Reklamiranje na Instagramu: Saveti za početnike

Društveni mediji (eng. social media) odavno ne služe isključivo za privatnu komunikaciju, već i za razne aspekte biznisa. Osnovno pitanje koje preduzetnici sebi postavljaju jeste koju mrežu izabrati za poslovanje. Pravi odgovor je verovatno – sve. Ipak, reklamiranje na Instagramu se nametnulo kao obavezan dodatak svakog biznisa. 

Reklamiranje na Instagramu

Prilagođavanjem svog poslovnog Intagram profila za reklame možete na duge staze ostvariti značajne rezultate u promovisanju svog malog ili velikog biznisa. Bilo da želite da predstavite vaše proizvode ili obnovite brend, ovo je odličan način da to učinite jer Instagram je platforma koja beleži ogroman rast.

U poslednje vreme biznisi svih veličina, velike i male kompanije kao i samostalni preduzetnici žele da budu prisutni na ovoj mreži više nego na drugim. Naime, na ovaj način mogu da dosegnu do većeg broja ljudi među kojima se nalazi njihova ciljna grupa. 

Ne može da vas čudi ako znate da Instagram ima oko milijardu aktivnih korisnika mesečno. To u velikom broju koriste kompanije kako bi promovisale svoje brendove. Takođe je veoma zastupljen affiliate marketing, gde korisnici svoje pratioce presumeravaju na stranicu za kupovinu proizvoda ili usluge. To je samo jedan od načina poslovnog korišćenja ove mreže. 

Saveti za reklamiranje na Instagramu

Ako i sami želite da se promovišete, ovo su saveti stručnjaka za Instagram marketing koji vam mogu pomoći da reklamiranje svog brenda učinite još uspešnijim.

Koristite fotografije u obliku kvadrata

Kaže se da je Instagram profil dobar onoliko koliko su dobre fotografije. Ako se pitate odakle da počnete sa izgradnjom svog profila, odgovor je: od kvalitetnih fotografija. 

Jedan od proverenih načina jeste da za profil pravite i koristite fotografije u obliku kvadrata. Ovo danas ne predstavlja preveliki problem, jer većina digitalnih foto-aparata i pametnih telefona u podešavanjima svoje kamere ima opciju snimanja ovakvih fotografija. 

Ne zaboravite da pravljenje specijalnih fotografija pomoću opcija u okviru aplikacije može da bude ograničavajuće kada je u pitanju njihov kvalitet fotografija. Ipak, ne morate da imate profesionalni foto-aparat visoke rezolucije da biste kreirali sadržaj zadovoljavajućeg kvaliteta za reklamiranje na društvenim mrežama. Naprotiv, sasvim je dovoljan prosečan pametni telefon. Pomoću raznih aplikacija za obradu fotografija i malo kreativnosti uspećete da pravite dopadljive fotografije.

Koristite prilagođeni link za praćenje saobraćaja

Jedna od najvažnijih stvari za reklamiranje vašeg brenda koju morate znati jeste metrika. Pitanje na koje želite da odgovorite jeste koliko vaš Instagram profil privlači posetioce i da li povećava saobraćaj na vašoj web stranici. 

Nažalost, popularni Googleov servis za analitiku Google Analytics nije u stanju da vam pruži uvid i tačan saobraćaj kada korisnik poseti vašu web stranicu putem svog mobilnog Instagram profila. Baš zbog toga, za praćenje tačne stope klikova često se koriste prilagođeni Bitly linkovi. 

Preko provere Bitly podataka imaćete tačan uvid u to koliko klikova sa Instagram profila zapravo šalje korisnike na vaše web stranice. Da biste uspešno pratili saobraćaj tokom dužeg vremenskog perioda, pravite nove Bitly linkove svaki put kada promenite putanju do neke od odredišnih stranica ili imate novu kampanju. Jedino je ograničavajući faktor to što se linkovi mogu postaviti samo u Instagram biografiji.

Strateški razmišljajte o objavama

Ako ovu platformu želite da maksimalno iskoristite za reklame, moraćete da planirate više, a manje stvari prepuštate slučaju. 

Da biste maksimalno iskoristili potencijal Instagrama, potrebno je da imate dugoročan plan objava postova i reklama. Za početak, svaki biznis ima neke datume koji su mu važni za promociju i prodaju (Black Friday, Božić, Nova godina, polazak u školu, Dan zaljubljenih itd.). U skladu sa tim osmislite unapred aktivnosti kako bi se u toku godine fokusirali na svakodnevne događaje. 

Planiranje unapred je važno zbog prirode Instagrama, tj. fokusa na fotografije i video. Ako želite da svoj profil podignete na visok nivo, potrebno je da na njemu imate originalne fotografije, urađene u skladu sa poslovnom strategijom i događajem koji pokrivate. Da biste to uradili, potrebno je da usvojite znanja koja imaju grafički dizajneri ili da angažujete nekog profesionalca da vam pomogne. 

