Kako napraviti sajt u šest koraka

Ukoliko želite da svoju karijeru usmerite na internet, neophodno je da imate web sajt. Bez obzira na to da li ćete ga praviti sami ili će to uraditi neko za vas, neophodno je da aktivno učestvujete u kompletnom procesu.

Kako napraviti sajt najbrže i najlakše

Kako napraviti sajt na internetu, a da to ne bude mukotrpan proces? Pre svega, morate da imate na umu da vaša stranica nikad neće biti do kraja gotova. To znači da ćete uvek nešto uređivati, menjati podešavanja, dodavati nove opcije, a sve u skladu sa potrebama i trendovima. To će vam biti još jasnije ukoliko planirate da se profesionalno bavite pravljenjem sajtova.

Kada je pravljenje web sajta u pitanju, postoje razni pristupi. Važno je i da li vas zanima kako napraviti sajt za firmu, lični blog ili nešto treće. Postoje opcije koje nude besplatno pravljenje sajta, ali i ona gde morate da pažljivo planirate uz pomoć stručnjaka. 

Ukoliko ste početnik, svakako je snažna preporuka da vam stručnjak pokaže kako se pravi web sajt ili, još bolje, da vam ga on uradi. To će vas, naravno, koštati, ali ćete biti sigurni da je sve urađeno na profesionalnom nivou.

Naravno, ukoliko želite da naučite više o izradi i dizajnu stranica, možete prvo da steknete neophodna znanja iz Web Designa, pa da se posvetite stvaranju. Šta god da odlučite, pred vama je izuzetno interesantan i dinamičan izazov, koji predstavlja prvi korak ka uspešnoj online karijeri.

Pre nego što se upustite u ovaj proces, preporučujemo vam da prvo odlučite šta će se nalaziti na vašem sajtu. To je naročito važno ukoliko vas zanima da postanete bloger. Ukoliko već imate u glavi ideju, vreme je da je realizujete – u šest koraka!

1. Registracija domena

Da biste registrovali domen, potrebno je da smislite ime i da ono ne bude zauzeto. Registracija nacionalnih domena (.rs i .срб), ali i internacionalnih (.com, .net) vrši se putem ovlašćenih registara. Iako je reč o vrlo lakom procesu gde na sajtu registra ukucate ime koje tražite, postoji druga poteškoća. Šta ako je ime zauzeto?

Može vrlo lako da se desi da se neko već setio imena koje ste želeli. U tom slučaju vam ostaje ili da odaberete neki drugi domen (ukoliko je .rs zauzet, možda .com nije) ili da smislite novo ime. Nemojte da se obeshrabrite ukoliko su i alternative zauzete. Možda je to signal da treba da budete maštovitiji. Jasno vam je da su svi najočigledniji nazivi već rezervisani. 

Dobra stvar je što ova prepreka dolazi odmah na početku, nudeći vam jasniju sliku konkurencije. Možda nije loša ideja da razmislite o nekoj specifičnoj reči koju ćete vremenom transformisati u brend. Na kraju krajeva, ni Google se ne zove WebSearch, a svi znamo šta je i čime se bavi. 

2. Odabir hostinga

Web hosting je servis koji omogućava pravnim i fizičkim licima da objave sajt na internetu. Kompanija koja se bavi ovim uslugama nudi servise koji su potrebni za funkcionisanje sajta. Jedna od osnovnih stvari koju nude u okviru usluga je server, tj. mesto gde će se nalaziti podaci. Posetioci sajta praktično pristupaju ovom serveru. 

Pored toga, provajder treba da vam obezbedi:

 • Email nalog – mogućnost da imate email adresu @ime-sajta.rs;
 • FTP pristup – mogućnost da postavljate fajlove na web server;
 • Podršku za WordPress – mogućnost korišćenja WordPress alata za kreiranje i vođenje sajta;
 • Malware zaštitu – podrazumeva se da server sadrži zaštite od raznih malicioznih programa koji mogu da ugroze vaše podatke.

Izbor hostinga za sajt predstavlja standardno ispitivanje tržišta. Jednostavno, morate da istražite najpoznatije i najpouzdanije domaće i strane hosting servise i uporedite cene. Hosting kompanije imaju svoje pakete usluga koje su uglavnom veoma slične. Ipak, neka pravila pri odabiru postoje. 

Dobar web hosting provajder treba da vam garantuje tri važne stvari: brzinu, bezbednost i tehničku podršku. U zavisnosti od vaših potreba se i razlikuju cene, ali i mogućnosti. Ukoliko počinjete lični blog, neće vam trebati iste stvari kao u slučaju da pravite e-shop ili kompleksni news portal. 

Dobra stvar je i što neki hosting servisi nude usluge besplatne registracije domena (za prvu godinu), pa tehnikalije oko podizanja sajta možete da rešite na jednom mestu.

