WordPress kurs

Od svog nastanka 2003. godine WordPress je vrlo brzo postao najpopularniji content management system (skraćeno CMS) što u prevodu znači sistem za upravljanje sadržajem. Iako je u početku WordPress zamišljen kao blog platforma njegova uloga vremenom je postala znatno bitnija, pa se WP danas može naći i kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene kao i raznih web aplikacija.

Korisnicima WordPressa uz pomoć raznih drugih CMS rešenja omogućeno je da mnogo jednostavnije kreiraju web sajtove. Upravo zato kao najosnovnija znanja potrebna za ovaj kurs navode se jezici HTML i CSS koji su zapravo temelj za čitav web dizajn. Ipak, osim toga na kursu WordPressa upoznaćete se i sa osnovama programskih jezika JavaScript i PHP koji su takođe veoma zastupljeni na webu.

Važno je istaći da vam za rad u WordPressu nije neophodno poznavanje svih do sada pomenutih jezika, ali ćete sa druge strane njihovom upotrebom od WP aplikacije moći da izvučete mnogo više. Takođe, bitno je naglasiti da WordPress nije konkurent ovim jezicima i da se ne može porediti sa njim jer je zapravo sastavljen od njih.

Jednostavno rečeno poređenje WP aplikacije i gore pomenutih jezika bilo bi isto što i poređenje delova automobila sa samim, kompletno sastavljenim automobilom. Inače, glavni razlog za ogromnu popularnost koju je dostigao WordPress krije se pre svega iza izuzetno prilagođenog i pojednostavljenog radnog okruženja koje svim korisnicima omogućava da sa lakoćom kreiraju sadržaj na web sajtovima.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa:Web Design Program i PHP programiranje.

Opis i ciljevi kursa WordPress

Kao polaznik ovog WordPress kursa, koji možete pohađati kao online kurs ili tradicionalno u učionici, imaćete priliku da se upoznate sa svim osnovama HTML i CSS jezika. Znanja koja steknete omogućiće vam da savladate osnovne pojmove, ali i naučite kako da postavite kompletan WordPress sajt na pravom serveru, kao i na lokalnom okruženju.

Saznaćete sve što vam je potrebno da biste kreirali stranice i naučiti šta zapravo znače post i page unosi. Usvojene veštine će vas osposobiti da kreirate navigaciju sajta, da upravljate korisnicima i nivoima pristupa, kao i da stvorite detaljnu sliku o tome kako se postavljaju neophodni elementi modernih sajtova.

Da biste bili u prilici da efikasno usvajate nova znanja i aktivno učestvujete u predavanjima potrebno je da posedujete osnovno predzanje o HTML i CSS jezicima. Iz ovog razloga kurs koji se preporučuje pre WordPressa jeste upravo Uvod u HTML i CSS na kome ćete steći sve neophodne veštine uz pomoć kojih ćete se dalje usavršavati sa lakoćom. Osim toga, poželjno je da poznajete i programske jezike JavaScript i PHP, iako ovaj kurs možete pratiti i bez poznavanja pomenutih jezika.

Početna predavanja na kursu poslužiće vam da se bolje upoznate sa pojmom WordPressa i saznate koje je njegova osnovna funkcija. Nakon što saznate zašto je WordPress stekao toliku popularnost širom sveta, naučićete i kako da ga instalirate, a zatim ćete se upoznati i sa njegovim radnim okruženjem. U sledećim lekcijama naučićete kako se unosi i administrira sadržaj na WordPressu, a nakon toga ćete steći i detaljnu sliku o svim tehnikama koje se koriste za podešavanje sajtova.

Na kraju kursa imaćete znanja koja ćete moći da iskoristite kako bi uz pomoć WordPress sistema kreirate najmodernije i funkcionalnije web sajtove. Jednostavno bićete spremni da poptuno samostalno instalirate WordPress, podesite ga za upotrebu prema sopstvenim potrebama i na kraju ispunite sadržajem kojim želite. Pored toga, ovladaćete i veštinama koje su vam neophodne da bi upravljali plugin elementima i temama.

Zašto treba da savladate WordPress?

Predavač Vuk Ninić objasniće vam šta vas očekuje na kursu WordPressa i ukratko vam predstaviti zašto je važno da ga pohađate. Pogledajte video i informišite se o tome šta ćete naučiti tokom predavanja kao i sa kojim sve pojmovima ćete se upoznati kroz ovaj kurs. Takođe, ovaj video otkriva vam na koji način ćete moći da iskoritite stečna znanja i šta ćete sve moći da radite nakon uspešno završenog kursa.

Kurs WordPressa će vam odgovoriti na pitanja:

1. Čemu služi WordPress?

WordPress je besplatan, open-source Content Management System. Primarno se bazira na PHP jeziku, ali zavisi i od HTML, CSS, MySQL i mnogih drugih jezika i tehnologija. Mnogi ga smatraju najznačajnijim CMS rešenjem današnjice, a svakako je najčešće u upotrebi na modernom webu.

