SEO optimizacija: od analize do vrhunskih rezultata

Poseta, a samim tim i uspeh jednog sajta, umnogome zavisi od njegovog pozicioniranja u okviru Google pretraga. SEO optimizacija se bavi upravo ovim izazovom.

SEO optimizacija search engine rangiranje sajta

Search Engine Optimization, kao deo digitalnog marketinga, obuhvata kompletan proces rada na sajtu, ali i van sajta, kako bi se on što bolje plasirao u organskim rezultatima pretraga. Kada govorimo o rangiranju nekog sajta na internetu, praktično se podrazumeva da mislimo na Google search, s obzirom na njegov dominantan položaj.

Iako nije jedini pretraživač, tu su između ostalih Yahoo i Bing, reč je o daleko najuticajnijem igraču na tržištu. Dovoljno je da vas podsetimo da je skovan i termin „izguglati”, gde se misli na pronalaženje nečega na internetu. Da bi se sajt dobro rangirao, potrebna je dobra search engine optimizacija. Dakle, šta je SEO i zašto je on potreban?

Šta je SEO analiza?

SEO analiza predstavlja prvi korak pre samog rada na optimizaciji. U ovom koraku se upoznajemo sa sajtom i analiziramo ga sa tehničkog, on-page i off-page aspekta. Na ovaj način dolazimo do prave slike koji problemi utiču na trenutno rangiranja sajta, kao i to šta je potrebno da se uradi kako bi se postigao najbolji mogući rezultat i unapredio analizirani sajt.

Analiziranje će se razlikovati u zavisnosti od toga da li radite analizu za novi ili postojeći sajt, a zavisiće i od toga koliki je vaš pristup različitim podacima koje treba proveriti. Skoro za sve oblasti SEO analize postoje alati koji vam omogućavaju da analiza bude potpuna i brza. Pomoću alata možete analizirati i konkurenciju skoro u istom obimu kao i svoj sajt.

Postoji više vrsta SEO analiza (opšta, ciljana itd.) koje imaju za cilj da daju što precizniju sliku o stanju sajta, a u nastavku su dati neki od elemenata koje treba proveriti:

  • Tehnička analiza – Provera tehničkih podešavanja na sajtu. Gleda se da li na sajtu postoji robots.txt fajl, da li strane imaju canonical tag, vreme učitavanja sajta, da li su sajt i njegove strane indeksirane ili je sprečen pristup nekim stranama itd.
  • On-page analiza – Pregled strukture sadržaja na samom sajtu. Važno je proveriti da li su naslovi strana i metaopis jedinstveni, da li naslov i h1 sadrže ključne reči, da li je URL optimizovan…
  • Off-page analiza – Istraživanje spoljnih linkova koji vode ka analiziranom sajtu. U tom slučaju treba znati koliko backlinkova ima, sa koliko domena dolaze ti backlinkovi, da li su domeni indeksirani, kakav je autoritet domena koji linkuju ka sajtu itd.

Jedna od najvažnijih stavki SEO optimizacije jeste rangiranje za željene ključne reči kako biste se u okviru pretraga prikazivali u okviru tema koje su vam relevantne. 

Istraživanje ključnih reči

Ključne reči (keywords) su reči i fraze koje koristimo prilikom traženja nečega na internetu. To može da bude jedna reč, a može da bude i dugačka rečenica. Naravno, što je naša pretraga duža i specifičnija, to će i rezultati biti adekvatniji. Ako, na primer, ukucate reč „SEO”, dobićete desetine miliona rezultata, ali ako ukucate „SEO optimizacija u Beogradu”, dobićete još bolje rezultate.

Ukoliko razvijate SEO poslovanje i želite da privučete klijente, važno vam je da vas ima u rezultatima pretraga kao što su: „kako optimizovati sajt”, „ključne reči za sajt”, „Optimizacija sajta za Google”, „SEO usluge” i slično.

Ipak, često nije uvek jasno koje su to reči koje je potrebno uključiti prilikom optimizacije. Čak se neretko dođe i do iznenađujućih rezultata. Tamo možda saznamo da postoji veliko interesovanje u pretragama za, na primer, termin „optimizacija sajta za mobilne telefone”. U tom slučaju ćete se potruditi da iskoristite ovo interesovanje i privučete buduće mušterije.

