Freelance poslovi za početnike

Možda ste upravo završili sa edukacijom ili i dalje studirate i trenutno ste u potrazi za dobrim poslom. Freelancing obično vezujemo za eksperte koji poseduju dugogodišnje radno iskustvo i odlično zarađuju radeći posao od kuće. Međutim, postoje brojni freelance poslovi za početnike koji će vas uvesti u branšu i obogatiti vaše znanje kroz rad sa različitim klijentima. Zapravo, freelance rad je jedan od sigurnih načina da steknete radno iskustvo, unapredite svoje veštine i budete zadovoljni izborom karijere.

UpWork je u svom godišnjem izveštaju objavio da je tokom 2021. godine postignut rekord u broju aktivnih frilensera na platformi i da se taj trend rasta nastavio i ove godine. Nije za čuđenje što se sve veći broj ljudi odlučuje za rad online, s obzirom na to da je utvrđeno da 44% frilensera zarađuje više putem frilensinga u odnosu na tradicionalan posao. U nastavku ćete saznati koje visoko plaćene poslove možete raditi kao početnik.

freelancer radi posao od kuće na kompjuteru

Zašto raditi freelance kao početnik?

Iskustvo koje možete steći radeći kao frilenser jedna je od najkorisnijih stvari kada ste na početku karijere. Saradnja sa klijentima širom sveta omogućiće vam da steknete neprocenjivo praktično iskustvo, da radite na projektima na kojim vi želite i da ovladate poslovnom komunikacijom, koja će se pokazati kao krucijalna veština tokom cele karijere.

Koje su prednosti freelance rada?

Nasuprot kancelarijskom radu u firmi, frilenseri mogu samostalno sebi da određuju radno vreme, kao i visinu zarade koju teže da ostvare. Možete raditi samo nekoliko dana nedeljno ili povećavati broj projekata u skladu sa svojim potrebama. Stoga je freelancing odličan izbor za one koji žele da imaju honorarni posao kao dodatni izvor prihoda ili one koji se nalaze u procesu prekvalifikacije za IT sektor.

Bilo da ste student ili već imate radnog iskustva iza sebe, projekti i konekcije koje ostvarujete putem frilensinga pomoći će vam da zaista budete konkurentni na tržištu rada. Srednji i veliki biznisi, sastanci, dobri projekti i popunjen CV odskočna su daska za dobijanje novih poslovnih prilika, a možete raditi sa bilo kod mesta i u bilo koje vreme.

Svaka danas uspešna osoba bila je nekad na početku, kao i vi. Prolazila je kroz period sticanja znanja i dokazivanja – za koje je potrebno biti samostalan i odgovoran u radu – što ćete kao frilenser imati mogućnost da razvijete na veoma visokom nivou.

Koje veštine frilenser treba da ima?

Pored tehničkog znanja, da biste radili kao freelancer, najpre vam je neophodna dobra organizacija. To podrazumeva da procenite koliko će vam vremena biti potrebno da odradite posao i da ga po potrebi raščlanite na više zadataka. Korisno je da vodite evidenciju, u rokovniku ili Google kalendaru, kako ne biste promašili rok za predaju projekta ili vreme kada ste zakazali sastanak sa klijentom. Takođe, poslovi se razlikuju po dinamici i zahtevnosti. Fleksibilnost da se prilagodite ovakvim uslovima će vam značajno olakšati pristup radu.

Komunikacione veštine i profesionalnost podrazumevaju da budete konkretni, prijatni i da se prema klijentima ophodite s poštovanjem, čime otvarate prostor za dalju saradnju. Treba da imate jasnu predstavu šta se od vas traži da biste uspešno završili posao, te ukoliko ne dobijete detaljan opis zaduženja ili imate nedoumica, slobodno postavljate pitanja kako biste sve razjasnili, i u komunikaciji uvek vodite računa o gramatičkoj ispravnosti.

7 visoko plaćenih freelance poslova za početnike

Da li ste znali da čak i kompanija Google ima pod ugovorom više frilensera nego tradicionalno zaposlenih? To upravo znači da kao frilenser možete i dugoročno da budete angažovani, na višemesečnim projektima.

Znajući ovo, ohrabreni odlazite na freelance sajtove, a tamo vas preplave hiljadu i jedna ponuda, konkurencija i različite novčane cifre. Kako to ne bi bio slučaj, uputićemo vas u veoma tražene veštine koje možete da ponudite kao početnik i da ih naplaćujete po satu ili fiksno po projektu.

