Otkrivamo vam kako zaraditi novac i ostvariti uspešnu karijeru

Saznajte kako da promenite svoj život i ostvarite uspešnu karijeru baveći se onim što najviše volite. Potrebno je samo da budete odlučni u želji da učite nove veštine, napredujete i odlično plaćeni poslovi neće izostati.

Kako zaraditi novac

Mnogi se pitaju kako zaraditi novac, iako potajno znaju odgovor – svaki dobro plaćen posao zahteva kombinaciju znanja i veština. Problem je što mnogi kasno shvate da je potrebno na vreme reagovati i školovati se za poslove koji donose profit. To nije laka odluka, ali je jedina ispravna ukoliko želite da ostvarite karijeru o kojoj ste oduvek maštali.  

Pre nego što napravite odlučujući korak, potrebno je da uskladite svoje želje sa afinitetima. Nemojte na posao gledati isključivo prema visini plate. Ukoliko budete radili nešto što vam ne leži, nećete ispuniti svoj cilj. Jednostavno, bićete nezadovoljni čak i da imate veliku zaradu.  

Zbog toga je važno da se odlučite za poslove koji vas ispunjavaju, a gde možete da razvijate svoje talente. Pravi balans između primenjivih veština i sklonosti jeste put ka odličnoj zaradi i uspešnoj karijeri. Zato je važno da već sada donesete odluku šta, u stvari, želite da radite, a ukoliko budete radili ono što volite, biće vam još lakše da naučite sve što je potrebno.

Kako zaraditi novac u Srbiji?

Mnogi se žale da je teško pronaći dobar posao. Istina je da za onog ko poseduje tražene veštine uvek ima posla. Pogledajte samo koliko su traženi IT stručnjaci i kolike su plate programera u Srbiji. Naravno, ne morate da se okrenete programiranju ako vas to ne privlači.  Postoji široki izbor izuzetno traženih profesija koje možete da usavršite i relativno brzo pronađete posao.

Dobra stvar je što u našoj zemlji možete da pronađete i mnoge druge poslove ukoliko posedujete tražene veštine. Tržište rada je prepuno ponuda za posao iza kojih stoje dobrostojeće kompanije u potrazi za stručnjacima.  

Neko će se sa pravom zapitati – kako zaraditi novac u Srbiji kada su plate često male. To je samo donekle tačno. Istina je da postoje profesije gde se nude natprosečna primanja, i to sa razlogom. Što je potrebna veća ekspertiza ili kreativnost da se neki posao obavi, to ćete bolje naplatiti svoj angažman. Da biste pronašli takve poslove, potrebno je da se upoznate sa okruženjem, konkurencijom i potencijalnim poslodavcima. 

Istražite tržište, otkrijte koji su to traženi poslovi koje biste želeli da radite. Nakon toga se raspitajte šta je potrebno da biste stekli veštine koje to zanimanje zahteva. Iznenadićete se kad shvatite da postoje poslovi koji su odlično plaćeni a koje možete da radite uz malo usavršavanja. Zato je potrebno da znate šta hoćete, ali i da budete spremni da radite samostalno, od kuće.

Zašto ne biste bili sam svoj gazda?

Ukoliko posedujete prava znanja i veštine, moguće je pronaći dobro plaćen posao u Srbiji. Ipak, možda je još bolje rešenje da sami stvorite biznis koristeći svoja znanja i talente. Kako da uradite to? Za početak, stavite na papir koje su to vešine koje posedujete a koje možete da unovčite. Mnoge velike kompanije nastale su od jednostavnih a originalnih ideja.  

Napravite objektivnu analizu sebe i svojih sposobnosti. To ćete uraditi tako što ćete dati odgovor na nekoliko pitanja: 

Šta radite u slobodno vreme? – Najbolje ideje za posao često se nalaze na mestima koja najmanje očekujemo – kada „ne radimo ništa”. Zašto ne biste zarađivali na nečemu što smatrate svojim hobijem? To može da bude crtanje, igranje igrica, vođenje bloga, kreiranje aplikacija… Za početak se fokusirajte na svoje afinitete i kreiranje koncepta poslovanja; o usavršavanju veština ćete razmišljati u narednim koracima. 

Šta drugi govore o vama? – Ako niste sigurni u sebe, pitajte svoje prijatelje šta misle. Ovo je odličan način da saznate više o svojim veštinama. Konsutlujte se sa ljudima u koje imate poverenje i pitajte ih koje osobine najviše cene kod vas. Vrlo lako se može desiti da ćete biti iznenađeni. Naime, često smo previše kritični prema sebi, ne shvatajući koliki potencijal posedujemo. Zato su tu drugi da vam daju objektivnu procenu. 

Koliko vremena možete da posvetite? – I najbolja ideja je loša ako je ne realizujete. Zato je potrebno da budete realistični i svesni potencijalnih ograničenja. Za dobar projekat potrebno je investirati vreme kako bi se naučile nove veštine, ali i realizovao projekat. Na to treba dodati da verovatno već imate neke obaveze (školovanje, posao) na koje ne možete da utičete. Zbog toga je važno da u samom startu budete realni sa svojim ambicijama. Srećom, nove tehnologije omogućavaju školovanje na daljinu za neka zanimanja i rad od kuće.

rad od kuće freelance posao

Kako zaraditi novac od kuće?

SIgurno ste čuli da mnogi zarađuju novac radeći od kuće. Iako mnogi takav rad povezuju sa freelance poslovima, istina je da mnoge kompanije danas pružaju ovu mogućnost. Kuća sve više postaje alternativa klasičnoj kancelariji.  

Jedan od razloga je što mnoge profesije ne zahtevaju fizičko prisustvo. Predstavljamo vam neke od odlično plaćenih poslova koje možete da radite od kuće, samostalno ili da budete angažovani u nekoj firmi.

Grafički dizajner

Glave osobine grafičkog dizajnera jesu kreativnost i veštine koje mu pomažu da sprovede svoje ideje u delo. Od vas će se očekivati da kreirate grafičko rešenje, za štampu ili internet, u zavisnosti od toga čime se bavite. 

To znači da je neophodno da znate koji se programi koriste u grafičkom dizajnu, da pratite najnovije trendove, ali i da umete da osmislite traženo rešenje. Kako je reč o izuzetno kreativnom poslu gde se traži tehnička potkovanost, grafički dizajneri su izuzetno traženi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.  

Da biste počeli da zarađujete kao dizajner, preporučujemo da savladate Web Design program ili Print & Graphic Design program.

Copywriter

Ukoliko imate talenta za pisanje, moderno doba vam pruža veliki broj opcija za odličnu zaradu. Tu, pre svega, mislimo na kreiranje sadržaja za web sajtove. Sadržaj (content) se sve više ceni, jer njegov kvalitet direktno utiče na rangiranje sajta. 

Copywriting vam nudi mogućnosti da pišete na razne teme za domaće, ali i strane klijente. Izuzetno su traženi kreativci koji dobro barataju engleskim jezikom, pa znanje ovog jezika može da vam bude ogroman plus u karijeri. Ukoliko dobro pišete, svoje veštine možete da unovčite radom u nekoj marketinškoj agenciji, u medijima, ali i radom preko interneta za strane klijente. 

Upravo ta fleksibilnost jeste veliki plus jer se ovim poslom možete baviti sa bilo kog mesta na planeti. Od opreme vam je potreban samo kompjuter, veza sa internetom i velika doza kreativnosti. 

kako zaraditi pare uspešna karijera programiranje

Web developer

Izrada i održavanje web sajtova izuzetno je profitabilan posao. Razlog je jednostavan – svako ko želi da uspešno posluje, mora da poseduje respektabilan sajt. Da biste se uspešno bavili ovim poslom, potrebno je da savladate neki od programskih jezika, ali i brojne alate i propratne tehnologije.  

Da biste postali uspešan web developer, od vas će se očekivati da se, pored programskog jezika, razumete u SQL programiranje, baze podataka, zaštitu podataka i kompjuterskih sistema. Reč je poslu koji garantuje uspešnu karijeru ukoliko dobro usvojite neophodna znanja.  

Za više informacija o web programiranju i radu pogledajte šta sadrži Frontend JavaScript Development program.

Virtuelni asistent

Ako niste sigurni šta biste da radite, ali znate da želite da radite od kuće, možda je najbolje da se posvetite poslu virtuelnog asistenta. Reč je o profesiji gde ste praktično online ispomoć kompanijama u rešavanju brojnih zadataka. Po imenu možete da pomislite da je reč o personalnom asistentu, tj. nekom vidu sekretarice i donekle ste u pravu.  

Naime, mnogi poslovi virtuelnog asistenta zaista mogu da se opišu kao „asistent direktora” ili „office manager”. Sa druge strane, mnogi će od vas tražiti pomoć u vođenju društvenih mreža, ubacivanju proizvoda na e-commerce sajt ili u vođenju nekih drugih poslova gde jednostavno kompanija nema zaposlene. Kao virtuelni asistent naučićete mnogo o internet poslovima, što će vam pomoći da pronađete svoju nišu i fokusirate se na veštine i poslove koji vam najviše odgovaraju.

Kako zaraditi novac online?

Kao što ste mogli do sada da zaključite, internet nudi neverovatne mogućnosti za ostvarivanje uspešne karijere. Sada se sigurno pitate kako zaraditi novac online, odakle početi. Postoje mnoge prednosti rada preko interneta. 

Na ovaj način niste ograničeni domaćim tržištem, već svoje usluge možete da ponudite na svetskom nivou. To znači da možete zaraditi mnogo više nego što biste to mogli u Srbiji ili regionu. Glavni razlog je taj što ćete najčešće raditi za poslodavce koji dolaze iz zemalja koje imaju mnogo viši standard, pa samim tim će vas i više platiti.

Da biste zaradili svoj prvi honorar preko interneta, potrebno je da budete sigurni u svoja znanja, da dobro savladate bar engleski jezik (svaki dodatni jezik čist je bonus), kao i da umete da se dobro prezentujete. Do posla ćete doći kontaktiranjem sa potencijalnim poslodavacima online. To je moguće, pre svega, putem sajtova koji nude freelance poslove.  

Sistem funkcioniše tako što je potrebno da otvorite svoj nalog na nekom od sajtova poput Upworka i krenete u traženje posla. U početku će biti potrebno da pronađete klijente i ponudite im prihvatljivu cenu kako biste dobili šansu da radite na projektu. 

Kako budete imali sve više uspešnih projekata i preporuka poslodavaca, vaša cena rada će rasti. Naravno, i dalje ćete morati da se usavršavate, jer su najbolje plaćeni oni stručnjaci čije se veštine konstantno unapređuju. Ukoliko ste se prepoznali u nekom od ovih poslova, ne gubite vreme, već odaberite program obrazovanja koji će vam najbolje pomoći da ostvarite svoje ambicije.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se