Kako postati bloger: Saveti za početnike

Ukoliko volite da pišete, imate jake stavove i želite da ih podelite sa velikim brojem ljudi, internet je pravo mesto za vas i vaš novi blog. Ostaje još samo da naučite kako postati bloger i spremni ste!

Kako postati bloger rad na laptopu

Ljudi su oduvek voleli da svoje stavove dele s drugima, ali nikad nije bilo tako lako doći do publike kao danas. Sada pomoću interneta možete da podelite svoje mišljenje sa milionima i da pritom odlično zarađujete. I dok se mnogi okreću video-formatu i YouTubeu, ne želi svako da komunicira na ovaj način.

Pisanje je i dalje veština koja se izuzetno ceni, a koja u isto vreme nudi mogućnost anonimnosti. Ukoliko ste se prepoznali ovde, onda je za vas kreiranje bloga najbolja opcija. Postoje brojni razlozi za započinjanje bloga. Neki žele da podele svoje mišljenje, dok drugi pre svega imaju zaradu na umu. Bez obzira na razlog, prva pitanja su uvek ista – šta je tačno blog i koliko je komplikovano napraviti ga?

Šta je blog?

Pre nego što krenete u avanturu pisanja i deljenja svojih znanja sa svetom, potrebno je da znate šta je to što nudi blog. Za razliku od nekog kompleksnijeg sajta koji pokriva brojne teme, blog je mnogo ličniji format. Na njemu osoba (ili više njih) piše o određenim temama, izražavajući time svoje mišljenje. Teme su obično vrlo precizne: hrana, igrice, tehnika, kućni ljubimci, filmovi…

Za razliku od informativnih portala, gde je važno pisati objektivno, blogovi su u suštini online novinske kolumne. To znači da možete da pišete o čemu god hoćete, na način koji se vama najviše sviđa, obraćajući se često iz prvog lica direktno čitaocu. Dakle, imate apsolutnu slobodu da kreirate sadržaj onako kako želite. Tu dolazimo do prvog „izazova” – o čemu pisati?

Kako započeti blog?

Izbor teme vašeg bloga je ključan, jer od nje zavise svi ostali koraci. Mnogi prave grešku i odlučuju se za oblast „koju svi vole”, iako o njoj ne znaju mnogo ili ih ne interesuje previše. Pisanje bloga zahteva posvećenost zbog čega je važno da se zaista razumete u temu o kojoj ćete pisati (ili vas toliko zanima da ste spremni da učite u hodu). Ukoliko vas zanima kako započeti blog, morate da krenete od osnova.

Odaberite temu za blog

Ukoliko radite nešto samo zbog potencijalne zarade, u startu ćete imati problema. Naime, blog predstavlja iskazivanje stava na neku temu i, ukoliko nemate jako mišljenje i stručnost, čitaoci će to primetiti.

Jedna opcija za inspiraciju i pronalaženje niše je pretraživanje glavnog pojma pomoću alata Google Trends. Ta pretraga će vam dati bar delimičan odgovor na pitanje kako postati bloger. Pre započinjanja bloga dobro je proveriti koliki je broj pretraga određenog pojma (odnosno oblasti) na godišnjem nivou, a moguće je čak i uporediti dva konkurentna pojma.

Ipak, ne brinite da li je interesovanje veliko ili ne, publika će doći ukoliko je vaš sadržaj kvalitetan i originalan. Zbog ovakvog pristupa, komuna s kojom delite interesovanja će vas prepoznati kao autoritet iz te oblasti. Sa vernim posetiocima će doći i veća poseta, ali i mnoge prilike za zaradu.

Odaberite ime

Iako deluje kao sekundarna stvar, odabir imena je izuzetno važan iz više razloga. Imenom pre svega pravite prvi korak ka kreiranju prepoznatljivog brenda. Zato je važno da ime jasno prikaže čitaocima o čemu se radi na blogu.

Ime bi trebalo da sadrži reč ili pojam koji će objasniti o čemu se radi (npr. „Saveti freelance programera”). Kad birate ime, imajte na umu da je dobro da ono može lako da se zapamti i izgovori.

Postoji i drugi pristup, a to je da ime vašeg bloga ne objašnjava o čemu se radi. U tom slučaju imate veću slobodu u davanju imena. To može čak da bude i neka izmišljena reč ili skraćenica oko koje ćete tokom vremena izgraditi brend. Na ovaj način biste sledili primere mnogih uspešnih svetskih brendova čije ime ne objašnjava „na prvu loptu” o čemu se radi.

Kako je reč o internetu, razmišljajte i kako će izgledati URL adresa, ali i kakvi bi bili hashtagovi na društvenim mrežama. Iako deluje da ove stavke nisu toliko bitne, nakon što postavite ime i rezervišete ime domena, teško je posle menjati sve.

