Šta da radite kada vas mrzi da učite: razlozi za lenjost i načini da ih prevaziđete

EDGE RAČUNARSTVO: I kompjuteri vole „rad od kuće”

Iako je učenje od vitalnog značaja skoro kao i kretanje, mnogima ova aktivnost teško pada. Čini se da što smo stariji, to imamo sve manje strpljenja da sednemo i posvetimo pažnju usvajanju nekih novih informacija.

Ovo i nije tako čudno, s obzirom na to da je učenje intenzivni radni proces koji zahteva vreme i trud. Kada, na primer, započnete usavršavanje koje će vam doneti nova znanja i veštine za napredak u karijeri, tada učenje treba da uklopite sa svojim ostalim aktivnostima kao što su posao, porodica, svakodnevne obaveze, hobiji i sl. Zbog svega toga, nije iznenađujuće što mnogi ljudi osećaju otpor kada treba nešto da nauče.

Prepreke za učenje mogu biti razne: od neudobne stolice, preko loše internet konekcije, do previše obaveza, straha od neuspeha ili emocionalnog brnauta. Neke od njih je moguće lako prevazići, druge zahtevaju vreme i intenzivniji rad.

U ovom tekstu ispitaćemo zašto vam je (ponekad) teško da učite i kako da prevaziđete lenjost.

Pročitaj više »
 • 22.05.2024 09:19
 • Nema komentara

EDGE RAČUNARSTVO: I kompjuteri vole „rad od kuće”

EDGE RAČUNARSTVO: I kompjuteri vole „rad od kuće”

Da li ste čuli za edge ili ivično računarstvo? U ovom članku ćemo pojasniti njegove glavne principe, razmotriti njegove prednosti i mane, te pokušati da predvidimo perspektivu ove rastuće informatičke grane.

Edge računarstvo je koncept koji podrazumeva primanje i obradu podataka što bliže izvoru ili krajnjem korisniku. Za izvor podataka se uglavnom koristi IoT senzor, a obrada se vrši lokalno, zahvaljujući postavljanju servera ili drugog hardvera u blizini fizičke lokacije izvora podataka.

Ovakvo lokalno obrađivanje podataka se razvija sa idejom da se minimizira kašnjenje, smanje troškovi prenosa i omoguće povratne informacije u realnom vremenu.

Pročitaj više »
 • 08.05.2024 14:19
 • Nema komentara

Razlika između libraryja i frameworkova u programiranju

Razlika između Okvira i Biblioteka

Kada je reč o velikim projektima, programiranje softverskih rešenja može da bude poprilično složen i mukotrpan proces. Programski jezici su napravljeni tako da imaju sve stavke – ili barem što više stavki – koje su potrebne kako bi njihova sintaksa mogla da pruži adekvatna logička rešenja za algoritme koji čine jedno softversko rešenje.

Međutim, kako bi programski jezici mogli da zadovolje sve te potrebe, broj različitih iskaza postaje sve veći i sintaksa jezika postaje sve kompleksnija. Da bi developer mogao da odradi neki zahtevniji projekat, završio bi ga sa ogromnim brojem linija koda. Ovakav pristup je podložan greškama, pored toga što je neefikasan po pitanju vremena, a i drugih resursa.

Tu na snagu stupaju libraryji, odnosno biblioteke, i frameworkovi, koje na srpskom nazivamo okviri.

Pročitaj više »
 • 12.04.2024 14:58
 • Nema komentara

AI sve više prisutan u izradi video-igara

AI u Gaming industriji

Godina 2023. će se pamtiti u istoriji kao godina u kojoj je počela era veštačke inteligencije. U ovoj eri, upotreba alata baziranih na veštačkoj inteligenciji postala je toliko zastupljena da je pesimistički science fiction scenario o otimanju posla od strane robota sve realniji po mišljenju mnogih ljudi.

Međutim, za one koji se bave mašinskim učenjem, obučavanjem veštačke inteligencije ili izradom video-igara – razvoj AI mogućnosti može da bude odlična vest.

Pročitaj više »
 • 22.03.2024 11:24
 • Nema komentara

Martovski Core Update 2024: Koga Google sada kažnjava

Google Core Update 2024

Google Core Updates predstavljaju značajnije i šire promene koje Google implementira u svoj algoritam pretrage kako bi rangiranje stranica i sadržaja pružalo korisnicima što kvalitetnije iskustvo pretraživanja informacija.

Core update koji je stupio na snagu ovog marta znatno je složeniji od prosečnog – navodi su samog Googlea.

Pročitaj više »
 • 15.03.2024 15:22
 • Nema komentara

Kako ostati aktuelan u brzo promenljivom IT svetu

Kažu da je promena jedina konstantna stvar.

