Šta je WordPress?

Ukoliko želite da postanete bloger ili vam jednostavno treba sajt, došli ste na pravo mesto! Prvo što treba da znate je – šta je WordPress.

Šta je WordPress CMS za sajt

Danas svako može da ima svoj deo interneta. Da biste to postigli, potrebno je da zakupite prostor, smislite ime i naučite kako da napravite sajt. Vi uvek možete da platite nekom web dizajneru da ga napravi, ali zašto ne biste pre toga naučili šta sve možete da uradite sami?

Uz pravi softver možete da napravite jednostavan blog sajt ili zahtevan portal – sve zavisi od vas i vaših želja. Ovaj vid fleksibilnosti pruža WordPress, što je značajna stavka kada je rad na sajtu u pitanju. Reč je o CMS softveru, koji se koristi za kreiranje i vođenje web sajtova. Zbog čega je on bitan za funkcionisanje sajta?

Content Management System (CMS) softver koristi se za uređivanje izgleda i sadržaja sajta. Drugim rečima, CMS vam omogućava da pravite i objavljujete stranice na svom sajtu. Postoji više vrsta ovog programa, a najpopularniji su: Joomla, Drupal i WordPress.

WordPress je izuzetno popularan zbog svoje lakoće korišćenja. Ipak, to je samo jedna od mnogih dobrih osobina zbog kojih se mnogi odlučuju za ovaj CMS. Upravo zbog njegovih karakteristika mnoge velike kompanije, kao što su Facebook, Disney, BBC, Mercedes-Benz, Vogue i mnoge druge, za svoje sajtove koriste upravo WordPress (WP). Ako želite da proverite da li neki sajt koristi WP, možete to da proverite putem stranice IsItWP.

Ipak, postoje dva WordPressa koja se isto zovu, ali imaju drugačije opcije. O čemu se tačno radi?

Dve vrste WordPressa – koju izabrati

Iako deluje pomalo zbunjujuće, postoje dva WordPressa, koja su prilično različita kad su u pitanju njihove mogućnosti. Jedan je wordpress.com, dok je drugi wordpress.org. U prvom slučaju je reč o online platformi, dok je druga opcija CMS. 

Prva opcija – wordpress.com – nudi brzo rešenje gde nije potrebno odabrati hosting ni registrovati ime domena. Iako se čini da je ovo jednostavnije rešenje, ono sadrži dosta ograničenja koja onemogućavaju ozbiljniji rad. Ukoliko za svoj sajt želite da imate na raspolaganju sve opcije koje nudi WordPress, onda je pravi izbor wordpress.org.

U ovom slučaju ne postoje nikakva ograničenja, pa tako možete maksimalno da se posvetite kreiranju sadržaja, SEO optimizaciji, oglašavanju itd. I dok je potrebno nekoliko koraka da biste došli do funkcionalnog sajta, kompletan proces nije komplikovan. Upravo je ta lakoća korišćenja (user-friendly) jedan od glavnih razloga zašto je ovaj CMS najpopularniji na svetu.

Kako se koristi WordPress teme

Zašto je WordPress najpopularniji CMS

WordPress je suštinski jednostavan za korišćenje i dovoljno fleksibilan da može da se koristi za različite namene. Iako je kreiran sa idejom da olakša posao blogerima, daljim razvojem je omogućena implementacija karakteristika koje zahtevaju sajtovi sa specifičnim namenama. S obzirom na to da 34% sajtova na svetu koristi WordPress, jasno je da je reč o najpopularnijem CMS-u na svetu. Razloga za to je mnogo:

Kontrola sadržaja – Sav materijal koji koristite na sajtu nalazi se na serveru koji ste zakupili, čime zadržavate kompletnu kontrolu sadržaja. Iako možda mislite da se ovo podrazumeva, ukoliko za izradu sajta koristite npr. wordpress.com, ove opcije nisu moguće. U tom slučaju ste praktično gost na tuđem sajtu, gde ste samo jedan poddomen sa ograničenim prostorom i mogućnostima za rad.

SEO-friendly – Kako biste mogli da primenite SEO strategije, potrebno je da CMS platforma nudi mogućnost implementacije određenih dodataka. Upravo je to slučaj sa WordPressom, gde je moguće u potpunosti kontrolisati sve aspekte rada sajta. Primena SEO pravila pomoću pluginova u tom slučaju pruža mogućnost rangiranja sajta u samom vrhu pretraga na internetu.

Responzivnost sajta – Posebna pažnja je posvećena ponašanju sajta na mobilnim uređajima, kao i brzini otvaranja stranica. To je od izuzetne važnosti jer veliki broj korisnika koristi mobilne uređaje (pre svega telefone) za surfovanje internetom. U tom slučaju je od ključne važnosti kako se sajt ponaša na „malim ekranima”, da li je pregledan, jasan za korišćenje i koliko se brzo učitavaju stranice.

Mogućnost modifikacija – Iako milioni ljudi koriste ovaj softver, zahvaljujući brojnim pluginovima i temama, vaš sajt može da ima jedinstven izgled i karakteristike. Koristeći već kreirane teme (koje se lako instaliraju), možete kompletno da promenite izgled sajta. U zavisnosti od potreba, možete instalirati razne dodatke koji će obogatiti mogućnosti sajta. Najbolje od svega je što navedeni dodaci i teme mogu da se nabave potpuno besplatno.

Lako se koristi – Da biste napravili sajt, ne morate da budete profesionalni web dizajner. Čak i relativini početnik može da kreira funkcionalni sajt. Za napredne osobine je, naravno, uvek potrebno dodatno znanje. 

