PHP programiranje - 10 knjiga koje vam preporučujemo

Programiranje zahteva stalno usavršavanje kako bi se napredovalo u karijeri. Zbog toga je potrebno odvojiti vreme za unapređivanje postojećih i sticanje novih veština. Pored IT kurseva i seminara, odličan izvor informacija jesu stručne knjige. 

php programiranje knjiga

Iako je programiranje jedno od najtraženijih zanimanja na svetu, najbolje plaćeni poslovi traže određeni nivo ekspertize. To znači da kao početnik možete brzo da pronađete posao, ali će se od vas očekivati da unapredite svoja znanja i steknete nova. 

Za PHP programiranje knjiga koja sadrži savete stručnjaka može biti od izuzetnog značaja. Zbogo toga smo pripremili 10 knjiga koje su odlični izvori znanja za početnike, ali i za iskusnije programere koji žele da nauče nešto novo ili da jednostavno osveže znanje.

PHP programiranje – knjige za početnike

Ukoliko ste apsolutni početnik i zanima vas kako postati PHP programer, stručne knjige sa savetima eksperata olakšaće vam proces učenja. Proučavanje ovih naslova pomoći će vam da se bolje upoznate sa materijom i lakše savladate edukativno gradivo u nekoj IT školi.

php vodič za početnike vikramPHP: A Beginner’s Guide, Vikram Vaswani

Kad počinjete da se bavite programiranjem, svaka pomoć je više nego dobrodošla. Ova knjiga je upravo to – lektira za sve koji se prvi put susreću sa PHP programiranjem. Prednost ovog vodiča jeste što, pored osnovnih principa, nudi i korisne informacije za iskusnije korisnike. 

Knjiga pokriva instalaciju softvera, obrađuje sintakse, klase, varijable, ekstenzije, XML, MySQL i druge oblasti važne za PHP programiranje. Zbog velikog broja tema, mnogi PHP: A Beginner’s Guide drže blizu sebe radi povremenih stručnih konsultacija. 

PHP programiranje za početnikeThe Joy of PHP Programming, Alan Forbes

Da biste što lakše „pohvatali” pojmove iz PHP programskog jezika, ova knjiga kreće od samih osnova. Reč je o pravom vodiču za početnike, što znači da se informacije plasiraju postepeno, uz detaljno objašnjavanje pojmova. Od važnijih tema, obrađene su: osnovne PHP sintakse, PHP instalacija, kao i MySQL

Određeni prostor posvećen je i radu sa fotografijama, savetima i bezbednosnim temama. Na ovaj način uspešno ćete savladati PHP osnove i podići svoj nivo znanja. Knjiga će vas upoznati i sa načinima kreiranja najprostijih PHP skripti. Detaljnije se objašnjava i koncept modifikacije web stranica, a sve što naučite moći ćete da proverite kroz testove.

Head First PHP & MySQL - Lynn Beighley and Michael MorrisonHead First PHP & MySQL, Lynn Beighley & Michael Morrison

Kada je PHP u pitanju, većina knjiga za početnike napisana je tako da pruža mnoštvo informacija. Na taj način početnik dobija predstavu šta sve treba da savlada kako bi započeo karijeru programera. To je slučaj i sa ovim naslovom, koji predstavlja svojevrsnu mini-enciklopediju iz ove IT oblasti 

Kao što se to i očekuje od serijala Head First…, i ovo izdanje napisano je na zanimljiv i duhovit način. Tu su i brojni fenomenalni praktični primeri koji olakšavaju učenje. To se naročito odnosi na kompleksnije teme koje je inače komplikovanije objasniti. Stečeno znanje ćete kasnije testirati kroz seriju kvizova i vežbi koje će vam pokazati koliko ste napredovali.

php programiranje za aspolutne početnikePHP & MySQL Novice to Ninja, Tom Butler & Kevin Yank

Najbolji predavači su oni koji umeju da i najkompleksnije informacije prenesu na razumljiv i interesantan način. To se čini kako bi se početnik zainteresovao za temu, ali i da bi, kroz jednostavne primere, usvojio nove informacije. To je veliki izazov za autore, naročito kada je reč o stručnoj temi kao što je PHP. 

