Šta radi online PR manager - kako izgledaju odnosi s javnošću na internetu

Internet je postao veoma uticajan medijum gde se najbrže dolazi do informacija. Zbog toga se stvorila potreba za posebnom profesijom koja će se baviti online odnosima sa javnošću.

Online PR manager

Kontrola informacija je najteža na internetu, gde praktično ne postoji cenzura. Za razliku od televizije, štampe ili radija, informacije na internetu najčešće dele korisnici među sobom (viralni faktor). Iako za neke sloboda protoka informacija deluje problematično, to je fantastično za brend koji zastupate – dok god ne morate da se bavite „kriznim PR-om”. Ipak, počnimo od toga šta radi online PR manager i kako uspeti u ovom poslu.

Šta je online PR management

Odnosi sa javnošću izuzetno su važna oblast kada govorimo o imidžu nekog brenda. Način na koji se percipira neka kompanija direktno se odražava na njeno poslovanje. Taj imidž se gradi pažljivo korišćenjem svih dostupnih načina promocije. Jedan od najznačajnijih jeste internet, gde svakog dana milijarde korisnika širom sveta krstari u potrazi za informacijama. 

Upravo je fokusiranje na internet i njegove korisnike posao online PR managera. Kada su odnosi sa internet javnošću u pitanju, jasno je da su društvene mreže najvažniji segment. U skladu sa tim, online PR manager mora da poseduje analitičke veštine kako bi na pravi način plasirao informacije. 

Prednosti digitalnog PR-a u odnosu na klasični

Iako mogu međusobno da se nadopunjuju, online PR management sam po sebi donosi izuzetne rezultate. Velika prednost u odnosu na klasični PR jeste ta što se na internetu uglavnom svaka aktivnost može metrički izmeriti. 

Korišćenjem raznih alata lako se može doći do zaključka da li neka online kampanja ima efekta. Na ovaj način se štedi vreme, ali i novac, koji se u tom slučaju može usmeriti na neku drugu online aktivnost.

Internet PR se oslanja na mnoge segmente digitalnog marketinga kako bi se postigli zacrtani ciljevi. Tako je SEO optimizacija izuzetno bitna jer vam govori šta ljudi traže na internetu a da je interesantno za vaš brend. 

Na ovaj način možete da usmerite svoje PR aktivnosti tamo gde je to najvažnije. To mogu biti tematski bliski sajtovi koji se odlično kotiraju u pretragama, kao i sajtovi koji će svojim autoritetom poboljšati reputaciju brenda koji zastupate.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je online PR mnogo jeftiniji u odnosu na klasični PR. Kako se sve odvija u digitalnom prostoru, promotivne aktivnosti koštaju mnogo manje. To ne znači da je efekat internet aktivnosti manji, naprotiv! Online PR aktivnosti često su mnogo efikasnije, jer postoji mogućnost ciljanja željene grupe potrošača. 

Dodatna pogodnost je što sve ovo možete da radite iz fotelje, dovoljan vam je samo kompjuter i internet. Treba napomenuti da klasični i online PR ni u kom slučaju nisu konkurentske grane. Obe vrste odnosa sa javnošću najbolje funkcionišu zajedno, međusobno se dopunjujući.

Osobine koje imaju najuspešniji digital PR manageri

Nije važno da znate samo šta radi online PR manager već i koje su to osobine koje imaju uspešni profesionalci. 

Iskrenost – Iako zvuči pomalo čudno da PR bude iskren, ova osobina se izuzetno ceni. Da bi biste izgradili i održali pozitivan imidž, potrebno je da budete što iskreniji. Jasno je da možda neke stvari ne treba da se ističu, ali to ne znači da treba graditi brend na lažnim pretpostavkama i informacijama. U digitalnoj eri sve laži se saznaju pre ili kasnije.

Multitasking – Svaki profesionalac koji se bavi online PR-om mora da bude spreman da u isto vreme obavlja nekoliko stvari, i to radeći na različitim projektima. Reč je o veoma dinamičnoj profesiji gde je potrebno da brzo razmišljate i donosite prave odluke u različitim situacijama. 

Strateško razmišljanje – Najbolji PR manageri postižu izuzetne uspehe zato što imaju najbolje kratkoročne i dugoročne planove. Oni umeju da unapred prepoznaju izazove i dočekaju ih spremni, bez obzira na to da li je reč o pozitivnim ili negativnim stvarima. Na ovaj način ćete biti spremni za svaku situaciju, a vaše reakcije će delovati spontano i opušteno.

Brzo usvajanje informacija – Kao PR naći ćete se u situaciji da treba da date brz odgovor nekome. Iako niko ne može da zna sve, vi morate sebe da predstavite kao osobu koja zna sve. To znači da umete da čak i za vreme razgovora sa nekim pronađete odgovarajuće informacije. Nikada ne smete da kažete da nešto ne znate, jer ste kao PR personifikacija brenda koji predstavljate.

Informisanost – Da biste uspešno kontrolisali situaciju, morate uvek da imate sve informacije od značaja za posao. Pritom ne mislimo samo na to da ste upoznati sa radom klijenta već i sa njegovom konkurencijom. Takođe, svaki spoljni faktor koji utiče na projekat mora biti na vreme prepoznat kako bi se što pre odreagovalo.

