Online Retention Management & Affiliate Marketing

Retention marketing, kao jedna od sve značajnijih oblasti u marketingu, fokusira se ne samo na privlačenje novih kupaca već i na održavanje odnosa s postojećim kupcima. Ovaj segment marketinga usredsređen je na povećanje učestalosti i ponovljene stope kupovine. To znači da se teži ne samo tome da kupci češće kupuju već i da se postojeći kupci konstantno vraćaju.

Nakon uspostavljanja efikasnih sistema onlajn-prodaje, ključno je očuvati postojeće kupce i podstaći ih na ponovnu kupovinu. Istovremeno, treba razviti održive i profitabilne strategije za privlačenje novih kupaca. Privlačenje novih klijenata važno je kako za novoosnovane kompanije, tako i za etablirane igrače na tržištu.

U procesu privlačenja novih kupaca kompanije primenjuju različite onlajn i oflajn marketinške tehnike. Međutim, jednako važno je i održavanje postojećih odnosa s kupcima. To znači da se pažnja posvećuje i nakon što je inicijalna prodaja završena. Cilj negovanja odnosa s trenutnim kupcima je da ih pretvori u lojalne kupce koji će se redovno vraćati i ostvarivati konverzije.

Ovaj kurs polaznicima pruža znanja i veštine koji su im potrebni kako bi razvili održive strategije privlačenja novih kupaca i tehnike zadržavanja postojećih kupaca. Cilj kursa je i da im omogući razumevanje važnosti oba aspekta u marketingu kako bi mogli da izgrade uspešne i održive poslovne modele.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Digital Marketing Planner & Account ManagerSocial Media, Online PR & Community ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurContent & SEO ManagerWeb Project Manager & Data Analyst.

Opis i cilj kursa Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing

Kurs Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing je sveobuhvatni kurs čiji je cilj da polaznicima omogući duboko razumevanje retention i affiliate marketinga i objasni njihove ključne uloge u digitalnom poslovanju

Retention marketing je marketinška strategija koja podrazumeva stvaranje dugoročnih i održivih odnosa s trenutnim klijentima, što rezultira većom lojalnošću i učestalijom kupovinom. Cilj retention marketinga je produžiti životni vek odnosa između kompanije i klijenta, povećati vrednost svakog klijenta i smanjiti stope odustajanja ili odlazaka klijenata. Ovaj pristup obuhvata personalizaciju marketinških kampanja, poboljšanje korisničkog iskustva i pružanje dodatnih vrednosti, što su strategije koje kompanija koristi kako bi privukla kupce čineći da se osećaju posebno.

Affiliate marketing je marketinški model u kome kompanija sarađuje s pojedincima ili drugim kompanijama (affiliate partnerima) kako bi promovisala svoje proizvode ili usluge. Affiliate partneri zarađuju proviziju na osnovu rezultata koje postignu u promociji proizvoda ili usluga kompanije.

Ovaj kurs istražuje različite aspekte zadržavanja kupaca i pruža praktične alate i strategije za postizanje boljih rezultata u ovoj oblasti. Jedan od osnovnih koncepta koji se obrađuje u okviru kursa je životni ciklus kupca. Polaznici će naučiti kako da identifikuju različite faze ovog ciklusa i kako da prilagode svoje marketinške napore u skladu s tim. Za uspeh u digitalnom marketingu ključno je znati kada je potrebno privlačiti nove kupce, a kada se treba fokusirati na zadržavanje postojećih.

Kroz analizu različitih strategija zadržavanja kupaca polaznici će naučiti kako da kreiraju personalizovane kampanje koje će povećati lojalnost kupaca. Takođe, baviće se ključnim metrikama koje se koriste za merenje uspešnosti zadržavanja kupaca i naučiti da ih interpretiraju kako bi doneli adekvatne odluke.

Jedan od dodatnih aspekata koji se istražuje u okviru kursa jeste affiliate marketing. Polaznici će naučiti šta je affiliate marketing i kako ga efikasno implementirati kao deo svoje strategije. Ova tehnika može značajno proširiti bazu kupaca i povećati prihode.