Napravite sajt

Sada kada imate ime potrebno je da rezervišete domen i odaberete hosting za svoj sajt. Često je moguće obe stvari rešiti na jednom mestu. Iako plaćanje domena i hostinga predstavlja početno ulaganje, ovi troškovi se mogu preskočiti. Moguće je pisati na već postojećim platformama, kao što su Tumblr ili Medium, ali u tom slučaju nemate mnogo opcija za monetizaciju svoje kreativnosti.

Svakako vam preporučujemo da od početka napravite sajt, i to kako treba, kako biste izbegli bilo kakve neprijatnosti pri kasnijem radu. Po pravilu, za uređivanje blogova koristi se WordPress platforma. Ona je besplatna i laka za korišćenje i modifikovanje brojnim ekstenzijama.

U okviru WordPressa moguće je izabrati teme koje će dati vizuelni identitet vašem sajtu. Ukoliko niste zadovoljni ovom ponudom, odličan izbor je sajt Theme Forest, koji nudi odličan izbor tema. Postoji veliki broj besplatnih tema na internetu, ali imajte na umu da se kvalitet nekad mora i platiti.

Važno je i da li je developer koji je pravio temu proveren, da li možete da računate na njegovu pomoć u slučaju eventualnih bagova, kao i da li se vrše redovna ažuriranja. To, naravno, nije sve, ukoliko želite da znate više, pročitajte tekst koji detaljnije objašnjava kako napraviti sajt.

blogerke uređuju sajt kompjuter

Kako urediti blog

Kada imate sve tehničke stvari postavljene, na redu je organizacija sajta. Da biste znali kako urediti blog, treba da budete svesni da sadržaj mora da bude lako dostupan. To znači da meni sajta treba da bude jasan, sa fokusom na osnovne informacije. Ne zaboravite da ubacite stranicu „O nama”, gde ćete opisati sebe, svoju misiju sa blogom i uneti kontakt formu.

I dok blog svakako treba da izgleda dobro, to ne sme da utiče na funkcionalnost. Glavna stranica mora da bude pregledna, bez preterivanja sa opcijama. Imajte na umu da će vam posetioci sajta posvetiti nekoliko sekundi u okviru kojih treba da ih privolite da se zadrže. To ćete uraditi pre svega sadržajem, atraktivnim fotografijama i naslovima.

Naučite da koristite WordPress

Pre samog pisanja potrebno je da savladate osnove korišćenja CMS-a (Content Management System), u ovom slučaju to je WordPress platforma. Ona je izuzetno popularna, pre svega, jer je laka za korišćenje, bar kad su osnove u pitanju.

Naravno, za ozbiljnije radnje potreban je viši nivo znanja koji možete steći kroz WordPress kurs. Ipak, ono što je osnovno, možete brzo savladati, a to je postavljanje tekstova, fotografija i video-snimaka. Osnovne opcije ćete brzo savladati (Posts – add new ili Pages – add new), ali ono što je mnogo važnije jeste način na koji pišete.

Počnite da pišete!

Došli ste do stupnja gde imate funkcionalan sajt. Sada je „samo” potrebno da unesete sadržaj, poštujući osnovna pravila. Ono što svakako treba da imate na umu je da će čitaoci preleteti preko vašeg teksta, gledajući naslove, fotke, početke nekih pasusa, linkove… Nakon toga možda i odvoje vreme da pročitaju ceo tekst.

Sa ovim se očigledno slaže i Google, s obzirom na to da se SEO pravila pisanja umnogome poklapaju sa navikama online čitalaca. Tu pre svega mislimo na osnovne delove svakog teksta. Kao početnik, dobra je ideja da odmah usvojite osnovna pravila optimizacije sadržaja. Na ovaj način ćete u startu kreirati sadržaj koji će se dobro rangirati u pretragama.

Ukratko, kad pišete o nečemu, pokušajte da izvučete ključnu reč, tj. termin koji biste istakli kao bitan. Ne samo što je dobro da se ključna reč nađe na važnim mestima u tekstu već će vam biti lakše da se fokusirate na temu, jer ćete se „vrteti” oko ključne reči. Ukoliko gledamo konstrukciju teksta, postoji nekoliko bitnih stvari koje morate da ispunite u WordPressu:

  • naslov (Title) – privlači čitaoca i praktično ga nagovara da klikne na link teksta;
  • uvod u tekst – postavlja osnovnu premisu teksta, tj. šta nas očekuje u nastavku;
  • međunaslovi – „razbijaju” tekst na celine radi lakšeg čitanja; međunaslov služi i da dodatno zaintrigira čitaoca da nastavi sa čitanjem;
  • fotografija – tekst treba uvek da ilustrujete fotografijom koju ste sami napravili ili je nabavili legalno; ne pokušavajte da „kradete” slike, jer to može skupo da vas košta!
  • linkovi – tekst koji napišete uvežite sa drugim tekstovima na blogu ukoliko su slične tematike; na ovaj način nudite čitaocu opciju da se upozna sa dodatnim sadržajem i samim tim da se zadrži na blogu.