1. Programiranje

Razvoj softvera i novih tehnologija se svakodnevno unapređuje, tako da, ukoliko ste početnik, vladate osnovnim programskim jezicima i trudite se da budete u toku sa najnovijim dešavanjima u IT industriji, i vi imate priliku da se oprobate na početnim (entry level) poslovima i postupno gradite svoj portfolio i developersku karijeru. Popularni poslovi za početnike uključuju: dorade, unapređivanje i održavanje sajtova, otklanjanje bagova i testiranje softvera – identifikovanje grešaka, dokumentovanje i kreiranje izveštaja. Takođe, na samom početku, svoje IT znanje možete iskoristiti i da radite freelance kao pisac tehničkih članaka.

Toptal je jedna od freelance platformi, na kojoj se možete informisati o aktuelnim programerskim angažmanima.

Prosečna zarada frilens programera po satu iznosi 60–70 dolara, a godišnje i do 146.000 dolara.

2. Web dizajn

Neretko ćete čuti kako se web dizajner zainteresovao za pravljenje sajtova jer je to zanimljiv, kreativan i dobro plaćen posao – a mnogi su kročili u svet web dizajna nakon prvog susreta sa Photoshopom, uvidevši da se ova oblast zapanjujućom brzinom razvija i da je sa rastom Googlea svakom biznisu neminovno potreban web sajt.

Strano tržište obiluje potražnjom za inovativnim i praktičnim dizajnerskim rešenjima pri izradi web stranica. Ako se razumete u osnove HTML-a, CSS-a i JavaScripta, pronaći ćete različite poslove na freelance platformama kao junior web dizajner. No, pre nego što kreirate web sajt za svog prvog klijenta, poželjno je da kreirate svoj portfolio kako biste mogli da demonstrirate klijentima svoj rad i finalni rezultat. Na taj način ćete zadobiti poverenje klijenata i mnogo ćete lakše ostvariti saradnju.

Prosečna freelance plata web dizajnera po satu je 50–60 dolara.

3. Grafički dizajn

Talentovani ste za dizajn i imate izraženo oko za estetiku. Nosi vas bujica ideja kada razmišljate o kreativnim rešenjima. Bilo da gledate u bilbord ili u objavu na društvenim mrežama, znate kako biste to na bolji način vi mogli da uradite. Takva nit razmišljanja je intuitivna za grafičkog dizajnera.

Ukoliko želite da nudite svoje usluge online, od drugih frilensera će vas razlikovati veština korišćenja Adobe paketa (Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat…) i poznavanje principa dizajna. Što više znate, možete širi spektar usluga da ponudite. Dizajn logotipa u SVG formatu je odličan freelance posao za početnika u grafičkom dizajnu, nakon čega možete preći na dizajn vizitkartica, brošura, ambalaže i izgradnju identiteta korporativnog brenda – čime ćete zaokružiti veštinu brendinga.

Prosečna plata freelance grafičkog dizajnera po satu iznosi 40–45 dolara.

4. Digitalni marketing

Digitalni marketing je veoma plodonosna sfera ukoliko ste kreativni i volite da postižete značajne rezultate. Kako eksponencijalan razvoj društvenih mreža još uvek traje i nema naznaka na vidiku da će da se zaustavi, zašto vi ne biste postali marketar i stvorili sebi priliku za unosan posao na društvenim mrežama? Account Manager je zadužen za kreiranje kampanja, monitoring društvenih mreža, komunikaciju sa ciljnom grupom, planiranje sadržaja, kao i za praćenje metrike – postignutih rezultata.

Prednost u marketingu je što mali freelance poslovi za početnike mogu da postanu veliki poslovi u kojima se postaje ekspert. Osim što možete raditi više naloga mesečno, ukoliko se u dugoročnoj saradnji pokažete kao osoba od potencijala, znanja i efikasnosti, jedan klijent vam može preokrenuti karijeru i doneti neverovatne preporuke i angažovanja.

Prosečna freelance zarada u marketingu po satu je 50 dolara.

žena čita članak - freelance poslovi za početnike

5. SEO & Content menadžer

Ukoliko za svaku informaciju koja vam treba požurite da se obratite Googleu, znate koliko je kvalitet onih prvih par rezultata koje vam pretraživač pokaže presudan da budete zadovoljni dobijenom informacijom. Da bi korisnici pronašli baš ono što traže, postoje brojni algoritmi koje pretraživači koriste da isfiltriraju odgovarajući sadržaj za svaku pretragu.

