Kurs crtanja

Prvi crtež nastao je još u praistoriji kada je čovek imao potrebu da kroz njega izrazi svoje želje odnosno plen koji namerava da uhvati. Danas crtanje predstavlja kompleksnu i uvek aktuelnu aktivnost kroz koju crtač prenosi svoju energiju i emociju. Pored ove često se može naići na definiciju koja kaže da je crtanje zapravo osnova međuljudske komunikacije, ali i unutrašnji dijalog sa sobom kao i dijalog sa posmatračima.

Crtež ima tu moć da jedan predmet pretvori u snažan koncept, predstavi ga kao jednostavan znak ili kompleksnu građu raznih svojstava. Takođe crtež promoviše stvaralačka načela posmatranja i mišljenja pa se zbog toga smatra osnovnom svih vizuelnih umetnosi i dizajnerskih rešenja.

Upravo iz tog razloga veštine koje stekente tokom kursa crtanja omogućiće vam da stvorite podlogu za dalje usavršavanje uz pomoć koga ćete u budućnosti moći da započnete uspešnu karijeru u oblasti dizajna ili neke druge oblasti koja podrazumeva vizuelno izražavanje. Na kursu ćete saznati koji sve tipovi crtanja postoje, ali i naučiti veštine uz pomoću kojih ćete moći da im se prilagodite.

Nasuprot verovanju da je za crtanje potreban urođeni talenat, ovom veštinom se mogu baviti svi koji za to imaju želju. Već posle nekoliko nedelja usavršavanja primetiće da su vaše tehnike znatno obogaćenije, a sami crteži kompletniji i puni detalja.

Opis i cilj kursa crtanja

Polaznici kursa crtanja imaće priliku da se upoznaju sa svim tehnikama posmatranja predmeta i prostora, kao i da steknu nužna znanja o određivanju privida predloška i samostalnog prenošenja privida na papir uz pomoć sopstvenih tehničkih, stilskih i umetničkih koncepcija.

Najjednostavnije rečeno kurs crtanja se bavi crtačkim zanatom, tačnije posmatranjem prirode i privida stvarnosti koja se neposredno prenosi na papir. Tokom kursa bićete upućeni u crtačke tehnike i metode, perspektivu, kompoziciju, materijal i pribor, kao i druge elemente koji čine jedan crtež.

Značaj ovog kursa ogleda se u činjenici da sloboda crtanja, koja rezultira iz potpunog vladanja ovim zanatom, zapravo predstavlja osnovni preduslov za izražavanje i osmišljavanje kvalitetnih dizajnerskih rešenja. Drugim rečima, veština koje usvojite tokom kursa crtanja poslužiće vam kao temelj za vaše dalje usavršavanje, razvijanje novih znanja i započinjanje karijere koja se tiče oblasti dizajna.

Cilj ovog kursa je da polaznike pre svega oslobodi straha od bele površine papira i nakon toga ih osposobi za korišćenje osnovnih alata i tehnika uz pomoć kojih će samostalno moći prenesu sve svoje ideje na crtež. Kurs je podeljen u 6 tematskih celina kroz koje ćete se saznati koji sve crtački pristupi postoje, kako se crtaju osnovni oblici i još mnogo toga. Iskusni predavačai će na ovom kursu postepeno uvoditi polaznike u problematiku crteža, zadržavajući se pri tome na osnovnim pitanjima i problemima.

S obzirom da je kurs osmišljen na ovaj način, nije vam potrebno nikakvo predznanje da biste započeli svoje usavršavanje i na kraju uspešno savladali sve tehnike koje će se obrađivati tokom predavanja.

Što efikasnije upoznate crtanje kao veštinu i sve najkomplikovanije mogućnosti njegove primene to će vam biti lakše da kasnije na adekvatan način izrazite svoje dizajnerske ideje i rešenja. Osim toga kroz kurs ćete stvoriti i detaljnu sliku o istorijskim i kulturnim aspektima crteža u dizajnu, filmu i likovnim umetnostima. Ova znanja takođe će vam pružiti široke mogućnosti za dalji napredak i izgradnju karijere u pomenutim oblastima.

