Kako postati influencer: Saveti za karijeru na internetu

Svi smo čuli za influencere, online javne ličnosti koje svojim ponašanjem utiču na fanove koji ih prate. Biti influencer je odlično za biznis, s obzirom na to da kompanije često svoje kampanje zasnivaju na ovim istaknutim osobama. Iako se čini da je influencera više nego ikad, istina je da na tržištu i dalje ima mesta za nova lica. Zašto ne biste i vi postali deo ovog sveta? Otkrivamo vam kako postati influencer i zarađivati odlično od ovog internet posla.

influenseri fotografisanje

Mogućnosti koje pruža internet u kombinaciji sa novim tehnologijama omogućava mnogim osobama da se predstave publici. Sada je izuzetno lako pojaviti se sa originalnom idejom zahvaljujući društvenim mrežama i video-servisima kao što su YouTube ili Twitch. Zbog toga je došlo do pojave velikog broja influencera koji odlično žive od svoje slave. 

Šta je influencer?

Influencer je osoba koja koristi medije, a pre svega internet platforme, kako bi komunicirala sa publikom. Iako su u našem regionu jutjuberi možda najpoznatiji primer ove „profesije”, praktično svaka indutrija ima svoje istaknute predstavnike. Šta više, komunikacija ne mora da se vodi putem interneta! Često su uticajni stručnjaci, u stvari, autori stručnih knjiga, kreatori edukativnih sadržaja za televiziju…

Sa razvojem modernih tehnologija došlo je do ukrštanja svih kanala komunikacije. To je omogućilo više načina za promovisanje influencera. Tako će neki jutjuber imati posećen YouTube kanal sa video-snimcima, Instagram nalog sa fotkama, ali i knjigu sa savetima, npr. „Kako postati influencer?”. 

Naravno, najveći fokus je na online platformama koje omogućavaju direktnu komunikaciju sa fanovima. Tu su, naravno, i finansijski benefiti i mogućnosti promocije koje donose društvene mreže. Upravo je online prisustvo ovih ličnosti presudno za njihovu popularnost. Influenceri na ovaj način ostvaruju prisniji kontakt sa fanovima, deleći sa njima svoju svakodnevicu (i sponzorisane objave). 

Kako započeti karijeru influencera?

Ukoliko smatrate da posedujete dovoljno talenta da stanete ispred kamere i podelite svoje stavove sa drugima, na dobrom ste putu. Za početak, potrebno je da odlučite o čemu ćete pričati, šta ćete raditi i ko vam je ciljna grupa. 

Pronađite svoju oblast

Veoma je važno da definišete čime ćete se baviti. Na ovaj način ćete se lakše povezati sa budućim fanovima, ali i sa potencijalnim klijentima. Važno je da se odlično snalazite u toj konkretnoj oblasti kako biste stekli autoritet, tj. postali neko na koga se fanovi ugledaju. Postoji više oblasti kojima se možete baviti. Reč je uglavnom o oblastima interesovanja korisnika interneta, gde oni traže sadržaje koji variraju od saveta do zabave. Kada budete birali svoju oblast, potrudite se da zaista posedujete znanja i/ili da ste interesantni dok pričate na određenu temu. 

Naravno, ne postoje striktne granice između kategorija, ali za početak treba da bude jasno kome se obraćate i šta je to čime se bavite. Ako ste, na primer, IT stručnjak i želite da testirate tehniku, uvek možete tu da dodate i, recimo, igranje igrica. Kada postanete popularni i dobijete verne fanove, moći ćete i da izađete iz svog „žanra”.  

Naravno, pristup temi mora da skreće pažnju, jer niste jedini koji želi da uspe u ovom poslu. To znači da je vreme koje će neko odvojiti na gledanje vašeg videa izuzetno kratko – iskoristite ga maksimalno! Generalno, što više radite na personalnom marketingu, tj. iskačete iz kalupa i nudite nešto novo, to ćete brže doći do verne publike.

Influenser na društvenim mrežama

Fokusirajte se na jednu platformu

Kao što je bitno odabrati na početku određenu oblast delovanja, tako je važno i odlučliti se za jednu online platformu. To je važno jer na početku treba da se fokusirate na izgradnju svog imidža i predstavljanja sadržaja. Rad na više društvenih mreža i sajtova oduzeće vam previše vremena, što će uticati na kvalitet i kvantitet. 

Neko će želeti da postane bloger, fokusirajući se na razvoj sajta i sadržaja na njemu. Drugi će pokušati da se iskažu kao jutjuberi ili tviteraši. Ipak, većina će se odlučiti za Instagram jer donosi najbolje rezultate, naročito ako ste početnik. Razlog za to je jednostavan – na ovoj mreži fokus je na fotografijama. Takođe, jednostavno se koristi, ne zahteva poznavanje rada u WordPressu, korišćenje programa za montažu itd.

