Oracle uvodi JavaScript podršku za MySQL

Oracle je najavio uvđenje podrške JavaScript-u što će omogućiti rad JavaScript programerima u MySQL-u

Integracijom GraalVM runtimea, Oracle je obezbedio developerima pogodnost korišćenja JavaScript jezika u rukovanju bazama podataka u MySQL-u.

Baze podataka poput MySQL-a pretežno su koristile SQL jezik (Structured Query Language) za rukovođenje podacima unutar baze, a sada GraalVM dozvoljava web programerima i developerima da izrađuju programe u JavaScriptu direktno unutar MySQL baze podataka.

Pročitaj više »
  • 16.01.2024 11:02
  • Nema komentara

Microsoft Web Developer koji je ostvario svoje snove – upoznajte Marka Naumovića

Da kada nešto zaista jako želite, ceo univerzum se uroti da vam pomogne da to i ostvarite, možda najbolje potvrđuje slučaj Marka Naumovića.

Ovaj mladić, koji nikada nije imao sreće u nagradnim igrama, baš je na jednoj od njih osvojio besplatno školovanje na ITAcademy, koju je oduvek želeo da upiše.

Sve se odigralo jedne kišne večeri, koju Marko neće nikada zaboraviti. Nakon što se, pomalo iscrpljen, vraćao sa svog tadašnjeg posla, čuo je reklamu na radiju za nagradnu igru koja je donosila besplatno školovanje na našoj ustanovi. Od učesnika se zahtevalo da pošalju svoju životnu priču, što je Marko i uradio, a ostalo je bilo na univerzumu i ITAcademy.

Microsoft web developer

Pročitaj više »
  • 29.12.2023 12:12
  • Nema komentara

Generativni AI se koristi u čak 71% svetskih preduzeća

Generativni AI (GenAI) je pojam koji je obeležio tehnološki razvitak treće decenije 21. veka. Ova vrsta veštačke inteligencije ima mogućnost generisanja novog sadržaja (teksta, slika, koda itd.) i razvijena je na osnovu obuke zasnovane na deep learning modelu mašinskog učenja.

GenAI je revolucionaran jer sa relativnom preciznošću uspeva da simulira čovekov način razmišljanja, razume input koji mu se zada, ne na mašinskom jeziku ili u kodu, već jednostavnim rečenicama iz svakodnevnog ljudskog govora.

Čak 71% preduzeća na svetu je počelo da koristi Generativni AI

To znači da i oni koji nemaju dovoljno temeljno tehničko znanje zapravo imaju priliku da znatno povećaju efikasnost svog rada koristeći ovaj alat.

Pročitaj više »
  • 28.12.2023 12:48
  • Nema komentara

Forrester predviđa porast evropske potrošnje u online kupovini

Kompanija Forrester, koja se bavi tržišnim istraživanjima u raznim industrijama, u koje spada i eCommerce, nedavno je objavila svoja istraživanja koja su optimistična za one koji se bave online prodajom.

Povećanje online kupovine u 5 ekonomski najjačih zemalja može imati znatne posledice

Pročitaj više »
  • 26.12.2023 09:54
  • Nema komentara

Autodesk University 2023: AI u industriji 3D dizajna

Autodesk University 2023: Kako će AI poboljšati industriju 3D dizajna?

Autodesk University (AU), godišnja konferencija kompanije Autodesk posvećena dizajnu i proizvodnji, predstavljala je značajan korak u integraciji veštačke inteligencije u ove industrije.

Pročitaj više »
  • 22.12.2023 14:40
  • Nema komentara

Google Gemini: Nova opasnost po ChatGPT

U stalno promenljivom pejzažu veštačke inteligencije, pojavio se novi takmičar koji bi mogao da promeni ravnotežu snaga. Najnoviji AI model kompanije Google, Gemini, spreman je da iskuša trenutnu dominaciju ChatGPT-ja u oblasti velikih jezičkih modela (LLM-ova).

Google Gemini: Pretnja po ChatGPT?

Pročitaj više »
  • 19.12.2023 14:56
  • Nema komentara

Ovo će biti 7 glavnih IT trendova u 2024. i svako treba da bude spreman za njih

I dok se 2023. godina polako bliži kraju, sve više je onih koji radoznalo bacaju pogled u 2024, pitajući se kakve nas uzbudljive stvari čekaju u njoj.

Kada je reč o informacionim tehnologijama, očekivanja su zaista velika, posebno kada se na umu imaju sva velika otkrića koja je godina za nama iznedrila, od kojih među najveće spada svakako razvoj i široka upotreba različitih AI modela.

7 glavnih it trendova

Pročitaj više »
  • 04.12.2023 14:43
  • Nema komentara

Kako postati profesionalni tester softvera: Potrebna znanja i veštine

Možda niste znali, ali postoje ljudi koji žive… hm, pa od grešaka. Zapravo, od otkrivanja grešaka, i to tuđih.

Što je najzanimljivije, njihov posao ogleda se samo u tome da primete grešku i jave osobi koja je zadužena za njeno ispravljanje. A, što je još luđe, ovo zanimanje je dobro plaćeno, pa tako u našoj zemlji plate koje ostvaruju ovi stručnjaci iznose i do 1.568 evra mesečno, dok su u inostranstvu zarade daleko veće.

profesionalni tester softvera

E sad sledi ono neverovatno – znanja i veštine koji su potrebni da biste obavljali ovo zanimanje uopšte nije teško steći:

  • dame i gospodo, upoznajte softver-testera, nezamenjivu osobu u svakom IT timu.

Pročitaj više »
  • 11.09.2023 16:09
  • Nema komentara

12 bitnih oruđa za Content marketing / I deo

 

Marketinške tehnike content markering

 

Content marketing ili Inbound marketing (marketing sadržaja) je termin koji se odnosi na marketinške strategije vezane za plasiranje i distribuciju sadržaja na internetu. Cilj marketinga sadržaja je težnja da se kompanija i njeno poslovanje približe korisnicima različitih servisa na internetu i da se, na taj način, ojača svest o brendu, predstave usluge i proizvodi i obezbedi prisutnost u najširoj ciljnoj i tržišnoj grupi. Ne postoji univerzalno rešenje koje bi bilo idealno za primenu u svakoj kompaniji, ali postoje određene tehnike koje se pokazuju kao izuzetno marketinški pogodne.


Pročitaj više »
  • 29.06.2023 13:05
  • Nema komentara

5 glavnih kriterijuma za odabir IT poslodavca po svojoj meri

Obično su poslodavci ti koji biraju, dok su kandidati oni koji se nadaju da će biti izabrani.

Međutim, u IT sektoru stvar je nešto drugačija. Veliki nedostatak stručnjaka i konstantan razvoj novih tehnologija doveli su do sve veće potražnje programera i IT-jevaca. Tako je prema jednom nedavnom istraživanju:

  • oko 80% programera zaposleno, bilo u firmi bilo kao frilenser.

Kriterijumi za odabir IT poslodavca po svojoj meri

Pročitaj više »
  • 23.05.2023 15:53
  • Nema komentara