Video Editing Design (Premiere) Kurs

Uvod u kurs Video editing design

Napredak moderne tehnologije doprineo je da multimedijalni sadržaji dobiju znatno više prostora nego što je to bio slučaj ranije. Danas kada je kamera dostupna svakom korisniku pametnih mobilnih telefona snimanje video zapisa je postala masovna pojava na svakom koraku. Sve to uticalo je da audio i video zapisi postanu glavni materijali za promociju, a potražnja za stručnjacima koji su zaduženi za njihovo kreiranje i uređivanje drastično poraste.  

Ukoliko vas je oduvek privlačila montaža audio i video sadržaja ovaj kurs pružiće vam sva neophodna znanja koja će vam omogućiti da se bavite pomenutim poslom. Pažnja ovog kursa biće usmerena ka radnom okruženju softvera Adobe Premiere CC i savladavanju njegovih opcija za video-montažu, audio-produkciju, kreiranje grafika i korišćenje video-efekata i tranzcija. Pomenuti program nosi epitet najrasprostranjenijeg kada su u pitanju softveri za montažu videa i dostupan je korisnicima na operativnim sistemima Windows i Mac. 

Kurs je prilagođen različitim nivoima znanja, što znači da ćete bez obzira na veštine sa kojima dođete na prvo predavanje, moći da savladate celokupno gradivo. Uspešnim završavanjem kursa kvalifikovaćete se kao stručnjak koji poznaje tehnike uređivanja i sklapanja video i audio zapisa u jednu atraktivnu celinu. 

Znanja koja steknete tokom usavršavanja na ovom kursu, kao i u okviru drugih kurseva na programima Video & Sound Production Program i New Media Design Program osposobiće vas za izgradnju uspešne karijere u odlično plaćenim oblastima. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa:New Media Design Program i Video & Sound Production Program.

Opis i cilj kursa Video editing design Premiere

Kurs Video editing design baviće se programom Adobe Premiere CC (Creative Cloud). Polaznici kursa biće u prilici da prođu kroz lekcije koje će obrađivati sve funkcije pomenutog programa: od unosa materijala u računar, osnovne obrade audio i video sadržaja, efekata i grafičke obrade, pa sve do kreiranja kompletnog video zapisa odnosno njegovog eksportovanja. 

S obzirom da se radi o početnom kursu koji od polaznika ne zahteva predznanje, radi lakšeg usvajanja novih veština celokupno gradivo je podeljeno u 9 modula. Na taj način svi koji žele da savladaju brojne mogućnosti ovog programa to će moći da učine postepeno i bez teškoća. Tokom pohađanja kursa polaznici će se pored radnog okruženja Adobe Premiere softvera upoznati i sa estetikom audio video produkcije i postprodukcije. 

Predavači koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo će vam kroz razne primere objasniti osnovne i složene radnje, kao i postupke u produkciji video-materijala. Poseban fokus kursa biće na upotrebi pomenutog programa za potrebe video-montaže, produkciju zvuka, kreiranje grafika i korišćenje video-efekata i tranzicija. 

Početna predavanja pomoći će polaznicima da se upoznaju sa mogućnostima programa u kome će raditi, a zatim i da nauče osnovne funkciije iz njegovog radnog okruženja. Naredni modul će polaznicima omogućiti da se opredele za svoj stil rada i savladaju osnove montaže. Budući montažeri u nastavku će naučiti kako da koriste specijalizovane alate i sinhronitete, kao i kako vremenski parametri utiču na efikasnost video klipa. 

Drugi deo kursa akcenat će staviti na usvajanje kompleksnijih veština, pa će polaznici tokom tih lekcija savladati postavljanje video-tranzicije i kreiranje titlova. Kako se kurs bude bližio kraju na red dolazi i gradivo koje se tiče upotrebe video-efekata kao i obrade audio sadržaja, odnosno finalizacije projekta. Nakon odslušanih predavanja i u praksi provežbanih tehnika kojima se kurs bavio, polaznik će biti spreman da samostalno montira video-materijal, obrađuje zvuk na profesionalnom nivou i da kreira grafičke celine koje će inkorporirati u svoj video rad.

Otkrite zašto je ovaj kurs idealan za vas

Proverite zašto je Adobe Premiere CC program koji je toliko zastupljen širom sveta u oblasti video-montaže. Pored toga, predavač na ovom kursu Vukan Stojanović objasniće vam šta ćete sve naučiti tokom predavanja i što je još važnije na kojim projektima ćete kasnije moći da radite. Uz to, ovaj snimak će vam pružiti i uvid u to kakva oprema vas očekuje tokom usavršavanja, kao i kako će izgledati sama nastava na kursu Video editing design Premiere.

Kurs Adobe Premiere CC će vam odgovoriti na pitanja.

1. Šta je video?

Danas svako na veoma jednostavan i lak način može kreirati video. Svi mobilni telefoni, tableti ili laptop kompjuteri imaju mogućnost snimanja videa i dovoljan je pritisak na jedno dugme da bi snimanje našeg okruženja počelo. Video je moderno stredstvo komunikacije. Reditelji, snimatelji, filmski i video stvaraoci pokušavaju unazad 100 godina da pošalju poruke koje će videti što veći broj gledalaca. Mi smo svedoci da svako od nas ima mogućnost da šalje neograničen broj video poruke. Dovoljno je da snimimo video i da taj file pošaljemo preko interneta, pojedincu, odredjenoj grupi ljudi ili jednostavno da omogućimo svima da ga pogledaju.

