Search Engine Marketing (SEM): Oglašavanje na internet pretraživačima

Da biste uspešno promovisali svoj sajt, potrebno je da vladate tehnikama koje u sebi sadrži Search Engine Marketing (SEM). Reč je o kombinaciji metoda plaćenog i organskog promovisanja veb-stranica.

SEM Search Engine Marketing online promocija

Danas je teško zamisliti internet bez pretraživača. Kako je broj sajtova eksponencijalno rastao, vrlo brzo je postalo jasno da mora postojati način da se dođe do željenog sadržaja. S obzirom na to da je konkurencija ogromna, bilo je potrebno da se svi ti sajtovi nekako rangiraju kako bi oni kvalitetniji bili vidljiviji. Upravo iz tog razloga digitalni marketing postaje neizbežni deo internet poslovanja.

U isto vreme javila se i ideja da bi takav pretraživač mogao odlično da zarađuje nudeći prečice za sam vrh. Drugim rečima, ko je želeo mogao je da plati da se link ka njegovom sajtu nađe na samom vrhu pretraga. To je i danas osnovni poslovni model internet pretraživača, s tim što je sve podignuto na mnogo viši i sofisticiraniji nivo.

U današnje vreme, kada svaka kompanija mora da ima odlično rangiran sajt, potrebno je mnogo truda kako bi se došlo do samog vrha pretraga. Search Engine Marketing bavi se upravo ovom tematikom. SEM kombinuje plaćene i organske metode kako bi postigao cilj.

Search Engine Marketing je u početku predstavljao kombinaciju PPC i SEO metoda. Ipak, sa razvojem internet oglašavanja fokus se prebacio na PPC i druge metode plaćanog oglašavanja. U praksi se Search Engine Marketing sve više naziva Search Marketing, praktično preuzimajući njegovo značenje, dok se Search Engine Marketing sve više vezuje samo za plaćene metode promocije.

Naravno, za vrhunske rezultate i dalje je neophodan kvalitetno optimizovan sajt. U skladu sa tim, za uspešno bavljenje SEM-om potrebno je da posedujete znanja iz obe oblasti.

Kako doći do vrha Google pretraga?

Kada govorimo o važnosti optimizacije sajta radi visokog rangiranja u okviru pretraživača, tu pre svega mislimo na Google. Iako postoje i drugi pretraživači (Yahoo, Bing, Yandex…), oni se ne mogu porediti sa ovim gigantom. Iz tog razloga je rangiranje u okviru ovog search enginea apsolutni prioritet.

Prvi i osnovni korak svakako je SEO optimizacija, tj. celokupan rad na sajtu kako bi se on što bolje pozicionirao u organskim rezultatima pretrage. Postoji više načina pomoću kojih se pristupa optimizaciji, a to najviše zavisi od vas i cilja koji ste zacrtali. Naime, metode se pre svega dele na one gde se SEO vrši u skladu sa postavljenim pravilima, na one gde se vara sistem, a tu je i „siva zona”.

White hat SEO

Kada prilikom rada na sajtu poštujemo sva pravila i principe koji su propisani od strane Googlea, onda govorimo o white hat SEO pristupu. Reč je o najboljem i dugoročno najisplativijem načinu optimizovanja sajta. Pravilnim korišćenjem ključnih reči, logičnim linkovanjem stranica i kvalitetnim sadržajem rezultati će uvek biti vidljivi.

Mnogi stručnjaci će reći da je white hat SEO ne samo najbolji pristup već i jedini ispravan. Ostale metode donose brojne rizike i dugoročno prave više štete nego koristi. Ipak, iz nekog razloga, mnogi i dalje pokušavaju da postignu rezultate rizikujući da dobiju ozbiljne kazne.

Black hat SEO

Crni šešir u vesternima uvek nose negativci, što je odlična paralela black hat SEO metodama. Ova tamna strana optimizacije podrazumeva zloupotrebu sistema i kršenje postavljenih pravila. Na ovaj način se Google dovodi u zabludu da je sajt bolji nego što jeste. Black hat SEO se koristi prevashodno kako bi se brzo došlo do rezultata. Treba imati na umu da je reč o metodama koje ne daju dugoročne rezultate, jer se kose sa postavljenim principima.

Jasno je da je ovakva optimizacije neetička, a da su ovakvi sajtovi nekvalitetni već na prvi pogled. Google generalno veoma brzo shvati da neko pokušava da ga prevari. Tada slede kazne kao što je niže rangiranje, ali i kompletno izbacivanje iz pretraga. U tom slučaju sajt praktično postaje nevidljiv, pa samim tim i osuđen na propast.

Gray hat SEO

Za razliku od crno-bele slike koju daju prethodne metode, gray hat SEO predstavlja taktike na granici legalnog. To znači da određene aktivnosti nisu eksplicitno zabranjene, ali njihovo korišćenje može uzrokovati sankcije. Zbog toga je ova „siva zona” rizična teritorija, u koju ipak stupaju neki SEO stručnjaci.

