Šta radi community manager?

Ne postoji profesija koja je više profitirala od razvoja društvenih mreža negoli community manager. Koliko ima istine u tvrdnji da je reč o poslu gde vas neko plaća da vreme provodite na Facebooku?

Šta radi community manager

Društvene mreže su postale toliko značajne za poslovanje da su se pojavile nove profesije. Jedna od njih je community manager, kome je glavna uloga komunikacija sa korisnicima. To je veoma važno jer se na ovaj način stupa u direktnu komunikaciju sa (potencijalnim) potrošačima. 

Prezentovanje kompanije, organizacija ili pojedinca na ovaj način višestruko je efikasnije, ali i jeftinije u odnosu na klasične promotivne aktivnosti. Ukoliko volite društvene mreže i ovaj posao vam zvuči interesantno, saznajte u nastavku šta radi community manager.

Šta je community management?

Community management predstavlja profesionalno bavljanje društvenim mrežama i internet zajednicama. Community manager (čita se: „komjuniti menadžer”) zadužen je za kreiranje i sprovođenje digitalne strategije kako bi se postigao zacrtani cilj. Jedan od glavnih zadataka jeste svakako kreiranje pozitivnog imidža brenda na internetu.

Konkretno, od vas će se tražiti da vodite profil brenda na društvenim mrežama i komunicirate sa korisnicima. Najčešće je reč o Facebooku, Instagramu i Twitteru, a često se pokrivaju i druge mreže koje su bliske ciljnoj grupi korisnika. Kao community manager kreiraćete objave na mrežama, koje mogu biti u obliku teksta, fotografije, video-snimka ili infografika. 

Cilj je da, koristeći online kanale komunikacije, predstavite sve prednosti brenda koji zastupate. Važno je da to uradite na način koji „ne bode oči”, tj. da to ne izgleda kao još jedna reklama na internetu. Na vama je da osmislite pravi pristup koji će animirati korisnike da posećuju vaše stranice, dele njen sadržaj i, na kraju krajeva, kupe vaš proizvod.

Uspešnost vaše komunikacije direktno zavisi od toga da li ste na pravi način prišli ciljnoj grupi. Zbog toga je potrebno da, pre svega, dobro istražite publiku kojoj se obraćate. Na ovaj način ćete znati kako da promovišete brend a da u isto vreme to bude deluje prirodno i interesantno. 

Sad se verovatno pitate koje su to osobine koje ima uspešan community manager. Reč je o poslu koji zahteva strpljenje, kreativnost i komunikativnost, ali to je samo početak!

Šta mora da zna svaki community manager?

Da biste uspešno sproveli online strategiju, potrebno je da posedujete određene veštine. Kao profesionalac potrebno je da znate sledeće stvari:

  • Kreiranje sadržaja: Objave na društvenim mrežama treba da budu u skladu sa brendom i vrednostima koje zastupa.
  • Praćenje reakcija publike: Kakve su reakcije na sadržaj koji objavljujete? Da li su rekacije pozitivne? Koliko imate lajkova, a koliko klikova koji vode ka konverziji (željenoj akciji korisnika)?
  • Analitika društenih mreža: Kada je najbolje objavljivati postove? Koliko dugo korisnici gledaju video koji postavite? Koje su objave najbolje prošle, a koje su izazvale negativne komentare? Koji su postovi naveli korisnike da kupe vaš proizvod?
  • Kreiranje digitalne strategije prisustva na mrežama: Na osnovu raznih informacija potrebno je osmisliti strategiju prisustva brenda na društvenim mrežama. 

