Affiliate marketing: kako zarađivati na internetu

Affiliate marketing je praktično promocija tuđih proizvoda u kojoj se od svake prodaje zarađuje provizija. Ovo je jedan od najpopularnijih načina promocije i prodaje proizvoda na internetu. I dok je na našim prostorima ova metoda još uvek u povoju, na globalnom tržištu se na ovaj način zarađuje velika svota novca.

Affiliate internet marketing shopping

Reč je o veoma popularnom načinu povećanja prodaje nekog proizvoda. I dok kod klasičnih prodavnica vi preprodajete proizvode, kod ove vrste prodaje vi konkretno ne prodajete ništa, već upućujete kupce na prodavnicu. Na ovaj način odlično zarađuju mnogi sajtovi, što je uzrokovalo veliki razvoj tržišta, koji se broji milijardama dolara.

Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing definicija će nam detaljnije objasniti proces ove vrste promocije. Reč je o oblasti digitalnog marketinga gde promovisanjem proizvoda ili usluga na svom sajtu upućujemo budućeg kupca na sajt proizvođača ili onoga ko nudi usluge. Ukoliko dođe do kupovine na osnovu naše preporuke, od proizvođača dobijamo procenat od prodaje.

Za razliku od vođenja internet prodavnice, u ovom slučaju vi ne brinete o direktnoj prodaji, skladištenju proizvoda, garanciji i sličnim stvarima. Vaš deo posla je da nagovorite čitaoca, potencijalnog kupca, da klikne na link proizvoda. On će ga dalje voditi na sajt gde se vrši konkretna prodaja proizvoda.

Na ovaj način ste u mogućnosti da zarađujete na proizvodima koji su interesantni vašoj publici, a da ih ne morate fizički posedovati. Jednostavnije rečeno, vi zarađujete na tuđim proizvodima koje promovišete na svom sajtu. Kad neki proizvod ispromovišete, ostaje vam samo da čekate konverzije posetilaca u kupce. Pritom nemate nikakvu odgovornost u slučaju kvara proizvoda ili loše usluge. Vi ste jednostavno neko ko povezuje dve strane.

Dodatna prednost je i rad od kuće, tačnije sa bilo koje tačke na planeti. Ovaj specifični vid marketinga ne zahteva bilo kakve sastanke, pa čak ni upoznavanje sa krajnjim klijentom. Jedino što treba da vas zanima jeste to koliko možete da zaradite i koliko je prodavac pouzdan.

Naravno, postavlja se pitanje kako prodavac zna da ste baš vi preporučlili nekome da poseti njegovu e-prodavnicu i kupi proizvod i kako da budete sigurni da ćete biti plaćeni za to.

Osnovni elementi affiliate marketinga

U ovom procesu promocije i prodaje svako radi ono u čemu je dobar. Marketar promoviše proizvod za procenat, a prodavac zarađuje od dodatne prodaje, koju verovatno ne bi imao. Na ovaj način se svako fokusira na svoj posao – postoje mnoge uspešne kompanije koje kompletnu promociju rade kroz affiliate program.

Zahvaljujući ovom vidu marketinga, dobijaju se i različiti vidovi promocije, jer proizvođača ne interesuje način na koji ćete pisati o proizvodu. Naime, affiliate nije zvanični predstavnik kompanije, pa samim tim ima veću slobodu pri komunikaciji sa potrošačima. To omogućava promociju korišćenjem drugačijeg jezike (manje korporativnog) u odnosu na način na koji se inače promoviše proizvođač.

Affiliate marketing praktično ima tri važna dela, a to su: prodavac ili proizvođač proizvoda/usluge, partner (affiliate) i potrošač. Naravno, podrazumeva se da imate osmišljen kvalitetan marketing plan.

Pružalac usluge ili proizvođač

Da bi se pokrenuo lanac događaja, potrebno je krenuti od osnovne stvari – proizvoda. Za početak je potrebno da neko ima nešto što želi da proda. To mogu da budu konkretni proizvodi kao što su video-igre, lampe, slike, foto-aparati… Sa druge strane, promovišu se i usluge kao što su turistički paketi, online dating, astrologija, poslovni saveti itd.