Istraživanje ključnih reči se vrši pomoću raznih programa koji daju detaljnu statistiku o tome koliko je neka reč tražena. Ovo je jedno od najvažnijih segmenata kojim se bavi SEO optimizacija. Upravo od stručnosti prilikom pretraga zavisi dalji rad na optimizovanju sajta i njegovog sadržaja.

Za pronalaženje ključnih reči važan je i ljudski faktor, tj. uspešna primena iskustva i intuicije koju ima jedan SEO specijalista. Zato je optimizacija kompleksan proces, gde rezultat zavisi od mnogo elemenata. Koje su ključne reči najvažnije samo je početak.

Najpoznatiji alat za istraživanje ključnih reči je Google Keyword Planner, s tim da postoje i drugi alati, a neki od njih su Keyword Tool i Ubersuggest. Treba naglasiti da postoje i trial verzije nekih od poznatih sofvera koje mogu biti dobar izvor ključnih reči.

Čak i ako ne želite da dugoročno plaćate za ove alate, uvek ih možete platiti za jedan mesec. Na ovaj način ćete dobiti bezbroj ključnih reči koje se mogu koristiti duži period za pisanje tekstova. Dobar primer ovakvog programa je SEM RUSH Keyword Tool.

Za svakog SEO stručnjaka veoma je bitno da preko Google Search Console prati putem kojih ključnih reči su ljudi došli na sajt, kao i za koje se ključne reči sajt prikazao u pretrazi, ali i kako bi se sadržaj dodatno optimizovao prema njima.

Search Engine Optimization

Vrste SEO optimizacije sajta

SEO optimizacija se deli na način na koji se prilazi postizanju željenih rezultata. Kao i u svakoj oblasti rada, postoji rad po propisanim pravilima, ali i taktike koje pokušavaju da izigraju sistem.

White hat SEO

Reč je o korišćenju strategija i metoda optimizacije koje u potpunosti poštuju pravila koje je propisao Google. U ovom slučaju cilj će vam biti da sajt optimizujete za pretrage, ali tako da se fokusirate na relevantnost i kvalitet sadržaja, kao i na organsko rangiranje.

White hat aktivnosti podrazumevaju pravilno korišćenje ključnih reči, link building, a pre svega kvalitetan content koji je pisan za posetioce, bez korišćenja trikova. Ovaj pristup je jedini ispravan put ukoliko želite dugoročan uspeh.

Black hat SEO

Black Hat SEO se fokusira na zaobilaženje pravila i varanje sistema kako bi Google stekao pogrešan utisak o sajtu i rangirao ga bolje nego što je njegova stvarna vrednost. Kada govorimo o optimizaciji sadržaja samog sajta pomoću nekih od Black hat SEO metoda, on se prevashodno optimizuje za pretraživače koji analiziraju sajt. Na taj način se pokušava prevariti algoritam kako bi pozicije za koje se sajt rangira bile više, iako odstupaju od prave vrednosti sajta.

Zabranjene taktike su najčešće:

  • Ubacivanje skrivenog teksta, koji je nevidljiv za korisnike, ali ne i za pretrage;
  • Keyword Stuffing, tj. preterivanje sa ključnim rečima u tekstu;
  • Link farming, gde se na veštački način prave linkovi i kreira lažna reputacija sajta.

Ove metode su generalno neetičke, ali što je još važnije, ne daju dugoročne rezultate. Naime, Google veoma strogo kažnjava sajtove koji pokušavaju da se dobro rangiraju varanjem. Najteža kazna je izbacivanje iz rezultata pretraga, što je jednako smrtnoj presudi.

Gray hat SEO

Za razliku od jasno postavljenih pravila, kada govorimo o dozvoljenim i zabranjenim metodama, gray hat SEO predstavlja aktivnosti na granici (ne)dozvoljenog. To znači da postoje tehnike koje možda nisu eksplicitno zabranjene, ali donose određeni rizik. Zbog toga ove aktivnosti mogu biti rizične, pa treba dobro razmisliti da li se upuštati u ovakve aktivnosti.

