Java programiranje - 10 knjiga koje vam preporučujemo

Da biste što bolje savladali kompleksnu oblast kakva je Java programiranje, dobra je ideja da se posavetujete sa literaturom. Kako je reč o popularnom programskom jeziku, napisano je dosta knjiga na ovu temu, a mi vam preporučujemo neke od najboljih.

java programiranje knjiga programski jezik

Ukoliko želite da se uspešno bavite Java programiranjem, potrebno je da se konstantno usavršavate. Da biste to postigli jedan od koraka je proučavanje stručne literature. Kako je Java izuzetno popularan jezik, ponuda knjiga je veoma bogata. To je donekle i problem, jer velika ponuda može da oteža potragu. 

Recept za uspeh: 10 Java programiranje knjiga za usavršavanje

Kako bismo vam olakšali stručno usavršavanje, predstavićemo vam 10 knjiga koje će vam pomoći u savladavanju Jave. Imajte na umu da nijedna knjiga nije savršena, pa je preporučljivo proučiti više naslova kako bi se došlo do pravih odgovora. Često će se desiti da neka oblast možda nije najbolje objašnjena u jednoj knjizi, dok je u drugoj obrađena odlično.

Generalno, kada je potraga za dodatnom literaturom u pitanju, važno je da znate šta tražite. Da li vam treba informacija da biste rešili konkretan problem? Da li vas zanima evolucija Java jezika? Takođe treba imati na umu način na koji su knjige napisane. Dok se neki autori trude da pričaju „običnim” jezikom, drugi će obilno koristiti stručne termine. Zbog toga je važno da znate šta tražite kako biste došli do odgovora koji su vam potrebni. Sve na kraju zavisi od vašeg nivoa znanja i vremena koje imate da posvetite proučavanju knjiga o Java programskom jeziku.

Java knjige za početnike

Ukoliko niste sigurni odakle da krenete, možda je najbolje da razmislite o knjigama koje se preporučuju početnicima. Izbor je velik, zbog čega smo izdvojili naslove koji predstavljaju dobar ulaz u svet Java programiranja. 

knjiga Beginning programming with javaBeginning Programming with Java For Dummies – Barry Burd

Krenimo od popularnog serijala knjiga „for dummies”, koji kreće od pretpostavke da gotovo ništa ne znate. Ukoliko zaista niste podrobnije proučavali Java programiranje, knjiga kao što je ova pomoći će vam da „uđete u materiju”. Zaštitni znak serijala knjiga „for dummies” jeste jednostavan jezik kojim se objašnjavaju stručni termini. Rečenice su napisane tako da i apsolutnom početniku bude jasno o čemu se tu radi. 

Pomoću knjige Beginning Programming with Java For Dummies naučićete osnovne pojmove u vezi sa Java programiranjem, kako da instalirate Javu, kodirate i izvršavate jednostavnije zadatke. I dok je jednostavan pristup materiji izuzetno koristan za apsolutne početnike, ukoliko imate bilo kakvo predznanje iz ove oblasti, imaćete osećaj da čitate o stvarima koje već znate. Ipak, nekad je i ovakva vrsta podsećanja dobra stvar.

Core Java Volume I FundamentalsCore Java Volume I — Fundamentals, Cay S. Horstmann

Kao što joj ime govori, ova knjiga pokriva osnove Jave, s tim da su teme precizno podeljene po poglavljima. Na ovaj način ćete lako pronaći ono što vas zanima, iako je knjiga prilično obimna. Dobra stvar je što su ova poglavlja poređana logično. Tako ćete saznati na početku šta je Java programiranje, dok će svako naredno poglavlje imati kompleksniju temu. 

Saznaćete više i o strukturama podataka, objektno orijentisanom programiranju, klasama i ostalim segmentima Java jezika. Interesantno je da knjiga sadrži i neke naprednije informacije koje će biti korisne i onima koji imaju iskustva sa ovim programskim jezikom. S obzirom na količinu informacija koje su dobro prezentovane, Core Java Volume I — Fundamentals je knjiga koju je dobro imati na polici za povremene konsultacije.

Java Beginners guideJava: A Beginner’s Guide, Herbert Schildt

Iako je Java veoma popularan jezik, ipak je reč o programiranju, što je veština koju ne može svako uspešno da savlada. Ukoliko ste počeli da proučavate Javu i želite dodatne informacije, Java: A Beginner’s Guide (Java: Vodič za početnike) odličan je izvor informacija. Za ovu knjigu je potrebno određeno predznanje iz programiranja. 

Proučavajući ovaj vodič, biće vam jasnije funkcionisanje Jave i njene veze sa drugim programskim jezicima. Čitajući knjigu, saznaćete detaljnije o kodiranju, vrstama podataka, klasa i objekata. Proučavaju se i napredniji koncepti kao što su lambda izrazi u Javi i anonimne klase. Dobra stvar je što na kraju svakog poglavlja možete da proverite šta ste naučili kroz mali test.

Think Java knjigaThink Java, Allen B. Downey & Chris Mayfield

Ako želite da se na samom startu upoznate sa načinom razmišljanja jednog programera, Think Java je dobro rešenje. Kako je reč o knjizi za početnike, ne koriste se kompleksne rečenice sa komplikovanim terminima. Cilj je da se informacije budu jasne kako bi svako mogao da shvati suštinu Java programskog jezika.

U knjizi se koriste termini koje ćete koristiti tokom karijere, s tim da će vam biti olakšano njihovo usvajanje. Naime, na kraju svakog poglavlja nalazi se mali rečnik korišćenih pojmova. Tu su i testovi koji pomažu da se napravi rekapitulacija naučenog u prethodnom poglavlju. Na ovaj način ćete lakše usvajati nove informacije kako biste naučili da razmišljate kao programer. 