Treba znati da Instagram nije idealan za svaku oblast. Iako ovu mrežu mnogi navode kao najbolju za influencere, ukoliko se bavite gejmingom ili IT tehnologijama, nećete imati zavidan uspeh. Međutim, ako se fokusirate na teme gde fotografije dolaze do izražaja, onda je ova mreža idealna. Ukoliko se bavite poslovnim savetima, berzom, kriptovalutama i drugim načinima poslovanja, LinkedIn je prva opcija, uz Twitter i, eventualno, Facebook. 

Sa druge strane, jasno je da će svako kome su tinejdžeri ciljna grupa svoj fokus usmeriti na YouTube, Twitch, ali i Snapchat (pored već pomenutog Instagrama). Kao što vidite, svaka oblast sa sobom donosi određenu platformu koja joj najviše leži. Fokus na jednu platformu ne znači ignorisanje drugih, ali za sam početak bitno je da se na pravi način prezentujete budućim pratiocima i potencijalnim klijentima.

Kako postati influencer

Sadržaj koji kreirate mora biti originalan!

Možda je i najvažnije pravilo, bez kojeg sve ostalo pada u vodu, originalnost. Jednostavno, morate da ponudite nešto što drugi nije ili da nešto ranije obrađeno uradite na mnogo bolji i zabavniji način. Možda zvuči kao težak zadatak, ali ako želite da se razlikujete od ostalih, morate da skrenete pažnju na sebe. Za početak, biće vam potrebno puno rada kako biste došli do solidne brojke fanova. Ovaj broj će se povećavati ako nastavite da redovno isporučujete sadržaj koji ima vrednost za fanove. 

U zavisnosti od platforme za koju ste se odlučili, taj sadržaj mogu da biti blog postovi, fotografije, video-snimci, ali i podkasti. U idealnim uslovima, neki post će postati masovno popularan, tj. viralan, što će skrenuti pažnju na vaš rad. Nakon toga, nastavite da proizvodite sadržaj koji je u skladu sa onim koji vam je doneo početni uspeh. Na ovaj način će vas brendovi primetiti i angažovati za influencer marketing kampanje.

Komunicirajte sa potencijalnim publikom

Važno je da pratite reakcije publike kako biste znali šta je to što se najviše traži. Može se vrlo lako desiti da iz početne ideje pronađete posebnu nišu za sebe osluškujući reakcije fanova. Na ovaj način ćete predstaviti sebe kao osobu od autoriteta za određenu oblast, obezbeđujući veliki broj zainteresovanih fanova. Da biste stekli verne i angažovane pratioce, potrebno je da redovno komunicirate sa njima, pitate ih za mišljenje i ispunjavate im želje ako su u skladu sa vašim poslom.

Na ovaj način ćete kreirati svojevrsnu grupu pratilaca na koje imate uticaj. To je bitno jer donosi direktnu zaradu. Kada je YouTube u pitanju, veliki broj fanova znači i više pregleda videa, od čega jutjuberi dobijaju novac direktno od Googlea. Pored toga, veliki broj fanova otvara vrata za sponzorisanje sadržaja. 

Steknite neophodna znanja za rad

Iza svake objave na društvenim mrežama, teksta na blogu, video-snimka na strim servisu krije se veliki trud. Da biste uopšte napravili nešto što će skrenuti pažnju, morate da budete upoznati sa tehnikalijama. Na primer, kao bloger treba da budete upoznati sa SEO optimizacijom, ali i da znate šta je WordPress. Za video materijale podrazumeva se posedujete znanja kakva nudi npr. program Video & Sound Production

Bez obzira na to za koju se platformu odlučite, od ključne je važnosti poznavanje oblasti kao što su community management i internet marketing. Na ovaj način ćete znati kako da na pravi način promovišete svoj rad, ali i da pronađete i zadržite fanove.

Kako zaraditi kao influencer?

Dobra stvar je što ne morate da imate milione pratilaca da biste dobro zarađivali. U poslednje vreme mnogi marketari traže mikroinfluencere. Reč je o ličnostima koji imaju vernu publiku koja odgovara određenom brendu. Nekoj kompaniji će biti mnogo efektnije da plati promociju koju će videti korisnici koji su zainteresovani za proizvod i žele da ga kupe nego brojka od 500.000 pasivnih fanova. 

Zamislite kompaniju koja želi da promoviše svoj najnoviji luksuzni automobil na kanalu populrnog jutjubera. Na papiru sve deluje idealno – on je popularan, svaki video ima veliki broj pregleda, a ima i stotine hiljada fanova. Ipak, ispostavlja se da način njegove komunikacije urušava brend kompanije, a da su fanovi uglavnom deca. Upravo u okviru ovog koraka dolazi do izražaja fokusiranost na određen sadržaj i profilisanje pratilaca.

Kao što vidite, nije jednostavno dati odgovor na pitanje kako postati influecer niti je to lak put. Ipak, ako želite da postanete neko čija se reč, fotografija i video daleko čuju i vide, uz naše savete i neophodna znanja sigurni smo da ćete uspeti!

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se