Često se desi da metode iz „sive zone” budu prepoznate kao zabranjene aktivnosti, usled čega može doći i do penalizacije sajta na kom radite. Ipak, gray hat je svakako manje problematična optimizacija od black hat tehnika.

Šta podrazumeva optimizacija sajta?

Rad na optimizaciji sajta deli se na tri dela: tehnički SEO, On-page SEO i Off-page SEO. Tehnički SEO podrazumeva da sajt treba pravilno urediti sa tehničkog aspekta, tako da roboti mogu lako da ga pronađu i izvrše crawling i indeksiranje bez problema.

Kada je u pitanju On-page, govori se o radu na samom sajtu, dok se Off-page odnosi na sve aktivnosti koje se rade van njega. Za uspeh sajta sva tri procesa izuzetno su bitna.

Za pravo poređenje dobar je primer restorana koji ste napravili. Izgleda savršeno, hrana je besprekorna, cene konkurentne – ali gostiju nema. Zašto? Zato što niko ne zna za vaš restoran, a mnogi sumnjaju i da li je to mesto uopšte bezbedno.

Drugim rečima, vaša reputacija je loša i ništa vam ne znači što ste savršeno uredili sam restoran. Isto važi i za sajtove. Nakon optimizacije tehničkih elemenata sajta sledi balansiranje On-page SEO i Off-page SEO aktivnosti. Ukoliko vas zanima ovaj posao, SEO optimizacija kurs je odlična početna pozicija za početak karijere.

Tehnički SEO

Da bi sajt bio efikasan, potrebna je tehnička SEO optimizacija. Postoje razne oblasti koje je neophodno pregledati i unaprediti kako bi sajt funkcionisao što bolje. U okviru tehničkog dela najvažnije je obezbediti da sajt i njegove strane budu indeksirane.

Postoje brojni alati koji pomažu u prepoznavanju problema koje treba ispraviti. Jedan od glavnih svakako je Google Search Console, koji prepoznaje brojne stvari koje zahtevaju intervenciju. Da bi sajt dostigao zadovoljavajući tehnički nivo, potrebno je obratiti pažnju na više elemenata:

Crawler (Bot, Spider) – Kompjuterski program koji pretražuje sajtove. Internet pretraživači koriste ove botove kako bi prošli kroz sajt i indeksirali ga za pretragu. Što je sajt bolje organizovan (linkovane strane, XML mapa…), to će crawler imati lakši posao.

Robots.txt – Fajl koji daje direktive robotima šta treba da se indeksira na sajtu. Mora biti baš pod ovim nazivom.

Secure Socket Layler (SSL) – Predstavlja enkripciju između servera i internet pregledača. Sajtovi sa ovom enkripcijom imaju URL koji počinje sa https://. Google daje prednost sajtovima sa SSL-om, što je snažna preporuka za svakog.

Optimizacija za mobilne uređaje – Od ključne je važnosti da sajt bude responzivan. To znači da treba da bude brz i pregledan na malim ekranima mobilnih uređaja.

Brzina učitavanja sajta – Izuzetno bitna stavka za pretrage. To znači da fotografije treba da budu što manje, ali i da se svi ostali elementi sajta brzo učitavaju. Za to je potreban i dobar hosting za sajt.

Canonical tag – Služi da se pomoću njega duplikati strana koji nastaju kao varijante URL adrese glavne strane preusmere na nju.

Pored toga, važno je i ispraviti stranice sa duplim sadržajem, jer one zbunjuju kako korisnike, tako i pretraživače.

Google search optimizacija sajta

On-page SEO

Kao što smo napomenuli, reč je kategoriji koja se bavi aktivnostima koje obavljamo na vidljivim delovima strana, kao i u HTML kodu, kako bismo uskladili strane sa SEO standardima. Postoje brojne metode i pravila koje treba ispoštovati kako biste mogli da kažete da ste uspešno obavili svoj posao optimizovanja sajta.