Head fist java knjigaHead First Java, Kathy Sierra & Bert Bates

Iako je ova Java programiranje knjiga izdata daleke 2003. godine, nije se mnogo toga promenilo kada su osnove Java programiranja u pitanju. Ono što je mnogo bitnije jeste da je Head First Java odličan vodič za početnike. Jedan od glavnih razloga je jednostavnost u objašnjavanju, kao i fantastična poređenja sa primerima iz života. Na ovaj način ćete mnogo lakše razumeti logiku iza nekih programskih operacija.

Iako neki zameraju nedostatak novih informacija, knjiga nudi odlične informacije o izazovima objektno orijentisanog programiranja (uz korišćenje odličnih primera). Kao apsolutni početnik, nećete imati problem sa nedostatkom najnovijih informacija, jer vam one i ne trebaju odmah. 

Jasno je da nećete nakon ove knjige postati Java programer, ali ćete shvatiti koncept i način razmišljanja. Naravno, i ova knjiga na kraju poglavlja ima zadatke koji će vam pomoći da primenite nova znanja. Zbog svega navedenog, Head First Java je jedna od najpopularnijih knjiga za početnike.

Java knjige za iskusnije korisnike

Ukoliko niste apsolutni početnik, tj. već imate neko predznanje, za vas su knjige koje će vam pomoći da se dodatno usavršite. Dobra je ideja imati na polici knjige za dodatno usavršavanje i povremene konsultacije. Predstavljamo vam nekoliko naslova koje je dobro da posedujete u svojoj kućnoj biblioteci.

Java 8 knjiga za iskusnije korisnikeJava 8 in Action, Mario Fusco & Alan Mycroft

Za naprednije poznavaoce Jave dobro je na jednom mestu imati informacije o svim mogućnostima ovog programskog jezika. Upravo je Java 8 u akciji jedan takav naslov. U skladu sa kompleksnošću informacija, za razumevanje ove knjige potrebno je određeno predznanje. Cilj knjige nije samo čista edukacija već i usavršavanje znanja kroz mnoge testove. 

Odlična stvar je što knjiga nudi dobre i loše primere pri kodiranju. Na ovaj način ćete lakše naučiti kako se rešavaju određeni problemi, što je i suština ovog naslova. Upravo se zbog ovih stvari Java 8 in Action često preporučuje kao „dodatna lektira” prilikom učenja.

Kako se prave Android igreLearning Java by Building Android Games, John Horton

Java je svoju primenu našla u mnogim oblastima, a veliku ulogu ima u funkcionisanju Android operativnog sistema. Kao što je Android najrasprostranjeniji operativni sistem za mobilne uređaje, tako je Java glavni jezik za njegove aplikacije. Ako vas interesuje Android programiranje, konkretno video-igre, onda je ova knjiga pravi izbor. 

Ovom knjigom ćete naučiti više o Java programirnju, i to kroz rad na šest igrica koje ćete razvijati tokom čitanja. Naime, nakon svake oblasti, dobićete zadatak da razvijete sopstvenu Android igru. Čak i da niste fanovi gaming industrije i igara na mobilnim uređajima, reč je o odličnoj školi za sve koji žele da se dodatno usavršavaju.

knjiga o java programiranju

Thinking in Java, Bruce Eckel

Da biste sagledali i druge uglove kada je Java u pitanju, potrebno je prići osnovama na drugi način. Autor ove izuzetno korisne knjige fokusira se na dizajnerske delove i ponašanja. Korišćenjem brojnih primera lakše ćete povezati informacije. Posebna pažnja je posvećena objektno orijentisanom programiranju. 

Iako su neki primeri zastareli, što je čest slučaj sa knjigama na IT teme, ipak je veoma korisna. Kao što joj ime kaže, cilj je da naučite da razmišljate kao Java programer.

knjiga o java programiranjuJava Performance: The Definite Guide, Scott Oaks

Ovaj vodič za Java programski jezik i njegove performanse fokusira se na nekoliko oblasti. Tako se, pre svega, opisuje Java garbage collection, Java virtal machine, kao i najbolja iskustva rada u Javi. Knjiga ističe važnost unapređivanja određenih segmenata u sistemu, obraćajući se iskusnijim korisnicima.

Iako ne pokriva sve oblasti ovog progamskog jezika, teme knjige su izuzetno važne za Java programere. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju ovu Java knjigu kao deo obavezne literature.

Java programiranje u praksi knjiga

Java Concurrency in Practice, Brian Goetz

Kada tražite Java knjige za napredne korisnike, susrešćete se sa knjigama koje se fokusiraju na određenu oblast. Tako je Java Concurrency in Practice fokusirana na Java paralelno izračunavanje i multithreading.

Čini se da knjiga ne pravi velike kompromise kada je razumljivost jezika u pitanju. Na mnogim mestima ćete se suočiti sa stručnim terminima i komplikovanim rečenicama. Proučavanje ove knjige će naročito teško pasti nekome ko je početnik. Ipak, kako budete sticali više iskustva i znanja, ova knjiga će vam biti sve zanimlijivija i lakša za savladavanje.

Gde nabaviti knjige o Java programiranju

Većinu ovih korisnih naslova možete da pronađete na internetu, i to najčešće na Amazonu. Kako mnoga stručna literatura nije prevedena na naš jezik, spremite se za učenje na engleskom jeziku. Pored interneta, dobro mesto za proučavanje stručne literature je ITAcademy bibilioteka. Reč je o mestu gde ćete moći da saznate više o programiranju, ukoliko ne želite da kupite knjige. Saznajte zašto je Java programski jezik odličan izbor za svakog ko želi da postigne uspešnu IT karijeru.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se