplikacije za analizu koda koje ukazuju na greške nastale u radu. Iako bismo svi mi voleli da je napisani kod besprekoran, istina je se uvek nađe neka greška koju je neophodno blagovremeno ispraviti. Kako je i za to potrebno vreme, programeri prilikom planiranja obavezno računaju i na „debugging” proces.

Savetujte se sa iskusnijim programerima

Python programiranje za početnike može da bude prevelik zalogaj. Zato je važno potražiti pomoć od iskusnijih kolega. Tu se pre svega misli na pretraživanje interneta jer je velika verovatnoća da se neko već susreo s problemom koji vas muči. Ne kaže se bez razloga da veliki deo programiranja podrazumeva surfovanje internetom u potrazi za najboljim rešenjima.

Ukoliko ste na praksi u nekoj IT kompaniji ili se školujete, ne suzdržavajte se da potražite savete od iskusnijih kolega. Pomoću pravih saveta mnogo brže ćete savladati Python programski jezik i sve njegove specifičnosti.

Uvek radite na sopstvenom usavršavanju

Postoje mnogi programski jezici koje bi bilo dobro da naučite, ali bez obzira na odabrani jezik, stečeno znanje nikad nije dovoljno. Informacione tehnologije se konstantno razvijaju, trendovi se menjaju, pa je neophodno raditi na svom znanju. Samo stalnim unapređivanjem svojih veština možete da računate na uspešnu karijeru i odlično plaćen posao. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se