Zaista, promena je prisutna u svim epohama naše istorije. Međutim, čini se da transformacije nikada nisu bile toliko brze i dinamične kao u naše vreme. Jedan od razloga za to leži u nezapamćenom razvoju tehnologije. Brzina kojom se pojavljuju novi uređaji, tehnologije i koncepti neuporediva je sa bilo kojim ranijim trenutkom u istoriji.

I dok se u nekim oblastima promene dešavaju ranije, a u nekim kasnije, čini se da nijedna oblast nije toliko zahvaćena kao IT. 

Razvijanje novih tehnologija, rad na superkompjuterima, zastarevanje jednih i rađanje drugih programskih jezika samo su neke od promena kojima su IT-jevci izloženi. Ovaj neprekidni talas inovacija čini IT sektor izuzetno uzbudljivim mestom za rad, ali i postavlja izazov kako ići u korak sa najnovijim tehnološkim dostignućima. Naime, znanja kojima IT-jevac vlada danas za već nekoliko godina mogu da budu potpuno zastarela. Zato bi svako ko radi u ovom sektoru trebalo konstantno da radi na „ažuriranju” svojih veština. Jedino tako će uvek biti tražen i imati siguran posao, a ujedno će izbeći rutinu i repetitivnost svog zanimanja.

blog1.jpg

Ovaj tekst je namenjen svim IT profesionalcima koji žele da ostanu kompetentni u dinamičnom IT okruženju: programerima, dizajnerima, sistem administratorima, menadžerima projekata i tehnološkim liderima. Kroz konkretne strategije, alate i savete otkrićemo kako se efikasno prate i implementiraju najnoviji tehnološki trendovi.

Pročitaj više »
 • 13.03.2024 11:53
 • Nema komentara

Otkrivena prva stavka Java 23 apdejta

Prva stavka Java 23 apdejta

Iako Java 22 apdejt stupa na snagu tek u martu ove godine, OpenJDK (Open Java Development Kit dokumentacija) otkrio je prvu stavku sledećeg dvogodišnjeg apdejta, a to je poboljšanje u poklapanju uzoraka (pattern matching).

Poklapanje uzoraka omogućava programerima da pretražuju ili izvlače informacije iz složenih struktura podataka bez eksplicitnih i opširnih provera i pretvaranja. Ova funkcionalnost može znatno poboljšati čitljivost i sažetost koda, posebno kada je reč o proverama tipova i uslovnim izvlačenjima podataka iz objekata.

U fokusu Java 23 apdejta su instanceof i switch iskazi.

Pročitaj više »
 • 29.02.2024 16:01
 • Nema komentara

Plan Oraclea za razvoj Java programskog jezika u 2024.

Java programiranje

Oracle, kompanija koja rukovodi Java programskim jezikom, planira da poboljša produktivnost i efikasnost kodiranja za Java programere: od promena sintaksi na jednostavnom nivou, preko poboljšavanja grafičkog programiranja, do vrednosnih objekata i drugih stvari.

Iako je Nikolaj Parlog (Nicolai Parlog), koji radi kao Oracle Java Developer Relations predstavnik, izjavio da sve promene neće stići da se završe u 2024. godini, svakako je u planu da se u ovoj godini započnu.

Pročitaj više »
 • 23.02.2024 14:20
 • Nema komentara

TikTok testira opciju 30-minutnih video-snimaka

TikTok

TikTok je relativno mlada društvena mreža koja je neverovatnom brzinom dostigla ogromnu popularnost. Možemo pretpostaviti, iz psihološke perspektive, da je jedan od razloga za to fokus na video-snimke koji su dovoljno kratki da zadrže pažnju korisnika.

Pre dolaska YouTube Shortsa i Instagram Reelsa, TikTok je bio društvena mreža koja je na feed korisnicima izbacivala kratke video-snimke, bez obzira na to šta oni prate i šta ih zanima. Algoritam potom nastavlja sa istim formatom, ali daje relevantniji sadržaj kada malo bolje upozna korisnika.

Pročitaj više »
 • 08.02.2024 14:48
 • Nema komentara

Google otkriva šta utiče na prikaz snippeta na SERP-u

Google pretraga

Kada unesete upit u Google pretragu, izaći će vam relevantni rezultati, tj. stranice sa relevantnim sadržajem. Svaki taj rezultat sadrži tri bitna elementa: naslov, URL breadcrumb (svaki segment URL-a odvojeno) i snippet, koji daje dodatne informacije o stranici.

Do sada se smatralo da se snippet prikazuje prema sadržaju HTML metataga za metaopis ( <meta name=”description” content=”{sadržaj meta opisa}”> ). Iako se već duže vreme znalo da to nije uvek slučaj i da Googleov algoritam može da odluči da odabere drugi tekst za metaopis, ignorišući sadržaj unutar HTML metataga za metaopis, sada je Google zvanično pojasnio po kom principu to radi.

Ovo razjašnjenje je važno, jer će uticati na to kako će se sajtovi optimizovati od sada.

Pročitaj više »
 • 02.02.2024 09:45
 • Nema komentara