Ukoliko imate instaliran neki SEO plugin kao što je npr. Yoast, u tom slučaju ćete imati i analizu kompletnog teksta sa informacijama šta treba da dodate, izbacite ili izmenite.

Pored samog teksta, u postove možete da stavljate i galerije slika, video-snimke, infografike i audio-snimke. Sve zavisi od toga kakav ste blog zamislili. U nekim slučajevima je video neizostavan, dok će u drugim slučajevima biti važnija fotografija.

kamera snimanje priloga za internet

Kako voditi blog

Sada kada ste objavili prvi post, stvari postaju kompleksnije. Da biste znali kako voditi blog na pravi način, potrebno je da unapred planirate objave. To znači da treba da imate ozbiljan produkcioni plan. Planirajte dugoročno, istražite koji su to važni datumi u godini koji će vam biti udarni. Ako kreirate npr. blog o putovanjima, onda će to svakako biti Nova godina, značajniji državni praznici (naročito ako se spajaju sa vikendom) itd.

Dobro istražite nišu kojom ćete se baviti i napravite kalendar sadržaja. Dobra je ideja da imate unapred spremne i programirane za objavu tekstove za značajnije datume. U skladu sa svojim slobodnim vremenom isplanirajte količinu tekstova koju ćete objavljivati na nedeljnom nivou. Bolje je da tekstovi idu ređe, ali da budu kvalitetni nego da se fokusirate na kvantitet.

Objavljeni tekstovi nisu garancija uspeha, jer neko mora i da ih vidi. Da bi vaši stavovi došli do potencijalnih čitalaca, potrebno je da se pozabavite promovisanjem bloga.

Promovišite svoj blog

Postoje dva puta do novih čitalaca, a to je organski i oglašavanjem. I dok je reklamiranje na internetu dobra odluka za podizanje čitanosti, preporučljivo je da se prvo orijentišete na kvalitet sadržaja i pravilnu SEO optimizaciju. Samim tim će i plaćeni oglasi dati bolje rezultate, jer će posetioci koji su došli preko oglasa bolje reagovati na vašu prezentaciju.

Ipak, pre nego što krenete da trošite novac na Pay Per Click (PPC) oglašavanje, potrudite se da maksimalno promovišete svoj sajt na „besplatne” načine. Jedan od osnovnih načina je kreiranje naloga na najpopularnijim društvenim mrežamaFacebook marketing je svakako osnova, a ukoliko je tema kojom se bavite vizuelno atraktivna, Instagram je idealno rešenje.

Trudite se da svakodnevno postavljate postove koji će animirati ljude da posete vaš sajt. Za značajnije rezultate i ovde ćete morati da platite oglašavanje, ali za početak će biti sasvim dovoljno da na prirodan način dođete do posetilaca.

Potrudite se da se vaša reč daleko čuje tako što će linkove ka vašem blogu deliti drugi sajtovi. U početku ćete morati da kontaktirate s njima i možda ponudite neku vrstu saradnje. Kasnije će to svakako biti lakše, naročito ako budete obrađivali teme koje su izuzetno interesantne za vašu ciljnu grupu.

Iskoristite priliku i da se krećete na mestima na kojima se susreću vaši potencijalni čitaoci (sajmovi, kreativne radionice, seminari…). To je idealna prilika da skrenete pažnju na sebe i svoj blog i u skladu sa tim povećate posetu, ali i mogućnost za uspešno razvijanje biznisa.

Ne zaboravite i na newsletter kao vid povezivanja sa čitaocima (i potencijalnim klijentima). Svakako je bitno dobiti novu publiku, ali je jednako bitno zadržati staru. To ćete činiti tako što ćete im predstavljati fantastičan novi sadržaj u vidu newslettera na koji su se prijavili. U jednom trenutku ćete shvatiti da se e-mail marketing izuzetno isplati, pa će biti poželjno da steknete napredna znanja iz ove oblasti.

Kako blogeri zarađuju?

Kako postati bloger i zarađivati od toga? Pre svega, potrebno je da detaljnije istražite tržište koje vas interesuje. To znači da vas interesuje ko vam je konkurencija, koliko su teme o kojima pišete tražene na Googleu i, uopšte, koliko je tržište na koje ciljate.

Ukoliko blog kreirate upravo iz razloga da biste zaradili, ovo istraživanje ćete raditi na početku i u skladu sa tim i usmeriti svoj blog. U zavisnosti od teme vašeg bloga, možete da zarađujete na veliki broj načina: preko banera, sponzorisanog sadržaja (native advertising), affiliate marketinga… Koliko ćete zaraditi, zavisi pre svega od vas i toga koliko ste vremena spremni da odvojite za blog.

Naravno, da biste se profesionalno bavili blogovanjem i zarađivali odlično na ovaj način, potrebno je da steknete iskustvo, za početak u pisanju i vođenju sajta. Ukoliko ste ozbiljni u nameri da zarađujete od interneta, razmislite o nekom od obrazovnih programa koji nude znanja iz ove oblasti.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se