Liderstvo: Odlika sposobnih pojedinaca

Šta je liderstvo i kako se postaje uspešan lider? To su pitanja koja zanimaju svakog ko ima velike ambicije u životu. Saznajte da li imate potencijal da budete predvodnik na koga se svi ugledaju. 

IT liderstvo

Istorija je prepuna priča o ličnostima koje su svojim sposobnostima uticale na razvoj čovečanstva. Kada danas govorimo o liderima, mislimo na političare, ali pre svega na svetski poznate umove koji menjaju svet. U svetu informacionih tehnologija briljantni umovi se najviše ističu jer su upravo oni pokretači napretka. Dovoljno je da spomenemo vizionare poput Stiva Džobsa, Bila Gejtsa, Džefa Bezosa ili Elona Maska, zahvaljujući kojima smo svedoci tehnološke revolucije. Oni nisu samo biznismeni koji stoje iza uspešnih IT projekata, već predvodnici novog modernog sveta. 

Naravno, liderske sposobnosti nisu rezervisane samo za svetski poznate ličnosti. Svako od nas u sebi nosi taj gen, samo je pitanje da li će doći do izražaja. To se naročito odnosi na karijeru, gde isključivo od vas zavisi u kom će se smeru ona kretati. Zato je važno da znate šta je liderstvo kako biste na pravi način postavili u odnosu na svoje okruženje. U nastavku teksta ćete saznati šta je to nekoga čini dobrim liderom i kako da i vi postanete predvodnik.

Šta je liderstvo

Kao i u životu, za uspeh u poslu su potrebne vođe. Od njih se očekuje da svojim primerom, idejama i sposobnostima budu predvodnici u kompaniji i garant njenog uspeha. Reč je o velikoj odgovornosti, jer od vaših odluka zavisi ne samo napredak firme već i poslovi radnika. Dakle, liderstvo je proces gde pojedinac svojim ponašanjem utiče na druge ljude kako bi se efikasno ostvarili definisani ciljevi. Da bi neko bio lider potrebno je da poseduje određene osobine:

 • Harizma - da biste bili uspešan lider potrebno je da umete da animirate ljude i pokrenete ih u pravom smeru. Pravog lidera će podređeni poštovati i usled toga sa zadovoljstvom izvršavati njegove instrukcije;
 • Veština komunikacije - nije važno samo šta govorite nekom da radi, već i na koji način to činite. Puko naređivanje ne može da se shvati kao kvalitetan način komunikacije, niti se na taj način može izvući maksimum od radnika. Od načina komunikacije zavisi kvalitet rada, od tima do celokupne kompanije;
 • Samopouzdanje - da biste bili uspešni u poslu potrebno je da budete sigurni u sebe i svoju viziju. Ipak, treba paziti da samopouzdanje ne pređe u tvrdoglavost i nadmenost. Brojni su primeri kompanija koje su bankrotirale zbog odbijanja njihovih lidera da promene svoj način rada;
 • Sposobnost samostalnog odlučivanja - donošenje odluka i pravovremeno reagovanje u kriznim situacijama je ključna osobina koju mora da poseduje svaki lider. Kada predvodite ljude, samo od vas zavisi ishod kompletnog rada. U skladu sa tim vi preuzimate punu odgovornost za eventualni neuspeh;
 • Inteligencija - jasno je da onaj ko predvodi mora da poseduje izuzetnu inteligenciju kako bi sagledao sve stvari koje se dešavaju i reagovao pravovremeno i ispravno. Samo na taj način je moguće ispravno realizovati zacrtan plan.
 • Natprosečne veštine - lider se ne postaje preko noći, što znači da oni koji su došli u tu poziciju poseduju visok nivo znanja. Na ovaj način vođa predvodi svojim primerom i pri tom demonstrira zavidne veštine iz oblasti kojom se bavi.

To su samo neke od osobina koje treba da ima svaki lider, bez obzira čime se bavi. To je najvidljivije u IT industriji. Naime, informacione tehnologije su zasnovane na sposobnosti pojedinaca da iznesu svoju viziju. Već smo naveli primere velikana poput Džobsa ili Gejtsa. Oni su do svojih pozicija stigli pre svega jer su bili istrajni u želji da svoju ideju sprovedu u delo. Iako je reč o milijarderima, novac nije bio ključan u njihovom razvoju. 

