Programiranje za početnike: Programski jezici koje je dobro da naučite

Programiranje za početnikeDa li želite da postanete programer? Da li se pitate koji programski jezik da učite i koje sve vrste programiranja postoje?

Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja ljudi koji ulaze u svet programiranja. Pitanje je bitno zato što dobro odabrana tehnologija donosi veće mogućnosti pri izboru posla, bolju platu i zaradu, a samim tim i sigurniju budućnost.

Ovde se nećemo mnogo posvetiti detaljima koje sve vrste programiranja postoje, već ćemo probati da Vam konkretno i jednostavno predstavimo programiranje za početnike, tj. koje programske jezike bi mogli da uzmete u obzir za učenje.

Naš kriterijum za preporuku najboljih programerskih jezika za učenje je jednostavan. Preporučujemo one jezike koji se najviše koriste, koji obezbeđuju najbolje plate (pogledajte kolike su plate programera u Srbiji, a kolike u inostranstvu), a da se istovremeno mogu lako savladati.

Možda se neki od navedenih programskih jezika trenutno i ne nalazi na listi najplaćenijih programskih jezika, ali uzevši u obzir više parametara oni su ipak zaslužili visoko mesto na našoj listi.

Programski jezici

Programski jezici sa kojima Vas upoznajemo u nastavku sigurno spadaju među pet najboljih programska jezika za učenje.

1. PHP

PHP je jednostavan a moćan programski jezik za izradu Internet programa. Najtraženiji je i najpopularniji programski jezik za programiranje Internet sajtova. Danas preko 20 miliona Web sajtova radi na serverima sa instaliranim PHP-om.
 
Programerima širom sveta odgovara njegova fleksibilnost, brzina i lakoća upotrebe. Pri tom, alati za rad u PHP-u su besplatni. Možete da ih preuzmete sa Interneta i počnete da programirate u roku od desetak minuta. PHP programiranje je pogodno za izradu svih vrsta Internet funkcionalnosti, od jednostavnih malih aplikacija do Web prodavnica, portala i content management sistema.

Ranije su jednostavne HTML strane, sa ograničenom interaktivnošću, dominirale Internetom. Danas je Internet složeniji. Preduzeća očekuju mnogo više od svoje on-line prisutnosti, a to zahteva dinamičnije, interaktivnije aplikacije.PHP jezik je idealan za pisanje takvih programa i u tu svrhu je razvijen.

Njegove velike mogućnosti, razumljiva sintaksa i podrška za razne operativne sisteme i Web servere učinili su ga idealnim jezikom za brz razvoj Web aplikacija i sistematsko kreiranje složenih internet sistema. PHP poslova uvek ima, PHP programski jezik se relativno brzo uči, tako da za kratko vreme možete doći do očekivanog nivoa stručnosti i posla.

Postoji još jedna značajna prednost savladavanja PHP-a: čak i za one bez ikakvog iskustva, otvorenost Web platforme i dostupnost Web poslova omogućava početnicima da rade na razvoju velikog broja sajtova i tako za kratko vreme steknu reference i iskustvo koji se traže prilikom zapošljavanja kvalitetnih Internet programera.

Može se reći da je PHP programiranje za početnike pravi izbor ako žele da prave sajtove svih vrsta. Kako naučiti PHP i koliko je vremena potrebno za to možete saznati ako pogledate naš PHP program edukacije.

2. C#

C# je najpopularniji programski jezik za pisanje najšireg opsega različitih programa, drajvera, sistemskog softvera, igrica, aplikacija koje koriste baze podataka itd… Programi napisani u C# jeziku su sačinjeni od više osnovnih delova (komponenti) koji mogu da se na razne načine kombinuju, kao lego kockice.

Ovaj jezik pruža mogućnost sistematskog razvoja velikih programa, tako da se programer bez teškoća može snalaziti u programima sa ogromnom količinom koda. C# programski jezik je moćan, fleksibilan i udoban za programiranje. Milioni profesionalaca širom sveta koriste ovaj jezik svakodnevno.

Odličan je alat kojim se zamisao lako sprovodi u delo. Poznavanje ovog programskog jezika će Vam obezbediti odlične uslove za rad. Pri tom, iako je robustan prilično je jednostavan, sa samo 80 rezervisanih reči (zapamtite samo 80 novih reči i naučili ste ceo nov jezik).
 
Kada naučite da koristite C# kao i da radite u tri ključna razvojna okruženja: ASP.NET, .NET Windows Forms i ADO.NET moći ćete da pravite širok raspon programa za Windows i Web. Ako se pitate da li je C# programiranje za početnike, reći ćemo vam da jeste.

Mnogi vrhunski programeri su prvo naučili C# i tako počeli svoju IT karijeru. Savladavanjem ovog programskog jezika pružaju Vam se odlične profesionalne mogućnosti. Za C# profesionalce ima odličnih poslova.

3. Java

Java je programski jezik razvijen u kompaniji Sun Microsystems 1991. godine, kao deo projekta za razvoj softvera za televizore, video rekordere i slične elektronske uređaje. Zbog toga, Java je morala da bude jednostavna, brza, efikasna, pouzdana i lako prenosiva sa jednog uređaja na drugi.