Mnogi sajtovi koje viđamo svakodnevno se baziraju na njemu, jer sa jedne strane olakšava postavljanje sajta, kreiranje uz već gotove ili polu-gotove komponente, ali uz značajne i mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja i uređenja po sopstvenim željama i potrebama. Pomoću WordPress-a je moguće postaviti jednostavan sajt u roku od pola sata, izabrati gotovu temu (theme) koja uređuje vizuelnu stranu, uključiti i podesiti željene dodatke (pluginove) i zaokružiti celinu.

2. Šta je to CMS?

Content Management System, u prevodu sistem za upravljanje sadržajem je, kao što i sam naziv govori, aplikacija ili sistem koji koristimo za lakše postavljanje, objavljivanje i uređivanje sadržaja, tekstova, slika i drugih detalja, primarno na web sajtovima, ali se mogu koristiti i u drugim situacijama i okruženjima.

Ovih sistema ima raznih i njihova kompleksnost, način upotrebe, primena i mogućnosti variraju iz krajnosti u krajnost. Ukoliko govorimo o web sajtovima, najveći broj njih je pisan u PHP-u i srodnim jezicima i tehnologijama. Po mnogima najpopularniji CMS danas je WordPress koji će se i obrađivati tokom ovog kursa. Druga veoma popularna CMS rešenja su Drupal, Joomla, Blogger i slično.

3. Da li je CMS, poput WordPress-a neophodan?

Poznavanjem i upotrebom HTML, CSS, PHP i srodnih jezika, jasno je da možemo stvoriti sajt kakav želimo. Ako je to slučaj, zašto onda uopšte koristimo WordPress i druge CMS sisteme, kao što su Drupal, Joomla i mnogi drugi? Kako se oni uklapaju u taj kontekst? Razloga ima više, ali kakav god sajt kreirali, sigurno je da sadržaj neće ostati isti tokom vremena. U srži weba je konstantna promena. Na primer, web portali sa vestima dnevno menjaju svoj sadržaj, ponekad čak iz minuta u minut. Drugačiji sajtovi, na primer, sajt određene kompanije, povremeno objavljuju nove informacije o radu kompanije, postavljaju galerije slika i slično.

Sajt koji mesec dana ili više nije ažuriran deluje „uspavano” i gubi posetioce veoma brzo. Sama izmena i dodavanje sadržaja su, dakle, ključni. Sa tehničke strane, ukoliko radimo sa statičnim HTML i CSS sajtom, te izmene podrazumevaju dodavanje i novih HTML tagova, eventualne korekcije CSS koda i sl. Ukoliko radimo sa sajtom koji pored HTML i CSS funkcioniše pomoću PHP jezika, za izmenu sadržaja je verovatno potrebno dodavanje unosa u bazu, korekcija PHP koda zbog kog morate da znate i PHP programiranja i sl. Uglavnom, potrebno je poznavanje tih tehnologija kojima smo i kreirali sajt.

Samo po sebi nije problem, ali jasno je da neko ko poznaje te jezike kojima je i kreiran sajt mora biti osoba koji će vršiti izmene. Mnogo je praktičnije i lakše ukoliko bi postojao način da sam vlasnik sajta, urednik ili neko treći pristupi sajtu i onda na njemu vrši izmene tako što upisuje ili kopira tekst, postavlja slike i druge potrebne elemente, bez potrebe za poznavanjem HTML, PHP i drugih tehnologija i jezika, a da onda sam sajt to postavljeno pretvori, prevede u odgovarajuću strukturu u kodu. Upravo to je suština CMS, odnosno sistema za upravljanje sadržajem. Dajle, rad u WordPress platformi ne zahteva poznavanje programiranja.

WordPress kurs

4. Čuo sam da se WordPress koristi samo za blog sajtove, da li je to tačno?

Pomoću njega, kao i uz pomoć raznih drugih CMS rešenja, omogućeno je lakše kreiranje raznih sajtova. WordPress jeste prvobitno zamišljen kao online blog platforma koja bi omogućila blogerima da sami postave, uređuju i održavaju svoj blog, bez potrebe da programeri sa većim znanjem PHP i drugih jezika uzmu učešće.

Ipak, WordPress je odavno prerastao tu ulogu i danas se može naći kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene, kao i raznih web aplikacija. I dalje se u osnovi, u njegovom jezgru mogu naći naznake te prvobitne namene, ali to ne sprečava da pomoću njega kreiramo sajtove opšte namene, news portale, web prodavnice i tako dalje, jer je on danas ne samo blog platforma, već potpun i kompletan CMS koji možemo koristiti u praktično svakoj prilici.

5. Zvaničan WordPress sajt, WordPress.org ili WordPress.com?

Zapravo, na neki način, oba. To je česta zabuna koja kod početnika nastaje prilikom pristupa izradi WordPress sajta – odakle početi. Iako prilično jasno razgraničeni, ova dva sajta na prvi pogled imaju isti sadržaj. Zapravo, Wordpress.org je centralna tačka open-source WordPress projekta. Na ovom sajtu možemo naći aktuelnu, kao i ranije verzije WordPress instalacije, koje sve možemo potpuno besplatno preuzeti, ali i zvaničnu dokumentaciju, kao i mnoge druge korisne informacije.