Kako kreirati web stranicu 

3. Kreiranje sajta

Da biste kreirali i objavljivali sadržaj, potreban vam je CMS, tj. Content Management System. I dok vam je možda ovaj izraz manje poznat, sigurno ste čuli za WordPress. Reč je o najpoznatijoj CMS platformi na svetu, koju koristi velika većina sajtova. Iako nije jedina opcija, praktično se podrazumeva da ćete njega instalirati. 

Koji WordPress koristiti?

Postoje dva WordPressa, jedan se nalazi na adresi wordpress.com, dok je drugi wordpress.org. Iako deluje da je reč o istoj stvari, razlike su drastične. U prvom slučaju je reč o platformi, dok je druga opcija CMS. 

Ukoliko se pitate kako besplatno napraviti sajt, .COM verzija je svakako prvi izbor, jer se ništa ne plaća. Ipak, to ima svoja ograničenja. U ovoj verziji adresa vašeg sajta će biti imesajta.wordpress.com, što nije baš najbolje rešenje. Dodatna prednost ove opcije je što ne morate ništa dodatno da instalirate.

S druge strane, u ovom slučaju ćete imati ograničenja oko prodavanja prostora za oglašavanje, ali i samog prostora koji je odvojen na serveru za vašu stranicu. Tu je i manje opcija za biranje tema, kao i ograničenje po pitanju SEO alata. 

Što se tiče .ORG verzije, ona vas ne ograničava ni u kom obliku. Reč je o ozbiljnom CMS-u koji omogućava napredne opcije za vaš sajt i mogućnost nadogradnje sa pluginovima. S obzirom na mogućnosti, preporučujemo da se u startu odlučite za .org opciju, koja vam omogućava da imate svoj domen i brojne mogućnosti za uspešno vođenje sajta. Ukoliko izaberete ovu opciju, potrebno je da se pozabavite ostalim segmentima postavljanja sajta, kao što je hosting, instalacija, instalacije pluginova...

Instaliranje WordPressa

Postoje dva načina instalacije. Najlakši način je brza instalacija, ukoliko to hosting servis omogućava. U tom slučaju će se posao praktično sam završiti nakon jednog klika. Na ovaj način ćete na ekspresno pokrenuti WordPress i započeti rad na sajtu. Ukoliko to nije slučaj, potrebno je nešto više koraka, ali ni to nije teško savladati.

 1. Download instalacionog fajla – bitno je naglasiti da instalaciju preuzmete direktno sa zvaničnog sajta wordpress.org kako biste izbegli probleme sa hakovanim verzijama, ali i da biste bili sigurni da ste uzeli najnoviju verziju;
 2. Kreiranje baze podataka – neophodno da pre instalacije kreirate MySQL bazu podataka na svom hosting serveru;
 3. Preimenovanje fajla wp-config-sample.php – promenite mu ime u wp-config.php, a onda ga editujte i dodajte u bazu;
 4. Upload instalacionog fajla – nakon što skinete fajl, postavite ga na željenu lokaciju na serveru; 
 5. Pokretanje instalacije – započnite proces pristupanjem URL-u kroz browser. Ukoliko ste fajlove kopirali u root, onda treba da posetite http://imesajta.com i unesete podatke (ime baze, user i password). Ukoliko ste fajlove stavili u poddirektorijum, npr. blog, ukucajte URL http://imesajta.com/blog

Biranje WordPress teme

Kad instalirate CMS, na redu je odabir teme, tj. izgleda samog sajta. WordPress ima u svojoj arhivi veliki izbor besplatnih tema, ali niste ograničeni samo na njih. Preporučujemo da posetite sajt Theme Forest, koji nudi veliki izbor tema kako besplatnih, tako i onih koje se plaćaju. 

Nekad je bolje platiti temu, jer u tom slučaju možete da računate na podršku developera koji ju je napravio, veći broj opcija, ali i češća unapređenja. Pri izboru teme je izuzetno važno da se odlučite za onu koja ne samo da lepo izgleda već je i dobro optimizovana za mobilne uređaje. 

Estetika je svakako važan deo, jer ukoliko sajt izgleda jeftino, posetioci će biti nepoverljivi prema sadržaju. Pored toga, postoji još nekoliko stavki na koje morate da obratite pažnju kada je izbor teme za sajt u pitanju:

 • kompatibilnost sa najpopularnijim browserima kako se tema prikazuje u Firefoxu, Chromeu, Edgeu, Operi…
 • podrška za pluginove – postoje dodaci koje jednostavno morate da instalirate, zbog čega je važno znati da li su kompatibilni sa temom;
 • SEO optimizovanost – nije bitno samo kako izgleda, već i kako je napisan kod teme;
 • tehnička podrška – teme mogu da dođu s raznim bagovima, koji se jave pre ili kasnije, zato je važno da odaberete temu iza koje stoji developer koji će ispraviti greške.

