Vector Graphics Illustrator Kurs

Illustrator je program čija je prvenstvena uloga kreiranje i obrada svih vektorskih elemenata, ali osim toga ovaj softver pruža korisnicma mogućnost i za korišćenje elemenata rasterskog tipa. Prva verzija ovog programa objavljena je još davne 1987. godine i bila je dostupna isključivo za Mekintoš računare.

Dve godine nakon toga pojavila se i verzija Illustrator 2.0 koja je mogla da se koristi i na najzastupljenijem operativnom sistemu Windowsu. Poslednja verzija ovog programa koju je plasirala kompanija Adobe izdata je 2015. godine pod nazivom Illustrator CC (Creative Cloud).

Ovaj program korisnicima nudi nekoliko alata za crtanje prostih geometrijskih oblika, čijom kombinacijom i transformacijom možete dobiti veoma zanimljive crteže. Illustrator spada među kompleksne programe koji pružaju izuzetno veliki izbor opcija, dodatnih specifikacija i mogućnosti uređivanja. Upravo zbog svih njegovih vrlina ovaj softver izborio je važno mesto u svetu grafičkog dizajna i postao program bez koga je gotovo nemoguće dokazati stručnost i dostići najviše ciljeve.

Uz Illustrator kurs upoznaćete ovaj program i bićete spremni da radite na izradi idejnih rešenja za logoe, crtate razne objekte, stvarate ilustracije i obavljate sve dizajnerske zadatke. Bez obzira na predznanje sa kojim dođete na prvo predavanje ovaj kurs će vam omogućiti da steknete praktična znanja i korisne veštine uz pomoć kojih ćete moći da se bavite mnogim kreativnim poslovima.

Opis i cilj Vector graphics Illustrator kursa

Ovaj Illustrator kurs, koji možete pohađati kao online kurs ili tradicionalno u učionici, će vam omogućiti da naučite sve potrebne tehnike i upoznate alate koji su vam neophodni za rad u programu Adobe Illustrator CC. Uz stečena znanja bićete u prilici da iskažete svoju kreativnost i da se na umetnički i dizajnerski način predstavljate kroz crtanje vektorske grafike.

Početak kursa poslužiće vam kako bi se upoznali sa najosnovnijim segmentima kao što su izgled radnog prostora i kreiranje novih dokumenata. Saznaćete šta je raster, koje su razlike između njega i vektora, kao i kako da menjate veličinu vektorskih objekata a da ne gube na kvalitetu. Zatim ćete se detaljnije upoznati i sa pojmovima kao što su rezolucija, RGB i CMYK.

Tokom kursa Illustratora naučićete i šta su paneli, gde se nalaze i kako se mogu grupisati. Uz to savladaćete i tehnike koje će vam omogućiti da sami definišete i prilagođavate radni prostor u skladu sa potrebama.

Dalje kako predavanja budu odmicala predavači će vam postepeno objašnjavati sve komplikovanije alate za crtanje, bojenje i postizanje raznih drugih efekata. Nakon toga, očekuje vas transformacija i uređivanje vektorskih objekata, kao i unos, obrada teksta i rasterterskih dokumenata.

U ovom delu kursa ćete naučiti da koristite alate za unost teksta, zatim ćete saznati kako se unose rasterske grafike i na koji način se pretvaraju u vektorske putanje. Na kraju kursa naučićete kako se dokumenti obrađeni u Illustratoru pripremaju za štampu tako da zadrže željeni kvalitet.

Kako biste u budućem radu bili što efikasniji i produktivniji predavači će vam otkriti i brojne prečice na tastaturi koje će vam omogućiti da lakše izađete na kraj sa svim obavezama. Sve pomenute veštine koje ćete dobiti tokom kursa imaćete priliku da u praksi izvežbate uz nadzor predavača koji će vam uvek davati savete za lakše i jednostavnije usavršavnje.

Pohađanjem kursa dobićete korisne i moćne alate koje ćete moći da primenite i naplatite u oblasti dizajna ili umetnosti. Bićete obučeni da kreirate logoe, dizajnirate sadržaj i pripremate ga za štampu ili obavljate druga zaduženja koja spadaju u opis radnog mesta grafičkog dizajnera.