Proizvođač ili brend često nudi usluge koje mogu biti interesantne specifičnoj ciljnoj grupi, pa mu je u interesu da mu neko dovede što više kupaca koje zanima njegov proizvod. U ovom slučaju je potrebno istražiti tržište, doći do potrošača i objasniti im zašto im je baš potreban proizvođačev proizvod.

Za taj proces je potrebno znanje i investiranje novca i vremena na kreiranje promotivnih aktivnosti. Zbog toga je za mnoge isplativije da to prepuste nekome da radi za procenat od prodaje. Naravno, često affiliate marketing nije dovoljan za postizanje zacrtanih ciljeva, ali je čak i kao dodatna aktivnost veoma isplativ, jer ne donosi finansijske rizike za proizvođača.

Zahvaljujući specifičnom obliku promocije, proizvođač ne učestvuje u kreiranju promotivnih aktivnosti niti ih plaća. Na njemu je samo da odobri promociju proizvoda na određenom sajtu (ili društvenoj mreži) i sačeka dolazak novih kupaca. Proizvođač na ovaj način minimano rizikuje, jer ovako može da dobije više mušterija, pa mu se čak i davanje procenta isplati. Jedne od najpoznatijih kompanija koje rade na ovaj način jesu Amazon i Rakuten.

affiliate marketing internet online poslovanje

Affiliate (Partner)

Okosnicu ovog vida marketinga čini upravo partner prodavca koji promoviše proizvod ili uslugu. Poznat i kao publisher, reč je o osobi ili kompaniji koja promoviše proizvode i usluge proizvođača svojoj publici u zamenu za procenat od prodaje. Iako je često reč o sajtu koji je interesantan određenoj populaciji, ovaj posao je moguće obavljati i putem društvenih mreža. Glavni ograničavajući faktor jeste taj da li je moguće postaviti affiliate link ka proizvodu.

Uzmite slučaj gde je vaš Instagram profil o putovanjima izuzetno posećen. Vi to želite da unovčite tako što ćete promovisati proizvode kao što je na primer foto-aparat koji koristite, odeću, opremu za putovanja, turističku agenciju… U ovom slučaju se oslanjate na svoju popularnost kako bi svojim pratiocima preporučili proizvode. Kako Instagram ne dozvoljava linkovanje u okviru fotografije, u okviru „Bio” sekcije ubacićete link ka svom sajtu gde se nalazi „katalog”.

Ovde dolazimo do mesta gde se često dešavaju zloupotrebe. Naime, određeni publisheri pokušavaju da kupce dovedu u zabludu. To se radi tako što se klikom na kupovinu odlazi na sajt prodavca a da toga kupac nije ni svestan. Ovim se služe affilate kompanije ili osobe koje žele da prikažu sebe kao „prvu ruku”.

Na ovaj način oni prodaju prozivode kao da je reč o njihovom brendu, dok je u realnosti reč o nekom no name brendu koji nema nikakve veze sa publisherom (osim što ovaj preporučuje njegove proizvode).

Ovakve zloupotrebe su moguće jer ne postoji potpisani ugovor o zastupanju, već se affliliateu omogućava da priča šta god hoće, dok to direktno ne ugrožava sam brend. Ako se nešto loše desi, prodavac uvek može da kaže da to nije stav njihove kompanije niti da stoji iza stavova osobe ili kompanije koje su ih promovisale.

Zbog ovakvih i sličnih aktivnosti pojedinih objavljivača sadržaja, affiliate marketing je često na lošem glasu. Iako je reč o načinu promocije koji je pouzdan i donosi rezultate, nekada je dovoljan jedan zlonamerni sajt koji će obećati „100% ozdravljenje uz pilule” ili „skidanje 30 kilograma za samo 10 dana”, pa da cela industrija bude na lošem glasu.

