Personalni marketing na društvenim mrežama

Slično kao što svaki brend, firma ili organizacija mora imati svoj marketing, tako i pojedinci danas imaju obavezu kontinuiranog rada na sopstvenoj promociji. Personalni marketing ili lični marketing ne razlikuje se značajno od tradicionalnog marketinga. On koristi ista načela ovoga puta usmerena na ostvarenje ne kompanijskih, već privatnih ciljeva. 

personalni marketing na društvenim mrežama

Kada danas govorimo o samopromociji, ona je neizostavno vezana za personalni marketing na društvenim mrežama, jer one predstavljaju svima dostupni medij komunikacije. U tom smislu, pojam personalnog marketinga danas neizostavno uključuje platforme poput Instagrama, Facebooka i Twittera. Društvene mreže vam omogućavaju kreiranje onlajn-persone koja oslikava vaše lične vrednosti i profesionalne veštine. Čak i ako društvene mreže ne koristite na dnevnoj bazi, sadržaj koji kreirate, delite ili onaj na koji sami reagujete postaje deo javnog narativa. Drugim rečima, način na koji se ponašate u onlajn-svetu je podjednako važan kao i vaše ponašanje u oflajn-svetu. Sve što radite na internetu, a vidljivo je drugima, utiče na vašu onlajn-reputaciju.

Personalni marketing je ključan za pozicioniranje na mrežama

Personalni marketing predstavlja način da izgradite lični brend, a samim tim stvorite i nove prilike za razvoj karijere. Izgraditi personalni brend na društvenim mrežama zahteva vreme, ali je u pitanju investicija u vašu budućnost. U nastavku pronađite korake preporučene od strane Instituta za digitalni marketing koji će vam pomoći da od sebe stvorite brend.

Ažurirajte svoje naloge na društvenim mrežama

U procesu kreiranja personalnog marketinga prvi korak je da odlučite na koje ćete društvene mreže da se usredsredite, a zatim obrišite naloge koje više ne koristite. Za one koje ste zadržali ažurirajte podatke. Uverite se da su informacije sveže, kompletne i tačne. Ovo će vam pomoći da povećate saobraćaj na mrežama na kojima želite da predstavite svoj rad.

Takođe se potrudite da uklonite sav problematičan sadržaj koji je nastao u prošlosti a nema pozitivan efekat na vašu profesionalnu sliku.

Identifikujte svoju oblast ekspertize

Svako je ekspert u nečemu – bio to marketing ili enciklopedijsko poznavanje omiljene televizijske emisije. Prvi korak je da shvatite gde je vaše znanje. Drugi da utvrdite na koju vrstu sadržaja koji ste kreirali vaši pratioci najbolje reaguju. 

Kada to saznate, pokušajte da replicirate sličan sadržaj. Što originalniji i dopadljiviji sadržaj na temu svoje ekspertize kreirate, to će vaši pratioci pre početi da o vama razmišljaju kao o lideru u tom polju.

Automatizujte proces objavljivanja sadržaja

Zaboravljene šifre i pristupni podaci, stalno kreiranje novog sadržaja i, najzad, njegovo ažuriranje za svaku pojedinačnu mrežu – sve su to redovni problemi i svakodnevni zahtevi građenja onlajn-prisustva. Srećom, mnogo je alata za vođenje društvenih medija koji vam u ovim naporima mogu skratiti vreme. To najbolje znaju community manageri, koji se profesionalno bave vođenjem naloga na društvenim mrežama.

Hootsuite, Buffer i Sprout su neka od pomagala koja vam daju mogućnost da povežete profile na društvenim mrežama i njima upravljate s jednog mesta. Na ovaj način ćete zaobići pristupanje svakoj mreži ponaosob prilikom svakog novog ažuriranja, a objave možete zakazivati unapred. Većina popularnih društvenih mreža, poput Twittera, Facebooka i LinkedIna, jeste kompatiblna sa pomenutim aplikacijama.

Redovno delite sadržaj

U ranim danima društvenih medija, što ste više objavljivali, to ste više interakcija imali. Situacija se značajno promenila. Danas preterivanje u objavljivanju vodi do zamora i iritacije publike. Iako morate održavati kontakt sa svojim pratiocima, ne smete preterivati. Jer obasipanje novim sadržajem takođe ostavlja utisak da ste očajni. 

Prava mera za individualne korisnike koji rade na personalnom marketingu jesu 3 do 4 posta nedeljno. Naravno, biće i dana kada uopšte ne objavljujete i to je u redu. Analizirajte odziv koji vaše objave izazivaju kod publike i pokušajte da indentifikujete obrazac koji daje rezultate. 

S druge strane, ako nemate inspiraciju za nov sadržaj, pogledajte šta je popularno među ostalim korisnicima. Pretražite pomoću heštegova ili sajtova za vesti poput Feedly.

Kreirajte uzbudljiv sadržaj

Iako je repostovanje tuđeg sadržaja pametna strategija, ona nije dovoljna da izgradite svoj lični brend. Morate podjednako da delite sadržaj koji ste sami kreirali i demonstrirate ekspertizu u svojoj branši. Ova vrsta sadržaja pratiocima pokazuje da pratite trendove i da imate aktuelno znanje iz niše u kojoj se nalazite.

Kreiranje dopadljivog sadržaja znači da morate povremeno govoriti i o svojim postignućima, ali i o ličnom životu. Tu su vaša putovanja, hobiji i slično. Upravo je ovo opis načina života digitalnih nomada koji rade i putuju po svetu. Na kraju krajeva, društveni mediji i jesu tu da nam dozvole da zavirimo u tuđi život. 

Deljenje ovakvih sadržaja publici daje mali uvid u to ko ste zaista i šta su vaše vrednosti. Naravno, nikada ne smete preterivati sa informacijama koje delite o sebi. Građenje vaše online ličnosti, samim tim i personalnog brenda zavisi od toga šta ćete i koliko podeliti.

Ako ste zaposleni i želeli biste da podelite sadržaj o kompaniji, prethodno proverite da li postoji priručnik za kompanijsko prikazivanje na društvenim mrežama. Mnoge kompanije ohrabruju korisnike da dele sadržaj o njima, ali pojedine mogu biti veoma stroge kada je u pitanju prikazivanje njihovog brenda. Departman za ljudske resurse obično je u stanju da vas uputi u to šta se sme, a šta ne sme.

Uvezite svoje kontakte

Može se desiti da vas iznenadi koliko je ljudi koje znate na društvenim mrežama koje koristite. Ponekad može biti i stotine onih koji su tu, a da niste povezani. To znači da personalni marketing i te kako ima smisla. Zato uvezite svoje kontakte sa Gmaila i Outlooka ili one sa svog telefonskog imenika. Popularne mreže – LinkedIn, Twitter, Instagram i Facebook – dozvoljavaju da besplatno uvezete određeni broj kontakata.

kako biti primećen na društvenim mrežama

Budite pozitivni u komunikaciji

Iako i sami znate šta sve možete uraditi kako biste na društvenim mrežama napravili najbolji utisak o sebi, morate se zapitati kako da taj pozitivan utisak koji ste uspeli kreirate i održite. 

Pitanje jeste šta ne smete da radite. Mislite o svojim interakcijama i sadržaju koji kreirate kao rezimeu. Trebalo bi da oslikava vaš profesionalni stavi i ličnost u širem smislu. Zato izbegavajte oštre i ostrašćene izjave. Takođe, povedite računa kada se izjašnjavate o političkim pitanjima.

Ako se brinete da niste u stanju da izrazite svoje mišljenje na način na koji biste to i želeli, razmotrite sledeću strategiju: kreirajte dva seta naloga na društvenim mrežana. Na pravatnim možete reći šta god želite na način koji smatrate prikladnim, a na profesionalnim se trudite da kalkulišete. Privatne rezervišite za svoje prijatelje i porodicu, a profesionalne koristite za umrežavanje i karijerne prilike.

Pronađite grupe i postanite član

Društvene mreže poput Facebooka i LinkedIna nude hiljade mogućnosti za pristupanje grupama koje se tiče specifičnih niša ili tema. Pomoću pretrage na svakoj od mreža lako ih možete pronaći. Grupe su mesto gde možete podeliti svoja saznanja i uspostaviti lični brend kao autoritet. Grupe sa opštim temama koje se tiču industrija prepune su konkurenata. Zato je možda bolje da se fokusirate na manje grupe koje su orijentisane na određene teme.

Članstvo u grupama će vam pomoći na mnogo načina: da motivišete sebe, da se dodatno potrudite da ispunite ciljeve, da imate veći osećaj odgovornosti, da dobijete ideje, da dobijete povratne informacije, da steknete samopouzdanje, da produbite svoje veštine, da testirate svoje znanje, da razvijete liderske veštine, da pomognete drugima, da steknete nove prijatelje i da otvorite šanse za razvoj karijere.

Kada postanete član grupe, ne bojte se da uskočite u diskusije i podelite svoja saznanja. Ponekad je teško imati u vidu čemu društveni mediji služe, a to je komunikacija. Zato se ne bojte da stupite u dijalog. Ako pristupite grupi a niste aktivni, nećete iskusiti benefite koji su maločas izlistani. Uključenost će vam pomoći da izgradite lični brend i prevaziđete okvire svoje zajednice pratilaca.

Trudite se da glas, sliku i ton ličnog brenda držite konzistentnim

Držati se persone koju ste definisali je važno. Kada bi popularni političar iznenada promenio stranku, preko noći bi izgubio mnogo pratilaca. Zato u svojim idejama i načinu njihove prezentacije morate ostati konzistentni. Morate opravdati ukazano poverenje.

Profilisanje vašeg tona zahteva dosta testiranja. Nije dovoljno da želite da budete duhoviti, već morate razviti ideje tako da podržavaju željeni pristup. Kada jednom sami budete imali razvijene smernice za komunikaciju na društvenim mrežama, probajte da ih se pridržavate. Ukoliko se na nekom od vaših profila pojavi sadržaj ili slike koje nisu u skladu sa vašim brendom, oštetićete reputaciju za čije građenje vam je bilo potrebno mnogo vremena.

Proučavajte influensere

Povezivanje i saradnja sa influenserima je dobar način da vaš brend postane poznat. Međutim, ovaj proces zahteva vreme. Potrebno da razvijete odnos sa influenserima pre nego što oni potvrde da ste ekspert u njihovoj oblasti.

LinkedIn je sjajno meste da ih pronađete i povežete se s njima. Kada ste identifikovali glavne influensere u svojoj blasti, analizirajte njihove mreže, njihove navike objavljivanja i tip sadržaja koji dele da biste ustanovlil možete li biti bolji od njih. Pratite i kako njihovi pratioci odgovaraju na ono što influenseri objavljuju i iz njihovog iskustva izvucite najbolje prakse za personalni marketing na društvenim mrežama.

Važnost stalnog usavršavanja

Kreiranje, održavanje i razvoj personalnog brenda na društvenim mrežama nije lak posao. Da bi se radio valjano, zahteva mnogo razmišljanja, istraživanja i testiranja. Nije ključno ono što volite, već ono šta predstavljate. Takođe je potrebno da strategijski pristupite ovom poduhvatu. Period testiranja i prilagođavanja možete skratiti ako se obučite za ovaj posao. U tom slučaju sebe možete posmatrati neutralno, kao jednog od klijenata.

Ovladati tehnikama ličnog brendiranja na društvenim mrežama najbrže možete postići upisivanjem specijalizovanog kursa za marketing na internetu. Dvosemestralni obrazovni program Social Media, Online PR & Community Manager u potpunosti je baziran na maksimalnom iskorišćavanju drušvenih mreža u profesionalne svrhe. 

Na njemu ćete naučiti sve od osnova digitalnog marketinga, preko kreiranja sadržaja, do automatizacije poslovnih procesa u vezi sa oglašavanjem u onlajn-svetu. Ovaj program koji možete pohađati onlajn ili tradicionalno najbolji je način da kroz praksu naučite sve principe vođenja onlajn-biznisa i da počnete sebe da  tretirate kao brend.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se