U nastavku ćemo objasniti neke od najvažnijih elemenata koje treba da optimizujete kroz on-page optimizaciju.

Page title – Reč je o jednom od najvažnijih on-page elemenata. Stranice i postovi na sajtu imaju svoja imena, koja treba da budu jedinstvena i da, naravno, sadrže ključnu reč. Ako se vaš sajt bavi SEO uslugama, važno je da imate stranicu koja će sadržati ključnu reč „optimizacija sajta”. Zbog toga ćete sigurno imati stranice koje će se zvati, na primer, „10 razloga zašto treba da optimizujete svoj sajt”, „SEO optimizacija za početnike”, „Search engine optimization: Najefikasnije metode” itd.

Na ovaj način ćete potencijalno biti dobro pozicionirani u pretragama svaki put kada neko bude tražio „optimizacija sajta” u Google pretrazi. Naravno, ovo nije dovoljno, ali je veoma dobro za početak.

URL struktura – Uvek je preporučljivo da URL stranice sajta ili posta bude u skladu sa generalnom temom – da se u njemu nalazi ključna reč. Takođe, preporučljivo je da URL ne bude predugačak. Primer jednog dobrog URL-a bio bi www.nas-sajt.com/seo-optimizacija-sajta.

Iz ovog primera se može videti da smo iskoristili ključne reči u URL-u na pravi način.

Naslovi i međunaslovi (h1, h2, h3…) – Google dosta polaže na preglednost teksta, pa se preporučuje „razbijanje” teksta na celine pomoću međunaslova. Za to se koriste tags, koji se obeležavaju sa h1, h2, h3.

Preporuka je da treba imati samo jedan h1 i da on treba da sadrži KW što bliže početku. Pored njega, izuzetno su važni međunaslovi, koje označavamo sa h2. U zavisnosti od količine teksta, preporučljivo je imati od jedan do četiri međunaslova. Preporuka je da jedan h2, u zavisnosti od broja headinga, sadrži ključnu reč, dok je u dodatne međunaslove dobro ubaciti neke srodne reči.

Međunaslovi su bitni za Google, jer na taj način on prepoznaje važan sadržaj, koji onda pomaže boljem rangiranju stranice. Zato je važno da oni budu napisani na pravi način, uz korišćenje pravih reči.

Optimizacija sadržaja – Vrlo je važno da sadržaj stranice bude kvalitetan, ali i dobro prezentovan. To znači da treba obratiti pažnju na dužinu teksta, kvalitet i unikatnost. Pored toga, potrebno ga je i na pravi način predstaviti, što znači da bude što lakši za čitanje. Poželjno je imati kraće pasuse i međunaslove kako bi sadržaj bio pregledniji i lakši za čitanje.

Kada je u pitanju optimizacija sadržaja, treba spomenuti i keyword density. Keyword density predstavlja odnos ključnih reči u tekstu u odnosu na ukupan broj reči na strani. Nekada je ovaj parametar bio veoma bitan, a danas se preporučeni procenat ponavljanja ključnih reči u tekstu koristi više kao mera da se tekst ne optimizuje previše. Ono što je najbitnije jeste da ključne reči treba na prirodan način koristiti u sadržaju, koji treba prilagoditi čitaocima tako da u njemu pronađu odgovor na svoj upit preko koga su došli na vaš sajt.

Preterana upotreba ključnih reči je loša ne samo za sam sadržaj već i za ceo sajt, jer prevelik broj ponavljanja iste ključne reči, tzv. Keyword stuffing, može da se tumači kao zlonamerno ponašanje kako bi se izigrao sistem. Google je veoma rigorozan kada su ove stvari u pitanju, pa tako nekorektno ponašanje može da dovede do izbacivanja sajta iz Google pretraga.

Takođe, jedna od preporuka je i da se glavna ključna reč za koju se optimizuje strana ubaci u prvih 100 reči teksta, jer na taj način pomažemo Googleu da protumači o čemu se radi na određenoj strani.