Besplatan je – WordPress je open-source projekat, što znači da je besplatan za korišćenje i modifikacije. To znači da vam niko ne brani da ga instalirate i krenete da menjate stvari u samom kodu. Jedino što ćete morati da platite je hosting i registracija domena. 

WordPress plaginovi dodaci Akismet

Kako se instalira WordPress

Pre nego što vaš sajt počne sa radom, neophodno je da nabavite nekoliko stvari. Za početak, potrebno je da registrujete svoj domen. To možete da uradite preko brojnih provajdera koji su ovlašćeni od strane Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) ukoliko je reč o .rs ili .srb domenima. U velikom broju slučajeva kod istih hosting kompanija možete da registrujete sajt i na internacionalni .com domen, ali i na mnoge druge.

Naredni korak je obezbeđivanje hostinga za sajt. Na ovaj način birate praktično na kom će se serveru nalaziti vaš sajt, koliko prostora ćete dobiti i koje dodatne opcije dobijate uz to (e-mail naloge, tehničku podršku, besplatnu WordPress instalaciju, SSL sertifikat i tako dalje). Hosting se obično plaća na godišnjem nivou. 

Kada ste obezbedili hosting i registrovali ime domena, ostaje vam da obavite tehnikalije instaliranja WordPressa. To možete da uradite ručno – skidanjem fajla sa zvaničnog WP sajta ili automatski. Drugi slučaj je mnogo češći i lakši, s obzirom na to da mnogi hosting provajderi nude mogućnost brze instalacije jednostavnim klikom na ikonicu. 

Nakon ovih tehnikalija pred vama će se naći WordPress interfejs. Prvi korak će svakako biti odabir teme koja će biti u skladu sa vašim potrebama. Nakon toga sledi instaliranje pluginova, te dodavanje sadržaja na sajt, pa njegova SEO optimizacija. Nakon svih peripetija, pred vama će se naći potpuno funkcionalan sajt koji će ispuniti sva vaša očekivanja. Više detalja o instalaciji WordPressa možete saznati u našem tekstu Kako napraviti sajt.

Šta su WordPress teme

Da bi vaš sajt korisniku bio dopadljiviji i lakši za upotrebu, potrebno je da odlučite kako će on izgledati. To se rešava pomoću WordPress tema, koje su u velikom broju slučajeva besplatne. Tu nije reč samo o privlačnom izgledu, već odabirom teme određujete funkcionalnost sajta. 

Na primer, ako je vaš sajt online prodavnica, potrebno je da odaberete temu koja sadrži e-commerce rešenja. Sa druge strane, ako kreirate lični blog, onda ćete hteti da to bude jasno odmah pri dolasku na sajt. Teme predstavljaju grafička i funkcionalna rešenja koja su kreirali razni autori širom sveta.

Neki nude svoja rešenja besplatno, dok drugi žele da naplate svoj trud. Postoji zaista puno besplatnih opcija, ali je za ozbiljniji posao ipak bolje platiti temu, jer često na ovaj način plaćate i tehničku podršku i dodatna ažuriranja. Veliki broj tema možete pronaći na sajtu Theme Forest, koji je jedan od najvećih izvora kvalitetnih WordPress tema.

Naravno, uvek možete sami da kreirate temu, u saradnji sa grafičkim dizajnerom, koji će po vašim zamislima kreirati vizuelni deo, i web dizajnerom, koji će te grafičke elemente implementirati onako kako ste zamislili. Ukoliko je reč o velikom i specifičnom projektu, ovo je odlična opcija, ali imajte na umu da je neka tema besplatna (ili košta desetak evra), dok kreiranje od nule može da vas košta bar nekoliko stotina evra. 

Šta su WordPress pluginovi

Kako bi CMS bio što funkcionalniji, preporučljivo je da se instaliraju pluginovi. Reč je o aplikacijama koje nude dodatne opcije WordPressu. Neke su apsolutno neophodne, pa se često podrazumeva da ćete ih instalirati na samom startu. To su svakako Akismet, koji je efikasan spam filter, i Yoast SEO, koji pomaže pri Search Engine optimizaciji.

Neki drugi pluginovi će vam olakšati manipulaciju slikama, olakšati kreiranje upitnika, povezivanje sa društvenim mrežama, implementaciju Google Analytics servisa… Na ovaj način dobijate nove izuzetno bitne funkcionalnosti sajta potpuno besplatno ili uz (malu) nadoknadu. To je svakako jeftnije od opcije da sami kreirate aplikaciju.

Naučite da koristite WordPress kao profesionalac

Da biste bolje razumeli šta je WordPress i kako da maksimalno iskoristite njegove mogućnosti, dobar izbor je učenje PHP programskog jezika. Za kompletno razumevanje funkcionisanja WordPressa i njegovih mogućnosti potrebno je poznavanje CSS-a i HTML-a. 

Naravno, ne morate da se razumete u ove jezike kako biste koristili WordPress čak i na naprednom nivou, ali ukoliko želite da se profesionalno bavite izradom sajtova, tema i pluginova, određena znanja morate da posedujete. Prvi korak može da bude npr. WordPress kurs, koji će vam otvoriti vrata web dizajna. Na ovaj način ćete ne samo znati šta je WordPress već ćete moći da se profesionalno posvetite ovoj izuzetno isplativoj oblasti. 

Naravno, sve zavisi od toga da li želite da znate više o ovom CMS-u kako biste ga lakše koristili kao content kreator (bloger, novinar, copywriter) ili želite da se posvetite kreiranju sajtova i aplikacija. Šta god da odlučite, WordPress je tu da vam olakša posao i bude odličan poslovni partner. Na vama je da usmerite svoju karijeru u pravom smeru i ostvarite uspešnu karijeru poslujući na internetu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se