Swift programski jezik

Apple je po mnogim parametrima najuspešnija IT kompanija na svetu. Zato su stručnjaci za kreiranje aplikacija za iOS i macOS izuzetno traženi. Da biste i vi postali jedan od njih, potrebno je da savladate Swift programski jezik.

Swift programski jezik programeri

Sa razvojem mobilnih uređaja tržište se podelilo na iOS i Android proizvode. Ova dva operativna sistema nude brojne mogućnosti za razvoj aplikacija, sa svim svojim prednostima i specifičnostima. Ipak, između njih postoje značajne razlike, zbog čega se javila potreba za stručnjacima specijalizovanim za ove platforme. 

Reč je ogromnim tržištima gde aplikacije donose milione dolara godišnje, naročito kada je reč o Apple uređajima, koji su najzastupljeniji u razvijenim zemljama sveta. Zbog toga nećete pogrešiti ako se odlučite za iOS i druge operativne sisteme za koje je neophodno savladavanje Swift programskog jezika. 

Šta je Swift programski jezik

Swift je objektno orijentisan programski jezik opšte namene koji se prvenstveno koristi za pisanje softverskih programa za Apple proizvode. Reč je o mladom programskom jeziku koji je predstavljen 2014. godine. Ipak, zahvaljujući jednostavnosti korišćenja, stabilnosti i sigurnosti, ovaj jezik je za kratko vreme postao izuzetno popularan. 

Popularnosti je doprinela i činjenica da je ovaj programski jezik open source, tj. projekat otvorenog tipa. To znači da mogu svi da ga besplatno koriste i modifikuju. Pre uvođenja Swifta, za razvoj aplikacija je upotrebljavan programski jezik Objective-C, koji se i dalje koristi. Danas se ovaj programski jezik koristi za razvijanje aplikacija za macOS, iOS, watchOS i tvOS Apple uređaje.

Olakšani rad uz Swift Playgrounds

Nakon pojave Swifta, Apple je 2016. godine uveo i platformu Swift Playgrounds. Ona omogućava eksperimentisanja sa kodom i dobijanje rezultata u najkraćem mogućem roku, što je veoma pogodno za učenje, vežbu ili testiranje koda i nakon toga njegovo unošenje u neki projekat. 

Ukoliko uporedite neki kod napisan u jeziku Swift i onaj u jeziku Objective-C, odmah možete da uočite da je sintaksa Swifta mnogo jednostavnija kako za razumevanje, tako i za učenje u odnosu na sintaksu Objective-C jezika. Pojavom Swifta broj linija koda je znatno smanjen. 

Šta je Xcode?

Xcode je razvojno okruženje kompanije Apple koje pruža različite pogodnosti tokom kreiranja i razvoja aplikacija. Ovo okruženje podržava kodove programskih jezika: C, C++, Swift, Objective-C, Java, AppleScript, Python, Ruby itd. 

Reč je o interaktivnoj platformi u okviru koje može da se piše i izvršava kod. Na ovaj način je moguće za vrlo kratko vreme dobiti rezultat rada. To olakšava testiranje funkcionalnosti programa koji se izrađuje. Zahvaljujući tome, olakšano je testiranje koda radi blagovremenog ispravljanja grešaka. 

Do sada je Xcode doživeo više verzija, gde su sa svakom iteracijom stizala brojna unapređenja. Nove verzije koriste sve prednosti Swift korisničkog interfejsa, olakšavajući migraciju mobilnih aplikacija na Mac računar sa nekoliko klikova. Takođe je omogućeno deljenje kodova između aplikacija i korišćenje paketa koje su kreirali drugi korisnici.

Swift Xcode IT programer

Osnovni elementi Swifta

Swift programski jezik sadrži osnovne elemente koji omogućavaju izvršavanje različitih tipova akcija. 

  • Tekstualni tipovi (String, Character) – podatak Character tipa može da čuva samo po jedan karakter, dok String tip može da čuva niz karaktera.
  • Numerički tipovi (Integer, Float, Double)koriste se za opisivanje brojeva. Integers su celi brojevi (0, 1, 2 i tako dalje), dok Floats i Double označavaju brojeve iza decimale (.6 ili 4.5).
  • Logički tip (Boolean) – odnosi se na true i false funkcionalnosti.

Pored navedenih tipova, u osnovne elemente spadaju i operatori pomoću kojih je moguće izvršiti određene operacije, poređenja itd. Kako uvek postoji i neki uslov za izvršavanje operacije, obavezan element je i kontrola toka. Upotrebom struktura za kontrolu toka moguće je odrediti pod kojim uslovima će se izvršavati određeni delovi programa. 

Zatvoreni izrazi i funkcije višeg reda

Zatvoreni izraz (closure) je samostalan blok koda koji sadrži određene naredbe. On se može izvršavati kasnije na različitim mestima na kojima je potreban, pa ga tako možemo prosleđivati kao vrednost ili kao parametar nekoj funkciji. Po deklaraciji i nekim osobinama podseća na funkcije, ali, za razliku od njih, zatvoreni izraz nije imenovan i sadrži ključnu reč in, koja se ne nalazi u okviru funkcije. 

Kako zatvoreni izraz nije imenovan, a ukoliko se ne prosleđuje kao parametar funkcije, može se smestiti u neku promenljivu ili konstantu. Na ovaj način se on može kasnije koristiti na mestima na kojima je potreban. 

Funkcije višeg reda kao parametar primaju zatvoreni izraz i takav način rada spada u funkcionalno programiranje. Funkcije višeg reda možemo da koristimo u radu sa različitim tipovima kolekcija.

Napredni koncepti Swifta

U napredne koncepte spadaju zaštićeni blokovi i u okviru njih ključna reč guard, koja je karakteristična za jezik Swift. Upotrebom guard iskaza moguće je preusmeriti izvršavanje toka programa u trenutku kada određeni uslov nije ispunjen.

Pored toga, opsezi vidljivosti, koji takođe spadaju u napredne koncepte, bitni su veoma kako bismo mogli na ispravan način da smestimo neki podatak, a da nam on na pravom mestu bude na raspolaganju. U napredne koncepte spadaju protokoli i sa njima ste mogli da se sretnete u nekim drugim programskim jezicima, ali su bili drugačije imenovani. 

Kako u svakom programu ili bilo kom radu može doći do predviđenih ili nepredviđenih izuzetaka, tu su i različiti načini na koje je moguće upravljati greškama i izuzecima, da ih na pravi način uhvatimo i smestimo tako da program ne prekine svoje izvršavanje, već da i pored nekog nepredviđenog unosa podataka i sl. nastavi da radi.

Zašto je dobro naučiti Swift?

Programski jezik Swift otvara brojne mogućnosti za odličnu zaradu i uspešnu karijeru. Glavni razlog su popularnost Apple uređaja u svetu i visoka isplativost kreiranog softvera. Zbog toga iOS programeri vrlo lako pronalaze poslove, pa samim tim mogu i da diktiraju uslove rada. 

Ipak, da bi se došlo do to nivoa, potrebno je da savladate osnove. Dobar izbor predstavlja intenzivni iOS kurs, uz koji ćete za 10 nedelja ovladati razvojem aplikacija. Ne propustite priliku da postanete deo IT industrije gde ćete moći maksimalno da unovčite svoja znanja i kreativnost.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se