HTML 5 - šta nas očekuje?

Šta nas očekuje sa HTML 5

 

HTML 5 se sve češće pominje u IT svetu kao prekretnica koja nam pruža nove mogućnosti, pre svega nadomešćujući sve dosadašnje nedostatke.

Nova verzija HTML-a donosi niz novosti i mogućnosti koje do sada nismo mogli koristiti za izradu web sajtova bez dodatnih pluginova, npr. Flash-a. Za HTML 5 možemo reći da je više evolucija HTML 4.01, nego njegova zamena.

Kada govorimo o HTML 5 tada nije reč samo o HTML-u (ovde možete pročitati šta je HTML), već i o nizu tehnologija implementiranih pod navedenim imenom, kao što su CSS i JavaScript, ali i sve ono novo i zanimljivo što donosi HTML 5 - jedan jezik koji radi sve, od animacija do aplikacija, multimedia, audio, video i grafičkog prikaza, Kanvas, Web GL, SVG, itd.

Najbolja demonstracija svega što možemo da očekujemo u budućnosti od ovog jezika vidi se kroz neke od Google eksperimenata - Chrome Experiment, ili kroz kompletnu Google Web interaktivnu laboratoriju koja je zasnovana na demo verziji HTML 5 i omogućava svakome ko joj pristupi da upravlja muzičkim instrumentima, gleda kako nastaje njegov portret u pesku, analizira rute internet prometa ili putem live kamera poseti nekoliko lokacija širom sveta.

Put koji je HTML prošao od 1990. godine, kada je Tim Berners-Lee predložio prototip hipertekst sistema za istraživače u CERN-u, uz pomoć koga bi mogli da koriste i dele dokumenta, pa do verzije koju danas koristimo, bio je dug i promenjiv ali je uvek otvarao vrata novih mogućnosti. Uz dodatna poboljšanja, unapređenje velikog broja aspekata i pre svega neverovatne grafičke mogućnosti koje pruža, HTML 5 će svakako obeležiti period pred nama.

Pogledajte grafički prikaz o tome šta sve pruža HTML 5, gde je podržan i koje su njegove prednosti u odnosu na Flash. Kliknite na sliku za uvećanje.

 

HTML5 vs FLASH 

  • 14.08.2012 09:25

Komentar