Front-end kurs

Sa razvojem interneta sve je veća potreba za stručnjacima koji se bave kreiranjem i unapređivanjem web sadržaja. Među njima su možda najtraženiji front-end developeri.  

Front end kurs računari

Internet je globalno mesto susreta ljudi, ali i glavni izvor informacija, zabave i edukacije. Njega čine milioni sajtova raznih vrsta i namena. Da bi ovi sajtovi funkcionisali kako treba, ali i privukli korisnike, potreban je angažman stručnjaka. Mnogi misle da je front-end kurs pravo rešenje. Da li su u pravu?

Moderni pristup razvoju web sajtova i aplikacija podrazumeva jasnu podelu zaduženja, koja je u direktnoj vezi i sa unutrašnjom strukturom web sajtova i aplikacija. Na taj način je nastala podela na frontend i backend razvoj, a u skladu sa tim, i na frontend i backend programere. Ova podela je počela da se nazire sa početkom masovnog korišćenja interneta devedestih godina prošlog veka.  

Sajtovi su tada bili mnogo jednostavniji, u skladu sa tadašnjim razvojem tehnologije i brzine internet pristupa. Ipak, sa razvitkom tehnike postalo je jasno da su mogućnosti koje pruža World Wide Web daleko veće. Već sredinom devedesetih uveliko se razmišljalo o naprednijim verzijama web sajtova koji bi ponudili i viši stepen interakcije sa posetiocima. 

Iz želje za većom interakcijom došlo je do ekspanzije web aplikacija. Reč je, u osnovi, o sajtovima sa osobinama kompjuterskih programa. Treba ipak naglasiti da moderno poimanje weba podrazumeva da praktično svaki sajt ima određene karakteristike neke web aplikacije. Front-end programiranje se upravo bavi razvojem modernih, interaktivnih sajtova.

Frontend u službi krajnjih korisnika

Front-end developeri se bave onim delom web sajtova koje korisnici mogu da vide i vrše interakciju sa njima. Reč je, pre svega, o web dizajnu i frontend web razvoju. S vremenom je došlo do diferencijacije između onih koji se pretežno bave dizajnom, radeći u Photoshopu, i stručnjaka fokusiranih na JavaScript, HMTL i CSS kodiranje 

U svom razvoju front-end se, između ostalog, fokusira na:

  • web performanse;
  • search engine optimizaciju;
  • responzivni dizajn stranice;
  • kompatibilnost sa pregledačima;
  • izgled sajta.

Frontend developeri se trude da pruže što bolje web iskustvo korisnicima, poštujući principe kvalitetne izrade sajta. Sa druge strane, sve što se ne vidi i stoji „iza kulisa” predstavlja posao kojim se bave bekend developeri. Oni se bave, pre svega, serverom, aplikacijama i održavanjem baze podataka. 

frontend kurs programeri dizajneri

Koje jezike mora da zna front-end developer?

Da biste se na pravi način upoznali sa poslom frontend developera, potrebno je da posedujete određena znanja. U frontendu postoji „sveto trojstvo” jezika koje čine već pomenuti HTML, CSS i JavaScript. 

HTML – U teoriji, da bi sajt funkcionisao, ne treba mu „šminka”, tj. CSS. On može da pruži sve informacije i u HTML-u, tj. u kodu (na stranu kako bi to izgledalo običnom korisniku). Šta više, sajtovi su u početku imali upravo takav „rustičan” izgled, fokusiran na tekst.  

HTML se brine isključivo o sadržaju sajta, ali ne i njegovom vizuelnom delu. On određuje gde šta stoji, gde su paragrafi, koja je veličina fonta, koji se heading upotrebljava itd. U moderno doba HTML je vezan za CSS, njegov vizuelni ekvivalent. Danas HTML5 predstavlja moderan alat, koji je neizostavni deo frontenda, tj. „kostur” svakog web sajta. 

CSS – Cascading Style Sheets, tj. CSS koristi se za stilizovanje HTML elemenata na sajtu (fontovi, boje, pozadine itd.). To praktično znači da se njegovim korišćenjem kreira kvalitetno korisničko iskustvo.  

To se postiže korišćenjem „stilova” koji pomažu da se kreira vizuelni deo sajta. Iako CSS nije u potpunosti odgovoran za dizajn sajta, bez njega mnogi sajtovi ne bi izgledali ni približno atraktivno, šta više, bili bi izuzetno nefunkcionalni. 