U naslovu knjige nalazi se deo: „... od početnika do nindže...”. Time se želi staviti do znanja da ćete stečena znanja koristiti vešto poput poznatih ratnika iz senke. Glavni adut knjige jeste tekst koji na interesantan način približava osnove PHP-a i MySQL-a. To je čini odličnim izborom za čitaoce bez predznanja.

PHP od početnika do ekspertaPHP, Alexander Clyde

Da biste prošli put od početnika do eksperta, potrebno je da savladate osnove na pravi način. Mnoge knjige će pokušati da vam pruže to znanje, baš kao i ova jednostavnog imena PHP. Poput ostalih naslova koje smo vam predstavili, i ovde se autor potrudio da na zanimljiv način prenese znanja. Ovakav stil pisanja olakšava usvajanje novih informacija korišćenjem primera. 

Knjiga zaista kreće od samih početaka, pa tako možete da pronađete kratku istoriju PHP-a, ali i osnovne informacije o tome šta je PHP. Pored osnovnih pojmova i početničkih tema, tu su i teme za naprednije korisnike koji žele da se dodatno usavrše.

Ono što je interesantno jeste da će vas knjiga konstantno stavljati u situaciju da nešto programirate, makar i najosnovnije stvari. Detaljno su navedeni kodovi i stvari na koje treba da obratite pažnju kako bi što efikasnije učili. 

PHP knjige za naprednije korisnike

Kada je PHP u pitanju, uvek je dobro imati kraj sebe stručnu knjigu, čak i kada ste prilično sigurni u svoje sposobnosti. Nekad je čak i naprednim korisnicima potreban koristan savet stručnjaka. Za takve prilike, ali i dodatno usavršavanje, tu su PHP knjige za iskusnije programere.

PHP programiranje za naprednije korisnikePHP, MG Martin

U svakoj profesiji dođete do momenta kada shvatite da da je vreme da napredujete. Često je dostizanje novog nivoa ekspertize veliki izazov. Srećom, put do novih znanja mogu da vam olakšaju knjige poput ove. Podnaslov Napredni detaljni pristup usavršavanju PHP programskog jezika za web development otkriva šta možete da naučite. 

Iako je PHP jedan od lakših jezik sa savladavanje, za ekspertski nivo ipak je potrebno dosta učenja. Autor knjige se potrudio da maksimalno olakša ovaj proces kroz objašnjavanje naprednih segmenata PHP-a. Detaljnije se opisuje rad sa klasama, objektno orijentisano programiranje, stilovi kodiranja itd. Stil pisanja je i dalje veoma razumljiv, iako se govori o mnogo kompleksnijim temama, što dodatno olakšava rad.

php i objektno orijentisano programiranje knjigaPHP Advanced and Object-Oriented Programming, Larry Ullman

Napredno PHP programiranje izazov je za svakog ko želi da napreduje kao programer. Kada se uče nove stvari, dobro je znati da učite iz pouzdanog izvora. To je upravo slučaj sa ovim naslovom, koji je doživeo svoje treće, ažurirano, izdanje. 

Kroz poglavlja ćete se upoznati sa najnovijim svetskim trendovima kada je programiranje u pitanju. Saznaćete više o naprednim PHP tehnikama, serverima, a nekoliko poglavlja je posvećeno i objektno orijentisanom programiranju, kao i rešavanju problema prilikom programiranja i testiranja. 


php 7 struktura i algoritmiPHP 7 Data Structures and Algorithms
, Mizanur Rahman

Proučavanje PHP programskog jezika ume da bude priličan izazov. Kako je reč o knjizi namenjenoj naprednijim korisnicima, fokus je stavljen na konkretne teme. Stoga su obrađeni algoritmi i strukture podataka kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti ovog programskog jezika. 

