Vector Graphics Illustrator Kurs

Adobe Illustrator je program čija je prvenstvena uloga kreiranje i obrada svih vektorskih elemenata, ali, osim toga, ovaj program pruža korisnicima mogućnost korišćenja elemenata rasterskog tipa. Prva verzija ovog programa objavljena je još davne 1987. godine i bila je dostupna isključivo za Mekintoš računare.

Dve godine nakon toga pojavila se i verzija Illustrator 2.0, koja je mogla da se koristi i na najzastupljenijem operativnom sistemu, Windowsu. Poslednja verzija ovog programa koju je plasirala kompanija Adobe izdata je 2015. godine pod nazivom Illustrator CC (Creative Cloud).

Ovaj program korisnicima nudi nekoliko alata za crtanje prostih geometrijskih oblika, čijom kombinacijom i transformacijom možete dobiti veoma zanimljive crteže. Adobe Illustrator spada među kompleksne programe koji pružaju izuzetno veliki izbor opcija, dodatnih specifikacija i mogućnosti uređivanja. Upravo zbog svih svojih vrlina ovaj program izborio je važno mesto u svetu grafičkog dizajna i postao program bez koga je gotovo nemoguće dokazati stručnost i dostići najviše ciljeve.

Uz Illustrator kurs upoznaćete ovaj program i bićete spremni da radite na izradi idejnih rešenja za logoe, da crtate razne objekte, stvarate ilustracije i obavljate sve dizajnerske zadatke. Bez obzira na predznanje sa kojim dođete na prvo predavanje, ovaj kurs će vam omogućiti da steknete praktična znanja i korisne veštine pomoću kojih ćete moći da se bavite mnogim kreativnim poslovima.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Product Design ProgramNew Media Design ProgramArchitectural Design ProgramPrint & Graphic Design ProgramVideo & Motion Graphic Design Program.

Opis i cilj kursa Vector Graphics Illustrator

Ovaj Illustrator kurs, koji možete pohađati kao online kurs ili tradicionalno u učionici, omogućiće vam da naučite sve potrebne tehnike i upoznate alate koji su vam neophodni za rad u programu Adobe Illustrator CC. Uz stečena znanja bićete u prilici da iskažete svoju kreativnost i da se na umetnički i dizajnerski način predstavljate kroz crtanje vektorske grafike.

Početak kursa poslužiće vam kako biste se upoznali sa najosnovnijim segmentima kao što su izgled radnog prostora i kreiranje novih dokumenata. Saznaćete šta je raster, koje su razlike između njega i vektora, kao i kako da menjate veličinu vektorskih objekata a da ne gube na kvalitetu. Zatim ćete se detaljnije upoznati i sa pojmovima kao što su rezolucija, RGB i CMYK.

Tokom kursa Illustratora naučićete i šta su paneli, gde se nalaze i kako se mogu grupisati. Uz to, savladaćete i tehnike koje će vam omogućiti da sami definišete i prilagođavate radni prostor u skladu sa potrebama.

Kako predavanja budu odmicala, predavači će vam postepeno objašnjavati sve komplikovanije alate za crtanje, bojenje i postizanje raznih drugih efekata. Nakon toga očekuje vas transformacija i uređivanje vektorskih objekata, kao i unos, obrada teksta i rasterskih dokumenata.

U ovom delu kursa ćete naučiti da koristite alate za unos teksta, zatim ćete saznati kako se unose rasterske grafike i na koji način se pretvaraju u vektorske putanje. Na kraju kursa naučićete kako se dokumenti obrađeni u Illustratoru pripremaju za štampu tako da zadrže željeni kvalitet.

Kako biste u budućem radu bili što efikasniji i produktivniji, predavači će vam otkriti i brojne prečice na tastaturi koje će vam omogućiti da lakše izađete na kraj sa svim obavezama. Sve pomenute veštine koje ćete dobiti tokom kursa imaćete priliku da u praksi izvežbate uz nadzor predavača koji će vam uvek davati savete za lakše i jednostavnije usavršavanje.

Pohađanjem kursa dobićete korisne i moćne alate koje ćete moći da primenite i naplatite u oblasti dizajna ili umetnosti. Bićete obučeni da kreirate logoe, dizajnirate sadržaj i pripremate ga za štampu ili obavljate druga zaduženja koja spadaju u opis radnog mesta grafičkog dizajnera.