Jasno je da je reč o veoma dinamičnom poslu punom izazova. Kako je internet mesto gde svako može da kaže šta misli, potrebno je poznavati psihologiju ljudi. Iako se community manager fokusira na prave fanove, pridobijanje onih koji dolaze sa negativnim stavom izuzetno je važno. 

komjuniti menadžer posao od kuće

Strpljenje i taktičnost u komunikaciji

Pre svega, nezadovoljni korisnici obično su i najglasniji, pa su samim tim i najveći izazov za community managera. Da biste uspešno gasili ove online požare, potrebno je naučiti tehnike kvalitetne komunikacije i biti strpljiv i ljubazan sa sagovornikom (čak i kada on to nije). Uz malo truda i oni koji se bune na kraju će postati vaši fanovi, srećni što ste im prišli na pravi način.

Zbog specifičnosti online zajednica, podrazumeva se da je potrebno da pratite nove trendove. Korisnici društvenih mreža veoma su posvećeni stvarima koje vole i od vas očekuju čak i veću privrženost brendu. Ako vodite nalog neke kompanije, fanovi će od vas očekivati da znate sve o njenim proizvodima, od cene do tehničkih podataka. Zbog toga je bitno da budete spremni da date tačne informacije, čak iako niste stručni.

Društvene mreže su mesto koje je otvoreno non-stop, što znači da obični korisnik očekuje da dobije odgovor odmah. Zaista je potrebno odgovarati na pitanja i komentare korisnika u što kraćem periodu. Kako i vi ipak imate pravo na odmor, tu su chatbotovi za društvene mreže, koji će odgovoriti na pitanja korisnika. Na ovaj način kupujete vreme dok se ne uključite u konverzaciju.

Kreativnost na društvenim mrežama

Pisanje statusa, tvitova ili objava fotografije zahtevaju visok nivo kreativnosti. Glavni razlog su ograničenja kada je u pitanju količina teksta, a treba uzeti u obzir i navike korisnika. Da podsetimo, Twitter omogućava unos samo 280 znakova (karaktera), što znači da treba da kažete mnogo sa malo reči. Zbog toga treba da znate kako da u ograničenom prostoru kažete što više. 

Pritom, imajte na umu da vaš status mora da bude interesantan, da se istakne u moru drugih objava, a da u isto vreme i nenametljivo promoviše brend. Takođe, svaki post treba da bude originalan i u skladu sa strategijom digitalnog marketinga.

Tehnička potkovanost

Pored brojnih talenata i veština, potrebno je da se snalazite u programima koji su neophodni za efikasno vođenje društvenih mreža. Tu se, pre svega, misli na alate koji omogućavaju obradu fotografija, analitiku i planiranje objava.

Rad u WordPressu (ili nekom drugom CMS-u): Pored društvenih mreža, neophodno je i da umete da uređujete sajt kako biste pripremili materijal koji ćete postaviti na društvene mreže. Poznavanje rada na CMS platformama neophodno je i zbog uređivanja stranica na koje ćete slati posetioce (konkursi, ankete, prijave na mailing listu…).

Obrada fotografija i montaža video-materijala: Iako ne morate da budete ekspert u ovim oblastima (mada je to plus!), dobro je poznavati osnove. Za obradu slike i zvuka koristićete, pre svega, programe u okviru Adobe CC paketa: Photoshop, InDesign, Illustrator i Premiere

Google alati za analitiku: Da biste znali koji su efekti vašeg angažmana na društvenim mrežama, potrebni su vam odgovarajući alati. Kompanija Google nudi najbolje rešenje za potrebe jednog community managera, a to je Google Analytics.

On će vam pomoći da protumačite koliko je korisnika došlo sa koje društvene mreže, koliko su se zadržali, da li su uradili ono što želite… To, naravno, nije jedini program, ali je za početak sasvim dovoljan.

Alati koji olakšavaju kreiranje objava: Postoji dosta programa kao što su Hootsuite, Loomly, Evernote, Buffer i slično koji umnogome olakšavaju planiranje i objavljivanje postova na društvenim mrežama. Tu su i alati kao što je Instagram Desktop Messenger, koji omogućava chat sa kompjutera. 

