InDesign kurs

InDesign softver za desktop uređaje pokrenula je kompanija Adobe System i namenjen je za kreiranje brošura, časopisa, knjiga, flajera i drugog sadržaja koji se može koristiti u marketinške svrhe. Ovaj program u svom svakodnevnom radu najčešće koriste profesionalni grafički dizajneri. Ipak, važno je naglasti da vam njegove funkcionalnosti mogu biti od velike koristi, čak i ukoliko ste amater ili se bavite nekim potpuno drugim zanimanjimem.

Od svog nastanka, 1999. godine, pomenuti softver je pretrpeo brojne promene da bi danas postao jedan od najpopularnijih svetskih programa sa ovom namenom. Poslednje verzije ovog programa korisnicima nude i razne mogućnosti za kreiranje interaktivnih dokumenata koji su spremni za direknto postavljanje na internet ili na mobilne aplikacije.

Zbog svih svojih karakteristika, softver InDesign CC je na ovaj način stao rame uz rame sa drugim programima kompanije Adobe, kao što su Photoshop i Illustrator, bez kojih se ne može zamisliti rad u oblasti dizajna. O tome koliko su ova dva programa važna i korisna svedoči i podatak da je InDesign preuzeo dobar deo njihovih alata.

Upravo iz tog razloga, ukoliko već poznajete Photoshop ili Illustrator, biće vam znatno jednostavnije da proširite svoja znanja i savladate još jedan program koji će vam predstavljati odličnu referencu prilikom traženja visokoplaćenog posla u oblasti dizajna.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Print & Graphic Design Program i New Media Design Program.

Opis i cilj kursa InDesign

Kao polaznik kursa InDesign imaćete priliku da se detaljno upoznate sa svim alatima i panelima pomoću kojih ćete biti u mogućnosti da vršite prelom stranica. Kako je softver Adobe InDesign CC prvenstveno namenjen za dizajn dokumenata sa više stranica, na ovom kursu dosta pažnje će biti posvećeno master stranicama i varijablama koje pružaju mogućnost da se šablonski elementi na većem broju stranica lako i brzo urede.

Takođe, važno je istaći i da InDesign program ima detaljne opcije pomoću kojih možete prelamati i stilizovati tekst, pa će se jedan deo kursa baviti i ovim tehnikama.

S obzirom na to da se InDesign program u poslednjih nekoliko verzija orijentisao uglavnom na digitalne korisnike, kao polaznik ovog kursa imaćete priliku da se upoznate sa alatima i opcijama pomoću kojih ćete moći da kreirate interaktivne prezentacije i ePUB, odnosno elektronske publikacije.

Kurs InDesign možete uspešno savladati čak i ukoliko ste početnik, ali uz već stečena znanja za rad u programima kao što su Adobe Photoshop i Adobe Illustrator nove veštine ćete usvojiti znantno brže i jednostavnije. Upravo zato se preporučuje da izaberete i kurseve koji se bave pomenutim softverom i tako sebi omogućite lakše učenje i efikasnije usavršavanje.

Da biste što temeljnije naučili sve neophodne tehnike rada u Adobe InDesign CC, ovaj kurs je podeljen u 6 modula, koji će vam omogućiti postepeno i temeljno napredovanje. Na početnim predavanjima kursa upoznaćete se sa radnim okruženjem programa, a zatim vas očekuje kreiranje i uređivanje vektorskih objekata.

U oblastima koje slede radićete sa tekstom i upoznavati se sa raznim stilovima koje ovaj softver nudi. Kako se kurs bude bližio kraju, a vaše znanje postajalo sve veće, radićete sa interaktivnim elementima, ali i učiti kako se čuvaju i štampaju dokumenti.

Tokom kursa steći ćete znanja koja ćete moći da iskoristite kako biste se bavili grafičkim uređivanjem časopisa, knjiga, brošura, kataloga i plakata. Pored toga, nakon uspešnog završetka kursa bićete osposboljeni da efikasno prelamate stranice, objavljujete tekst, uklapate ga i prelamate sa grafičkim objektima na stranicama dokumenata. Međutim, to nije sve, jer ćete usvojene veštine moći da primenite i u kreiranju prezentacija namenjenih za mobilne i tablet uređaje, ali i još mnogo toga.

