Saznajte da li je teško naučiti programiranje

Programer je izuzetno cenjeno i veoma traženo zanimanje koje donosi brojne pogodnosti. Zbog toga mnogi žele da saznaju više o ovoj profesiji, a glavno pitanje koje mnogi postavljaju na samom početku je – da li je programiranje teško?

programer radi na projektu

Kada neka profesija nudi veliki prostor za napredak u karijeri, brojne benefite i odličnu zaradu, njena popularnost sasvim je razumljiva. Postati programer je svakako odlična odluka, koja otvara vrata IT industrije. Ipak, mnogi u startu nisu sigurni da li je programiranje za njih. 

Da biste postali uspešan programer, potrebno je da savladate osnovna znanja, ali i da budete spremni da se neprestano usavršavate. Naime, reč je o veoma dinamičnom poslu, gde je poznavanje programskih jezika samo jedna, važna stavka. Kao i kod svakog posla, važno je koliko vas interesuje to što radite, koliko ste spremni da izdvojite vremena za lično usavršavanje i unapređivanje veština. 

Šta je programiranje?

Da bismo uspešno odgovorili na pitanje da li je programiranje teško, potrebno je da se upoznamo sa materijom. Programiranje predstavlja davanje određenih instrukcija računaru da ih izvrši. Ove instrukcije se pišu na jeziku koji će kompjuter razumeti. Kako je suviše komplikovano izdavati naredbe koristeći mašinski jezik, za to se koriste programski jezici. Putem njih se pišu komande koje će računar razumeti i izvršiti. 

Programiranje nije samo pisanje koda već i razumevanje zadatka koji treba da se ispuni. Da biste na pravi način rešili neki problem, potrebno je da „vidite” rešenje, kao i najbolji put do njega. Bez jasne vizije, programiranje zaista može da bude izuzetno teško. Zbog toga je potrebno da se stalno usavršavate kako biste umeli da primenite prava rešenja. Od toga u najvećoj meri zavisi da li je programiranje teško ili ne. 

Posao programera je izuzetno cenjen i odlično plaćen, a za to postoje razlozi. Da biste postali programer, potrebno je da naučite bar jedan programski jezik i da se stalno usavršavate. Naravno, uvek je dodatni bonus posedovati neki od međunarodno priznatih sertifikata koji su garancija stečenog znanja. Kako sve više ljudi želi da profesionalno uđe u IT svet, posedovanje diplome i sertifikata će vam otvoriti mnoga vrata.

saznajte da li je programiranje teško

Koliko je teško postati programer?

Da biste postali programer, morate pre svega biti svesni šta dolazi sa ovom profesijom. Ipak, da biste uopšte došli do ovih potvrda svog znanja, potrebno je krenuti od osnove programiranja koju čine programski jezici.

Šta su programski jezici?

Da bi se rešio neki problem, potrebno je napisati kod koji će kompjuter izvršiti. To se čini pomoću nekog od programskih jezika, kao što su PHP, Python, Java ili neki drugi jezik koji je dobro naučiti. Svaki jezik ima svoju namenu i ima specifične osobine, kao i termine koji se koriste tokom pisanja koda. Kao što su im namene drugačije, tako se razlikuju i po kompleksnosti. Neki su jednostavniji i samim tim predstavljaju dobru startnu poziciju za programere početnike.

Programski jezici svakako mogu biti izazov, međutim nije reč o neostvarljivo teškom zadatku. Koliko će vam biti teško da savladate neki programski jezik zavisi od vašeg afiniteta prema programiranju i želje za učenjem. Da biste ovladali nekim programskim jezikom, treba da znate njegove mogućnosti. 

Ukoliko imate dobro pamćenje, odličnu koncentraciju i rešenost da postignete zacrtani cilj, učenje programskog jezika će biti vrlo uspešno. Za ovu profesiju je specifično to što se usvajanje znanja nikad ne završava. Naime, programski jezici, baš kao i moderne tehnologije, evoluiraju i dobijaju nove mogućnosti. 

Programiranje od kuće

Kodiranje je važan deo procesa

Kodiranje predstavlja pisanje komandi računaru u okviru nekog programskog jezika. Iako mnogi zamišljaju programere kako po ceo dan unose kod, istina je da je potrebno dosta istraživanja da bi se nešto napisalo. Pisanje koda je praktično objašnjavanje računaru kako da reši neki problem. 

Da biste precizno definisali naredbu, potrebno je da znate komande i ključne reči nekog programskog jezika. Ipak, jezik je samo način da se računaru prenese neka instrukcija. 

Ako ne znate kako da nešto rešite, poznavanje komandi vam neće pomoći. Upravo zato programeri dosta vremena provode u istraživanju problema, savetovanju sa kolegama i traženju odgovora na internetu. Drugim rečima, potrebno je dosta guglanja da bi se došlo do cilja.

Naime, kako je programiranje veoma popularno, internet je prepun korisnih informacija. Ipak, upravo zbog tog mora informacija može se javiti problem prepoznavanja koje su od njih prave. Prema tome, proces kodiranja ne predstavlja samo razmišljanje o problemu već i istraživanje. 

Često ćete više vremena provesti na internetu, konsultujući se sa programerskom zajednicom. To je ujedno i jedan od najefikasnijih načina da rešite neki problem. Ne samo što ćete uštedeti vreme već ćete i doći do korisnih informacija koje sa kolegama dele programeri širom sveta. 

Na ovaj način ćete naučiti kako da rešite određeni problem, ali i steći nova znanja koja ćete sledeći put primeniti. Na kraju krajeva, vaš cilj je da primenite svoje znanje kako biste rešili konkretan problem i postigli željeni cilj. Dobra stvar kod programiranja jeste da svaki korak ima svoj smisao i konkretnu ulogu. To je odlična vest ako volite da učite na konkretnim primerima. I da li je programiranje teško? Pravi odgovor zavisi od vas i vašeg motiva da uspete. 

Programiranje odličan izbor za uspešnu karijeru

Biti programer je za mnoge pravi izbor za karijeru. Pitanje je da li imate afinitete prema IT industriji i ovoj modernoj profesiji. Postoji nekoliko odličnih razloga zašto je dobro postati programer:

  • Odlična plata – čak su i početna primanja izuzetno visoka u odnosu na druge profesije. Jednostavno, velika je potražnja za stručnjacima, pa se kompanije utrkuju ko će ponuditi bolje uslove. Ne treba smetnuti sa uma da ovi IT stručnjaci imaju vrlo visoka primanja radeći za inostrane poslodavce. Čak su i plate programera u Srbiji natprosečno visoke.
  • Sigurnost posla – reč je o profitabilnom zanimanju za koje uvek ima posla. Drugim rečima, nikad nećete biti bez posla, pitanje je samo za koga ćete raditi. IT eksperti su uvek na ceni, tako da ne samo što nećete biti bez posla već ćete imati taj luksuz da birate poslodavca.
  • Kreativan posao – zahvaljujući svom znanju moći ćete da kreirate napredne aplikacije, video-igre, društvene mreže i e-commerce platforme i istražujete mogućnosti koje pružaju moderne tehnologije.

Zbog svega navedenog, glavno pitanje nije da li je programiranje teško, nego da li želim da ostvarim uspešnu karijeru u kojoj ću uživati. U tom slučaju, potrebno je da napravite prvi korak i upišete program kako biste već nakon 12 meseci mogli da započnete rad u nekoj kompaniji ili samostalno, kao freelancer

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se