Ovde možemo naći i zvanične forume podrške. Takođe, tu se nalazi repozitorijum pluginova pomoću kojih proširujemo funkcionalnosti našeg sajta, veliki broj tema kojima uređujemo isti i tako dalje. Wordpress.com je komercijalni sajt koji pruža nešto drugačije iskustvo, u osnovi iste, WordPress aplikacije. Pomoću njega možemo veoma lako i brzo, uz nekoliko jednostavnih koraka kreirati sopstveni sajt na webu. Ovde je instalacija pojednostavljena i automatizovana. Dovoljno je da izaberemo besplatan ili plaćeni domen, i naš Wordpress sajt će automatski biti instaliran.

Ono što čini primarnu i najveću razliku je to što su mnoge opcije zaključane ili u potpunosti izbačene. Na primer, nije moguća instalacija dodatnih pluginova, već možemo koristiti samo one koji su uključeni u paket. Takođe, nije dostupna opcija dodavanja tema niti bilo kakve korekcije koda. Postoje još neka ograničenja po pitanju reklama, pravila korišćenja i slično. Možemo reći da je ovo „ključ u ruke” varijanta, što pruža lakši početak, ali sa druge strane, postavlja neka velika i često nepremostiva ograničenja. Neke dodatne opcije konfiguracije su moguće uz plaćanje. Shodno navedenom, skoro uvek koristimo .org varijantu.

6. Šta je to WordPress plugin?

WordPress dodatak (ili na engleskom plugin) je programski kod pripremljen na specifičan način koji proširuje ili menja osnovnu funkcionalnost WordPress sistema. Možemo reći i da je to deo softvera, koji sadrži grupu funkcija koje utiču na funkcionisanje WordPress sajta. WordPress dodaci su, kao i jezgro, pisani u PHP jeziku i bez poteškoća se ugrađuju u osnovnu instalaciju. Sami po sebi, bez WordPressa, dodaci ne mogu funkcionisati.

Većina pluginova je pisana tako da nije potrebno nikakvo poznavanje programiranja da bi se oni iskoristili. Ipak, svaki plugin je drugačiji i primena konkretnog zavisi od zamisli autora. Na primer, u osnovi, WordPress podržava funkcionalnost galerije slika, ali u prilično ograničenom obliku. Radi naprednijih (ili drugačijih) opcija, koristimo neki od dostupnih pluginova za galeriju. Takođe, u osnovi WordPress ne poseduje kontakt formu, ali jednostavnom instalacijom nekog od plugina za kontakt formu, omogućavamo i tu opciju. Unutar WordPress zajednice kruži izreka koja kaže da ukoliko ne možete da postignete nešto što nameravate, verovatno postoji plugin za to.

7. Šta su to teme u WordPressu?

Upotrebom CMS rešenja omogućeno je jednostavno manipulisanje stranicama sajta i ostalim sadržajem. Određeni korisnik sa odgovarajućim privilegijama (vlasnik sajta, urednik i sl.) može unositi sadržaj uz osnovno formatiranje (npr. bold, italic, poravnanje teksta i sl.), a za sve ostalo se brine sam CMS. Drugim rečima, pošto kreiramo određeni deo sadržaja, post, page ili nešto treće, mi stvarajući tu stranicu, stvaramo unos u bazi podataka.

Kada je potrebno da se taj sadržaj, ta stranica prikaže posetiocu, WordPress povlači taj sadržaj i relevantne informacije iz baze, vizuelno ih oblikuje i tek onda prikazuje posetiocu. Deo WordPress sistema zadužen za ovo vizuelno uređenje je tema (eng. theme), koja se sastoji od raznih elemenata, uključujući HTML, CSS, PHP, JS fajlove, slike i mnoge druge elemente. Možemo reći da je tema skup pravila, koja su specifično struktuirana kako bi WordPress sajt izgledao i ponašao se na specifičan način.

Plan i program predavanja

1. Uvod u WordPress kurs.

  • Šta je WordPress i čemu služi?
  • Kako se instalira WordPress CMS?
  • Detaljno upoznavanje sa radnim okruženjem WP.

2. Šta sve čini WordPress CMS  i kako se kreira sadržaj na njemu?

  • Upoznavanje sa osnovnim tipovima sadržaja i njihovim unosom na sajt kroz CMS.
  • Upravljanje ili administracija sadržaja kroz CMS.

3. Podešavanja sajta kroz WP aplikaciju.

  • Šta su pluginovi i na koji način se koriste na WordPress platformi?
  • Upoznavanje sa WP temama i vizuelnim uređenjem sadržaja uz pomoć CMS.
  • Detaljno upoznavanje sa navigacijom i njenim brojnim funkcionalnostima.
  • Upoznavanje sa sistemom za upravljanje koji korisnicima definiše nivoe pristupa i privilegija na sajtu.

Polaznici kursa WordPress

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Prolećni upisni rok je u toku!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde