Šta radi programer mobilnih aplikacija?

Savremeni svet, bez sumnje, funkcioniše uz pomoć mobilnih aplikacija. Mobilni uređaji i aplikacije promenili su način na koji komuniciramo, radimo, učimo, uživamo...

Široka primena softvera u svakoj oblasti našeg života generiše neprekidan rast tržišta mobilnih aplikacija, čime rastu i potrebe za kvalitetnim programerima iz ove oblasti.

Programer mobilnih aplikacija - opis posla

Zanimanje budućnosti!

Zbog velike popularnosti pametnih telefona i tablet uređaja, očekuje se da će vrednost tržišta mobilnih aplikacija u narednim godinama iznositi čak 50 milijardi dolara.

Broj preuzetih aplikacija raste iz godine u godinu. U 2008. godini bilo je nešto više od 2 milijarde preuzimanja. Do 2010. taj broj je porastao za 300%, na 8,2 milijarde, 2011. na 8,2 milijarde, 2016. na 90 milijardi, a procene pokazuju da će do 2021. godine ukupan broj preuzetih mobilnih aplikacija iznositi 352 milijardi.

Znanje razvoja aplikacija za mobilne uređaje jako je traženo i finansijski isplativo - bilo da samostalno prodajete vlastitu aplikaciju, ili koristite svoje znanje za realizaciju tuđih ideja i izradu aplikacija u okviru neke IT kompanije.

Koje veštine su vam potrebne da bi postali programer mobilnih aplikacija?

Programeri mobilnih aplikacija kreiraju i razvijaju programe namenjene pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima. Oni se specijalizuju za dizajn za električne uređaje sa malim ekranima, rad sa multimedijalnim sadržajima i programiranje u okviru različitih mobilnih operativnih sistema.

Najpopularniji operativni sistemi za mobilne uređaje su Android i iOS. Svaki od operativnih sistema ima svoje specifičnosti, kao i tržište kojem su aplikacije i OS namenjeni, međutim, veštine koje se traže su manje-više iste za koji god operativni sistem da se odlučite.

Svako može postati programer mobilnih aplikacija, potrebno je samo da imate dobre ideje i razvijete potrebne veštine i znanja iz 4 ključne oblasti.

Dizajn: Programeri mobilnih aplikacija moraju da zapamte da je korisnički interfejs na mobilnim uređajima vrlo specifičan. Veličina ekrana, sadržaj i ponašanje korisnika koji koriste mobilne uređaje drugačiji su od onih na drugim uređajima i računarima. Zbog toga je potrebno da znate kako da kreirate korisnički interfejs koji je lak za korišćenje i ima moderan izgled.

Računarstvo: Potrebno je da posedujete osnovna znanja iz računarstva, a naročito u oblasti hardvera, upravljanja bazama podataka, alokacije memorije i bezbednosti softverskih sistema.

Programiranje: U zavisnosti od operativnog sistema za koji kreirate aplikaciju, biće vam potrebno poznavanje i obuka za različite programske jezike i alate za razvoj, testiranje i distribuiranje već gotovih aplikacija. Najzastupljeniji programski jezici za kreiranje mobilnih aplikacija su Java, Objective-C i Swift.

Biznis: Kvalitetna aplikacija ne garantuje da ćete zaraditi novac. Strateško razmišljanje i preduzetničke veštine omogućiće vam da svoju aplikaciju plasirate na tržište na pravi način i maksimalno zaradite.

Školovanje na ITAcademy pružiće vam dovoljna znanja i veštine kojima ćete samostalno moći da izrađujete i plasirate na tržište aplikacije za različite mobilne platforme.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde