Važno za dizajnere: Koji trendovi u web dizajnu nas očekuju u 2016?

Prethodne godine obeležio je talas noviteta koje predstavljaju trendovi u web dizajnu. Mnoge od ranijih ideja su se ostvarile ili su dosegle nove nivoe savršenosti. Retina ekrani, fiksirani headeri, CSS providnost, beskrajni skrol i minimalističke landing stranice, samo su neke od novina u UI dizajnu koje su zaživele, možemo reći, čak, postale obavezne kad pričamo o funkcionalnosti i izgledu web stranica.

kompjuter za web dizajn

Ako pratite najnovije trendove i obraćate pažnju na elemente sajtova koje posećujete, primetićete brojne primere gore navedenih tehnika, ali i nekih novih trendova. 

Dakle, šta je ono što nas u budućnosti očekuje u svetu web dizajna i kojih pravila treba da se pridržavate ako želite da budete konkurentni? Deo odgovora spada u oblast UX dizajna koji je odgovoran za funkcionalnost jednog sajta, a od koga zavisi i konačni izgled.

Težite ka jednostavnom, sofisticiranom dizajnu

Ova godina je svakako obeležena jednostavnošću i elegancijom. Imali smo prilike da vidimo web stranice sa minimalnom paletom boja, hrabrom i uticajnom grafikom kao i jedinstvenim fotografijama i slikama oko kojih je izgrađena čitava priča jedne stranice.

dizajner na poslu

I sledeće godine ćemo težiti ka jednostavnom, čistom i preglednom dizajnu. To nam samo govori da su posetioci tokom prethodnih godina postali umorni od vizuelne kakofonije i da teže jednostavnom i sofisticiranom dizajnu kad otvore stranicu koja im je svojim sadržajem ili tematikom privukla pažnju.

Obogatite početnu stranicu grafičkim ili video sadržajem

Naslovna stranica treba da bude što je moguće više obuhvatna i taj trend će se nastaviti i tokom sledeće godine. Zahvaljujući pristupu giganata kao što je Apple i IBM, trend korišćenja jedne glavne slike na početnoj stranici je, možemo reći, postala obaveza.

Velika i jasna slika kao pozadina pokazala se mnogo bolje rešenje od jednobojne pozadine ili bilo kakvog drugog dezena ili šare. Zbog toga se sve više dizajnera trudi da odabirom neke autentične fotografije ili ilustracije učine web sajt prepoznatljivijim i autentičnijim. Osim ukoliko ideja nije da sajt koji pravite bude minimalistički dizajniran kako bi stvorio utisak elegancije, velika i jasna slika sa porukom biće pravi izbor i u narednoj godini. Ove slike moraju biti kvalitetne, profesionalne. Ako imate vlastite još bolje, jer ćete tako biti originalni.

Video klipovi su takođe odličan način da pokažete unikatnost sajta, pa se nemojte ustručavati da prezentujete svoj promotivni video na naslovnici.

Obratite pažnju na tipografiju

Širok spektar fontova i stilova omogućavaju dizajnerima da imaju više izbora prilikom dizajniranja web stranica. Tipografija je oduvek bila značajan deo web dizajna, ali sa integracijom tekstova i drugih grafičkih elemenata dobija još veći značaj u celokupnom izgledu.

dizajn logoa

Ono što je važno, jeste da se usvoji homogenost i jasnoća kada se koristi odgovarajući font, ali najkritičniji aspekt je da karakterističnim dizajnom poboljšate izgled vašeg sajta.

Fokusirajte se na materijalni dizajn

Mnogi veruju da će ovaj trend, koji je pokrenuo Google, uskoro postati inspiracija mnogim dizajnerima.

Ovaj dizajn zapravo čini kombinaciju „flat“ dizajna (ravan 2D dizajn) i skeumorfizma (softverske aplikacije koje oponašaju stvarni svet), a sastoji se od snažnih grafičkih prikaza sa jasnom namerom. Govorimo o jarkim, neočekivanim bojama u kontrastu sa prigušenim pozadinama, velikim tipografijama, o usmerenom smenjivanju svetlih površina i senki, animacijama, odnosno, upotrebi „responsive” dizajna na najbolji način. Ovakav način prezentacije će pružiti korisnicima jedinstveno iskustvo i svakako biste trebalo da razmislite na koje to sve načine možete iskoristiti ovu magiju na svom sledećem projektu.

Uskladite dizajn sa očekivanjima korisnika

Ideja da bi dizajn trebalo jasno da oslikava potrebe potrošača, razumljiva je sama po sebi, međutim, tek se ove godine počela ozbiljno razmatrati ta činjenica prilikom projektovanja novih web stranica. Korisnički orijentisan web dizajn podstiče dizajnere i vlasnike stranica da zamisle “put” korisnika koji prvi put posećuje stranicu i da ga učine što efikasnijim, sa jednim jasnim ciljem, konverzijom.

trendovi u web dizajnu

Ispričajte priču pomoću slika

Jer slika vredi hiljadu reči! Svi mi znamo da su činjenice ponekad dosadne, dok su priče potpuna suprotnost tome. One mogu biti uzbudljive, zanimljive i lične, sa njima se poistovećujemo, i u tome je njihova najveća snaga. Ako su dobro ispričane, brzo ćemo se identifikovati i postati jedan od onih koji će kupiti to što se nudi ili uraditi ono što se traži. Pomoću vizuelnog „storytellinga” na jednostavan način možete kreirati emotivnu vezu između brenda i korisnika, i to je svakako nešto što će posetioci tražiti naredne godine.

Mnogi novi trendovi se pojavljuju iz godine u godinu. Ono što je bitno jeste da bar neki od gore navedenih trendova pokrene vašu maštu. Web dizajn je sada traženiji nego ikada, i dobar dizajner bi trebalo da zna da primeni trenutne trendove i samim tim osigura svoju finansijsku budućnost. Kako? Proučavajući šta je aktuelno i neprestanim učenjem i usavršavanjem o tome kako se prave sajtovi na osnovu zahteva vaših klijenata i dizajnerske industrije u celini.

  • 22.10.2015 08:14

Komentar