Proverite šta vas očekuje na kursu

U ovom videu ukratko je predstavljen kompletan kurs. Predavač ITAcademy Zoran Imširagić objasniće vam zašto je Illustrator toliko moćan i zastupljen program na tržištu. Pored toga, imaćete priliku da saznate na koji način su osmišljena predavanja, kao i kako će vam stečena znanja pomoći da ostvarite svoj zacrtani cilj i započnete uspešnu karijeru.

Vector Graphics Illustrator kurs će vam odgovoriti na pitanja:

1. Koja je razlika između Illustratora i Photoshopa?

Glavna razlika između ova dva programa jeste ta što je Photoshop napravljen za rad sa rasterskom grafikom, dok je Illustrator program koji se koristi za kreiranje i obradu vektorskih elemenata. Međutim, kao što i Photoshop ima mogućnost da kreira određene vektorske elemente, tako i Illustrator ima mogućnost korišćena i rasterskih elemenata, ali je ipak njegova glavna primena u radu sa vektorskim elementima.

Dok Photoshop koristimo uglavnom za obradu fotografija i njihovu montažu, Illustrator nam pomaže da osmislimo i nacrtamo dizajn, bio on logo, etiketa, baner ili celokupni vizuelni identitet firme. Pored toga, taj kreirani dizajn u ovom programu možemo i pripremati za štampu, a sve ove karakteristike uticale su da Illustrator danas postane jedan od najkorišćenijih vektorskih programa.

2. Da li su mi znanja za rad u Illustratoru neophodna da bih bio dizajner?

Illustrator je program koji se danas pored Photoshopa smatra glavnim alatom za rad svakog dizajnera. Ovaj program je svoju popularnost stekao jer je napravljen tako da bude jednostavan za upotrebu. Važno je istaći da je u pitanju vektorski program, što znači da ima veliku prednost u odnosu na Photoshop.

Vektorski crtež omogućava vam da svaki dizajn koji je urađen u Illustratoru uveličate tako da ne izgubi na kvalitetu i oštrini prikaza. To znači da, za razliku od fotografije ili drugog rasterskog objekta koji povećavanjem gubi na kvalitetu, vektorski crtež možete prilagoditi bilo kojoj vrsti dizajna i on neće gubiti na svom kvalitetu. Upravo zbog toga, ovaj program smatra se neophodnim za rad svakog uspešnog dizajnera.

3. Čemu služi Illustrator?

Ovaj program ima veliki broj mogućnosti koje možemo koristiti kako bismo dobili vrlo kreativna i zanimljiva grafička rešenja. Illustrator možemo koristiti da bismo kreirali različite logoe, kao i da bismo iscrtavali različite objekte, a pored toga, možemo ga upotrebiti i za kreiranje ikonica i različitih grafičkih objekata.

Da biste danas bili priznati dizajner, neophodno je da znate da radite u ovom programu. Sa njim možete praviti i dizajn brošura i flajera, ilustracije, banere i još mnogo toga. Kada naučite kako funkcionišu alatke ovog programa, bićete spremni da ih kombinujete tako da svoju kreativnost predstavite na najbolji način. Nakon što steknete osnovne tehnike koje možete da primenjujete u ovom programu moći ćete i da predstavljate vaš dizajn kroz crtanje vektorske grafike.

Illustrator Kurs - Online ili Tradicionalna nastava | ITAcademy

4. Šta sve mogu naučiti u ovom programu?

U ovom programu ćete naučiti na koji način se iscrtava vektorska grafika, kako od jednostavnih geometrijskih oblika i panela Pathfinder možete dobiti nove interesantne oblike koje ćete iskoristiti u dizajnu logoa ili ikonica.

Uz to, naučićete kako da koristite alatke Pen, Pencile i Curvature za crtanje, kako se uređuju tekstualni objekti i još mnogo toga. Sve što budete naučili u ovom programu moći ćete da primenite na realne projekte kao što su dizajn plakata, etiketa, banera, raznog promotivnog materijala, kao i dizajn za web sajtove. Ovaj kurs će vam pomoći da savladate Illustrator tako da budete u mogućnosti da pravite razna moderna i kreativna rešenja.