Nakon što odaberete i instalirate temu, sledeći korak je dodavanje pluginova kako bi vaš rad na sajtu bio što udobniji i lakši.

Dodavanje pluginova

Iako vam se to možda sad ne čini tako, izuzetno je važno nadograditi CMS sa adekvatnim pluginovima. Reč je dodacima koji će vam olakšati kreiranje sadržaja, dati bolji uvid u posete, ali i ubrzati učitavanje stranica sajta. Postoje hiljade dodataka, pa je razumljivo ako se izgubite u prevelikom izboru. I pored velikog izbora, postoji nekoliko dodataka koje ne smete da preskočite:

Yoast SEO / All in One SEO

Najbolje je da u startu usvojite SEO standarde kreiranja sadržaja. Na ovaj način ćete imati odlično formatiran content koji će doprineti boljem rangiranju sajta. Da biste što bolje dostigli tražene standarde za pretrage, najbolje je da instalirate neki SEO plugin.

Posao ovih dodataka je da vam pomognu da optimizujete stranicu na kojoj radite, prikazujući greške koje treba da ispravite i podsećajući vas šta još treba da dopišete. Neke od tih stavki su: naslov bloga, korišćenje ključne reči, preporučena dužina teksta... Najviše se koriste Yoast SEO i All in One SEO, koji odlično odrađuju traženi posao.

Akismet

Reč je o dodatku koji su proizveli developeri koji stoje iza WordPressa. Akismet je antispam dodatak koji je toliko bitan da se najčešće isporučuje zajedno sa osnovnom WP verzijom. Dodatak nudi korisniku uvid u blokirane komentare, kao i uvid u osnovne podatke potencijalnog spam-bota. Pored ove vrste zaštite, Akismet nudi dodatne bezbednosne opcije koje je potrebno platiti.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights

Podrazumeva se da ćete svoj sajt uvezati sa Google Analytics alatom. Kako bi korišćenje bilo još lagodnije, pomažu razni dodaci koji integrišu ovu opciju u CMS. Jedan od ovakvih pluginova je delo MonsterInsights tima i nudi nadgledanje statistika u realnom vremenu. 

Dobra stvar je i što je dodatak moguće koristiti ukoliko imate e-commerce sajt. To znači da možete pratiti popularnost proizvoda, konverzije i druge statističke parametre. 

Easy Social Sharing

Ukoliko želite da ohrabrite korisnike da podele sadržaj sa prijateljima na društvenim mrežama, potrebno je da dodate odgovarajući plugin. Easy Social Sharing, kako mu samo ime kaže, lako se podešava, a nudi i veliki izbor društvenih mreža. 

4. Osmišljavanje izgleda sajta

Sa postavljenom WordPress temom i instaliranim pluginovima spremni ste da kreirate sajt, tačnije ono što će posetilac videti. Za početak ćete morati da osmislite izgled nekoliko osnovnih strana: homepage, standardna strana za vest/tekst, „O nama” i „Kontakt”.

Krenite od osnovnih kategorija, kao što su „O nama” i „Kontakt”. Iako deluju kao najmanje bitne strane, reč je o stranicama koje vašem sajtu daju legitimitet. S druge strane, rad na ovim stranama će vam pomoći da dodatno definišete šta želite od sajta i kome se obraćate.

Strana „O nama” je bitna jer ćete u okviru nje najbolje definisati svoju ciljnu grupu. Ovde ćete se detaljnije predstaviti posetiocima, predstaviti im svoju misiju, tj. zašto ste uopšte pokrenuli sajt. Sadržaj ove strane će vam pomoći da detaljnije definišete, pre svega za sebe, kome ste namenili sajt. 

Mnogi na ovoj „About” strani stavljaju tzv. Call To Action, tj. poziv na aktivnost od strane čitaoca. To može da bude baner koji će ih pozvati da se prijave na mailing listu ili link ka najčitanijim tekstovima. Ideja je da posetioce „vežete” za svoj sajt kako biste imali priliku da im se što bolje predstavite.

Strana „Kontakt” može jednostavno da sadrži vaše osnovne podatke (adresa, broj telefona, email) i kontakt formu za slanje poruka. Postavljanje podataka o vama (ili vašoj firmi) važno je za posetioca, jer vašem sajtu daje legitimitet. Svakako će se čitalac osećati lagodnije kada zna da postoji način da kontaktira sa vama ili da vas čak poseti. 

Ukoliko pokrećete poslovni blog, kontakt stranu možete da iskoristite i kao dodatnu mogućnost da se predstavite potencijalnom klijentu i animirate ga da vas angažuje. Naravno, sve zavisi od vas i vrste sajta koji kreirate. 