Interno linkovanje – Za razliku od eksternog linkovnja, gde povezujete svoj sajt sa tuđim, interno linkovanje predstavlja uvezivanje stranica sajta. Ovaj način povezivanja sadržaja koristan je ne samo za SEO već i za internet korisnika. Kod linkovanja je bitan i anchor tekst, tj. reči na koje se postavlja link ka nekoj drugoj strani našeg sajta. Kod anchor teksta treba obratiti pažnju da on ne bude uvek isti ako postoji mnogo internih linkova ka nekoj strani.

Kod ovog procesa je bitan i click depth, koji označava broj klikova koji su potrebni da se dođe do određene stranice sa homepagea a da se pritom koristi najkraću put. Naravno, što je kraći put, to je bolje. Internim linkovanjem se posetiocima olakšava pronalaženje relevantnog sadržaja, ali se i pomaže Googleu da se kreće kroz sajt i pronađe sve stranice na njemu.

Optimizacija slika – Kada ubacujemo fotografiju na stranicu, treba da optimizujemo njenu veličinu tako da se što brže učitava, ali i da je obeležena na pravi način. To znači da treba da je prigodno nazovemo (u skladu sa sadržajem fotografije i strane), ali i da napišemo title i alt tekst.

Optimizacija za mobilne uređaje – S obzirom na to da veliki broj korisnika pretražuje internet sa svojih telefona, potrebno je da sajt bude optimizovan tako da je mobile-friendly. To znači da treba da bude pregledan, da se lako koristi i brzo učitava. Google je uveo mobile first index, što znači da je za rangiranje sajta važnije kako se ponaša na mobilnim uređajima nego na desktopu.

Meta descriptions – Opis stranice koristimo pre svega kako bismo zainteresovali ljude da kliknu na tekst. Reč je o tekstu koji predstavlja opis linka koji je izašao kao rezultat vaše pretrage. Metaopis za naš sportski primer glasio bi: „Domaći fudbal donosi sve što tražite od jednog sporta – kvalitet, neizvesnost, fer-plej. Saznajte sve o našoj ligi i klubovima na jednom mestu!”

SEO Google Analytics optimizovanje sajtova

Off-page SEO

Da bi sav taj trud rada na sajtu bio primećen, potrebno je da radite na aktivnostima koje će skrenuti pažnju na vas. Off-page SEO se najviše bavi linkovima i tehnikama njihovog kreiranja, a u širem smislu tu spada sve ono što radimo van sajta a što utiče na njegovo rangranje. I dok se algoritmi pretrage i faktori rangiranja stalno menjaju, ono što je konstanta jeste reputacija stranice, tj. njen autoritet i relevantnost.

Smatra se da off-page SEO ima veliki uticaj na rangiranje sajta, pa je i logično da se velika pažnja usmerava na ove aktivnosti. Najveću pažnju treba da obratite na dobijanje što više kvalitetnih backlinkova ka vašem sajtu, a tu su i druge aktivnosti koje mogu doprineti razvijanju brenda.

Link building – Da bi sadržaj sajta bio vidljiv potencijalnim posetiocima, potrebno je kreirati linkove koji vode ka vama. Postoji nekoliko vrsta linkova na osnovu načina na koji su nastali. Najidealniji su prirodni linkovi, koje prave kreatori sadržaja na netu bez vašeg znanja. Najjednostavnije rečeno, nekome se svidelo šta ste stavili na sajt i to je pomenuo i linkovao na svom sajtu.

Ručno pravljeni linkovi zahtevaju planske aktivnosti kao što je kontaktiranje kompanija, ustanova i samih korisnika kako biste ih naterali da podele vaš link sa svojom publikom.

Postoje dve vrste backlinka – dofollow i nofollow. Ukoliko neki link obeležimo sa nofollow, dajemo do znanja Googleu da mu ne prosleđuje vrednost domena i da linkove na toj strani ne treba da prate. Imamo različite vrste backlinkova gde su kontekstualni linkovi vrlo dobri, s tim da direktno zavise od kvaliteta sajta.

Društvene mreže – Prvo mesto gde svako započinje promociju sajta jesu mreže poput Facebooka ili Instagrama. Postavljanjem objava na društvenim mrežama dobijate dodatni saobraćaj.

Google će ceniti ako se vaš brend pominje na društvenim mrežama. S druge strane, forumi su izgubili na svojoj važnosti zbog mogućnosti zloupotreba i kreiranja lažne reputacije (npr. otvorite nalog na Redditu i hvalite sebe).

Kreiranje poverenja u brend – Google će imati više poverenja u vaš sajt ukoliko i korisnici budu imali pozitivne komentare. Zato je bitno imati što više dobrih ocena u okviru Google reviewa, ali je i Facebook review vaše stranice takođe važan.

Da bi se došlo do pozitivnih ocena, potrebno je da svoje korisnike animirate da ostavljaju pozitivne komentare i ocene kako bi svi znali da je vaš sajt baš ono što mnogi traže. Na ovaj način se stiče poverenje korisnika, što može rezultirati boljim rangiranjem stranice.

Rad sa influenserima – Okretanje uticajnim ličnostima, koje imaju svoju vernu publiku, jeste odličan način da skrenete pažnju na svoj brend, sajt ili proizvod. Na internetu su influenseri izuzetno važni za ovaj vid promocije jer, ukoliko pogodite ciljnu grupu, možete mnogo da dobijete.

Na primer, intervju sa određenim influenserom može da bude odlična prilika za dobijanje backlinka. Naravno, vrlo je važno odabrati influensera iz oblasti kojom se bavite, jer vam je, ako promovišete video-igre, potreban neko iz te branše, a ne poznati glumac ili kuvar.

Kreiranje multimedijalnih sadržaja – Video-sadržaji, infografici i fotografije odlične su metode da skrenete pažnju internet korisnika na svoj sajt. Promovisanjem sajta interesantnim sadržajem koji nije direktno vezan sa sajt praktično idete direktno do korisnika.

Dodatni bonus je ako kreirate sadržaj koji postane viralan. Najbolja mesta za ovaj vid promocije su, naravno, društvene mreže, među koje računamo i YouTube (iako je prvenstveno streaming servis). Postavljanje videa na ovom servisu zahteva posebnu pažnju s obzirom na dominantni položaj. Optimizacija za YouTube podrazumeva označavanje naziva videa, ali i svih drugih stavki kako bi se što bolje kotirao u pretragama.

Cena SEO optimizacije

Najveći broj poseta sajtovima dolazi kao rezultat pretrage za nekim terminom. Kad se pojave rezultati, već smo podsvesno naučili da su oni na vrhu prve strane najrelevantniji. Na prvoj strani rezultata zadržava se većina korisnika. Iz tog razloga je za svaki sajt vrlo bitno da bude među prvima u okviru njima važnih pretraga.

S obzirom na kompleksnost posla i obima rada koji se razlikuje od slučaja do slučaja, ne postoji jedinstvena cena optimizacije sajta. Zato dobar SEO specijalista formira cenu tek nakon iscrpne analize sajta, istraživanja tržišta i konkurencije, popularnosti ključnih reči itd.

SEO termini koje treba da znate

Bounce rate – Broj posetilaca, iskazan u procentima, koji je posetio sajt i napustio ga nakon što je pogledao samo jednu stranu;
Image alt tag – Alternativno ime za fotografiju, korisno za pretrage fotografija;
Anchor tekst – Klikabilni deo teksta koji vodi na drugu stranu;
CTR (Click Through Rate) – Podatak, izražen u procentima, koji objašnjava koliko je puta kliknuto na link;
Orphan page – Stranice na sajtu koje nisu povezane linkovima sa drugim sekcijama sajta.
Autoritet sajta – Predstavlja nivo poverenja nekog sajta. Koriste se termini kao što su Domain Authority za autoritet domena i Page Authority za autoritet pojedinačnih strana. Uvek treba težiti da se backlinkovi kreiraju na sajtovima visokog autoriteta. Page Authority rezultat ocenjuje se od 0 do 100, s tim da veći broj predstavlja bolji rejting. Reč je o metrici kompanije „Moz”, koju Google ne uzima u obzir, ali pomaže da se stekne orijentacioni uvid u kvalitet sajta.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se