Iako je namenjena iskusnijim korisnicima, svakako su ukratko pokrivene osnove. Na ovaj način se čitalac podseća na pojedine elemente koji su neophodni za razumevanje teme. Autor za svaki veći izazov predstavlja nekoliko načina za dobijanje efikasnog algoritma. Pritom je svako rešenje detaljno predstavljeno kako biste uvek znali koje da primenite u specifičnim situacijama.


php usavršavanje znanja knjigaMastering PHP 7
, Branko Ajzele

Uvek je korisno na jednom mestu imati detaljne opise svih novih (i starih) mogućnosti PHP jezika. Verzija 7 je predstavila određena unapređenja, pa nije loše imati kraj sebe detaljno uputstvo sa savetima. Savladavanjem svih dodatnih funkcija biće vam još lakše da kreirate kod na način na koji ste zamislili. Saznaćete i kako da implementirate rešenja koja će pomoći da rezultat programiranja bude elegantan i čitljiv kod.

Objašnjeni su i načini za kreiranje web servisa, interakciju sa bazama podataka, a tu je i implementacija paketa koji poboljšavaju konačan proizvod. Detaljnije se obrađuje i PHP optimizacija performansi, kao i arhitektura bez servera. Na kraju, tu su i najefikasniji načini za testiranje koda, otklanjanje grešaka i pokretanje PHP aplikacije. 


moderno PHP programiranje knjigaModern PHP
, Josh Lockhart

Knjiga Moderni PHP po mnogo čemu je kompleksnija od ostalih knjiga na koje ćete naići. Ona sadrži dosta stručnih termina i opisa na temu klasa, objekata i bezbednosnih aspekata. I dok i početnici mogu da je čitaju, ipak će im mnoge teme biti priličan izazov. Čini se da je knjiga fokusirana na iskusnije korisnike koji žele da steknu dodatna znanja. 

Zbog toga je ova knjiga odlična dopuna za polaznike PHP kurseva, pa čak i komplikovanijih IT programa školovanja. U knjizi se dosta prostora posvećuje Facebook PHP metodologijama i načinima na koji koristi PHP okruženje. Bez obzira na to da li vam je fokus na Wordpress okruženju ili SaaS aplikaciji (softver kao usluga), ova knjiga će vam pomoći da lakše dođete do pravih rešenja.

Gde se mogu nabaviti knjige iz PHP programiranja?

Ukoliko ste zainteresovani za dalje usavršavanje, većinu navedenih knjiga možete da nabavite putem interneta. Neke je moguće poručiti na kućnu adresu, dok je mnogo jednostavnija nabavka elektronske varijante (e-books). To je ne samo jeftinije već je u nekim uslovima i besplatno (i legalno)! Naime, Amazon nudi opciju besplatnog čitanja preko Kindle aplikacije. 

Ne treba smetnuti sa uma i da su IT ustanove, gde se mnogi školuju, odličan izvor za stručnu literaturu. Tako je, na primer, biblioteka u okviru ITAcademy izuzetno opremljena, te nudi odgovore na mnogo stručna pitanja. To je odličan vid podrške ako ste se odlučili za, recimo, PHP Web Development program školovanja.

Na ovaj način uvek možete da računate na podršku ne samo bogate stručne biblioteke već i iskusnih stručnjaka iz oblasti PHP programiranja. Stručne knjige, iskusni predavači i vaša ambicija da ostvarite zavidnu IT karijeru dobitna su kombinacija za napredovanje u svetu programskih jezika.

Dovoljno je da prepoznate šta je to što želite da postignete u karijeri, a pomoć na tom putu uvek je dostupna. Čak i iskusni programeri uvek kraj sebe imaju nekoliko stručnih knjiga, a kamoli početnici. Zaista, za PHP programiranje knjiga uvek može da bude od pomoći, naročito ako tek ulazite u IT svet. Na kraju krajeva, za pravog programera učenje nikad ne prestaje.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se