Kurs takođe pruža praktične veštine i alate koje polaznici mogu odmah primeniti u svom poslovanju. Bez obzira na to da li se bave e-trgovinom, uslugama ili bilo kojom drugom vrstom digitalnog poslovanja, koncepti i tehnike koje nauče u okviru kursa su primenjivi i prilagodljivi.

Na kraju kursa polaznici će znati kako da razviju strategije zadržavanja kupaca koje će im pomoći da izgrade dugotrajne odnose s kupcima i povećaju vrednost svakog kupca. Ovaj kurs je od suštinskog značaja za sve koji žele da unaprede svoje veštine u digitalnom marketingu i postignu održiv rast u digitalnom poslovanju.

Kurs Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing će vam odgovoriti na pitanja:

Šta je retencija, a šta akvizicija?

Retencija i akvizicija su dva ključna pojma u oblasti marketinga i poslovanja, a odnose se na različite aspekte privlačenja i zadržavanja kupaca.

Retencija se odnosi na zadržavanje postojećih kupaca ili korisnika proizvoda ili usluga kompanije. Ovaj koncept fokusira se na održavanje dugoročnih odnosa s trenutnim klijentima kako bi se povećale njihova lojalnost i učestalost kupovine. Retencija podrazumeva pružanje dodatnih vrednosti klijentima, personalizaciju komunikacije i unapređenje korisničkog iskustva, što su strategije koje kompanija koristi kako bi privukla kupce čineći da se osećaju posebno.

S druge strane, akvizicija se odnosi na privlačenje novih klijenata ili korisnika. To je proces privlačenja i sticanja potencijalnih kupaca i njihovog pretvaranja u stvarne klijente. Akvizicija uključuje marketinške aktivnosti usmerene na širenje baze kupaca, kao što su oglašavanje, promocije i kampanje za privlačenje novih korisnika.

Na koje načine možemo da poboljšamo retenciju?

Poboljšanje retencije, odnosno zadržavanje postojećih kupaca, ključno je za dugoročni uspeh svake kompanije. Postoje različiti načini na koje možete poboljšati retenciju, a neki od njih podrazumevaju personalizaciju usluge – prilagođavanje proizvoda ili usluga potrebama i preferencijama svakog kupca, redovna komunikacija kroz otvoren i redovan kontakt s kupcima i slanje personalizovanih poruka i njuzletera, programi lojalnosti, brza i efikasna podrška pri rešavanju problema i pružanje odgovora na pitanja brzo i efikasno mogu značajno poboljšati zadovoljstvo kupaca. U tome mogu pomoći i fidbek, ankete, konstantno unapređenje kvaliteta proizvoda/usluge, programi edukacije, odgovarajuće nagrade za vernost itd.

Kombinacija ovih strategija može značajno poboljšati retenciju i stvoriti dugoročne odnose s kupcima, što je ključ za uspešno poslovanje.

Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing je marketinški model koji se zasniva na provizijama i rezultatima, gde affiliate partneri zarađuju novac na osnovu performansi koje postižu u promociji proizvoda ili usluga kompanije.

Proces affiliate marketinga obično podrazumeva da affiliate partneri šalju posebne linkove ili prate kodove kako bi se pratila konverzija (kada potrošači obave željenu akciju kao što je kupovina proizvoda ili registracija). Nakon toga, affiliate partneri zarađuju proviziju na osnovu tih konverzija.

Affiliate marketing je popularan među kompanijama jer omogućava proširivanje tržišta bez potrebe za velikim marketinškim budžetima. To takođe pruža priliku pojedincima i manjim kompanijama da zarade novac promovišući proizvode ili usluge koje podržavaju. Ovaj model je win-win situacija za obe strane, gde kompanije povećavaju prodaju, a affiliate partneri zarađuju proviziju.

Momak gleda u monitor

Plan i program kursa Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing

  1. Online Retention Marketing – definisanje retention marketinga i njegove uloge u životnom ciklusu kupca
  2. Strategije za uspešan retention marketing – kako prepoznati u kojoj fazi životnog ciklusa poslovnog sistema treba da se fokusiramo na akviziciju, a u kojoj na retenciju
  3. Metrike za unapređenje zadržavanja kupaca
  4. Affiliate Marketing – šta je affiliate marketing i kako ga implementirati

Polaznici kursa Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing u učionici na predavanju

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se