Poslovi za programere početnike: Za koje pozicije možete konkurisati na početku karijere?

IT industrija nudi velike prednosti u odnosu na većinu ostalih privrednih grana. Pre svega, u sektoru informacionih tehnologija i niže rangirane pozicije su dobro plaćene. Tako i poslovi za programere početnike donose solidnu zaradu. 

poslovi za programere početnike

Druga velika prednost jeste dostupnost poslova. Kao programer u svakom trenutku možete pronaći više stotina aktivnih oglasa. Mnogi od njih su za niže (entry level) pozicije, za koje mogu da konkurišu sveže školovani programeri.

Međutim, mnogi mladi IT-jevci se obeshrabre kada u oglasima za niže pozicije pročitaju da poslodavci traže 3–5 godina iskustva. Istina je da profesionalac sa 5 godina iskustva nije početnik, a poslodavci to dobro znaju. Kvalifikacije se zapravo odnose na idealnog kandidata i ne bi trebalo da obeshrabre mlade u IT-ju. 

Kao početnik u programiranju, mnoge poslove možete da dobijete čak i ako vaše kvalifikacije ne korespondiraju sa oglasom. Dokle god možete da dokažete da posedujete veštine koje su potrebne za uspešno obavljanje posla, imate šansu. Neka vas zahtevi iz oglasa ne pokolebaju.

Najbolji poslovi za programere početnike

Ako želite da se profesionalno bavite programiranjem, a nemate iskustva, u nastavku teksta pročitajte za koje sve pozicije u IT industriji možete da konkurišete bez bojazni da ćete biti odbijeni.

Junior Web Developer

Web developeri kreiraju kod koji pokreće web sajtove i web aplikacije. Oni rade s programskim jezicima kao što su JavaScript, HTML, CSS, PHP, Ruby on Rails ili Python. Njihov posao je i da održavaju i skaliraju web stranice koje tokom vremena rastu i postaju kompleksnije.

Ako ste novi u svetu programiranja i nemate iskustva, a želeli biste da se zaposlite kao web programer, kada gledate oglase, tražite ključne reči kao što su „junior web developer” ili „jr web inženjer”. 

Kakve kvalifikacije kandidat za posao junior web developera treba da ima? Poželjne veštine za ovaj posao tiču se sposobnosti da se dizajnerska rešenja razumeju i implementiraju na pravi način. U kom god jeziku da programirate, ove sposobnosti su ključne. 

Što se lokalnog tržišta programerskih poslova tiče, analize domaćeg IT sektora sugerišu da je velika većina projekata realizovanih u srpskoj IT industriji upravo iz domena web programiranja. Zato za početnika s pravim kvalifikacijama proces pronalaženja posla u ovom sektoru ne bi trebalo da traje dugo.

Najbolji način da za sebe obezbedite poziciju web developera jeste da završite obrazovni program specijalizovan za ovu vrstu programiranja. Kod nas se za razne vrste razvoja softvera orijentisanog ka internetu možete obrazovati na Departmanu za programiranje ITAcademy. 

U zavisnosti od vaše želje za okruženjem u kojem želite da gradite karijeru, možete izabrati nekoliko programa. Primera radi, tu su Frontend JavaScript program, PHP Web Development program i Microsoft Web Development program. Junior developeri u Srbiji zarađuju, kako istraživanja pokazuju, u proseku 700 evra na mesečnom nivou.

S druge strane, iako dobro plaćen, posao junior developera nije lak, jer podrazumeva mnogo kratkih rokova. Da biste se dobro pozicionirali na ovom radnom mestu, a pritom uživali u poslu, važno je da ste osoba koja voli dinamično okruženje. Ako pripadate onoj grupi profesionalaca koji žive i rade sporo, posao junior developera možda i nije pravo rešenje za vas.

IT poslovi za početnike

Data Analyst

Analitičari podataka skupljaju informacije koje analiziraju ne bi li došli do uvida u specifičan problem. Podaci kojima operišu skupljaju se na razne načine. Između ostalih, tu su i istraživanja, upiti i metrika. U čemu se sastoji posao analitičara? Nakon što prikupi podatke, on ih organizuje i interpretira. Zatim nalaze predstavlja u prijemčivom obliku. Primeri produkta rada ovih analitičara koje svakodnevno srećemo jesu prikazi podataka u obliku tabela i infografika. 

Posao analitičara je i da identifikuje potencijalni prostor za poboljšanje na osnovu konkretnih činjenica, kao i da iz njihove analize uoči trendove.

Iako je u pitanju jedan od poslova za početnike u programiranju, znanje u programskim jezicima kao što su JavaScript ili XML i veštine istraživanja podataka (data mining) jesu neophodni. Dizajnerske sposobnosti su takođe poželjne, jer je predstavljanje nalaza istraživanja u razumljivom i dopadljivom obliku za posao analitičara od ključnog značaja.

Kod nas se za ovaj posao za manje od 12 meseci možete obučiti na obrazovnom programu Web Project Manager & Data Analyst. Pored iskustva u analizi podataka, vođenju projekata i upravljanju timovima, nakon završetka ovog programa, steći ćete nekoliko sertifikata iz domena digitalnog marketinga, što će proširiti spektar potencijalnih poslova poput narednog.

Digital Analyst

Ovi analitičari skupljaju, analiziraju i interpretiraju podatke u domenu digitalnog marketinga. Njihov posao je da kreiraju i identifikuju pokazatelje učinka i procene koliko su različiti pristupi učinkoviti. U opisu njihovih zaduženja često se nalazi i takozvano A/B testiranje, kao i analiza povratnih informacija od klijenata.