Ove osobine su je danas učinile idealnom i popularnom za kreiranje programa, servisa, igrica, aplikacija za mobilne telefone i kreiranje funkcionalnosti Web servisa. A primetan je i trend da Javu sve više biraju početnici. Da li se i Vi pitate da li je Java za početnike?

Ne možemo sa sigurnošću reći da li je baš Java programiranje za početnike, ali sigurno je da se u roku od 12 meseci ona može naučiti na vrlo visokom nivou ako se posvetite učenju.  Java je, iako nov jezik, izuzetno popularna. Jedan od glavnih razloga za njenu popularnost je to što se Java programi mogu izvršavati na skoro svakom tipu računara i "pametnog" uređaja.

Pri tom, Java je objektno orijentisana isto kao i C#. To za programera znači da može da pravi i menja velike programe bez većih komplikacija. A sam jezik je prost, u poređenju sa većinom programskih jezika, zbog čega se relativno lako uči.

Pri tom, jezik je robustan i moćan. Danas je bitno da se naglasi da je Java programiranje osnova za dalje usavršavanje posebno za programiranje za mobilne telefone jer se Android zasniva na Javi.

Poslovi za Java programere nisu toliko pristupačni kao poslovi za PHP i C# programere, ali se nude i odlično su plaćeni.

4. Python

Python je programski orijentisan jezik opšte namene. On se pretežno koristi za automatizaciju sa internet pretraživačima, grafičkim korisničkim interfejsom, ali i za rad sa brojnim aplikacijama. Iako je kreiran relativno kasno u odnosu na druge (1991. godine), Python je postao jedan od najpopularnijih programskih jezika.

Zbog jednostavnosti korišćenja i brojnih mogućnosti u radu, ovaj programski jezik predstavlja odličan izbor za svakog programera. Zahvaljujući njegovim osobinama, moguće je jednako dobro raditi na malim projektima, ali i izuzetno kompleksnim zadacima. Python je fleksibilan pre svega zbog toga što je konstruisan tako da može da se konstantno nadograđuje.

To znači da ovaj jezik ima sposobnost da se usavršava, dodavajući razne ekstenzije koje olakšavaju rad i pružaju nove funkcionalnosti. Zbog izuzetne kombinacije jednostavnosti i kompleksnosti po potrebi, Python je veoma popularan kod programera početnika. Pored jednostavnosti, značajno je i to što ovaj jezik može da se instalira na svaki popularniji operativni sistem. Na to treba dodati da je ovaj programski jezik besplatan za korišćenje.

Zbog pogodnosti koje pruža u radu, Python je našao veliku primenu u mnogim industrijama. To je rezultiralo velikom potražnjom za stručnjacima koji poznaju ovaj jezik, što se može videti i po velikom broju oglasa za posao gde se traže programeri. Kako je ponuda IT poslova i dalje mnogo veća od broja stručnjaka, Python program školovanja je veoma tražen, naročito među početnicima.

5. Frontend JavaScript

JavaScript je programski jezik koji je izuzetno bitan za definisanje web sadržaja. On omogućava, između ostalog, i kreiranje interaktivnih stranica. Iako, uz CSS i HTML, predstavlja osnovu mnogih sajtova, JavaScript ima mnogo širu primenu. On se može koristiti za kreiranje web aplikacija, ali i video-igara. Upravo je zbog te svestranosti ovaj jezik toliko popularan.

Dodatna prednost ovog jezika jeste mogućnost primene i u frontend i u backend razvoju. Reč je o različitim oblastima rada koje se dosta razlikuju, iako se koristi isti programski jezik. Šta više, mnogi programeri se odlučuju samo za jednu od ove dve grane. Ukoliko vas interesuje rad na vizuelnom delu programa ili sajta, frontend je svakako pravi izbor.

Kao frontend programer susrešćete se sa poslovima kao što je programiranje i unapređivanje funkcionalnosti web aplikacije ili sajta. Glavni cilj ovog posla jeste da se maksimalno poboljša korisničko iskustvo. To znači da posetioci, kada dođu na sajt, vrlo lako mogu pronaći informacije.

Ovaj zadatak je još kompleksniji kada se uzme u obzir da se sajtovi, ali i aplikacije, koriste na različitim platformama. To znači da kao frontend programer treba da rešite sve probleme u vezi sa prikazom na manjim ekranima, različitim pregledačima i operativnim sistemima. Frontend JavaScript Development program bavi se rešavanjem ovih, ali i mnogih drugih izazova, zbog čega je veoma popularan.

Kako naučiti programiranje

Znanje jednog od ovih pet programskih jezika smatra se ključnom programerskom veštinom. Koji jezik Vas najviše privlači?

Pitate se kako naučiti programiranje? Pitate se kako se programira i da li je programiranje za početnike? Na sreću, ovi programski jezici se lako uče, mogu ih naučiti i početnici, tako da ih i Vi možete brzo savladati. Svih pet jezika, PHP, C#, Java, Python i Frontend JavaScript se savlađuju na profesionalnom nivou na ITAcademy.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se