Ovde je pre svega reč o tome da li ste spremni da rizikujete i probate neke metode koje nisu (još uvek) zabranjene. Gray hat je svakako manje problematična optimizacija od black hat tehnika i može da donese uspeh, ali i velike probleme.

kreiranje SEM kampanja search marketing

Kako se pravilno optimizuje sajt pomoću SEO?

Postoje tri vrste search engine optimizacije: tehnički SEO, on-page SEO i off-page SEO. Ovi procesi podrazumevaju sve aktivnosti neophodne da sajt bude što kvalitetniji kako bi se što bolje rangirao na Googleu.

Tehnički SEO

Fokus ove vrste optimizacije jeste na kvalitetu izrade sajta kako bi on pružio što bolje korisničko iskustvo, ali i bio lakši za pretraživanje od strane Googlea. Sajtovi koji imaju određene tehničke karakteristike potencijalno će se bolje rangirati, što čini tehnički SEO vrlo važnim segmentom.

Jedna od tih karakteristika je i SSL (Secure Socket Layler), koji predstavlja enkripciju između servera i internet pregledača. Sajtovi sa ovom enkripcijom imaju URL koji počinje sa https://. Google daje prednost sajtovima sa SSL-om, što je snažna preporuka za svakog.

Pored toga, vrlo je važno da dizajn sajta bude responzivan. To pre svega znači da mora biti mobile-friendly, tj. da sa lakoćom može da se koristi na manjim ekranima, ne gubeći pritom odziv i kvalitet prikaza.

Brzina sajta je izuzetno bitna za pretrage, što znači da fotografije treba da budu što manje, ali i da se svi ostali elementi sajta brzo učitavaju. Za to je potreban i dobar hosting za sajt. Pored toga, važno je i ispraviti stranice sa duplim sadržajem, jer one zbunjuju kako korisnike, tako i pretraživače.

Ovo je, naravno, samo deo stvari koje je neophodno pokriti kako bi se tehnički SEO uspešno sproveo. Za više informacija o ovim i mnogim drugim tehnikama, kao i za usavršavanje, idealno mesto jeste Search engine optimization kurs.

On-page SEO

Kao što smo napomenuli, reč je kategoriji koja se bavi usavršavanjem samog sajta. Postoje brojne metode i pravila koje treba ispoštovati kako biste mogli da kažete da ste uspešno obavili svoj posao optimizovanja sajta. Kod optimizovanja stranica pre svega je važno imati kvalitetan sadržaj i koristiti ključne reči na pravi način.

Postoji veliki broj neprednih tehnika za čije je sprovođenje potrebno napredno poznavanje optimizacije sajtova. Ipak, za početak je dobra odluka slediti osnovna on-page SEO pravila.

  • Page Title – Jedan od najvažnijih on-page elemenata. Predstavlja naslov stranice, pa je samim tim neophodno da se tu nalazi i ključna reč. Na primer: Najbolji Search Engine Marketing za početnike, gde je ključna reč Search Engine Marketing;
  • Meta Description – Opis stranice koji se vidi u pretragama;
  • Struktura URL-a – Predstavlja adresu strane uz preporuku da sadrži ključnu reč;
  • Međunaslovi u tekstu – Međunaslovi su dodatno mesto gde treba ubaciti ključnu reč, ali i srodne reči koje dodatno objašnjavaju o čemu se radi na stranici. Ovi međunaslovi se obeležavaju sa h1, h2, h3…
  • Optimizacija sadržaja – Content je jedna od osnovnih stavki i najvažnija stvar bez koje je besmisleno pričati o optimizovanju sajta. Zato je važno napisati kvalitetan tekst i na pravi način ga prezentovati kako bi bio lakši za čitanje, ali i za pretragu. Poželjno je tekst rasporediti na manje pasuse, dodati međunaslove i obratiti pažnju na gustinu ključne reči;
  • Optimizacija fotografija – Postavljanjem fotografija ne obogaćuje se stranica samo vizuelno. Ubacivanjem opisa (alt tekst), naslova i pravilnim nazivanjem fotografije dodatno pomažemo stranici da se bolje rangira;
  • Linkovanje – Međusobno povezivanje stranica na sajtu zove se interno linkovanje, a služi tome da se čitaoci upućuju na srodni sadržaj. To je, takođe, vrlo važno jer time pokazujete pretraživaču da je sajt dobro i logično povezan. Pored toga, bitno je i eksterno linkovanje, gde se ubacuju linkovi ka bliskim, kvalitetnim sadržajima na internetu.
  • Optimizacija za mobilne uređaje – S obzirom na to da sve veći procenat korisnika koristi pre svega telefon za krstarenje internetom, potrebno je da sajt bude optimizovan za male ekrane. To znači da sajt treba da bude pregledan, lak za upotrebu, ali i da se brzo učitava na telefonima i tabletima.

Off-page SEO

Nakon što ste na pravi način izvršili tehničko optimizovanje sajta i postavili kvalitetan sadržaj, na scenu stupa off-page SEO. Reč je o aktivnostima koje se vrše van samog sajta a tiču se njegovog promovisanja. Vrlo je važno da sajt bude relevantan, a to se postiže time što ima veliki broj linkova na drugim kvalitetnim i relevantnim sajtovima koji vode ka njemu.