Ukoliko želite da postavljate fotografije na Instagram direktno sa računara, koristićete često Gramblr. Praktično za svaku važniju društvenu mrežu možete naći alate koji će vam olakšati vođenje naloga i automatizaciju objava.

Programi za timski rad: Kada pomislite šta radi community manager, sigurno zamišljate kako neko sve radi sam. To je svakako moguće, ali najčešće ćete biti deo tima. Ukoliko radite za klijenta, u dogovoru sa njim ćete kreirati strategiju prisustva brenda na internetu. 

Pored njega, najviše ćete raditi sa grafičkim dizajenerima, web dizajnerima, programerima, ali i copywriterima. Dakle, kompletan marketinški tim tu je da vam pomogne da unapredite prisustvo brenda na internetu. 

Da biste uspešno sarađivali sa svima njima na dnevnom nivou, potrebna je određena koordinacija. Za to se koriste programi kao što su Trello, Google G Suite, Microsoft Teams, Slack, Wrike itd. Putem njih možete da postavljate zaduženja, obaveštavate kolege o napretku projekta, postavljate rokove u kalendar i još mnogo toga.

social media manager posao

Šta radi community manager, a šta social media manager?

I dok se kod nas pod poslom community managera podrazumeva vođenje društvenih mreža, postoji razlika između ove profesije i social media managera. To se dešava iz razloga što su zaduženja ova dva posla često spojena u jednu radnu poziciju. Ipak, vredi znati koje su ključne razlike kako biste znali koja sve zaduženja mogu da vas očekuju.

  • Social media manager (SMM) kreira strategiju komunikacije na društvenim mrežama, a community manager (CM) ih sprovodi u delo.
  • Social media manager takođe pravi izbor alata koje će community manager koristiti u radu.
  • Generalno, SMM osmišljava strategiju komunikacije, a CM je sprovodi u delo i komunicira direktno sa publikom. Iz istog sledi da o budžetu za sprovođenje strategije odlučuje social media manager.

Naravno, ove dve uloge često su spojene, što zavisi od veličine tima i obima posla. Na kraju krajeva, cilj je isti – promovisanje brenda i povećanje njegovog prisustva na internetu.

Gde možete da radite kao community manager?

Kako je reč o online profesiji, imate tu slobodu da radite za klijente širom sveta, pod uslovom da znate njihov jezik. Kao community manager možete da radite u marketinškoj agenciji, u sektoru marketinga neke firme ili organizacije, ali i kao freelancer

Gde ćete raditi zavisi od vas i vaših želja. Ukoliko želite punu slobodu, koju pruža ova profesija, i potpunu kontrolu radnog vremena, onda je svakako rad od kuće najbolje rešenje za vas. Sa druge strane, i rad u nekoj kompaniji, odnosno marketinškoj agenciji, ima svoje prednosti.

U tom slučaju niste nikad sami, možete uvek da se oslonite na kolege u timu da vam pomognu. Takođe, u okviru tima ćete uvek moći da učite od iskusnijih kolega, što može da bude izuzetno važno za vaše dalje usavršavanje u karijeri. Ipak, pre odluke gde raditi potrebno je da prvo „ispečete zanat”. 

Kako se postaje community manager?

Kako je reč o relativno mladoj profesiji, već postoje brojni social media kursevi i community manager programi, koji će vas uvesti u materiju. Iako mnogi misle da je dovoljno znati kako se koristi Facebook, za uspešnu karijeru potrebno je mnogo toga naučiti. 

Društvene mreže izuzetno su dinamična kategorija, pa je preporučljivo da se pri izboru školovanja oslonite na instituciju koja poseduje izuzetne stručnjake iz oblasti internet marketinga.

Na ovaj način ćete steći znanja direktno od eksperata koji su svoje karijere posvetili online poslovanju. Kao što vidite, ljubav prema društvenim mrežama dobar je start, ali da biste imali zaista uspešnu karijeru, neophodno je posedovati primenjive veštine i znanja.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se