WordPress kurs

Od svog nastanka, 2003. godine, WordPress je vrlo brzo postao najpopularniji content management system (skraćeno CMS), što u prevodu znači sistem za upravljanje sadržajem. Iako je u početku WordPress zamišljen kao blog platforma, njegova uloga vremenom je postala znatno bitnija, pa se WP danas može naći i kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene, kao i raznih web aplikacija.

Korisnicima WordPressa uz pomoć raznih drugih CMS rešenja omogućeno je da mnogo jednostavnije kreiraju web sajtove. Upravo zato, kao najosnovnija znanja potrebna za ovaj kurs navode se jezici HTML i CSS, koji su zapravo temelj za čitav web dizajn. Ipak, osim toga, na kursu WordPressa upoznaćete se i sa osnovama programskih jezika JavaScript i PHP, koji su takođe veoma zastupljeni na webu.

Važno je istaći da vam za rad u WordPressu nije neophodno poznavanje svih do sada pomenutih jezika, ali ćete, s druge strane, njihovom upotrebom od WP aplikacije moći da izvučete mnogo više. Takođe, bitno je naglasiti da WordPress nije konkurent ovim jezicima i da se ne može porediti sa njima, jer je zapravo sastavljen od njih.

Jednostavno rečeno, poređenje WP aplikacije i gore pomenutih jezika bilo bi isto što i poređenje delova automobila sa samim, kompletno sastavljenim automobilom. Inače, glavni razlog za ogromnu popularnost koju je dostigao WordPress krije se pre svega iza izuzetno prilagođenog i pojednostavljenog radnog okruženja, koje svim korisnicima omogućava da sa lakoćom kreiraju sadržaj na web sajtovima.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Web Design Program.

Opis i ciljevi kursa WordPress

Kao polaznik ovog WordPress kursa, koji možete pohađati kao online kurs ili tradicionalno u učionici, imaćete priliku da se upoznate sa svim osnovama HTML i CSS jezika. Znanja koja steknete omogućiće vam da savladate osnovne pojmove, ali i naučite kako da postavite kompletan WordPress sajt na pravom serveru, kao i na lokalnom okruženju.

Saznaćete sve što vam je potrebno da biste kreirali stranice i naučiti šta zapravo znače post i page unosi. Usvojene veštine će vas osposobiti da kreirate navigaciju sajta, da upravljate korisnicima i nivoima pristupa, kao i da stvorite detaljnu sliku o tome kako se postavljaju neophodni elementi modernih sajtova.

Da biste bili u prilici da efikasno usvajate nova znanja i budete aktivni učesnik na predavanjima, potrebno je da posedujete osnovno predzanje o HTML i CSS jezicima. Iz ovog razloga, kurs koji se preporučuje pre WordPressa jeste upravo Uvod u HTML i CSS, na kome ćete steći sve neophodne veštine uz pomoć kojih ćete se dalje usavršavati sa lakoćom. Osim toga, poželjno je da poznajete i programske jezike JavaScript i PHP, iako ovaj kurs možete pratiti i bez poznavanja pomenutih jezika.

Početna predavanja na kursu poslužiće vam da se bolje upoznate sa pojmom WordPressa i saznate koja je njegova osnovna funkcija. Nakon što saznate zašto je WordPress stekao toliku popularnost širom sveta, naučićete i kako da ga instalirate, a zatim ćete se upoznati i sa njegovim radnim okruženjem. U sledećim lekcijama naučićete kako se unosi i administrira sadržaj na WordPressu, a nakon toga ćete steći i detaljnu sliku o svim tehnikama koje se koriste za podešavanje sajtova.

Na kraju kursa imaćete znanja koja ćete moći da iskoristite kako biste uz pomoć WordPress sistema kreirali najmodernije i najfunkcionalnije web sajtove. Jednostavno, bićete spremni da potpuno samostalno instalirate WordPress, podesite ga za upotrebu prema sopstvenim potrebama, i, na kraju, ispunite sadržajem kojim želite. Pored toga, ovladaćete i veštinama koje su vam neophodne da biste upravljali plugin elementima i temama.

Zašto treba da savladate WordPress?

Predavač Vuk Ninić objasniće vam šta vas očekuje na kursu WordPressa i ukratko vam predstaviti zašto je važno da ga pohađate. Pogledajte video i informišite se o tome šta ćete naučiti tokom predavanja, kao i sa kojim sve pojmovima ćete se upoznati kroz ovaj kurs. Takođe, ovaj video otkriva vam na koji način ćete moći da iskoristite stečena znanja i šta ćete sve moći da radite nakon uspešno završenog kursa.

Kurs WordPressa će vam odgovoriti na pitanja:

1. Čemu služi WordPress?