I pored toga, ako se posluje na pravi način, ovaj vid marketinga može svim učesnicima u procesu doneti izuzetnu zaradu, ali i pogodnosti za krajnjeg kupca.

Kupac

Kranji cilj affiliate marketinga jeste povezivanje proizvođača sa krajnjim kupcem. Zato je kupac ključna karika od koje zavisi ceo sistem. Ukoliko potencijalna mušterija ne ostvari kupovinu, prodavac neće zaraditi ništa, a samim tim ni partner neće ostvariti proviziju. Dakle, jedini sa novcem u ovom lancu jeste kupac, koji svojim činom kupovine omogućava da sistem funkcioniše. Zbog toga je bitno da se potencijalnoj mušteriji obraćate na pravi način kako biste ga zainteresovali, ali na način koji nije prevarantski.

Kako u praksi izgleda affiliate program?

Da biste zarađivali na ovaj način, potrebno je da se prijavite direktno kod prodavaca kako biste dobili svoj kod putem kog vas prepoznaju. Postoji i opcija kada proizvode za promociju dobijate iz „druge ruke”, tj. putem affiliate mreže.

Affiliate mreža

Početnici se u ovom poslu često odlučuju za saradnju sa kompanijama koje imaju bazu proizvoda koje mogu da promovišu. Oni uzimaju procenat od svake ostvarene prodaje, a zauzvrat publisheru nude dodatne benefite.

Čest je i slučaj da kompanija štiti publishere sa kojima sarađuje tako što im isplaćuje zaradu čak i u slučaju da dođe do problema sa proizvođačem (na primer bankrot). Oni na ovaj način ulažu u svoju mrežu promotera, naročito ako je reč o onima koji su se pokazali kao izuzetno sposobni.

Bez obzira na način kojim dođete do affiliate linkova, na vama je da na najbolji način promovišete usluge ili proizvode prodavca kako bi što više posetilaca bilo pretvoreno u kupce. Dobra stvar je što potencijalni klijent ne mora da kupi proizvod odmah da biste zaradili proviziju.

Prodavac prati „vašeg” kupca kroz cookies u narednih par meseci, pa svaki put kad on ostvari kupovinu, vi dobijate proviziju. To je urađeno pre svega iz razloga što se mnogi ne odlučuju odmah za kupovinu, već su u potrazi za najboljom opcijom.

Zamislite da imate sajt koji se bavi IT temama. Na ovaj način možete na razne načine da na prirodan način skrenete pažnju posetiocima na sve prednosti, na primer, laptopova koje ste odabrali da promovišete. Vi ćete na razne atraktivne načine animirati posetioce da kupe ovaj laptop.

To ćete postići tako što ćete na svom sajtu ili društvenoj mreži postaviti link koji vodi ka proizvođaču i zauzvrat uzeti novac od prodaje. Ukoliko posetilac sajta pritom kupi nešto na sajtu proizvođača, ostvarićete procenat zarade od svakog prodatog proizvoda. Ovo je suština sistema koji se zove Pay per sale.

Nekada možete zaraditi novac čak iako kupac ne kupi ništa. To je moguće kroz sistem affiliate marketinga koji se zove Pay per lead (plaćanje po kontaktu). Svoju proviziju dobijate onda kada posetilac vašeg sajta klikne na link i obavi određenu akciju. To može biti popunjavanje upitnika, prijava na newsletter, skidanje demo programa itd.

Treća opcija je Pay per click, gde se zarada meri količinom posetilaca koje je sajt preusmerio prodavcu. U ovom slučaju je posao publishera da objasni posetiocima zašto je dobra odluka da posete sajt o kojem se priča.

Da biste zarađivali na ovaj način, neophodno je da imate zaista veliku posetu svog sajta s obzirom na to da je na ovaj način zarada svakako manja po korisniku koji klikne na link u odnosu na slučaj da je nešto kupljeno.

Kupovina preko interneta

Na koji način se mogu promovisati proizvodi?