Treba pomenuti i link building, aktivnost koja je osnova off-page SEO i koja se bavi kreiranjem linkova. Najbolja vrsta su prirodni linkovi, koji nastaju kada neko na svom sajtu podeli link ka vašoj stranici a da vi to i ne znate. Drugim rečima, nekome se svidelo to što je video kod vas i odlučio je da to podeli sa drugima.

Postoje i načini gde se do linkovanja dolazi plaćanjem ili samostalnim postavljanjem na forumima, u komentarima tuđih tekstova i slično. Ipak, na takve taktike Google ne gleda blagonaklono.

Internet marketing SEM laptop

Search Engine Marketing i plaćeno oglašavanje

Search Engine Marketing (SEM) podrazumeva pre svega kreiranje plaćenih kampanja u okviru pretraga. Reč je oglasima koji se plaćaju po broju klikova korisnika, broju pregleda (obično je reč o video-oglasima), akviziciji itd. Način plaćanja zavisi od vrste oglasa, ali i cilja koji želite da postignete.

Na ovaj način sajt se može vrlo brzo kotirati u samom vrhu pretraga za relevantne reči. U kombinaciji sa SEO radom ovakvo oglašavanje može se višestruko isplatiti.

Bez obzira na način plaćanja, svrha kampanje je da privuče posetioce na vaš sajt. Oni koji kliknu na oglas generalno su zainteresovani za to što nudite, što znači da će vam na sajt stići posetioci spremni da im predstavite svoju ponudu. U tom slučaju od kvaliteta strane na koju ste ih poslali (landing page), proizvoda koji nudite i celokupne prezentacije zavisi koliko njih ćete ubediti da uradi ono što želite.

To može da bude kupovina proizvoda, prijava na mailing listu, skidanje demoa programa… Ipak, ukoliko posetioci odu razočarani, PPC marketing i svaki drugi oblik plaćenog oglašavanja može da bude veoma skup.

Platforme za oglašavanje na internetu

Da biste uspešno postavljali marketinške kampanje na internetu, potrebno je da uspešno vladate platformama za oglašavanje. Postoji više platformi, ali treba istaći da su Google i Facebook apsolutno dominantni na tržištu, iako za određene biznise i lokacije i druge platforme nude odlična rešenja.

Google Ads – Ukoliko želite da se uspešno oglašavate na internetu, Google je prioritet zbog dominantnog položaja njegovog pretraživača. Kako Google search svaki dan izbaci milijarde rezultata pretraga, jasno je da je ovo prvo mesto odakle se počinje sa oglašavanjem. Ipak, treba imati na umu da velika popularnost donosi sa sobom i veću konkurenciju kada je u pitanju oglašavanje za najpopularnije ključne reči.

Facebook Ads – Dok je Google najveći pretraživač, Facebook je najveća društvena mreža na svetu. Kako istoimena kompanija drži i Instagram, broj korisnika koji može videti oglas broji se milionima. Na to treba dodati i da niko ne poseduje toliko ličnih podataka o svojim korisnicima, što pomaže pri filtriranju oglasa kako bi se došlo do korisnika koji vam odgovaraju. Na ovaj način moguće je odabrati da se oglas prikazuje na osnovu lokacije, pola, godišta, interesovanja...

Microsoft Ads – Reč je o platformi za oglašavanje na internetu koja pokriva pre svega Bing i Yahoo pretraživače. Kako bi bili konkurentniji, oni su se udružili i na taj način omogućili da se kreiraju kampanje za oba search enginea.

Iako se po brojkama ne mogu meriti sa Googleom, ovi pretraživači imaju svoje adute. S jedne strane, Bing je popularan u Americi, a tu je i razlika u cenama, kao i manja konkurencija za određene ključne reči. Ukoliko je vaše poslovanje okrenuto korisnicima koji u većem broju koriste ove pretraživače, onda oglašavanje kod njih može da bude pametna odluka.

AdRoll – Reč je o platformi za retargetovanje ljudi banerima kako biste im dodatno predstavili sadržaj za koji su zainteresovani. Iako ova opcija postoji u okviru Google Adsa, AdRoll ima veliki broj sajtova na kojima se možete oglasiti, a tu je i prikaz u okviru Googlea, kao i na društvenim mrežama.

SEM – Odlična opcija internet marketinga

SEM kao skup tehnika za rangiranje i promovisanje sajta, proizvoda i usluga predstavlja moćno oružje u rukama svakog ko razvija biznis na internetu. Kombinacija organskog rasta sajta i dobro usmerenih reklamnih kampanja pruža najbolju opciju za dugoročno rangiranje.

Na ovaj način ćete biti u samom vrhu pretraga, što utiče na stabilno poslovanje sa velikim povraćajem investiranih sredstava. Zbog toga je preporuka podjednako obratiti pažnju na oba elementa Search Engine Marketinga i uspeh neće izostati.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se