U to kako optimizovati (prilagoditi) sajt i sav sadržaj na njemu radi boljeg rangiranja na pretrazi i u veštinu pozicioniranja bilo kog sadržaja, na primer video-snimaka na YouTube platformi, razume se SEO (Search Engine Optimization) ekspert. Kao početnik možete nuditi analizu ključnih reči, domena, linkova i konkurencije, kao i on-page i tehničkih aspekata optimizacije za pretraživače.

Da biste bili uspešni kao SEO frilenser i doneli rezultate klijentu, najvažnije je da budete u toku sa najnovijim promenama u ovoj oblasti. Pretraživači se konstantno unapređuju i morate imati najsvežije informacije kako biste primenili dobru strategiju.

Zarada freelance SEO i content menadžera kreće se u rasponu 40–200 dolara po satu.

6. Video-ekspert – veštije pričate kroz slike, nego kroz reči

Najnovija istraživanja na temu opsega ljudske pažnje pokazala su da čovek ima fokusiranu pažnju svega manje od 9 sekundi na web stranici. Stoga je imperativ današnjice privući što veću pažnju u što manje sekundi. To se odnosi na sve vrste i formate sadržaja, bilo da kreirate content za lične upotrebe, bilo za zabavu ili promociju biznisa. Složićete se – sve je teže zadržati pažnju, ali video u tome najčešće uspeva.

Zašto je video popularan i zašto su frilens video-montažeri traženi? Poznato je da slika vredi više od hiljadu reči, a video je ništa drugo do kolekcija pokretnih slika koja ima zvuk i ostvaruje interakciju sa korisnikom. Za freelance rad potrebno je da izuzetno dobro vladate programima za editing i montažu, kao što su Adobe After Effects i Adobe Premiere, i pratite aktuelne i popularne video-sadržaje.

Freelance posao za početnika u video-industriji može biti editovanje klipova, montiranje video-reklama za društvene mreže i slično, a ako znate da koristite specijalne efekte, možete raditi i u muzičkoj industriji i kinematografiji. Kako je reč o remote radu, sav video- -materijal dobijate od klijenta ili sami pretražujete stock footage – video-materijale koje snimatelji daju na korišćenje u komercijalne svrhe, a kojima imate pristup nakon što se pretplatite na određene platforme, kao što su Envato Elements i Shutterstock. Potom taj sadržaj montirate i editujete samostalno po dobijenim smernicama.

Prosečna freelance plata video-montažera po satu je 60–70 dolara.

7. 3D dizajn

Računari omogućavaju mnoga inovativna zanimanja. Neka od njih smo već spomenuli i na samu pomisao na njih nam je prilično jasno šta podrazumevaju. Međutim, korišćenje CAD (Computer-Aided Design) programa nije toliko široko rasprostranjeno i vidljivo u praksi, a omogućava vam da kreirate i nacrtate bilo šta što vam padne na pamet ili što klijent osmisli kao zahtev, koliko god ideja delovala nemoguće.

Kako tržište rada nije prezasićeno 3D dizajnerima, možete pronaći svoju nišu i kvalitetno se profilisati u njoj. Na raspolaganju vam stoje kreiranje animacija, dizajn enterijera, modelovanje proizvoda ili pak modelovanje objekata – sve od ovoga je potrebno i veoma traženo u mnogim industrijama. Kreiranjem realističnih rendera privući ćete pažnju klijenata.

Da biste bili uspešni kao frilenseri u ovoj oblasti tehnologije, učite od sertifikovanih Autodesk trenera ne bi li izvukli maksimum efikasnosti pri korišćenju softvera koje 3D dizajneri koriste u svom svakodnevnom radu.

Prosečna zarada freelance 3D dizajnera po satu je 25–50 dolara.

Šta ako ne uspem kao frilenser?

A šta ako uspete? Kao lideri u IT sektoru već dve decenije sa sigurnošću vam možemo reći da sve velike stvari počinju odlučnošću. Nije svaki početak lak. Posebno kada postoji puno opcija i niste sigurni koja je za vas najbolja.

Freelancing je jedan od načina na koji možete da steknete kvalitetno radno iskustvo i dalje razvijate svoju karijeru, posebno kada ste u početnoj fazi i težite da budete zaista zadovoljni i sobom i poslom.

Ukoliko imate ambicije da učite od stručnjaka iz IT sektora i steknete veštine koje će vas dovesti do visoko plaćenog posla, saznajte kako vam naši Microsoft i Cambridge sertifikovani programi mogu omogućiti priliku za posao iz snova.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se