Ne treba zapostaviti ni Instagram story opciju, kao i mogućnost objavljivanja kratkih video-snimaka u okviru postova. Imajte na umu da reklamiranje kroz video-sadržaj na ovaj način može biti višestruko isplativo. Da biste se bolje upoznali sa specifičnim načinom rada i komunikacije na ovoj mreži, pogledajte kako to rade već afirmisani influenceri, ali i svetski poznate kompanije.

Najbolje korišćenje video-sadržaja i fotografije

Imajući u vidu da video-sadržaj može da generiše i do tri puta više ulaznih linkova u odnosu na pisanje komentara, u pitanju je jedan izuzetno vredan alat. Iskoristite ga da se povežete sa svojim pratiocima i da ih uključite u komunikaciju, kao i da pridobijete nove.

Ne morate da budete ekspert za reklamiranje na Instagramu da biste razumeli da je u pitanju platforma koja je usmerena na vizuelno pripovedanje. Ipak, veliki broj stručnjaka za odnose s javnošću i eksperata za internet marketing još uvek ne koristi sve prednosti koje video-sadržaj nudi kao alat za pričanje priče. 

S druge strane, neki su u tome sjajni. Primera radi, ukoliko pogledate brendove Oreo ili McDonalds, videćete odlične ideje za video-sadržaj. Njihovi klipovi stavljaju proizvod u samo središte videa, ali na jedan poseban način – tako da taj sadržaj ne izgleda kao klasično reklamiranje. 

Takozvani „stop-motion” video-sadržaj je zabavan i zanimljiv, a publika ovakve materijale rado deli s prijateljima. Što je najbolje, pomoću dodataka za uređivanje video-materijala Instagram vam daje priliku da ih jednostavno kreirate. Kako? Sve što bi trebalo da uradite jeste da držite dugme za snimanje kada god poželite da neku novu scenu. Takođe, imate još jednu mogućnost – uvek možete da na Instagram postavite video koji ste već pripremili putem telefona, kamere ili foto-aparata. 

Ako ne želite da sami promovišete proizvod tako da se brend vidi u svakom videu, znajte da to nije obavezno. Zapravo je i poželjnije da to za vas rade drugi. Najbolje je da pokušate da svoje Instagram pratioce podstaknete da kreiraju video-sadržaj sa vašim proizvodom, tako da brend bude vidljiv. Sakupite sve ovakve video-klipove koje su kreirali vaši fanovi i postavite ih na svoju stranicu. Ključna stvar je da se svaki video tiče vaše ciljne publike, a ne isključivo kompanije, vas ili brenda.

rezultati oglašavanja na Instagramu

Koristite fraze koje su u trendu

Korisnicima je pronalaženje sadržaja koji su u vezi sa hashtagovima, tj. „tarabama”, olakšano pomoću dodatka Instagram Explore. To su izrazi poput #ostanikodkuće i #ITAcademy. 

Idealna situacija je kada se u trendu nađu baš one oznake koje su relevantne za vaš brend. Tada ne propustite da ih pravovremeno uključite u svoje postove, jer će vas ciljna grupa na ovaj način neuporedivo lakše pronaći. Dobar tajming je efektniji nego i najbolji „call to action”.

Kada govorimo o pretrazi, Instagram je proširio svoj asortiman. Samim tim, pojavili su se i novi potencijalni vidovi reklamiranjaPre izvesnog vremena predstavljena je i mogućnost pretraživanja po emotikonima. Što se emotikona tiče, držite se pravila za fraze u trendu i hashtagove. Drugim rečima, ukoliko mislite da možete da povežete emotikone sa svojim brendom na bilo koji način, ne oklevajte da to i učinite. 

Društvene mreže su važan medijski i reklamni prostor

U ovom trenutku je veliki broj popularnih priča na Instagramu poslovnog karaktera. Potencijal ove mreže za poslovanje je neupitan. Da biste se i sami na profesionalnom nivou bavili Instagram marketingom, pre svega morate znati osnove digitalnog marketinga i ovladati naprednim alatima.

S druge strane, Instagram predstavlja i unosno radno mesto, što i ne čudi kada se u obzir uzmu brojke sa početka ovog teksta. Čini se da danas skoro da i nema biznisa koji Instagram ne koristi za promociju svog poslovanja. Baš je zato tržište gladno community managera i online PR managera sa temeljnim poznavanjem ove društvene mreže.

Ako želite da naučite kako da vodite komunikaciju i oglašavanje tako da vaš brend bude u trendu, dok vaša ciljna grupa broji sve više pratilaca, obuke i kursevi za internet marketing nameću se kao logično rešenje. Ali, oprez! Imajte u vidu da kratki kursevi i dopisne škole nisu pravo rešenje. 

Zato nemojte gubiti dragoceno vreme na prekratke kurseve preko interneta koje ćete platiti puno. Odvojte barem godinu dana da uz podršku mentora dobro ispečete zanat radeći na realnim projektima. Mnogo je razloga da bilo kao privatno, bilo kao pravno lice iskoristite Instagram za povećanje trenutnog ili generisanje novog prihoda. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se