WordPress je besplatan, open-source Content Management System. Primarno se bazira na PHP jeziku, ali zavisi i od HTML, CSS, MySQL i mnogih drugih jezika i tehnologija. Mnogi ga smatraju najznačajnijim CMS rešenjem današnjice, a svakako je najčešće u upotrebi na modernom webu.

Mnogi sajtovi koje viđamo svakodnevno se baziraju na njemu, jer, s jedne strane, olakšava postavljanje sajta, kreiranje uz već gotove ili polugotove komponente, ali uz značajne i mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja i uređenja po sopstvenim željama i potrebama. Pomoću WordPressa je moguće postaviti jednostavan sajt u roku od pola sata, izabrati gotovu temu (theme) koja uređuje vizuelnu stranu, uključiti i podesiti željene dodatke (pluginove) i zaokružiti celinu.

2. Šta je to CMS?

Content Management System, u prevodu sistem za upravljanje sadržajem, jeste, kao što i sam naziv govori, aplikacija ili sistem koji koristimo za lakše postavljanje, objavljivanje i uređivanje sadržaja, tekstova, slika i drugih detalja, primarno na web sajtovima, ali koji se mogu koristiti i u drugim situacijama i okruženjima.

Ovih sistema ima raznih vrsta i njihova kompleksnost, način upotrebe, primena i mogućnosti variraju iz krajnosti u krajnost. Ukoliko govorimo o web sajtovima, najveći broj njih je pisan u PHP i srodnim jezicima i tehnologijama. Prema mnogima, najpopularniji CMS danas je WordPress, koji je i tema ovog kursa. Druga veoma popularna CMS rešenja su Drupal, Joomla, Blogger i sl.

3. Da li je CMS, poput WordPressa neophodan?

Poznavanjem i upotrebom HTML, CSS, PHP i srodnih jezika, jasno je da možemo stvoriti sajt kakav želimo. Ako je to slučaj, zašto onda uopšte koristimo WordPress i druge CMS sisteme, kao što su Drupal, Joomla i mnogi drugi? Kako se oni uklapaju u taj kontekst? Razloga ima više, ali kakav god sajt kreirali, sigurno je da sadržaj neće ostati isti tokom vremena. U srži weba je konstantna promena. Na primer, web portali sa vestima dnevno menjaju svoj sadržaj, ponekad čak iz minuta u minut. Drugačiji sajtovi, na primer, sajt određene kompanije, povremeno objavljuju nove informacije o radu kompanije, postavljaju galerije slika i slično.

Sajt koji mesec dana ili više nije ažuriran deluje „uspavano” i gubi posetioce veoma brzo. Sama izmena i dodavanje sadržaja su, dakle, ključni. S tehničke strane, ukoliko radimo sa statičnim HTML i CSS sajtom, te izmene podrazumevaju dodavanje i novih HTML tagova, eventualne korekcije CSS koda i sl. Ukoliko radimo sa sajtom koji, pored HTML-a i CSS-a, funkcioniše pomoću PHP jezika, za izmenu sadržaja je verovatno potrebno dodavanje unosa u bazu, korekcija PHP koda i sl. Uglavnom, potrebno je poznavanje tih tehnologija uz pomoć kojih smo i kreirali sajt.

Jasno je da neko ko poznaje jezike kojima je i kreiran sajt mora biti osoba koja će vršiti izmene. Mnogo je praktičnije i lakše ukoliko bi postojao način da sam vlasnik sajta, urednik ili neko treći pristupi sajtu i onda na njemu vrši izmene tako što upisuje ili kopira tekst, postavlja slike i druge potrebne elemente, bez potrebe za poznavanjem HTML, PHP i drugih tehnologija i jezika, a da onda sam sajt to postavljeno pretvori, prevede u odgovarajuću strukturu u kodu. Upravo to je suština CMS-a, odnosno sistema za upravljanje sadržajem.

WordPress kurs

4. Čuo sam da se WordPress koristi samo za blog sajtove, da li je to tačno?

Pomoću njega, kao i uz pomoć raznih drugih CMS rešenja, omogućeno je lakše kreiranje raznih sajtova. WordPress jeste prvobitno zamišljen kao blog platforma koja bi omogućila blogerima da sami postave, uređuju i održavaju svoj blog, bez potrebe da programeri sa većim znanjem PHP-a i drugih jezika uzmu učešće.

Ipak, WordPress je odavno prerastao tu ulogu i danas se može naći kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene, kao i raznih web aplikacija. I dalje se u osnovi, u njegovom jezgru mogu naći naznake te prvobitne namene, ali to ne sprečava da pomoću njega kreiramo sajtove opšte namene, news portale, web prodavnice i tako dalje, jer je on danas ne samo blog platforma, već potpun i kompletan CMS, koji možemo koristiti u praktično svakoj prilici.