5. Zašto je, pored Photoshopa, Illustrator nezaobilazan program u dizajnu?

Illustrator je program od velikog značaja za vaš rad jer će vam pomoći da brže i lakše savladate određene dizajnerske zadatke. Kako budete napredovali sa prelaskom gradiva, tako ćete biti sve produktivniji i efikasniji prilikom dizajniranja vaših grafičkih rešenja.  

U ovom programu ćete naučiti da crtate proste geometrijske oblike, a naučićete i da uređujete i transformišete vektorske putanje i tačke sidrenja, kao i da radite u panelima Appearence i Transparency, Pathfinder i Align. Takođe, naučićete i da primenjujete efekte na prethodno nacrtanim vektorskim objektima. Ovo su samo neke od opcija koje će vam pomoći u radu i vaš dizajnerski proces učiniti lakšim i efektivnijim.

6. Da li je lako koristiti Illustrator?

Ovaj program je jedna od najkorišćenijih alatki za dizajn vektorske grafike, ima veliki broj opcija i mogućnosti koje ćete moći da naučite u ovom Illustrator kursu. Ako ste zainteresovani za dizajn i posvećeni učenju, nećete imati problema prilikom savladavanja ovog programa. Znanje korišćenja ovog programa će vam biti značajno bilo da želite da budete print ili web dizajner.

Interfejs ovog softverskog programa možete prilagoditi sopstvenim potrebama, što znači da možete podesiti da vam budu vidljive samo one alatke koje najčešće koristite u radu. Kao i kod Photoshopa, i u Illustratoru ćete se lako snaći sa radnim okruženjem. Svi dodatni alati su radi lakše organizacije postavljeni u padajućim menijima. Ove opcije i mogućnosti će mnogo doprineti lakšem usavršavanju vaših veština za rad u ovom programu.

7. Da li ovaj program koristimo za dizajn za web i da li možemo raditi pripremu za štampu u njemu?

U ovom programu možemo raditi i dizajn za web, kao i pripremu za štampu. Illustrator je jako dobar kada dizajniramo sadržaj za web baš zato što je zasnovan na vektorima i zato što sve kreacije iz ovog programa možete lako prilagoditi različitim dimenzijama koje su potrebne za bilo koju veličinu ekrana.

Bez obzira na to da li dizajnirate za tablet, mobilni ili desktop uređaj, sa ovim promenama sam kvalitet prikaza ostaje isti. Pored toga, ovaj program je dobar alat i kada pripremamo dokument za štampu, a na ovom kursu ćete naučiti i na koji način se to radi da biste dobili najbolji mogući rezultat odštampanog otiska.

Plan i program predavanja

1. Upoznavanje sa programom Illustrator 

 • Osnove rasterske i vektorske grafike
 • Organizacija radnog prostora
 • Kreiranje, otvaranje i čuvanje dokumenata
 • Navigacija u okviru dokumenata

2. Vektorsko crtanje i selekcija vektorskih objekata

 • Crtanje prostih geometrijskih objekata
 • Selekcija vektorskih putanja i objekata
 • Crtanje alatima Pen, Pencil i Curvature

3. Colors – rad sa bojama

 • Uvod u rad sa bojama
 • Paneli Swatches i Color Guide
 • Vrste ispuna i kontura vektorskih putanja i objekata
 • Paneli Appearance i Transparency

4. Transformacije vektorskih objekata

 • Uređivanje vektorskih putanja i tačaka sidrenja
 • Transformacija vektorskih putanja i objekata
 • Paneli Pathfinder i Align
 • Distorzija vektorskih objekata

5. Brushes, Symbols & Effects

 • Paintbrush Tool
 • Rad sa simbolima
 • Primena efekata na vektorskim objektima
 • Alati Blob Brush i Eraser Tool

6. Rad sa tekstualnim i rasterskim objektima; priprema za web i print

 • Alati za unos teksta
 • Unošenje rasterske grafike i njeno pretvaranje u vektorske putanje
 • Čuvanje dokumenata različitih formata
 • Štampanje dokumenata

Prijem polaznika na ITAcademy

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde