Martovski Core Update 2024: Koga Google sada kažnjava

Google Core Update 2024

Google Core Updates predstavljaju značajnije i šire promene koje Google implementira u svoj algoritam pretrage kako bi rangiranje stranica i sadržaja pružalo korisnicima što kvalitetnije iskustvo pretraživanja informacija.

Core update koji je stupio na snagu ovog marta znatno je složeniji od prosečnog – navodi su samog Googlea.

Pročitaj više »
  • 15.03.2024 15:22
  • Nema komentara

Otkrivena prva stavka Java 23 apdejta

Prva stavka Java 23 apdejta

Iako Java 22 apdejt stupa na snagu tek u martu ove godine, OpenJDK (Open Java Development Kit dokumentacija) otkrio je prvu stavku sledećeg dvogodišnjeg apdejta, a to je poboljšanje u poklapanju uzoraka (pattern matching).

Poklapanje uzoraka omogućava programerima da pretražuju ili izvlače informacije iz složenih struktura podataka bez eksplicitnih i opširnih provera i pretvaranja. Ova funkcionalnost može znatno poboljšati čitljivost i sažetost koda, posebno kada je reč o proverama tipova i uslovnim izvlačenjima podataka iz objekata.

U fokusu Java 23 apdejta su instanceof i switch iskazi.

Pročitaj više »
  • 29.02.2024 16:01
  • Nema komentara

Plan Oraclea za razvoj Java programskog jezika u 2024.

Java programiranje

Oracle, kompanija koja rukovodi Java programskim jezikom, planira da poboljša produktivnost i efikasnost kodiranja za Java programere: od promena sintaksi na jednostavnom nivou, preko poboljšavanja grafičkog programiranja, do vrednosnih objekata i drugih stvari.

Iako je Nikolaj Parlog (Nicolai Parlog), koji radi kao Oracle Java Developer Relations predstavnik, izjavio da sve promene neće stići da se završe u 2024. godini, svakako je u planu da se u ovoj godini započnu.

Pročitaj više »
  • 23.02.2024 14:20
  • Nema komentara

TikTok testira opciju 30-minutnih video-snimaka

TikTok

TikTok je relativno mlada društvena mreža koja je neverovatnom brzinom dostigla ogromnu popularnost. Možemo pretpostaviti, iz psihološke perspektive, da je jedan od razloga za to fokus na video-snimke koji su dovoljno kratki da zadrže pažnju korisnika.

Pre dolaska YouTube Shortsa i Instagram Reelsa, TikTok je bio društvena mreža koja je na feed korisnicima izbacivala kratke video-snimke, bez obzira na to šta oni prate i šta ih zanima. Algoritam potom nastavlja sa istim formatom, ali daje relevantniji sadržaj kada malo bolje upozna korisnika.

Pročitaj više »
  • 08.02.2024 14:48
  • Nema komentara

Google otkriva šta utiče na prikaz snippeta na SERP-u

Google pretraga

Kada unesete upit u Google pretragu, izaći će vam relevantni rezultati, tj. stranice sa relevantnim sadržajem. Svaki taj rezultat sadrži tri bitna elementa: naslov, URL breadcrumb (svaki segment URL-a odvojeno) i snippet, koji daje dodatne informacije o stranici.

Do sada se smatralo da se snippet prikazuje prema sadržaju HTML metataga za metaopis ( <meta name=”description” content=”{sadržaj meta opisa}”> ). Iako se već duže vreme znalo da to nije uvek slučaj i da Googleov algoritam može da odluči da odabere drugi tekst za metaopis, ignorišući sadržaj unutar HTML metataga za metaopis, sada je Google zvanično pojasnio po kom principu to radi.

Ovo razjašnjenje je važno, jer će uticati na to kako će se sajtovi optimizovati od sada.

Pročitaj više »
  • 02.02.2024 09:45
  • Nema komentara

Postanite tester u 2024. i zaradite više od programera!

Agilno Software i QA testiranje

Software Testing & QA (Quality Assurance) predstavlja proces vođenja računa o kvalitetu izrade softverskog rešenja kako ne bi došlo do bagova ili drugih grešaka pre nego što ono dospe u ruke korisnika. QA tester vredi otprilike kao i programer, tako da se može reći da Software & QA Tester predstavlja unosnu karijeru.

Prema istraživanju Coherent Market Insightsa, stvari će biti još povoljnije za osobe koje se bave ovim zanimanjem. Naime, tržište testiranja i osiguravanja kvaliteta softvera dostiglo je rast u 2023. godini od preko 38 milijardi dolara, a predviđa se da će do 2030. ići čak preko 90 milijardi, čime će se dostići godišnji rast veći od 10% od 2023. do 2030.

Smatra se da su glavni i odgovorni za ovaj rast agilno testiranje i testiranje bazirano na cloudu.

Pročitaj više »
  • 26.01.2024 15:27
  • Nema komentara

DesignStudio – mesto na kome dizajneri stiču iskustvo, a kompanije dobijaju atraktivna dizajnerska rešenja

ITAcademy DesignStudio polaznici

Najuspešniji dizajneri znaju:

- Da je praksa ključna komponenta uspeha za njihovo zanimanje. Teorija je dobra i korisna, ali samo ukoliko se sa uspehom primeni u praksi.

Najinventivniji preduzetnici i poslodavci znaju:

- Da vrhunski dizajn igra ključnu ulogu u izgradnji identiteta, privlačenju i zadržavanju klijenata.

Na ITAcademy znamo:

- Obe ove stvari. Zbog toga smo pokrenuli jedinstveni projekat na ovim prostorima: ITAcademy DesignStudio, u kome polaznici dizajn smerova, uz nadzor svojih mentora, stečeno znanje primenjuju u radu za realne klijente.

Pročitaj više »
  • 19.01.2024 15:37
  • Nema komentara

Oracle uvodi JavaScript podršku za MySQL

Oracle je najavio uvđenje podrške JavaScript-u što će omogućiti rad JavaScript programerima u MySQL-u

Integracijom GraalVM runtimea, Oracle je obezbedio developerima pogodnost korišćenja JavaScript jezika u rukovanju bazama podataka u MySQL-u.

Baze podataka poput MySQL-a pretežno su koristile SQL jezik (Structured Query Language) za rukovođenje podacima unutar baze, a sada GraalVM dozvoljava web programerima i developerima da izrađuju programe u JavaScriptu direktno unutar MySQL baze podataka.

Pročitaj više »
  • 16.01.2024 11:02
  • Nema komentara

Microsoft Web Developer koji je ostvario svoje snove – upoznajte Marka Naumovića

Da kada nešto zaista jako želite, ceo univerzum se uroti da vam pomogne da to i ostvarite, možda najbolje potvrđuje slučaj Marka Naumovića.

Ovaj mladić, koji nikada nije imao sreće u nagradnim igrama, baš je na jednoj od njih osvojio besplatno školovanje na ITAcademy, koju je oduvek želeo da upiše.

Sve se odigralo jedne kišne večeri, koju Marko neće nikada zaboraviti. Nakon što se, pomalo iscrpljen, vraćao sa svog tadašnjeg posla, čuo je reklamu na radiju za nagradnu igru koja je donosila besplatno školovanje na našoj ustanovi. Od učesnika se zahtevalo da pošalju svoju životnu priču, što je Marko i uradio, a ostalo je bilo na univerzumu i ITAcademy.

Microsoft web developer

Pročitaj više »
  • 29.12.2023 12:12
  • Nema komentara

Generativni AI se koristi u čak 71% svetskih preduzeća

Generativni AI (GenAI) je pojam koji je obeležio tehnološki razvitak treće decenije 21. veka. Ova vrsta veštačke inteligencije ima mogućnost generisanja novog sadržaja (teksta, slika, koda itd.) i razvijena je na osnovu obuke zasnovane na deep learning modelu mašinskog učenja.

GenAI je revolucionaran jer sa relativnom preciznošću uspeva da simulira čovekov način razmišljanja, razume input koji mu se zada, ne na mašinskom jeziku ili u kodu, već jednostavnim rečenicama iz svakodnevnog ljudskog govora.

Čak 71% preduzeća na svetu je počelo da koristi Generativni AI

To znači da i oni koji nemaju dovoljno temeljno tehničko znanje zapravo imaju priliku da znatno povećaju efikasnost svog rada koristeći ovaj alat.

Pročitaj više »
  • 28.12.2023 12:48
  • Nema komentara