JavaScript – Reč je o programskom jeziku koji služi kao svojevrstan lepak koji spaja HTML i CSS. Iako su ova dva jezika izuzetno korisna, reč je o opisnim jezicima, koji imaju svoja ograničenja. JavaScript je, sa druge strane, programski jezik koji je koristan za sve detalje za koje je potrebno programiranje. Pored ovog jezika, koristi se i PHP, često i istovremeno, jer se odlično dopunjuju sa mogućnostima koje pružaju.

Korisničko iskustvo je prioritet

Kada govorimo o frontendu, moramo da pomenemo i stavke koje se tiču web dizajna. Tu, pre svega, mislimo na korisničko iskustvo (User Experience – UX) i korisnički interfejs (User interface – UI). Reč je o veoma traženim veštinama, bez kojih je nemoguće zamisliti moderne web sajtove. Postoje različita mišljenja kada je definisanje radnih pozicija u pitanju. 

Neki smatraju da je reč o odvojenim profesijama, dok drugi traže stručnjake koji su dobri u obe oblasti (UX/UI dizajneri). Bez obzira na specifičnosti koje svaka kompanija može da definiše za sebe, pred nama su važni dizajnerski segmenti frontenda.

Dizajn korisničkog iskustva (UX)

Kad govorimo o korisničkom iskustvu, mislimo na način na koji posetioci koriste sajt ili web aplikaciju. Pritom je važno način na koji korisnici dolaze do željenih informacija, tj. da li su one lako dostupne ili je sve urađeno konfuzno. Ovim problemima bavi se UX dizajn, gde se testira sajt i pristup opcijama na više uređaja.

Ako je sajt komplikovan za korišćenje, korisnici se neće zadržati na njemu. Sa druge strane, ukoliko je korisničko iskustvo pozitivno, posetioci će ostati duže na sajtu i redovno mu se vraćati. Developeri koji se specijalizuju za ovu oblast frontenda obično se nazivaju UX dizajneri. Često ćete ovu poziciju viđati u konkursima u gejming industriji, gde je fokus na korisničkom iskustvu igrača. U tom slučaju se pod frontendom smatra sve ono što igrač vidi u igri. 

Dizajn korisničkog interfejsa (UI) 

Korisnički interfejs bavi se alatima koje korisnici koriste kako bi na pravi način koristili sajt ili web aplikaciju. Posao UI dizajnera jeste da kombinovanjem vizuelnog dizajna i postavljenih načela korisničkog iskustva kreira izgled sajta ili aplikacije. 

Generalno, postoje opšta načela gde se, nezavisno od aplikacije, sajta ili operativnog sistema podrazumeva da korisnicima treba da se servira najlogičnije i najbrže rešenje. Na primer, ako odemo na sajt, ne bi smelo da se desi da vam je potrebno nekoliko sekundi (ili više!) da pronađete meni.  

Na osnovu kreiranog dizajna na kraju se pristupa programiranju od strane front-end developera kako bi UX/UI postavke bile sprovdene u funkcionali sajt ili aplikaciju. 

front-end kurs programiranje web dizajn

Da li je front-end kurs najbolji izbor za usavršavanje?

IT industrija trenutno nudi možda i najbolje uslove za profesionalce, ali i za početnike. Postoji velika potreba za novim stručnjacima usled obima posla i ubrzanog razvoja tehnologije. Razvijanje sajtova i aplikacija izuzetno je interesantan posao, što je mnoge početnike navelo da potraže neki front-end kurs i da se upuste u svet web developmenta. 

Ipak, treba naglasiti da kurs nije uvek najbolje rešenje (iako ima svoje prednosti), jer je potrebno bar godinu dana školovanja za znanja koja donose mogućnost za zaposlenje. Kako vam je sigurno konačni cilj profitabilna IT karijera, odlična startna pozicija je program Frontend JavaScript Development

Na ovaj način možete da računate na znanja koja će vam pomoći da započnete uspešnu karijeru. Razmislite o mogućnosti da radite od kuće kao freelancer, za domaće ili strane klijente, putem sajtova kao što su Upwork ili Peopleperhour. Radićete na interesantnim projektima, upoznajući ljude iz svih delova sveta i zarađujući odlične honorare. 

Naravno, sa ovako stečenim znanjem možete uvek da se odlučite i za neku od uspešnih IT kompanija. Za mnoge IT pozicije konstantno su otvorene pozicije, a na vama je da iskoristite pružene prilike. Ipak, pre nego što krenete sa biranjem poslovnih projekata, potrebno je da odaberete obrazovnu ustanovu koja će vam garantovati stručnost. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se