Kako se postaje lider

Kada je Stiv Džob predstavio prvi iPhone nikome pre toga nije palo na pamet da napravi telefon bez fizičke tastature. Slično je bilo i sa predstavljanjem iPada, kada je praktično izmišljen tablet koji danas svi koristimo. Dakle, osmišljavanje i sprovođenje ideje je nešto što izdvaja velikane od ostalih. Ipak, to ne znači da ne možemo, inspirisani njihovim razmišljanjem, mi sami funkcionisati na sličan način. 

Zaista, bez obzira da li ste programer, grafički dizajner ili nešto treće, svoje ideje uvek možete realizovati ukoliko dovoljno verujete u njih. Samo da podsetimo da je skoro po pravilu svaki od ovih IT genija svoju karijeru počeo u garaži, sa minimalnim ulaganjima. Kako se desilo da su postigli planetarni uspeh? Može se reći da su se zadesili na pravom mestu u pravo vreme. 

To isto važi i za funkcionisanje svake velike kompanije. Da bi lider mogao u potpunosti da se iskaže potrebno je da se nađe na pravoj poziciji. Jednostavno, ako je neko vrhunski stručnjak za front end, on ne treba da se bavi bek end programiranjem. U tom smislu, lider tima, sektora ili kompanije mora da razume svaku sitnicu posla kojim se bavi. Samo na taj način se može na pravi način proceniti vreme za obavljanje posla, prepoznati eventualni izazovi, organizovati tim i ispoštovati rokovi. 

Liderstvo podrazumeva i da se ne zapostavi ljudski faktor, jer uspeh kompaniji ne donose roboti (bar ne još uvek) već trud zaposlenih. To znači da treba znati šta, kome i koliko delegirati obaveza i uspostaviti međusobno poverenje. Samo na taj način se moguće je efikasno sprovesti u delo zacrtane ciljeve.

kako postati dobar lider

Šta svaki lider mora da zna

Rad u svakoj IT kompaniji donosi specifične izazove, s obzirom na to da je reč o veoma dinamičnoj grani industrije. Reč o stresnom poslu koji iziskuje veliki trud od svih zaposlenih usled često kratkih rokova, aktivnosti konkurencije i zavisnosti od vizije vođstva kompanije. Jedna loša ideja ili nedovoljno dobra realizacija projekta mogu dovesti do gašenja kompanije. Zato kao lider u kompaniji, bez obzira na kom nivou se nalazili, morate da znate kako da izvučete maksimum od svog tima.

 • Kreiranje poslovne kulture - mnoge IT kompanije su izgradile svoj imidž na specifičnoj kulturi rada. To znači da je važno da se zaposleni osećaju dobro kako bi osetili da su deo kolektiva koji ih poštuje. Da bi se to postiglo IT kompanije nude fleksibilno radno vreme, bonuse, dodatne slobodne dane, besplatna putovanja, privatni vrtić, itd. Zauzvrat se očekuje stručnost i maksimalna posvećenost kompaniji;
 • Prepoznavanje potencijala zaposlenih - liderstvo nije samo preuzimanje odgovornosti već i deljenje iste sa podređenima. Pri tom je važno prepoznati potencijale zaposlenih jer se među njima kriju budući lideri kompanije. Dobrom procenom kompanija dolazi do novih stručnjaka koji će unaprediti poslovanje, a sve polazi od lidera i kvaliteta njegovog odnosa sa saradnicima; 
 • Ko radi taj i greši - strah od greške često može da bude velika kočnica u radu tima. Mnogi dobri lideri će reći da ne greši samo onaj ko ne radi. Time što ne stvara pritisak kod podređenih, omogućava kvalitetniji rad i sloboda prilikom pronalaska pravih rešenja.  
 • Osmišavanje i sprovođenje poslovnog plana - lider mora da bude sposoban da prepozna sve prednosti i nedostatke projekta na kom radi. U skladu sa tim potrebno je da osmisliti realističan plan koji garantuje kvalitetan proizvod.
 • Komunikacija sa poslovnim partnerima - svaki lider ima svoje interese i oni će donositi poslovne odluke u skladu sa tim. Zbog toga je veoma važno posedovati veštine poslovne komunikacije kako biste osigurali uspešnu saradnju i realizaciju projekta.

Liderstvo u IT industriji je specifično u odnosu na druge poslove. Zbog svoje dinamičnosti, neophodno je da posedujete dobitnu kombinaciju tehnološkog znanja i jakih ljudskih osobina. Na taj način možete da napredujete i od IT stručnjaka postanete IT menadžer i na kraju, što da ne, vlasnik sopstvene kompanije koji zna kako zaraditi novac i ostvariti uspeh u karijeri.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se