2. Kako početi video projekat u postprodukciji?

Da bi naša poruka doprla do što većeg broja gledalaca, mora biti vizuelno atraktivna i moderno dizajnirana. Adobe Premiere program omogućava obradu video materijala koje snimamo na najrazličitijim uredjajima, od profesionalnih kamera koje se koriste u filmskoj i video produkciji, do najjednostavnijih mobilnih telefona i kamera za video nadzor. Adobe Premiere je program koji funkcioniše po principu projekata koji se kreiraju i koji mogu u sebi montirati različite video sadržaje, ali i grafičke i audio elemente, počevši od fotografija i skeniranih dokumenata do audio efekata i muzičkih numera. Video projekat objedinjuje sve elemente koje unosimo u videoprodukciju i samo je naša mašta limit našeg video rada.

3. Da li treba dodatnih sadržaja u video slici?

Da bi jedan video rad funkcionisao sa odredjenom porukom koju želimo da prenesemo bilo pojedincu ili grupi ljudi, mora pre svega biti celina koja ima početak sredinu i kraj. Ali ako poruka koju šaljemo ima i više slojeva onda ona ima veću vrednost i poruku možemo poslati različitijoj grupi ljudi. Ako videu dodamo početnu špicu ili odjavnu špicu, ako dodamo potpise sagovornika, tekst koji bolje opisuje sadržaj u slici ili donosi nove informacije slici, imaćemo i veći broj gledalaca do kojih će naša poruka stići. Uvek težomo da što je više moguće sirovu sliku iz kamere oplemenimo sadržajima koje kreiramo ili dodajemo u video produkciji.

Kurs Video editing

4. Koliko nam treba zvuk?

Zvuk je sastavni deo video rada. Nije samo dijalog koji vode akteri u slici zvuk. U Adobe Premiere imamo ceo jedan deo programa kojim obradjujemo zvuk koji je sniman zajedno sa slikom ali i zvuk koji se dodaje u video rad. Odredjivanje atmosfere, doživljaj slike, za ukupan utisak nekog video dela velikim delom je zaslužan i zvuk koji čujemo dok gledamo neki film televizijsku emisiju ili video. Od odnosna izmedju muzike i govora, šumova i muzike ili zvuka u daljini, šapata zavisi da li će naša poruka da se prenese do svakog gledaoca. Ovi odnosi se profesionalno i precizno definišu u Adobe Premiere programu.

5. Da li mogu da obradjujem VR snimke?

Adobe Premiere je software za budućnost koja je već počela. Virtualna realnost, 360 stepeni video su nove tehnologije koje vode video produkciju kroz 21. vek. Adobe Premiere CC 2017 je prilagodjen za obradu i kreiranje video signala koji se mogu reprodukovati na VR uredjajima i na 360⁰ playerima koji su sastavni deo konfiguracija za igranje i Youtube playera. 3D video koji je snimanj posebnim kamerama sa stereoscopskom objektivima može se montirati u Adobe Premeiere programu i prikazivati na udedjajima za 3D reprodukciju kao što su 3D televizori, projektori ili VR naočare.

6. Šta ako video radim za strano tržište?

Internet i globalizacija doveli su do toga da ne postoje granice za komunikaciju, pa ni za video produkciju. Ako naša video poruka je namenjena za neko drugo tržište koje nije na našem govornom području, alat kao Adobe Premiere poseduje više vrsta metoda za titlovanje video rada i tako prilagodjavamo ga za više govornih područja. Closed Caption koji se kreiraju u samom programu i integrisani su u video file, mogu imati prevod video rada na više jezika i mogućnost da korisnik, gledalac sam bira da li želi da ima prevod i koji jezik želi da bude prikazan.

7. Koliko mi treba video montaža u životu?

Kada nešto doživimo, želimo da što vernije taj naš osećaj prenesemo dragim osobama, prijateljima, poznanicima ili svima do kojih možemo da dopremo. To radimo rečima pričajući - pišući, fotografijama koje smo fotografisali na odmoru, svečanosti,  ali sve češće i video snimcima. Možda nam montaža i ne treba danas, ali ako želimo da dočaramo sve ono što nam se dešavalo i dešava, da prikažemo najbitnije i uverljivije, video monatža nam je neophodna. Savremeni način života, brzina kojom informacije se razmenjuju, zahteva kreiranje poruka koje su efikasne,kratke i celovite. Video poruka u bliskoj budućnosti će preuzeti primat od reči i poznavanje video produkcije odnosno montaže će biti primarna veština u kvalitetu komunikacije.

Plan i program predavanja

1. Uvod u Adobe Premiere Pro CC 

 • Uvod u Adobe Premiere CC 
 • Početak rada u Adobe Premiere CC 
 • Importovanje materijala 

2. Osnove montaže 

 • Izaberite svoj stil rada 
 • Rad sa Source monitorom 
 • Montaža sa dve i tri tačke 
 • Trimovanje rezova 

3. Specijalizovani alati i sinhronitet 

 • Alati u Adobe Premiere Pro CC 
 • Ripple i Rolling, Slip i Slide alati i rad sa markerima 
 • Očuvanje sinhroniteta i nestovanje sekvenci 
 • Rad sa više kamera 

4. Vremenski parametri klipa 

 • Efekti prekrajanja vremena I 
 • Efekti prekrajanja vremena II 

5. Postavljanje video-tranzicije 

 • Video-tranzicije 
 • Najčešće korišćene video-tranzicije 
 • Slika u slici 

6. Kreiranje titlova 

 • Rad sa Title alatom 
 • Dinamički titlovi 

7. Video-efekti 

 • Video-efekti 
 • Keying filteri 

8. Audio 

 • Audio 
 • Voice-over i audio-efekti 
 • Finalizacija projekta 

9. Novosti u CC 2017 

 • Captions 
 • Lumetri Color 
 • VR

Polaznici kursa Video editing

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Letnji upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde