Saznajte kako da postanete uspešan virtuelni asistent u Srbiji

Biti virtuelni asistent u Srbiji, ali i svetu, veoma je isplativ posao. Saznajte šta vam je potrebno kako biste se bavili ovim modernim i veoma isplativim online poslom.

virtuelni asistent u Srbiji

Moderno poslovanje otvara brojne mogućnosti kada je rad od kuće u pitanju. Zbog toga su online zanimanja doživela veliku ekspanziju, pružajući mnogima mogućnost da preusmere svoju karijeru. Jedno od trenutno najinteresantnijih profesija je svakako virtuelni asistent.

Iako ovaj posao često prevode kao virtuelna sekretarica, na ovoj poziciji možete da primenite široki spektar znanja. Upravo je ovo odličan izbor za posao ukoliko imate iskustva u radu u administraciji, dizajnu, marketingu ili IT industriji. Kao što vidite, virtuelni asistent iskustva mogu biti najrazličitija. Jednostavno, od vas zavisi u kojoj oblasti ćete pružati usluge asistencije.

Dodatna prednost ovog načina poslovanja je što radite online, tj. možete da radite iz udobnosti svog doma ili bilo kog mesta na svetu. Na ovaj način se omogućava kompanijama da angažuju radnu snagu, a da nemaju obavezu da ih zapošljavaju jer rade honorarno. Na ovaj način klijenti plaćaju za napravljen posao, bez brige o plaćanju poreza, zdravstvenog osiguranja i drugih poreskih obaveza.

Šta je posao virtuelnog asistenta?

Dakle, šta je virtuelni asistent? To je osoba koja isporučuje brojne usluge poslovnim partnerima sa udaljene lokacije, tj. online. Iako ime ovog freelance posla u prevodu na srpski može slobodno da se prevede kao virtuelna sekretarica, reč je o širokoj lepezi usluga koje možete da pružate.

Zanimanje virtuelni asistent podrazumeva ispomoć u mnogim oblastima modernog poslovanja, a na vama je da se odlučite za segment koji vam najviše leži. Neki poslovi su administrativne prirode, dok neki podrazumevaju solidno poznavanje kompjuterskih programa i internet marketinga.

Ukoliko se odlučite za ovaj freelance posao, vaša zaduženja mogu biti iz brojnih oblasti. Sve zavisi koje su to veštine i znanja koje treba da poseduje virtuelni asistent za određene oblasti. Iako se, uslovno rečeno, vodi pod isto zanimanje, od vas će se tražiti drugačija znanja od poslodavca do poslodavca. Ipak, neke stvari su univerzalne i neophodno je da ih savladate kako biste startovali svoju novu karijeru online pomoćnika.

Šta sve mora da zna virtuelni asistent?

Imajte na umu da morate odlično da poznajete rad u Wordu i Excelu, a traži se i napredno korišćenje programa PowerPoint pri kreiranju prezentacija. Ipak, pre svega morate imati dve stvari – kompjuter i internet konekciju, jer se posao obavlja isključivo online!

S obzirom na to da se posao obavlja na daljinu, za komunikaciju sa klijentima su popularni VOIP servisi Skype, WhatsApp, Google Meet itd. Dodatna je pogodnost što možete da instalirate VOIP telefon, koji funkcioniše tako da onaj ko vas zove i ne zna da to nije fiksni telefon.

Na ovaj način funkcioniše outsourcing za tehničku podršku, pa tako neko ko zove iz Amerike tehničku podršku i ne zna da razgovara sa osobom iz inostranstva. Pored toga, koriste se i brojni programi za dodeljivanje i praćenje zadataka kao što su Trello, Slack, Wrike, Flow…

Mnogi poslodavci traže i poznavanje alata za automatsko i masovno slanje mejlova. Reč je o programima koji olakšavaju slanje newslettera, obaveštenja i promotivnih mejlova. Najčešće se koristi Mailchimp, koji je u marketinškoj industriji praktično standard. Pored toga, ali za skladištenje podataka kao što su Dropbox ili Google Drive takođe moraju da se koriste.

Gde može da se zaposli virtuelni asistent?

Dok zaposleni u kompanijama rade za mesečnu platu, virtuelni asistenti naplaćuju svoje usluge po satu ili po projektu, u zavisnosti od dogovora. Ovaj vid fleksibilnosti omogućava iskusnom virtuelnom asistentu da paralelno sarađuje sa više klijenata i na taj način dođe do višestruko veće zarade.

Virtuelni asistent posao je okrenut pre svega malim preduzećima koja nemaju veliki broj zaposlenih, ali im je potrebna dodatna pomoć. Naime, mnogo je lakše angažovati spoljnog saradnika da se bavi određenim segmentom posla i platiti ga po učinku. Reč je o uslugama koje variraju od posla asistenta direktora do marketinških usluga, SEO optimizacije, održavanja mreža, social media menadžmenta, web dizajna itd.

Virtuelni asistent freelance prilika za mnoge

Reč je o profesiji koja pokriva brojne moderne poslove, sa fokusom na radu na daljinu – često za strance. Ono što je odlično kada je ovo zanimanje u pitanju jeste to što ćete imati brojne prilike da razvijete uspešnu karijeru. Biti „online virtuelna sekretarica” veoma je traženo zanimanje na freelance sajtovima kao što su Freelancer ili Upwork.

S obzirom na to da ćete kao virtuelni asistent često sarađivati sa inostranim klijentima, podrazumeva se solidno znanje engleskog jezika. Štaviše, što bolje poznajete engleski, pa i neki drugi jezik, to će biti bolje za vaš biznis. Ukoliko se vaš posao zasniva na pisanju na engleskom jezuku, Grammarly je odličan program za lekturu.

Dobro bi bilo da koristite neki od grammar checker aplikacija čak i za pisanje imejlova kako biste bili gramatički ispravni. Dobrim znanjem jezika otvarate sebi vrata stranog tržišta, gde se ceni dobra komunikacija, uspešno obavljanje zadata uz poštovanje postavljenih rokova.

online poslovi rad od kuće

Kako postati virtuelni asistent?

Iznenađujuće, s obzirom na specifičnost posla, obuka za virtuelni asistent posao ne traje dugo čak iako ste početnik. Takođe je veliko olakšanje što veštine i znanja koje treba da poseduje virtuelni asistent mogu da se steknu u Srbiji. To znači da ovo izuzetno popularno i profitabilno zanimanje možete i vi da radite, nakon prave obuke od strane stručnjaka.

Zbog toga je ova profesija odličan izbor za sve koji žele da karijeru razviju u smeru IT industrije i internet marketinga. Ipak, šta radi virtuelni asistent, koje je radno vreme i koliko zarađuje? Sve su to pitanja na koja ćete ovde dobiti odgovor.

Virtuelni asistent poslovi traže različite veštine

Kako je reč o zaista širokom dijapazonu veština i usluga koje može ponuditi na tržištu, niko od vas neće očekivati da budete stručnjak za sve. Mnogo ćete bolje proći ako ste u određenoj oblasti fantastični nego ako ste u više stvari prosečni. Kao asistent, od vas se očekuje da pomognete na određeni način, pružajući kvalitetnu i pravovremenu uslugu.

Social media menadžment

Ako vas interesuju društvene mreže, onda možete da razvijete izuzetno uspešnu karijeru kao asistent koji će se baviti social media menadžmentom. Za to je potrebno da umete da kreirate i postavite objave na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, Twitter, Reddit itd.

Za ovaj posao je veliku plus ako poznajete rad u Photoshopu ili bar nekom od jednostavnijih programa za manipulaciju slikama. Jedan od trenutno najpopularnijih opcija je Canva. Reč je o online platformi kojoj pristupate iz browsera. Njena popularnost leži u tome što sadrži jednostavne šablone za kreiranje interesantnih vizuelnih rešenja za društvene mreže.

Pisanje blogova

U današnje vreme svaka kompanija mora da ima sajt, bez obzira na to da li je velika ili mala. Pisanje blogova podrazumeva, između ostalog, pisanje postova, tj. kreiranje kvalitetnog sadržaja. Na ovaj naćin ćete privući (buduće) klijente, ali i pomoći u boljem rangiranju sajta na Googleu. Da biste uspešno radili posao ažuriranje sajtova, neophodno je da dobro poznajete WordPress platformu, na kojoj su zasnovani skoro svi sajtovi na internetu. Poznavanje društvenih mreža se podrazumeva.

Održavanje sajtova

Ukoliko posedujete određenja IT znanja, možete odlično zaraditi tako što ćete brinuti o bezbednosti sajtova klijenata. Reč je poslovima koji se tiču svih radnji na samom sajtu nakon što je on izrađen i pušten u rad. Kvalitetno održavanje sajtova omogućava nesmetan rad, poštovanje svih internet standarda i briga o efikasnom funkcionisanju na dnevnom nivou.

To podrazumeva obavljanje zaduženja kao što su:

  • uspostavljanje antivirus zaštite,
  • bekapovanje fajlova i baze podataka,
  • rad na poboljšanju funkcionalnosti sajta,
  • provera dostupnosti pojedinih stranica sajta i brzine njihovog učitavanja.

Administrativne usluge

Pružanje online administrativnih usluga je prvo što svima pada na pamet kada se pomene virtuelni asistent. Ukoliko se odlučite na usluge koje se mogu opisati kao „asistent direktora”, od vas će se očekivati:

  • unos podataka,
  • organizacija digitalne dokumentacije,
  • nabavljanje karata za poslovna putovanja klijenta,
  • upravljanje imejlovima,
  • pisanje izveštaja,
  • ugovaranje i organizacija rasporeda sastanaka.

Tačan opis svakodnevnog posla zavisi od samog klijenta, njegove organizacije zaduženja i potreba za vašom asistencijom. Ovo zanimanje je izuzetno dinamično jer ne postoji jedinstveni set veština koje se podrazumevaju.

Kako izgleda virtuelni asistent obuka?

Kao virtuelni asistent imaćete iskustva sa različitim vrstama zahteva. Jednostavno, svaki klijent će često imati drugačije potrebe, a na vama je da budete fleksibilni kako biste izašli u susret i postigli željeni cilj. Treba imati na umu da će vam se mnogi klijenti obratiti sa zahtevima koji se mogu izvršiti za nekoliko sati, ali da će postojati i klijenti s kojima ćete sarađivati godinama.

To mogu biti i usluge prevođenja, organizovanja putovanja, prekucavanja teksta… To su zaista usluge koje pomažu kompanijama koje nemaju zaposlene koji su dovoljno stručni, pa se isplati za kratkoročni posao angažovati spoljašnjeg saradnika.

Upravo od vrste klijenata i zadataka koje obavljate zavisi i set znanja koja želite da steknete i usavršite. Pored osnovnih veština i poznavanja jezika, vremenom ćete steći veštine koje će vas usmeriti ka specifičnim zanimanjima kao što su virtuelni copywriter ili community menadžer. Svakako je preporučljivo da već na početku karijere posedujete primenljiva i isplativa znanja koja će ubrzati proces napredovanja.

U zavisnosti od svog iskustva i nivoa znanja i interesovanja, odlučićete se za određene poslove. Ipak, očekivano je da ćete u početku prihvatati najrazličitije zadatke kako biste videli šta vam najbolje ide. Sa sticanjem iskustva fokusiraćete se na nekoliko srodnih veština koje će vam donositi velike prihode od, često, stalnih klijenata.

freelance posao virtuelna asistentkinja

Kako izgleda radni dan virtuelnog asistenta?

Iako se zadaci razlikuju od klijenta do klijenta, ono što ih povezuje je činjenica da ste najčešće u komunikaciji sa njima tokom rada. To znači da će se od vas očekivati da budete dostupni u radno vreme poslodavca. Ukoliko radite za nekog iz Srbije ili regiona, to neće biti problem, ali ukoliko radite za strance sa drugih kontinenata, i vi ćete morati da budete u isto vreme dostupni.

Ipak, to nije pravilo. Neki klijenti će vam jasno predstaviti šta im treba i za koji rok to mora da se obavi. U tom slučaju ćete se čuti na početku i kraju projekta, što je najidealnije rešenje ukoliko ne zavisite od informacija i materijala klijenta.

Zarada virtuelnog asistenta – kada je honorar veći od plate

Prvo pitanje koje svako želi da postavi je – koliko zarađuje virtuelni asistent? To je zaista interesantno pitanje jer odgovor kombinuje mnogo faktora. Veliku ulogu ima vaše iskustvo, znanja koja posedujete, brojnost konkurencije, vaša reputacija, zemlja odakle dolazi klijent, a nekada je i sreća presudni faktor.

Zaista, kada je u pitanju virtuelni asistent, iskustvo često igra značajnu ulogu pri ugovaranju posla. Ako ste početnik, od vas se svakako očekuje da ponudite nižu cenu kako biste dobili priliku da se dokažete. Nedostatak reputacije, naročito na freelance sajtovima za poslove, može skupo da vas košta, čak i ako imate bogato iskustvo.

Ipak, neke brojke mogu da se izvuku kao referentne kada je zarada u pitanju. Po poslednjim informacijama, u Americi asistenti zarađuju prosečno 16 dolara na sat, dok se mesečno može zaraditi od 500 dolara pa naviše.

Da li ste spremni da budete „sami svoj gazda”?

Da li je virtuelni asistent posao budućnosti? To je svakako prvo što treba da se zapitate ukoliko razmišljate da usmerite svoju karijeru ka internet poslovanju. Odgovor je jedno veliko da, što može da potvrdi oko 25.000 virtuelnih pomoćnika koji trenutno rade širom sveta. Iako ta brojka deluje veliko, poslova ima na pretek ukoliko posedujete primenljive veštine koje možete da unovčite online.

To je ujedno i najveći preduslov bavljenja ovim poslom – posedovanje adekvatnih veština. Ukoliko pored toga znate i da koristite uslužne programe, brzo kucate i odlično se sporazumevate na engleskom jeziku, praktično ste spremni za rad!

Ono što je dobro jeste da vam nisu potrebna velika ulaganja da biste počeli da se bavite freelance poslovanjem. Svakako već posedujete kompjuter i brzu vezu sa internetom. To znači da kancelariju već imate i da je sada potrebno da krenete u potragu za klijentima.

Ukoliko ste početnik, razmislite o tome da vam prvi poslovi budu lokalni, a svakako najbolja opcija je da vas neko preporuči. Paralelno sa tim okrećite se mestima na internetu gde se okuplja freelance zajednica, čitajte dosta, sakupljajte savete i tražite svoju prvu međunarodnu priliku. Kada obavite prvi zadatak, znaćete da li je virtuelni asistent posao za vas ili je možda potrebno da još učite.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se