Raspored sadržaja na sajtu

Kreiranje rasporeda sadržaja na sajtu zavisi od mogućnosti WP teme koju ste odabrali, vrste sadržaja i ciljne grupe kojoj se obraćate. Naravno, podrazumeva se da sajt mora da bude pregledan, a sadržaj lako dostupan uz što manje kliktanja do željene strane.

Slično kao kod kreiranja rasporeda u stanu, dobra je ideja da kreirate nacrt izgleda strana koje ćete imati. Za to vam neće trebati neki komplikovani program, već jednostavno – olovka i papir. Krenite od osnovnih stvari koje imaju definisano mesto, a koje zavise od izbora teme pre svega. 

Nacrtajte svoju zamisao i onda pokušajte da ideju prenesete na ekran, sami ili uz pomoć profesionalca koji vam pravi sajt. Bez obzira na to ko pravi sajt, od vas se podrazumeva da budete deo tog procesa kako bi sajt na kraju izgledao onako kako ste zamislili.

Za početak, fokusirajte se na Main Content, Supplementary Content, logo, poziciju vesti/blog postova, sadržaj menija, itd. Krenite od najvećih i najvažnijih ka manjim. Tokom ovog procesa budite spremni za određene kompromise kako usled ograničenja teme, tako i zbog funkcionalnosti sajta. 

Kad dođete do menija, probajte da on bude što jednostavniji i da obavezno sadrži već pomenute strane „O nama” i „Kontakt”. Meni treba da bude pregledan i jasan tako da ne zbunjuje posetioca sajta. Imajte na umu da je kreiranje sajta dinamičan proces koji se stalno menja, pa će tako i vaš meni pretrpeti određene promene. Važno je da za početak ponudite osnovne informacije, kao i jasan i kratak put do sadržaja. 

rad na sajtu wordpress laptop

5. Unošenje sadržaja

Sada kada ste dobili „kostur” sajta, vreme je da počnete da unosite sadržaj. Ukoliko želite da ubrzate ovaj proces, tekstove za određene strane možete da napišete i pre nego što se sajt osposobi za rad. Mnogi čekaju da se sajt u potpunosti tehnički završi, kao da će ih to onda inspirisati da krenu sa pisanjem. 

Vi, naravno, možete da radite kako vama najviše odgovara, ali ukoliko ste angažovali nekoga da vam postavi sajt, imaćete vremena da razmislite o sadržaju.

Kao što smo pomenuli, krenite od osnovnih strana („O nama”, „Kontakt”), a nakon toga se fokusirajte na homepage. Na ovaj način će sajt polako početi da dobija izgled. 

Sve vreme obraćajte pažnju na SEO optimizaciju kako bi od početka postavili stvari na pravi način. Ukoliko budete sadržaj unosili poštujući ova pravila, biće vam lakše da na prirodan način, bez ulaganja sredstava u PPC marketing, dođete do dobre pozicije u okviru pretraga.

6. Šta sve mora da se uradi pre puštanja sajta

Kada ste uneli sadržaj, ostaje vam još samo jedan korak pre puštanja sajta. Postoje određena Search Engine Optimization podešavanja koja su neophodna da bi se sajt na najbolji način rangirao. S obzirom na to da ste u procesu pravljenja sajta, dobro bi bilo da savladate SEO osnove, jer će vam one biti neophodne i nakon što sajt krene sa radom.

Postoji više stavki koje bi valjalo da prođete pre puštanja sajta u rad, pa bi bilo dobro da se konsultujete sa SEO stručnjakom ili da sami naučite osnove uz SEO kurs. Navešćemo ovom prilikom nekoliko stavki, ali imajte na umu da je spisak duži:

 • interno linkovanje sadržaja – preporuka je da svaka strana sadrži bar 2-3 interna linka ka nekim drugim relevantnim unutrašnjim stranama;
 • postojanje XML mape na sajtu – sadrži spisak URL-ova na sajtu;
 • URL optimizacija – sajt ne bi trebao da bude pušten ukoliko URL nije Search Engine Friendly;
 • optimizovanost sajta za mobilne uređaje – sajt mora biti mobile-friendly;
 • povezati sajt sa Google analitikom servis koji, između ostalog, nudi uvid u posete sajtu, kao i rezultate oglašavanja;
 • povezivanje sa Google Search konzolom – servis koji pruža više informacija o tehničkim podacima, posetama i performansama sajta.

Imajte na umu da sajt zahteva kontinuiran rad i održavanje kako bi postigao i zadržao dobre pozicije u pretragama. Ne morate svaki dan raditi na njemu, ali treba znati da nije dovoljno napraviti sajt, već je reč o kontinuiranom radu koji, ako se radi kako treba, svakako donosi rezultate.

Ukoliko vam ovaj posao zvuči interesantno i želite da usmerite karijeru u ovom smeru, prvi korak je da steknete neophodna IT znanja

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se