Vector graphics Illustrator kurs će vam odgovoriti na pitanja:

1. Koja je razlika između Illustratora i Photoshopa?

Glavna razlika između ova dva programa jeste ta što je Photoshop napravljen za rad sa rasterskom grafikom, dok je Illustrator program koji se koriti za kreiranje i obradu vektorskih elemenata. Međutim, kao što i Photoshop ima mogućnost da kreira određene vektorske elemente tako i Illustrator ima mogućnost korišćena i rasterskih elemenata, ali ipak njegova glavna primena i akcenat je na radu sa vektorskim elementima.

Dok Photoshop koristimo uglavnom za obradu fotografija i njihovu montažu, Illustrator nam pomaže da osmislimo i nacrtamo dizajn, bio on logo, etiketa, baner ili celokupni vizuelni identitet firme. Pored toga, taj kreirani dizajn u ovom programu možetmo i pripremati za štampu, a sve ove karakteristike uticale su da Illustrator danas postane jedan od najkorišćenijih vektorskih programa.

2. Da li su mi znanja za rad u Illustratoru neophodna da bih bio dizajner?

Illustrator je program koji se danas pored Photoshopa smatra glavnim alatom za rad svakog dizajnera. Ovaj program je svoju popularnost stekao jer je napravljen tako da bude jednostavan za upotrebu. Važno je istaći da je u pitanju vektorski program što znači da ima veliku prednost u odnosu na Photoshop.

Vektorski crtež omogućava vam da svaki dizajn koji je urađen u Illustratoru uveličate tako da ne izgubi na kvalitetu i oštrini prikaza. Drugim rečima to znači da za razliku od fotografije ili drugog rasterskog objekta koji povećavanjem gubi na kvalitetu, vektorski crtež možete prilagoditi bilo kojoj vrsti dizajna i on neće gubiti na svom kvalitetu. Upravo zbog toga ovaj program smatra se neophodnim za rad svakog uspešnog dizajnera.

3. Čemu služi Illustrator?

Ovaj program ima veliki broj mogućnosti koje možemo koristiti kako bi dobili jako kreativna i zanimljiva grafička rešanja. Illustrator možemo koristiti da bi smo kreirali različite logoe, kao i da bi smo iscrtavali različite objekte, a pored toga možemo ga upotrebiti i za kreiranje ikonica i različitih grafičkih objekata.

Da biste danas bili priznati dizajner neophodno je da znate da radite u ovom programu. Sa njim možete praviti i dizajn brošura, flajera, ilustracije, banere i još mnogo toga. Kada naučite kako funkcionišu alatke ovog programa bićete spremni da ih kombinujete tako da predstavite na najbolji način svoju kreativnost. Nakon što steknete osnovne tehnike koje možete da primenjujete u ovom programu onda ćete biti osposobljeni i da predstavljate vaš dizajn kroz crtanje vektorske grafike.

Illustrator kurs - Vector graphic | Beograd

4. Šta sve mogu naučiti u ovom programu?

U ovom programu ćete naučiti na koji način se iscrtava vektorska grafika, kako od jedostavnih geometrijskih oblika i panela Pathfinder možete dobiti nove interesantne oblike koje ćete iskoristiti u dizajnu logoa ili ikonica.

Uz to naučićete kako da koriste alatke Pen, Pencile i Curvature za crtanje, kako se uređuju tekstualni objekti i još mnogo toga. Sve što budete naučili u ovom programu moći ćete da primenite na realne projekte kao što su dizajn plakata, etiketa, banera, raznog promotivnog materijala kao i dizajna za web sajtove. Ovaj kurs će vam pomoći da savladate Illustrator tako da budete u mogućnosti da pravite razna moderna i kreativna rešenja.

5. Zašto je pored Photoshopa, Illustrator nezaobilazan program u dizajnu?

Illustrator je program od velikog značaja za vaš rad jer će vam pomoći da brže i lakše savladate određene dizajnerse zadatke. Kako budete napredovali sa prelaskom gradiva tako ćete biti sve produktivniji i efikasniji prilikom dizajniranja vaših grafičkih rešenja.  

U ovom programu ćete naučiti da crtate proste geomertrijske oblike, a naučićete i da uređujete i transformišete vektorske putanje i tačke sidrenja, kao i da radite u panelima Appearence i Transparency, Pathfinder i Align. Takođe, naučićete i da primenjujete efekte na prethodno nacrtane vektorske objekte. Ovo su samo neke od opcija koje će vam pomoći u radu i vaš dizajnerski proces učiniti lakšim i efektivnijim.

6. Da li je lako koristiti Illustrator?

Ovaj program je jedna od najkorišćenijih alatki za dizajn vektorske grafike, on ima veliki broj opcija i mogućnosti koje ćete moći da naučite u ovom kursu. Ako ste zainteresovani za dizajn i posvećeni učenju nećete imati problema prilikom savladavanja ovog programa. Znanje korišćenja ovog programa će vam biti značajno bilo da želite da budete Print ili Web dizajner.

Intefejs ovog softverskog programa možete prilagoditi sopstvenim potrebama, što znači da možete podestiti da vam budu vidljive samo one alatke koje najčeše koristite u radu. Kao i kod Photoshopa i u Illustratoru ćete se lako snaći sa radnim okruženjem. Svi dodatni alati su radi lakše organizacije postavljeni u padajućim menijima. Ove opcije i mogućnosti će mnogo doprineti lakšem usavršavanju vaših veština za rad u ovom programu.

7. Da li ovaj program koristimo da radimo dizajn za Web i da li možemo raditi pripremu za štampu u njemu?

U ovom programu možemo raditi i dizajn za Web kao i pripremu za štampu. Illustrator je jako dobar kada dizajniramo sadržaj za Web baš zato što je zasnovan na vektorima i zato što sve kreacije iz ovog programu možete lako prilagodtiti različitim dimenzijama koje su potrebne za bilo koju veličinu ekrana.

Bez obzira da li dizajnirate za tablet, moblini ili desktop uređaj, sa ovim promenama sam kvalitet prikaza ostaje isti. Pored toga, ovaj program je dobar alat i kada pripremamo dokument za štampu, a na ovom kursu ćete naučiti i na koji način se to radi da biste dobili najbolji mogući rezultat odštampanog otiska.

Plan i program predavanja

1. Upoznavanje sa Illustrator programom

 • Osnovi rasterske i vektorske grafike
 • Organizacija radnog prostora
 • Kreiranje, otvaranje i čuvanje dokumenata
 • Navigacija u okviru dokumenata

2. Vektorsko crtanje i selekcija vektorskih objekata

 • Crtanje prostih geometrijskih objekata
 • Selekcija vektorskih putanja i objekata
 • Crtanje alatima Pen, Pencil i Curvature

3. Colors – rad sa bojama

 • Uvod u rad sa bojama
 • Paneli Swatches i Color Guide
 • Vrste ispuna i kontura vektorskih putanja i objekata
 • Paneli Appearance i Transparency

4. Transformacije vektorkih objekata

 • Uređivanje vektorskih putanja i tačaka sidrenja
 • Transformacija vektorskih putanja i objekata
 • Paneli Pathfinder i Align
 • Distorzija vektorskih objekata

5. Brushes, Symbols & Effects

 • Paintbrush Tool
 • Rad sa simbolima
 • Primena efekata na vektorskim objektima
 • Alati Blob Brush i Eraser Tool

6. Rad sa tekstualnim i rasterskim objektima; priprema za veb i Print

 • Alati za unos teksta
 • Unošenje rasterske grafike i njeno pretvaranje u vektorske putanje
 • Čuvanje dokumenata različitih formata
 • Štampanje dokumenata

Polaznici kursa vector graphics (Illustrator)

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa:Print & Graphic Design ProgramWeb Design ProgramNew Media Design ProgramVideo & Sound Production ProgramComputer Aided Design ProgramArchitectural Design ProgramInterior Design Program i Product Design Program.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Prolećni upisni rok je u toku!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde