Online oglašavanje: vodič kroz internet reklamiranje

Online oglašavanje je veoma efektno, pa tako kompanije posvećuju posebnu pažnju ovom vidu promocije. Kako biste se upoznali sa ovom oblašću, predstavljamo vam vodič za reklamiranje na internetu.

reklamiranje na internetu

Da bi neka kompanija skrenula pažnju na svoj proizvod ili uslugu, neophodno je isplanirati određene promotivne aktivnosti. Prvo što nam padne na pamet jesu tradicionalni mediji poput radija, televizije, štampe. Ipak, sa razvojem internet usluga sve su popularnije promotivne metode na internetu. Ovaj vid reklamiranja ima brojne prednosti, a jedna od najznačajnijih je mnogo preciznije targetiranje publike. 

Ova mogućnost ne samo što olakšava komunikaciju sa idealnim potrošačima već i štedi novac. Ušteda dolazi tako što se budžet usmerava na metode oglašavanja koje zaista daju rezultate. Da bismo razumeli razliku, treba da znamo način funkcionisanja „klasičnih” medija. Uzmimo za primer reklamiranje na televiziji. Vi ne možete da birate ko će da vidi vašu reklamnu poruku, svako ko gleda taj program će videti. To nije slučaj kada je reklamiranje na internetu u pitanju.

Prednosti reklamiranja na internetu

U slučaju online reklamiranja imate mogućnost da se fokusirate isključivo na publiku koju ste definisali. To je možda i najveća prednost, iz koje proizlazi i bolji učinak za manji budžet u odnosu na klasične medije. Činjenica da sa relativno malo para, pa čak i besplatno, mogu da se ostvare zavidni rezultati dovela je do razvoja digitalnog marketinga, ali i do razvoja novih profesija. 

Ukoliko nemate iskustva sa ovim vidom promotivnih aktivnosti, veliku pomoć mogu da pruže internet marketing knjige. Nije slučajno što čak i iskusni profesionalci uvek kraj sebe imaju stručne knjige kako bi doneli pravu odluku. Imajte i na umu da reklamiranje na internetu ne mora da bude skupo, ali da mora da bude kreativno. Sadržaj (content) mora da bude u skladu sa ciljnom grupom, inače će efekat biti izuzetno slab. To važi za svaki oblik online aktivnosti, od besplatnih do plaćenih.

Ipak, pre svega je potrebno isplanirati buduće aktivnosti. Tome služi internet marketing plan, u kome se definišu ciljna grupa i tržište. Takođe je važno istražiti tržište, proceniti konkurenciju i njen udeo na tržištu. Tu su i procene rizika i poslovni izazovi koji se mogu očekivati. Kada se definiše cilj i ustanovi budžet, kreće se u realizaciju planiranih marketinških aktivnosti. Prvo što je potrebno uraditi jeste uspostaviti prisustvo na internetu.

1. Reklamiranje putem sajta 

Kada se vrši reklamiranje proizvoda i usluga, ali i prodaja preko interneta, prvo na šta pomislimo je sajt. U modernom poslovanju se podrazumeva da svaka ozbiljnija kompanija ima naprednu web prezentaciju. Pored osnovnih podataka o firmi, na sajtu se mogu pronaći informacije o proizvodima koji se nude, kao i njihova prodaja. Iako sajt više nije nezamenjiv usled pojave društvenih mreža, ipak je poželjno imati ga.

Za početak potrebno je znati kako napraviti sajt, dok će možda biti potrebno izraditi internet prodavnicu. Kada imate svoju web prezentaciju, potrebno je da se pozabavite kreiranjem sadržaja. Što je materijal kvalitetniji, to ćete biti bolje pozicionirani u Google pretragama. Na ovaj način ćete privući potencijalne mušterije, što je i cilj. 

Da biste se zaista našli na prvoj strani pretraga za željene ključne reči, potrebno je da naučite šta radi SEO ekspert. Na vama je da se potrudite da naučite više o optimizaciji sajta ili da taj deo posla poverite nekome. Poznavanje SEO osnova je svakako preporučljivo, jer je neophodno za uspeh nekog sajta.

Prednosti reklamiranja na internetu merenje posete sajtu 

2. Društvene mreže

Ukoliko želite da privučete pažnju internet korisnika, ne smete da zapostavite društvene mreže. Njihov uticaj je tako veliki da mnoge firme čak i nemaju sajt. To se naročito odnosi na mala preduzeća, koja svoje poslovanje zasnivaju na bliskom odnosu sa kupcima. Njih u tom slučaju najviše zanima kako zaraditi na Instagramu ili putem Facebooka. 

Kako postoji veliki broj društvenih mreža, postavlja se pitanje za koju se odlučiti. Ne postoji jedan tačan odgovor, jer mnogo toga zavisi od ciljne grupe i samog proizvoda koji želite da reklamirate. Izdvojićemo neke od najznačajnijih platformi:

  • Facebook – ima najveći broj korisnika, a nudi i visok nivo podešavanja reklamne kampanje. Uz dobro targetovanje publike, moguće je sa relativno malim budžetom ostvariti zavidne rezultate. Čak i bez budžeta, Facebook stranica proizvoda ili brenda omogućava direktnu komunikaciju sa potrošačima. Zbog svega navedenog, ovu mrežu treba maksimalno iskoristiti.
  • Instagram – fotografije i kratki video-sadržaji su ovde glavni način komunikacije i značajno je olakšavaju. Zato i ne čudi što mnoge proizvode možete da nađete baš na ovoj mreži. Uspešno reklamiranje na Instagramu podrazumeva i saradnju sa nekim od influensera. Reč je o poznatim ličnostima koje imaju svoje pratioce i koje često zarađuju upravo od promovisanja proizvoda i usluga. Naravno, možete i sami da kreirate stranicu na kojoj ćete reklamirati, pa čak i prodavati proizvode. 
  • YouTube – slično kao i Instagram, YouTube ima više načina za reklamiranje. To mogu da budu oglasi koji izlaze na nekom videu, možete sami da snimite video-sadržaj ili da angažujete influensera. Sve zavisi od ciljne grupe, ali i budžeta koji imate na raspolaganju.
  • LinkedIn – iako po broju korisnika ne može da se meri sa drugim društvenim mrežama, reklamiranje na njemu može često biti efektnije. Kako je reč o platformi koja okuplja poslovne ljude, ne postoji bolje mesto na internetu za uspostavljanje saradnje. Plaćenim oglasima, ali i direktnim kontaktiranjem sa korisnicima, možete doći do budućih poslovnih partnera, novih kolega, kao i kupaca proizvoda. 
  • Forumi – reč je o društvenim platformama poput reddita, gde se okupljaju verni fanovi filmova, igara, muzike itd. Komunikacija sa njima može da bude odlična reklama. Naime, ako verne fanove pridobijete na svoju stranu, oni će drugima pričati o vama, šireći pozitivne komentare. 

Svaka društvena mreža ima svoje prednosti koje bi bilo dobro iskoristiti. Dobra stvar je što reklamiranje na društvenim mrežama ne mora da košta ni dinara. Naravno, za najbolje rezultate potrebno je uložiti određeni budžet u reklamne kampanje.

3. Google oglašavanje

Ako želite da vaš sajt bude u samom vrhu internet pretraga, jedan od metoda je PPC marketing. Reč je o vrsti plaćenog reklamiranja prvenstveno u okviru Google servisa. Postoje i drugi servisi poput Binga, Yandexa, Microsoft AdCentera, ali Google je ubedljivo najpopularniji. 

Google Ads je najveća mreža za Pay-per-Click reklamiranje, budući da ima najveću bazu potencijalnih korisnika. U ovom slučaju, oglašivači definišu ključne reči u okviru kojih žele da se pojave njihovi oglasi u formi sponzorisanih linkova (Sponsored Links) u rezultatima Google pretrage. 

Plaćeno reklamiranje se može realizovati učešćem u velikom broju različitih programa poput Pay-per-Click i Pay-per-Impression programa, ili prijavljivanjem sajta na link direktorijume. Osim toga, treba ukazati na različite modele za naplatu online oglašavanja, od kojih su najpoznatiji:

  • Cost-per-Thousand (CPM) – kompanija plaća sajtu 1.000 prikazivanja reklame u formi banera, floating banera, video-oglasa i sl.; 
  • Cost-per-Click (CPC) – naplaćuje se svaki klik korisnika na reklamu;
  • Cost-per-Action (CPA) – cena po akciji koju izvede korisnik na sajtu;
  • Cost-per-View (CPV) – naplaćuje se svako puštanje reklame korisniku.

Izbor načina oglašavanja zavisi i od samog cilja oglašivača. Neke opcije su bolje za pospešivanje prodaje, dok neke druge potenciraju zastupljenost brenda na velikom broju sajtova. Na ovaj način se obezbeđuje prisutnost brenda, čime se učvršćuje njegova pozicija na tržištu.

4. Direktni marketing

Direktni marketing se još naziva i marketing jedan na jedan (one-to-one), aktivno oglašavanje ili vođeni marketing. To ukazuje na njegovu glavnu osobinu – neposrednu komunikaciju sa kupcem. Za razliku od klasičnih metoda jednosmerne komunikacije na relaciji prodavac–kupac, direktni marketing se oslanja na dvosmernu (interaktivnu) komunikaciju.

Glavna metoda koja se koristi za ovakvo reklamiranje na internetu je e-mail marketing. Iako mnogima zvuči zastarelo, ovaj vid komunikacije sa potrošačima je i dalje jedan od najefikasnijih. Zbog toga čak i velike kompanije i dalje komuniciraju sa kupcima slanjem newslettera i drugih vrsta emailova. Naravno, prvo je bitno kreirati mailing listu, tj. spisak korisnika i njihovih emailova. To se vrši kroz razne kampanje, gde se potrošačima nude benefiti ukoliko ostave svoje podatke. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se