Trendovi u učenju na daljinu

Razvoj Distance Learninga u svetu danas je dostigao jednu od prelomnih tačaka. Veliki broj svetski priznatih visokoškolskih ustanova u svom programu studija kao obavezan izbor savremenog načina obrazovanja primenjuju ovu kategoriju učenja, kao ozbiljno organizovane programe koje karakteriše veliki broj polaznika (podaci pokazuju da je 2012. godine više od milijardu ljudi širom sveta učilo je onlajn, a prognozira se da će se do 2019. godine polovina svih obuka obavljati online).

E-Learning na najprestižnijim svetskim univerzitetima

Nabrojaćemo samo neke od najznačajnijih institucija koje u svom obrazovnom radu primenjuju Distance Learning. U SAD su to: National Technological University, Vestern Governors University, University of Phoenix, California Distant Lerning Program, Columbia Network for Engineering Education. U Evropi e-Learning, između ostalih, primenjuju i The International Council for Open and Distance Education - Oslo, United Kingdom Open University, Virtual University Enterprises, University for Industry itd.

slika

U Evropi su značajne inicijative razvoja Distance Learning-a koje su realizovane pre svega preko European Distance and E-learning Networka (čiji je član i LINK group) i European association of Distance Education Teaching Universities. Open University iz Velike Britanije postavio je određene standarde za ovakav tip obrazovanja, po čijem uzoru su organizovane institucije koje primenjuju Distance Learning u Španiji, Nemačkoj, Holandiji i Portugaliji.

Evropska komisija je još u svojim ranijim dokumentima (e-Learning Action Plan 2004-2006) snažno podržala razvoj učenja na daljinu, odnosno e-obrazovanja u svim državama članicama EU.

U Evropskoj komisiji tada je razrađen jasan plan da se do kraja 2005. godine na univerzitetima u svim zemljama članicama ponudi polaznicima Distance Learning i e-obrazovanje. Ovu inicijativu Evropska komisija je izrazila i kroz mnoge druge svoje programske dokumente, kao što su, između ostalih, eEurope+, eEurope 2005, Information Society itd. I rezolucija Evropskog Saveta daje ovakvom vidu obrazovanja značajan prioritet u daljem razvoju obrazovanja u EU.

Prekretnica u obrazovanju u regionu

Uvođenje obrazovanja na daljinu možemo sagledati i kao evolutivan razvoj novog načina obrazovanja. Učenje na daljin, odnosno Distance Learninig ujedno je izazov i oruđe za poboljšanje i unapredjenje obrazovnih procesa kod nas i jedan je od temelja za nove i bolje načine upravljanja znanjem. Intenzivno uvođenje informacionih tehnologija u obrazovne procese postao je prioritet modernih visokoobrazovnih institucija širom sveta.

Došao je trenutak da se i u Srbiji uvede Distance Learning kao novi metod obrazovanja, na kvalitetan i odgovoran način. LINK group je prilikom pripreme za uvođenje ovakvog načina obrazovanja vodio računa o preporukama i iskustvima vodećih svetskih institucija i organizacija koje propisuju određene standarade i sisteme za obezbeđenje kvaliteta prilikom izvođenja nastave na daljinu.

Ti standardi uređuju dalje navedene elemente procesa i organizacije učenja na daljinu, a to su: organizacija, odgovornost i kontrola, sistem nagrađivanja, okruženje za učenje i sistemi za podršku, identifikacija potreba, obrazovni ciljevi i rezultati, planiranje, zapošljavanje i obuka osoblja, sadržaj kurseva, metode i uputstva procedure pristupa, publicitet, uslovi studija, itd.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se