Komunikativnost – Kada komunicirate online, svaka vaša reč arhivira se negde. Zato vaše pregovaračke sposobnosti i način komunikacije moraju biti na najvišem nivou. Jednostavno, u velikom broju slučajeva komunikacija će se obavljati putem e-maila ili dopisivanjem na društvenim mrežama. Dakle, sve se svodi na reči (i smajlije). 

Biznismen na laptopu odnosi s javnošću internet

Šta je content i zašto je bitan

Da bi brend bio prisutan na internetu, potrebno je da se, pre svega, o njemu priča, tj. piše. Zbog toga je za online PR managera veoma važno da se poveže sa uticajnim sajtovima, YouTube kanalima, ali i da se kreiraju kanali na društvenim mrežama. Na ovaj način se obezbeđuje da informacija bude adekvatno obrađena. 

Kada je internet u pitanju, često se dešava da važnu vest ne objavi neki news portal, već neki bloger na svom sajtu ili nekoj društvenoj mreži. Dobar online PR manager zbog toga mora da uspostavi i održava odlične kontakte sa urednicima sajtova, ali i sa influenserima na društvenim mrežama. 

Kada je reč o zvaničnim online prezentacijama proizvoda, to se čini putem društvenih mreža i streaming platformi poput YouTubea. Tada se radi direktan prenos zvanične prezentacije proizvoda, dok se paralelno sa tim pripremaju najave na svim kanalima online komunikacije. Na ovaj način skreće se pažnja na brend i kreira njegov imidž (kompanija okrenuta kupcima, povoljne cene, kvalitetni proizvodi…). 

Jasno je da je sadržaj neraskidivo vezan za PR-a, zbog čega se marketinške agencije trude da kreiraju interesantne sadržaje u saradnji sa uticajnim web ličnostima. Dobar primer je korišćenje usluga YouTubera.

Mnogi uspešni brendovi se trude da ponude originalan sadržaj koji će biti interesantan ciljnoj grupi. Na kraju krajeva, od pravilnog plasiranja sadržaja na internetu zavisi i uspeh vaših PR aktivnosti. Upravo tu mnogi početnici, ali i iskusni profesionalci, prave greške. 

PR greške koje treba da izbegnete na internetu

Kao i u svakom poslu, greške su moguće i očekivane. Postoje mnoge PR strategije koje eliminišu većinu problema. Iako je često reč o sofisticiranim taktikama, neka osnovna pravila ipak postoje.

Obraćajte se ciljnoj grupi, a ne svima – Iako mnogi klijenti vole da kažu da se obraćaju „svima”, to je jednostavno nemoguće. Zato često nećete dobiti željeni efekat ukoliko planirate saradnju sa veoma posećenim sajtom, a ispostavi se da njegova publika nije i vaša. Uvek je bolje pronaći sajt sa manjom posetom, ali koji predstavlja nišu koju tražite. 

Saradnja sa influenserima često se ne isplati – Reč je uglavnom o YouTuberima i Instagramerima koji imaju veliki broj pratilaca. Ipak, ukoliko se njihova publika ne uklapa u vašu ciljnu grupu, veliki broj fanova ne znači ništa. Isto važi i ukoliko dotična poznata ličnost ne deli vrednosti koje ceni vaš brend. Ovakva saradnja sa nekim može da bude ne samo kotraproduktivna već i da uruši dugo građenu reputaciju.

Ne šaljite svima isti promo e-mail – Iako zvuči lakše, nije dobra ideja da svim online medjima šaljete isto PR saopštenje. Na ovaj način ćete dobiti u najboljem slučaju više istih objava. Ono što je još gore jeste da ćete propustiti šansu da sa nekim medijem uspostavite mnogo bolju saradnju.

PR manager na internetu gleda telefon

Gde možete da radite kao online PR manager

Kako je internet ogroman prostor, svaki bolji brend nastoji da se na pravi način pozicionira na njemu. Zbog toga su online PR profesionalci izuzetno traženi širom sveta. Svakako su marketinške agencije prvi izbor, jer već imaju izgrađen odnos sa klijentima. 

Na ovaj je način lakše započeti karijeru, ostvariti poslovne kontakte i napredovati. Pored marketinških agencija (klasičnih i onih fokusiranih na digitalni marketing), uvek možete da se zaposlite u PR sektoru neke kompanije koja želi da bude na pravi način prezentovana. 

Drugi način je, naravno, kroz samostalan rad, gde ćete kao freelancer obavljati posao od kuće za domaće i strane klijente. Ovde moramo da istaknemo da je poznavanje engleskog jezika apsolutno neophodno. Dešavaće vam se da radite sa klijentima iz celog sveta, koji će od vas očekivati da ih predstavljate u najboljem svetlu. U tom slučaju ne sme da bude jezičkih barijera. 

Naučite kako se uspešno baviti PR poslom

Kao menadžer za odnose sa javnošću na internetu vi predstavljate kompaniju, kreirajući njen imidž online. Reč je veoma dinamičnom i odgovornom zanimanju koje zahteva određena predznanja. Kako je reč o profesiji gde se cene konkretna znanja i veštine, odličan izbor predstavlja Social Media, Online PR & Community Manager program obrazovanja. 

Na ovaj način ćete biti sigurni da ćete nakon školovanja biti spremni za karijeru u internet marketing sektoru. Radi se o popularnoj i odlično plaćenoj profesiji, koja je sve popularnija. Iskoristite svoje talente kako biste izgradili uspešnu karijeru koju nudi online PR manager. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se