Šta radi dizajner?

Da li ste se nekad zapitali kako se pravi grafičko rešenje za bilbord, web sajt ili aplikacija za mobilni telefon? Da li ste poželeli da saznate više o svetu dizajna i pridružite mu se? Ali, ko je i šta radi dizajner?

Dizajner je kreativna osoba koja poseduje smisao za estetiku, harmoniju i dobru kompoziciju. On svakodnevno radi na vizuelnim prezentacijama različitih medija - kreira web stranice, banere, novinske oglase, znakove i logotipe, plakate, naslovnice magazina, video-špice, animacije itd.

Šta radi dizajner? Šta radi grafički dizajner?

Kako izgleda proces rada dizajnera?

Pre nego što počne sa radom na projektu, dizajner najpre skicira ideju. Uvek ima blok ili parče papira i olovku uz sebe, jer se nikad ne zna kad će se pojaviti inspiracija. To se može desiti za ručkom, u prevozu ili dok sjedi na klupi u parku. Čim se pojavi ideja, bez odlaganja je beleži na papir. Neki to smatraju staromodnim, a mnogi najefikasnijim načinom postavljanja ideje. Efikasnost je najbolja osobina jednog dizajnera.

Ali, šta kada dođe vreme da se ideja prenese na računar i oblikuje u projekat? Tu stupa na scenu stečeno znanje. Etikete na flašama, transportna ambalaža, mobilne aplikacije, štampa na šoljama, pa čak i ilustracija na mouse padu delo su dizajnera koje je započelo svoj put kao skica. Na samom kraju dobija svoj konačni oblik, a kasnije i mesto u našoj svakodnevici, što je ujedno i ključno za IT poslovanje, koje više ne može bez dizajna.

Šta radi web dizajner i šta obuhvata posao web dizajnera?

Ukoliko vas zanima oblast koja se odnosi na dizajn sajtova, onda se verovatno pitate šta to tačno spada u opis posla web dizajnera i koje veštine je potrebno da imate da biste mogli uspešno da se bavite ovim poslom. Posao web dizajnera obuhvata kreiranje dizajna vizuelnog identiteta jednog sajta, koji će, sa jedne strane, zadovoljiti dizajnerske zahteve, a sa druge biti user-friendly, tj. lak za korišćenje i navigaciju od strane svih onih koji na njega dođu sa određenom namerom. Web dizajner mora da poznaje osnovne principe dizajna, jer je njegov zadatak kreiranje vizuelnih elemenata na sajtu.

Što se tiče veština koje su vam potrebne za uspešan rad u ovoj oblasti, reč je o poznavanju web tehnologija kao što su HTML i CSS, JavaScript i jQuery, a takođe je potrebno poznavanje i programa poput Photoshopa i Illustratora.

Posao grafičkog dizajnera

Kreativni ste, imate oko za detalje i estetiku a pritom ste jako precizni i imate osećaj za prostorne odnose? Ukoliko ste se pronašli u ovim opisima, verujemo da vas zanima oblast grafičkog dizajna. Ukoliko ste tek početnik u ovom poslu, sigurno vas zanima da li je kurs grafičkog dizajna za vas, kao i šta radi grafički dizajner i u kom pravcu treba da se usmerite kada je reč o vašem daljem obrazovanju i radu u ovoj oblasti.

Grafički dizajner je osoba koja je zadužena za kreiranje imidža jedne kompanije kroz izradu njenog logoa, promotivnih materijala i ostalih grafičkih rešenja, koja zavise prvenstveno od delatnosti, što sve zajedno čini korporativni identitet. Posao grafičkog dizajnera podrazumeva da budete u toku sa svetskim trendovima iz oblasti dizajna, kao i da, pored znanja rada u odgovarajućim programima, poput Photoshopa, Illustratora, InDesigna ili Adobe Acrobata, posedujete i znanja o računarskoj grafici i digitalnom izdavaštvu.

Što se tiče pronalaska posla u ovoj oblasti, mogućnosti su neograničene jer grafički dizajneri mogu da rade u svim delatnostima, s obzirom na to da je svakoj kompaniji potrebna osoba koja će biti zadužena za kreiranje različitih grafičkih rešenja. 

Široko primenjive veštine

Osim toga, marketing saradnici i PR menadžeri promovišu svoje kompanije kroz multimedijalne prezentacije, menadžeri svih nivoa prenose zahteve i upravljaju projektima kreativnih grafičkih rešenja, web prezentacija i aplikacija, a sve to zahteva angažovanje kreativnog tima. Taj tim čine kreativci, umetnici, grafički dizajneri, web dizajneri, tim lideri, programeri, kreativni direktori i ostali stručnjaci spremni da istaknu svoj rad kroz inovativnost, veštinu i znanje.

To znanje i veštine dostupni su na odseku za dizajn i multimediju na ITAcademy. Programi su koncipirani tako da onima koji već imaju iskustva u oblasti dizajna pružaju nova znanja i omogućavaju nadgradnju postojećih sposobnosti. Sa druge strane, onima koji prvi put ulaze u svet dizajna i multimedije otvaraju vrata njegovih mnogobrojnih mogućnosti i navode ih da se potpuno zaljube u sve aspekte tog sveta.

Šta će budući dizajneri naučiti na ITAcademy?

U gradivo koje se obrađuje na ITAcademy uključena su, između ostalog, i pravila dobre kompozicije, repeticije, poravnanja, tipografije. Polaznici uče kako da kreiraju prezentaciju koristeći tekst i sliku, grafikon, dijagram, zatim, kako da pripreme materijale za štampu, dizajn web sajtova, fotografija, kako da kreiraju video-klipove i izrade portfolio sa radovima. Tu je i dodatno obrazovanje iz istorije dizajna, teorije savremene kulture i dizajna, crtanja, estetike medija masovnih komunkacija, marketinga i još mnogo toga.

Ako ste ljubitelj vizuelnog izražavanja, posedujete maštu, želju za napretkom i želite da se pridružite svetu dizajna i multimedije, možete da birate između zvanja kao što su Graphic designer, Graphic artist, Web designer, Production artist, Producer, Sound designer, Video artist, Animation artist, Desktop publisher i Art director, a koja se stiču završavanjem sertifikovanih programa na ITAcademy. Nadamo se da smo vam, donekle, razjasnili šta radi dizajner i koliko je to kreativna i zanimljiva oblast. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se