Dobri digitalni analitičari poseduju višedisciplinarne kompetencije. Kombinacija poslovnih kompetencija, znanja iz marketinga, analitičkih veština i programiranja garantuje uspeh u ovom poslu. 

Poznavanje aplikacija za metriku poput Google Analyticsa i alata za pomenuto A/B testiranje je obavezno, a osnove HTML-a i CSS-a poželjne, te uz adekvatnu obuku za digitalni marketing ovaj posao mladi programeri mogu uspešno obavljati.

početnici programeri u kompaniji

Java Developer

Programski jezik Java ima ogroman opseg upotrebljivosti. U pitanju je prvi izbor za dizajniranje svakog serverski orijentisanog poslovnog softvera i jedan od primarnih jezika za razvoj Android aplikacija. Početnici u Java programiranju zbog univerzalnosti ovog jezika mogu da rade u nekoliko podsektora IT industrije.

Kako je Java najrasprostranjeniji programski jezik široke primene, ne čudi da Java programeri najbrže nalaze posao. Po završetku obuka, oni mogu zarađivati oko 700 evra na nižim pozicijama u korporativnoj strukturi IT preduzeća. 

Obrazovni program Java Development na ITAcademy priprema polaznike za čak tri vrste Java programa, a obuka se završava sticanjem Oracle sertifikata.

Web urednik

U pitanju je jedan od onih IT poslova gde vaše programerske veštine nisu od ključne važnosti. Kako mnoge kompanije na dnevnom nivou objavljuju obilje sadržaja, potreba za administratorima njihovih web stranica je velika. Web editor je odgovoran za ažuriranje, formatiranje i optimizaciju sadržaja za posetioce, pa je najčešće potrebno poznavanje platforme WordPress. Talentovani za pisanje takođe mogu postati deo kreativnih timova i učestvovati u kreiranju sadržaja.

Znanje iz programskih jezika je dobrodošlo, ali je poznavanje sistema za upravljanje sadržajem (CMS) ključno. Iako alternative postoje, neprikosnovena platforma koja se mora znati jeste WordPress. Kako je trka za boljom pozicijom web stranice u Googleovoj pretrazi konstantna, poznavanje SEO optimizacije je dodatni adut za dobijanje posla web editora.

Programeri koji znaju CMS mogu raditi i na poziciji CMS menadžera, koja je slična poslu web urednika. Dakle, kada pretražujete baze poslova, u ključnim rečima za pretragu slobodno ubacite i frazu „CMS manager”.

Python Developer

Jedan od najtraženijih profesionalnih profila na globalnoj berzi IT poslova danas je posao programera u programskom jeziku Python. Široka primena ovog jezika kreće se od oblasti poput naučnih istraživanja, preko mašinskog učenja, sve do obrade kompleksnih setova podataka poznatijih kao Big Data. Koliko je ovaj jezik moćan, postaje jasno kad se zna da su platforme poput Netflixa, Instagrama i Amazona zasnovane na Pythonu. Pored toga, ovaj programski jezik koriste i giganti poput Njujorške berze i NASA.

Interesantno je da pojedini oglasi za juniorske pozicije Python programera od kandidata traže skromne kvalifikacije. Iskustvo sa nekoliko Python projekata, bili oni komercijalni, lični ili akademski, dovoljno je. Da biste kao početnik konkurisali za ovakvu poziciju, ne morate imati kompanijsko iskustvo. Primera radi, možete iz hobija u slobodno vreme razviti nekoliko projekata u Pythonu i zatim ih pokazivati kao deo svog portfolija. Na ovaj način će vam poslovi za programere početnike biti mnogo dostupniji jer ćete potencijalnim poslodavcima demonstrirati znanja koja posedujete.

Python je poznat kao jezik koji se može naučiti najbrže. Odnedavno ga možete savladati na specijalizovanom jednogodišnjem obrazovnom programu pod nazivom Python Development u ponudi ITAcademy. Ovaj program takođe možete pohađati na daljinu.

Kako najbrže stići do juniorske pozicije?

Za koji god programski jezik da ste se školovali, ne dajte se obeshrabriti pretencioznim zahtevima koji neretko ispunjavaju oglase. Strast prema programiranju, veštine stečene na specijalizovanom obrazovnom programu i spremnost na učenje jesu vaši glavni aduti. 

Uz istrajnost u apliciranju, kontinuirano sticanje dodatnih veština i stalan rad na unapređenju CV-ja, juniorska pozicija u svetu programiranja može biti vaša brzo nakon što završite školovanje. Štaviše, moguće je da već za vreme školovanja osigurate mesto u industriji.

Najsigurniji način da pravovremeno obezbedite juniorsku poziciju jeste da već tokom školovanja počnete da stičete stručnu praksu. To ćete najlakše postići pametnim odabirom škole programiranja. Pojedine škole planom i programom predviđaju stručnu praksu, što je odličan prvi korak kada su poslovi za programere početnike u pitanju. Drugi važan element je stalni kontakt sa industrijom. Škole koje sarađuju sa razvojnim centrima i IT firmama pomoći će vam da se još kao polaznik povežete sa kompanijama koje odgovaraju vašem senzibilitetu.

Drugim rečima, u zavisnosti od talenta i vaše želje za napredovanjem, škola koja sarađuje sa industrijom i ima direktan pristup hubovima može vam obezbediti juniorsku poziciju i pre nego što završite obrazovni program

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se