5. Zvaničan WordPress sajt – WordPress.org ili WordPress.com?

Zapravo, na neki način, oba. To je česta zabuna koja kod početnika nastaje prilikom pristupa izradi WordPress sajta – odakle početi. Iako prilično jasno razgraničena, ova dva sajta na prvi pogled imaju isti sadržaj. Zapravo, WordPress.org je centralna tačka open-source WordPress projekta. Na ovom sajtu možemo naći aktuelnu, kao i ranije verzije WordPress instalacije, koje sve možemo potpuno besplatno preuzeti, ali i zvaničnu dokumentaciju, kao i mnoge druge korisne informacije.

Ovde možemo naći i zvanične forume podrške. Takođe, tu se nalazi repozitorijum pluginova pomoću kojih proširujemo funkcionalnosti našeg sajta, veliki broj tema kojima uređujemo izgled našeg sajta i tako dalje. WordPress.com je komercijalni sajt koji pruža nešto drugačije iskustvo, u osnovi iste, WordPress aplikacije. Pomoću njega možemo veoma lako i brzo, uz nekoliko jednostavnih koraka kreirati sopstveni sajt na webu. Ovde je instalacija pojednostavljena i automatizovana. Dovoljno je da izaberemo besplatan ili plaćeni domen, i naš WordPress sajt će automatski biti instaliran.

Ono što čini primarnu i najveću razliku je to što su mnoge opcije zaključane ili u potpunosti izbačene. Na primer, nije moguća instalacija dodatnih pluginova, već možemo koristiti samo one koji su uključeni u paket. Takođe, nije dostupna opcija dodavanja tema niti bilo kakve korekcije koda. Postoje još neka ograničenja po pitanju reklama, pravila korišćenja i sl. Možemo reći da je ovo „ključ u ruke” varijanta, što pruža lakši početak, ali, s druge strane, postavlja neka velika i često nepremostiva ograničenja. Neke dodatne opcije konfiguracije su moguće uz plaćanje. Shodno navedenom, skoro uvek koristimo .org varijantu.

6. Šta je to WordPress plugin?

WordPress dodatak (ili na engleskom plugin) je programski kod pripremljen na specifičan način, koji proširuje ili menja osnovnu funkcionalnost WordPress sistema. Možemo reći i da je to deo softvera koji sadrži grupu funkcija koje utiču na funkcionisanje WordPress sajta. WordPress dodaci su, kao i jezgro, pisani u PHP jeziku i bez poteškoća se ugrađuju u osnovnu instalaciju. Sami po sebi, bez WordPressa, dodaci ne mogu funkcionisati.

Većina pluginova je pisana tako da nije potrebno nikakvo poznavanje programiranja da bi se oni iskoristili. Ipak, svaki plugin je drugačiji i primena konkretnog zavisi od zamisli autora. Na primer, u osnovi, WordPress podržava funkcionalnost galerije slika, ali u prilično ograničenom obliku. Radi naprednijih (ili drugačijih) opcija, koristimo neki od dostupnih pluginova za galeriju. Takođe, u osnovi WordPress ne poseduje kontakt formu, ali jednostavnom instalacijom nekog od plugina za kontakt formu, omogućavamo i tu opciju. Unutar WordPress zajednice kruži izreka koja kaže da ukoliko ne možete da postignete nešto što nameravate, verovatno postoji plugin za to.

7. Šta su to teme u WordPressu?

Upotrebom CMS rešenja, omogućeno je jednostavno manipulisanje stranicama sajta i ostalim sadržajem. Određeni korisnik sa odgovarajućim privilegijama (vlasnik sajta, urednik i sl.) može unositi sadržaj uz osnovno formatiranje (npr. bold, italic, poravnanje teksta i sl.), a za sve ostalo se brine sam CMS. Drugim rečima, pošto kreiramo određeni deo sadržaja, post, page ili nešto treće, mi, stvarajući tu stranicu, stvaramo unos u bazi podataka.

Kada je potrebno da se taj sadržaj, ta stranica, prikaže posetiocu, WordPress povlači taj sadržaj i relevantne informacije iz baze, vizuelno ih oblikuje i tek onda prikazuje posetiocu. Deo WordPress sistema zadužen za ovo vizuelno uređenje je tema (eng. theme), koja se sastoji od raznih elemenata, uključujući HTML, CSS, PHP, JS fajlove, slike i mnoge druge elemente. Možemo reći da je tema skup pravila, koja su specifično strukturirana kako bi WordPress sajt izgledao i ponašao se na specifičan način.

Plan i program predavanja

1. Uvod u WordPress

  • Uvod u WordPress
  • Instalacija
  • Radno okruženje

2. WordPress i sadržaj

  • Unos sadržaja
  • Administracija sadržaja

3. Podešavanja sajta

  • Plugins
  • Teme i vizuelno uređenje
  • Navigacija
  • Korisnici

Polaznici kursa WordPress

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se