Zašto je ovaj kurs značajan?

Pogledajte video i saznajte zašto je program kojim će se baviti ovaj kurs veoma važan u današnjoj izdavačkoj industriji. Pored toga, čućete na koji način će vam pomoći stečena znanja i na kojim pozicijama ćete moći da ih iskoristite. Predavač ITAcademy Zoran Imširagić predstaviće vam ukratko sve ono što vas očekuje na kursu i istaći najznačanije činjenice zbog kojih je važno pohađati predavanja u čijem fokusu je InDesign.

Kurs InDesign će vam odgovoriti na pitanja:

1. Kada koristimo InDesign?

Ovaj program koristimo kada kreiramo dizajnerska rešenja za razne časopise, knjige, flajere, brošure, plakate kao i druge promotivne materijale. Ovo je jedan od najpopularnijih programa koje koriste dizajneri prilikom rada na višestraničnim dokumentima. U poslednjim verzijama ovog programa možete napraviti i interaktivne dokumente koje možete postavljati direktno na internet ili na mobilne aplikacije.

Razlog zašto je ovaj program dobar izbor kada dizajniramo višestranične dokumente jeste taj što InDesign ima opcije za lako stilizovanje i prelamnje teksta. Pored toga, rad u ovom programu znatno olakšavaju master stranice pomoću kojih možete lakše definisati sam dizajn. Ova opcija posebno je značajna kada morate brzo i lako da izdizajnirate veći broj stranica.

2. Po čemu se razlikuju Illustrator i InDesign?

Sam prikaz i većina alatki koje koristite u Adobe InDesignu preuzeti su iz Adobe Illustratora i zbog toga je preporuka da prvo naučite da radite u Illustratoru, a nakon toga i u InDesignu. 

Tačno je da i u Illustratoru možemo dizajnirati višestranične dokumente sa manjim brojem strana, ali ovaj program nije predviđen za ovakvu upotrebu, pa bi takav proces u ovom programu trajao mnogo duže jer Illustrator nema alatke koje omogućavaju njihov lakši i brži dizajn.

Pod ovim alatkama podrazumevamo one koje omogućavaju protok teksta kroz više okvira, kao i uređivanje stranica pomoću panela Pages, Master stranice, Paragraph Style, Caracter Style i drugih. Sve ove alatke pomažu u bržem i lakšem dizajniranju višestraničnih dokumenata.

3. Zašto je bitno znanje rada u ovom programu?

Ovo je program koji ćete svakodnevno koristiti ako budete radili kao grafički dizajner jer su njegove funkcionalnosti od velike koristi kada dizajnirate već pomenute višestranične dokumente.

Pored uređivanja teksta, ovaj program možete koristiti i za kreiranje i uređivanje vektorskih objekata. U njemu možete kreirati, selektovati i poravnavati ove objekte, a možete ih i transformisati kao i primenjivati određene efekte. Pored toga, InDesign program vam može pomoći i da lakše kreirate i dizajnirate tabele. Znanje rada u ovom softveru posebno vam može pomoći kada dizajnirate knjigu, jer je njegova glavna karakteristika upravo mogućnost kreiranja višestraničnih dokumenata.

InDesign kurs

4. Koje su sve mogućnosti ovog programa?

Ovaj program ima velike mogućnosti uređivanja različitog sadržaja, ali njegov glavni akcenat je ipak na uređivanju tekstualnog sadržaja, kao i na organizaciji elemenata na stranci. InDesign poseduje alatke i panele koji će vam omogućiti da brže i lakše radite prelom stranica.

Upravo zbog toga, pomenuti softver se smatra idealnim za dizajniranje višestraničnih dokumenata. Radom u InDesignu imate mogućnost da kreirate šablonske elemente koji će se ponavljati na većem broju stranica korišćenjem Master stranica. Iz tog razloga, rad u ovom programu je brz i jednostavan, a sam prelom velikog broja stanica znatno olakšan. Ovaj program ima mogućnost kreiranja i interaktivnog sadržaja, poput hiperlinkova, oznaka na stranicama ili markerima.

5. Da li je lako naučiti da radim u InDesignu?

Kao što smo već napomenuli, ako ste već koristili Adobe Illustrator i Adobe Photoshop, onda će vam korišćenje ovog programa doći prirodno i lako ćete ga savladati. Sam interfejs ovog softverskog programa je jako sličan radnom okruženju Adobe Illustratora. Većina alatki koje imaju istu funkciju kao i u Illustratoru koriste se na isti način, a najveća razlika je u tome što u ovom programu imate mogućnost da uređujete višestranične dokumente.

Ako želite da budete grafički dizajner, onda će vam znanje rada u ovom programu biti neophodno da biste mogli da obavljate posao na vrhunskom nivou. Ukoliko čak planirate da se bavite nekom drugom profesijom koja nije vezana za dizajn, veštine rada u ovom programu vam mogu biti značajne, jer u njemu možete i kreirati tabele, ali i uređivati dokumente.

6. Koje projekte ne mogu raditi bez ovog programa?

U ovom programu možete raditi sve projekte koji imaju više stranica ili one projekte koji zahtevaju tipski dizajn, poput nekih promotivnih materijala za određenu firmu. Pored toga, InDesign možete koristiti i ako dizajnirate razne diplome ili vaučere koji se dodeljuju na mesečnom ili nedeljnom nivou. Za to možete napraviti definisan izgled stranice i samo po potrebi menjati tekstualni sadržaj. Isto važi za časopise i novine koji se izdaju na dnevnom, mesečnom ili nedeljnom nivou.

Vi u ovom programu pravite definisan izgled stranica i celokupnog dizajna tih novina, a kasnije samo menjate sadržaj i prilagođavate ga već definisanom izgledu. Ovaj program je dobar i za dizajn plakata i flajera, a u njemu možete dizajnirati i razne dokumente sa interaktivnim sadržajima.

7. Šta sve mogu naučiti u ovom programu?

U ovom programu ćete naučiti da kreirate dokumenta pomoću panela Pages, naučićete kako da koristite Master stranice, kao i da selektujete, kreirate, poravnavate i transformišete objekte. Pored toga, naučićete da koristite boje kao i opcije panela Swatches. Takođe, savladaćete i unošenje i uređivanje vektorske i rasterske grafike. Iz tog razloga će vam znanja za rad u programima Adobe Photoshop i Adobe Illustrator biti neophodna pre nego što počnete da učite da radite u Adobe InDesignu.

U ovom programu ćete, pre svega, naučiti da kombinujete vektorske objekte i rastersku grafiku sa testualnim elementima, i na taj način kreirati celokupan dizajn. Pored uređivanja tekstualnih objekatam, usvojićete veštine pomoću kojih ćete kreirati tabele, kao i razne interaktivne sadržaje. Na samom kraju ćete naučiti i kako da dokumente pripremate za štampu i elektronske publikacije.

Plan i program predavanja:

1. Osnove programa Adobe InDesign CC

 • Upoznavanje sa interfejsom programa 
 • Kreiranje novih dokumenata i navigacija 
 • Uređivanje stranica pomoću panela Pages 
 • Master Pages – master stranice

2. Kreiranje i uređivanje vektorskih objekata

 • Selekcija i poravnanje vektorskih objekata 
 • Kreiranje vektorskih objekata i rad sa bojama 
 • Paneli Swatches, Stroke, Gradient 
 • Transformacija vektorskih objekata i primena efekata

3. Rad sa tekstom

 • Unošenje vektorske i rasterske grafike 
 • Unošenje teksta u okvire i protok teksta kroz više okvira 
 • Uređivanje slovnih karaktera i paragrafa 
 • Tabele

4. Stilovi

 • Stilovi – Character Style 
 • Stilovi – Paragraph Styles 
 • Stilovi tabela i vektorskih objekata 
 • Kreiranje većih dokumenata

5. Rad sa interaktivnim elementima

 • Upotreba interaktivnih elemenata – Bookmarks & Hyperlinks 
 • Buttons & Actions – dugmad i akcije koje pokreću 
 • Multi-State Object, Page Transitions i eksportovanje interaktivnih dokumenata 
 • Paneli Animation i Timing

6. Čuvanje i štampanje dokumenata

 • Eksportovanje dokumenata 
 • Priprema za štampu

InDesign kurs

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se