Da biste uspešno primenili znanja koja možete da steknete kroz kurs affiliate marketinga, potrebno je da na pravi način komunicirate sa posetiocima sajta, tj. sa fanovima na društvenim mrežama. Naime, bez njih i njihovog poverenja ništa neće značiti ni najbolje urađen sajt i razvijen biznis. Postoji više vrsta načina kojima se dolazi do potencijalnih mušterija.

Posećeni medijski portali

S obzirom na to da je reč o sajtovima koji broje milionske posete kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, moguće je odlično zarađivati kroz bilo koju vrstu konverzije. Ovakvi sajtovi imaju velike posete, ali je pitanje koliko imaju verne publike koju mogu da nateraju da kupe nešto.

To što je neko došao da pročita par vesti, ne znači da ima toliko poverenja u portal i da će zbog njihovih reči potrošiti svoj novac. Sve, naravno, zavisi od pristupa, reputacije i samog proizvoda. U ovom slučaju bi čak i Pay per click zarada bila odlična.

Mailing lista

Email marketing je i dalje veoma isplativ način kontaktiranja sa potencijalnim kupcima. Dobra stvar je što se u ovom slučaju direktno obraćate potrošaču, pritom ga direktno upućujete na svoj ili sajt proizvođača.

I dalje mnoge kompanije odlično zarađuju na ovaj način, preskačući u potpunosti sopstveni sajt. Ukoliko imate vernu publiku prijavljenu na mailing listu, često je dovoljno da pošaljete mail sa odlično upakovanom „jedinstvenom vremenski ograničenom ponudom”.

Sajtovi fokusirani na određenu nišu

Ukoliko vam je sajt specijalizovan za određenu stvar, lakše ćete dolaziti do konverzija posetilaca, čak iako imate manju posetu. Ukoliko imate 100 posetilaca koje zanimaju kompjuteri a promovišete laptop, to je mnogo bolje od, na primer, 10.000 ljubitelja mačaka (osim ako prodajete hranu za mačke).

Influenseri

To su osobe koje imaju veliki uticaj na svoje fanove, bez obzira da li je reč o jutjuberima, tviterašima ili nekoj poznatoj ličnosti. Njihov glavni zadatak jeste da iskoriste svoju bazu fanova kako bi im skrenuli pažnju na proizvode koje promovišu. S obzirom na to da je obično reč o fanovima koji slušaju svoje idole, konverzija je po pravilu izuzetno visoka.

Kako napraviti affiliate marketing sajt?

Jedna od grešaka koju mnogi prave jeste kreiranje sajta bez razmišljanja o kreiranju specifične niše koja će vam omogućiti dobru zaradu. Svaštarenje generalno neće prolaziti, osim u slučaju da na vas gledaju kao na news portal koji pokriva skoro sve segmente društva. Čak se i u tom slučaju često dešava da su sajtovi sa manjom posetom i vernom publikom mnogo efikasniji.

Pri kreiranju sajta imajte na umu da će posetioce privući pre svega kvalitetan sadržaj. Na vama je da stvorite content koji će biti vidljiv u internet pretragama kako biste došli i do onih posetilaca koji nikad nisu ni čuli za vas, ali traže određenu uslugu. Tu do izražaja dolazi kvalitetna SEO optimizacija, koja omogućava da lakše dođete do publike.

Za uspešan biznis važan podatak jeste stopa konverzije (conversion rate). Ovaj podatak govori koliko je potencijalnih kupaca koji su kliknuli na link zaista i kupilo nešto. Iako ovaj podatak donekle ne zavisi od vas (jer ste vi uspeli da ih nagovorite da kliknu na link), ipak od njega zavisi vaša zarada.

Zato je pametno da sarađujete sa više prodavaca kako ne biste postali previše vezani za jednu kompaniju. Affiliate marketing deluje kao idealan posao koji, kad se pravilno postavi, sam donosi zaradu. Ipak, za pravi uspeh potrebno je na pravi način primeniti znanja iz oblasti online prodaje i e-poslovanja kako bi se što pre došlo do stadijuma da vam ovaj vid rada donosi profit.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se