Crtanje je pravi kurs za vas

Predavač Predrag Maksić predstavlja vam ukratko cilj kursa crtanja i sve ono što vas očekuje ukoliko se odlučite da ga pohađate. Osim toga, saznajte zašto ovaj kurs nije predviđen samo za nadarene crtače već za sve one koji žele da ovladaju ovim veštinama. Stečena znanja i tehnike omogućiće vam da započnete svoju put ka bilo kojoj profesiji u oblasti dizajna. 

Kurs crtanja će vam odgovoriti na pitanja:

1. Zašto je bitan crtež u dizajnu?

U dizajnu crtež predstavlja izuzetno praktičnu alatku za istraživanje i pronalaženje originalnih dizajnerskih rešenja. Crtež se može koristiti u bilo koje vreme, na bilo kom mestu, jer je dovoljna jedna olovka i jedan papir da brzo zabeležite ideju koju ste u tom momentu dobili. Crteži su dokaz onoga kako dizajner razmišlja i predstavljaju artefakt (materijalni dokaz) dizajnerskog misaonog procesa. Drugim rečima, crteži jesu prozor kroz koji se može pratiti kreativni proces dizajnera.

Poslednjih dvadeset godina dizajnerska vizuelizacija svedena je na slike generisane kompjuterskim programima (3d Studio Max, Photoshop, Illustrator). Ipak, vreme je pokazalo da crtež ostaje jedno od najosnovnijih sredstava dizajnerskog procesa. Crtež predstavlja i oslikava ličnost i karakter osobe koja je taj crtež stvorila. Pored svega, crtež je i vizuelni dokaz talenta i veštine jednog dizajnera. Upravo iz ovih razloga danas je od velike važnosti da dizajner poseduje dobro razvijenu veštinu slobodnog ručnog crtanja.

2. Šta sve crtež predstavlja u dizajnu?

Crtež je artefakt, odnosno dokaz zamisli u kreativnom procesu.
Crtež pomaže u raščišćavanju nedoumica oko dizajnerskog rešenja.
Crtež je reprezentacija spoljašnjeg simboličnog sistema.
Crtež je transmisija verbalne ka grafičkoj informaciji.
Crtajući, svesno se koriste znanje, tehnika i iskustva.
Crtež nosi prezentacioni potencijal.
Crtež je najsigurniji put do materijalizacije dizajnerskih ideja.
Crtež ubrzava dizajnerski proces.

3. Da li svako može da nauči da crta?

Itekako! Svako može da nauči da crta korektan crtež. Uostalom, svako ko tek počinje da uči kako da crta prvo kreće sa jednostavnim crtežima, odnosno skicama. Za crtanje je najbitnije biti opušten i crtati bez opterećenja. Vremenom, ruka će se osloboditi i moći ćete većom brzinom da crtate sve kvalitetnije crteže.

Prilikom učenja ovog zanata vrlo je važno osloniti se na primere dobrih crteža. Međutim morate biti oprezni jer kao crtač početnik postoji mogućnost da na ovaj način upadnete u klopku kopiranja tuđeg izraza, manira i senzibiliteta. Početnik crtač treba da bude svestan činjenice da je jako važno graditi sopstveni crtački stil.

Radovi polaznika

4. Šta ako mislim da sam netalentovan/a?

Kurs crtanja nije namenjen samo talentovanim ljudima. Svako može da nauči da crta. Crtanje se može uporediti sa plesanjem: učenik usvaja broj osnovnih koraka; dalje, kada se oni povežu u jednu celinu, omogućavaju plesaču da odigra ceo ples. Neko bi se možda zapitao da li nešto možemo nazvati plesom ukoliko osoba zaigra bez ikakvog treninga i jednostavno uradi nekoliko nekonvencijalnih koraka?

Odgovor na to pitanje bi glasio: naravno da se može smatrati plesom. Svaka osoba treba i mora biti ohrabrena da prati svoje instinkte i preduzima korake koji najviše njemu ili njoj odgovaraju, bilo da je reč o formalno akademskim koracima ili instinktivnom kretanju (u ovom slučaju crtežu). Drugim rečima, pored saveta koji će biti izneseni u ovom kursu, snažno se preporučuje polaznicima da se prepuste sopstvenoj intuiciji i senzibilitetu prilikom crtanja, jer će samo onda nastati kvalitetan, interesantan i originalan crtež.

5. Da li je bitan crtež za Video produkciju?

Svakako da jeste. Jedna od fundamentalnih tačaka spoja stripa i filma je storibord. Pre pojave digitalne animacije, film se isključivo snimao po crtežima koji su dolazili u vidu storiborda. Danas, kod visokobudžetnih filmova, pre snimanja se uz pomoć prethodno nacrtanog storiborda animira ceo film digitalno da bi se tačno utvrdile sve pozicije kamere, kako ne bi došlo do grešaka prilikom snimanja.

Crtež je u ovom kontekstu izražajno sredstvo uz pomoć koga se priča priča pre snimanja, odnosno uz pomoć njega se prikazuje radnja, likovi, događaji i slično. Na ovom kursu videćete na koji način crtež možemo koristiti crtež kako bismo vizuelno komunicirali sa određenom linijom priče, što je od velikog značaja značajno za bavljenje Video produkcijom.

6. Zašto moram da poznajem karakteristike linije?

Bogatstvo linija nam omogućava različite tehnike koje koristimo pri crtanju. Crtež se izrađuje linijama različitih karaktera, tokova i značenja. U početku treba linije povlačiti različitim pisaljkama i ne razmišljajte o ishodu, važno je da se oslobodite straha od greške.

Matematički gledano, linija nastaje kao kretanje niza tačaka u prostoru. Međutim, u umetnosti znači daleko više – linija je najdirektniji način izražavanja umetničkog stila i senzibiliteta. Linijski crtež kojim se bavimo na ovom kursu je najčistija forma crteža. Linijski crtež može sa sobom nositi čistu energiju, bes ili humor; on može biti nepristojan ili lepo vaspitan; on može biti zgodan ili izrazito ružan.

7. Kako da počnem da crtam?

Ako se početnik, pa čak i iskusni crtač, nađe pred belim papirom vrlo često dolazi do blokada. Najčešća blokada je počinjanje crteža - na ovom kursu naučićete načine da ovaj problem prevaziđete. Blokada nije neophodno negativna pojava.

Treba imati na umu da blokada vrlo često predstavlja znak dobrih stvari koje dolaze. Najverovatnije je reč o inkubaciji kreativnosti. To je indikacija prelaska na viši stepen kreativnosti. Opustite se, crtajte. Crtajte iz zabave. Ne postavljajte ograde između vas i vašeg crteža. Crtež nam otvara puteve samootkrića, samozadovoljstva i samopotvrde; i uvek kada pomislimo da smo u ćorsokaku, crtež nas iznenadi novim putevima.

Polaznici kursa crtanja

Plan i program predavanja

1. Uvod u crtež

 • Crtež kroz kulturu i vreme 
 • Značaj i primena crteža 

2. Praktični vodič

 • Crtaći materijali i pribor 
 • Kako početi? 
 • Mehanizmi za prevazilaženje problema tokom crtanja 

3. Crtački pristupi

 • Pravila skraćenja u crtežu
 • Šta je perspektiva i šta predstavlja u crtanju? 
 • Crtanje perspektivnih slika 

4. Crtanje osnovnih oblika

 • Tipovi linija i njihova upotreba 
 • Crtanje dvodimenzionalnih oblika 
 • Crtanje geometrijskih tela 

5. Elementi crteža

 • Šta je proporcija i kako se može manipulisati njome? 
 • Svetlost, senka i valer 
 • Crtanje tekstura 
 • Upoznavanje se tipovima kompozicija 

6. Tehnike i primena

 • Crtanje perom i tušem 
 • Crtanje olovkama u boji 
 • Crtanje markerima 
 • Šta je ilustracija? 
 • Crtež i film 
 • Crtež i strip
Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa:Print & Graphic Design ProgramWeb Design ProgramNew Media Design Program i Video & Sound Production Program.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Prolećni upisni rok je u toku!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde