Kako zaraditi na Instagramu

Instagram je za vrlo kratko vreme prešao put od jednostavne platforme ze deljenje fotografija do vrhunskog mesta za zaradu. Saznajte kako da zarađujete od Instagrama i da li je potrebno da postanete influenser da biste uspeli.

Kako zaraditi na Instagramu

Za razliku od većine drugih društvenih mreža, Instagram je najdalje otišao kada je e-commerce u pitanju. Iz tog razloga se na ovoj društvenoj mreži može videti veliki broj poslovnih rešenja. Sama činjenica da mnogi uspešno posluju na ovoj mreži daje pozitivan odgovor na pitanje – kako zaraditi na Instagramu. 

Naravno, kao i u svakom poslu, i u ovom slučaju neophodno je da prepoznate šta je to što ćete prodavati, tj. koje se poslovno rešenje najviše isplati. Da biste uopšte počeli, potrebna vam je dobra ideja na osnovu koje ćete privući korisnike, vaše buduće klijente. Postoje mnogi uspešni modeli poslovanja na Instagramu, ali svi oni se zasnivaju na dobroj ideji i načinu na koji se ona sprovodi.

Jasno je da ne možete svima udovoljiti, a to ne treba ni da vam bude cilj. Bitno je da znate šta i kome prezentujete, zbog čega je marketing na društvenim mrežama od ključne važnosti. Kako biste lakše shvatili kakve mogućnosti imate pred sobom, pomoći ćemo vam da rešite dilemu zvanu – zarada na Instagramu.

Kako da budete primećeni na Instagramu

Ukoliko želite da budete primećeni kako biste privukli pažnju pratilaca, tj. potencijalnih klijenata, potreban je poseban pristup. Rečenica „budite to što jeste” često nije primenjiva na Instagramu. Putem poslovnog naloga ne obraćate se prijateljima, već nepoznatim ljudima, kojima prodajete svoj imidž (i proizvod). 

Skrenite pažnju na sebe i svoje objave

Izuzetno je važno da doprete do publike i tu dolazimo do važnog termina – reach. Reč je o podatku koji govori do koliko ljudi ste doprli svojim postom. Ukoliko je vaša objava interesantna, ona će se više prikazivati na feedu korisnika. Do fanova ćete dolaziti, pre svega, preko upotrebe heštega (#) i prave ključne reči. 

Ova mreža omogućava da pratite određene pojmove na osnovu heštega, što olakšava put do korisnika. Ipak, kako su neke reči popularnije od drugih, može se desiti da budete „zakopani” i neprimećeni. 

Opišite dobro sebe i svoj biznis 

Nakon što neko dođe na vaš profil privučen sadržajem, poželeće da sazna ko stoji iza objava. Ove važne informacije treba da stoje već na početku profilne strane kod linka za vašu stranicu. Važno je da ukratko kažete ko ste i čime se bavite i da pritom zainteresujete posetioca da klikne na link.

Ako nemate sajt, na ovo mesto stavite kontakt kako bi neko mogao da naruči proizvod ili se bolje upozna sa uslugom koju nudite. Mnogi smatraju da emotikoni dosta pomažu u ovom slučaju jer izgledaju vizuelno dopadljivo, olakšavaju objašnjavanje i snalaženje na strani, ali i deluju atraktivno.

Angažujte pratioce

Vaš cilj, za početak, treba da bude bar 1.000 pratilaca, kako bi se iz te grupe izdvojili oni koji će nešto zaista i kupiti. Naravno da su korisni svi pratioci, dok god se uklapaju u vašu ciljnu grupu. Čak iako nisu kupili ništa (za sada), oni su korisni za vaš biznis ukoliko su aktivni, tj. ako lajkuju i komentarišu objave, taguju prijatelje i generalno šire pozitivnu priču o vama.

Upravo će vam ponašanje pratilaca govoriti da li je neki post bio dobar, tj. da li je pravac kojim idete dobar. Ako su pratioci angažovani na vašim postovima, to znači da ste uspeli da ih zainteresujete. To je čak i važnije od prostog lajkovanja, gde je neko posvetio delić sekunde i tapnuo na „srce”. 

Aktivnost je po pravilu veća ukoliko u komentaru slike postavite neko pitanje ili zatražite stav od pratilaca. Ukoliko je aktivnost slaba ili nepostojeća, to značli da nešto niste radili kako treba. Naravno, u zavisnosti od poslovnog modela i proizvoda koji nudite možda vam i ne treba armija pratilaca. 

Ako promovišete npr. IT kurs i imate ograničen broj mesta za polaznike, biće vam dovoljno da se javi nekoliko desetina pratilaca. Međutim, ako prodajete neki masovni proizvod, u interesu vam je da vas prati što veća publika. Nekada je 100 aktivnih korisnika korisnije od 1.000 pasivnih posmatrača.

Fotkanje za Instagram

Objavljujte redovno sadržaj

Da biste ostali „u kontaktu” sa svojim pratiocima, ali i privukli nove, potrebno je da redovno objavljujete interesantne postove. To znači da vaše fotografije i video-snimci treba da zaintrigiraju pratioce kako bi se posvetili njima i iščekivali nove stvari od vas. Ne zaboravite da je Instagram, pre svega, društvena mreža i da je određeni nivo prisnosti sa publikom obavezan.

Optimalno je da postavljate jedan kvalitetan post dnevno, mada i nekoliko njih neće škoditi. Na ovaj način ćete navići posetioce na vaš sadržaj, na koji će reagovati, a zauzvrat će se i češće pojavljivati na news feedu. Pored „koliko” važno je i „kada” kako bste na pravi način iskoristili povećanu angažovanost vaših pratilaca. 

Zbog toga je važno da budete upoznati sa navikama ciljne grupe korisnika. Ako su vam bitni tinejdžeri, onda ćete objave usklađivati sa vremenom kada putuju u školu ili idu kući, kada im je veliki odmor ili kada su slobodni od obaveza. Generalno su večernji sati i vikend posećeniji od radnog vremena.

Načini zarade na Instagramu

Definitivno je moguće odlično zarađivati putem Instagrama, a od vas zavisi kako će ovo poslovanje izgledati. Ipak, pre nego što kreirate poslovni plan i počnete da stvarate sadržaj (i proizvode), potrebno je da znate kako zaraditi na Instagramu. Postoji nekoliko glavnih načina koji donose prihode. Od načina zarade će zavisiti i kompletno poslovanje, kao i vaš način komunikacije sa korisnicima.

Prodaja sopstvenog proizvoda

Prodaja originalnih proizvoda putem Instagrama nije nova stvar. Ipak, ovaj način poslovanja je dobio na popularnosti, a čak smo i mi u regionu svedoci razvoja ovog načina rada. Ukoliko niste iskusni sa digitalnim marketingom i metodama promocije na društvenim mrežama, propustićete priliku da brzo ostvarite profit. 

Ali dobra stvar je što ćete i bez velikog iskustva, a sa odličnim proizvodom i kvalitetnim objavama, svakako pronaći put do potencijalnih kupaca. Još jedna olakšavajuća okolnost jeste to da vam za određene vrste proizvoda neće trebati sajt, već ćete Instagram koristiti kao svojevrsni katalog. Na ovaj način čete donekle biti vezani za Instagram, ali, sa druge strane, nećete morati da vodite sajt.

Preprodaja proizvoda 

Poznatiji i kao affiliate program, možete da razvijete svoj biznis tako da kroz objave predstavljate tuđe proizvode. Ovo je jedan od jednostavnijih načina poslovanja jer praktično ne proizvodite ništa, već samo vodite Instagram nalog. I dok je ovo poslovanje odlično za nekog početnika, sa razvojem poslovanja možete se suočiti sa problemima. 

Kako vi niste zaduženi za pošiljke, možete se desiti da one ne stignu do kupca, da stignu pogrešni paketi ili je potrebno dosta vremena da se isporuče. U tim slučajevima će se kupci žaliti vama iako ne možete ništa da uradite po tom pitanju. Rešenje je u samostalnom poslovanju, gde ćete se osloniti na marketing na Instagramu.

Sponzorisani postovi

Najveća zarada na Instagramu dolazi od sponzorisanih postova. Ipak, da bi vam neka kompanija plati da je promovišete na nekoj svojoj fotki, potrebno je da dokažete da ste populani. Drugim rečima, treba da postanete influenser sa velikim brojem pratilaca. Važno je da želje fanova budu u skladu sa potrebama klijenata kako bi vaš post imao efekta.

Ovim načinom zarade bave se najpoznatije ličnosti na ovoj mreži, pa tako cena reklamiranja na Instagramu nekog proizvoda može da ide i do 500.000 dolara po postu! Jasno je da je put do ove zarade velik (i skoro nemoguć), ali može da vam promeni život ukoliko uspete da se probijete. Mnogi influenseri su svoju reputaciju stvorili na drugim mestima (rijaliti šou-programi, filmovi, sport, svet mode…) i često im je Instagram samo još jedna platforma za promociju.

Prodaja fotografija

Ukoliko se bavite fotografijom amaterski ili profesionalno, Instagram predstavlja veliki izazov. Da biste počeli da zarađujete od svojih fotki, potrebno je da svoj nalog povežete sa određenim sajtovima za prodaju. Pomoću njih možete da ponudite svoje usluge, dok Instagram predstavlja svojevrsni portfolio, tj. izložbu radova. 

Zahvaljujući sajtovima kao što su Lobster ili Snapwire, moguće je prodavati fotke koje ste koristili samo amaterski. Sajtovi su praktično foto-agencije koje prodaju fotografije sa vašeg Instagrama. Cena se obično kreće oko 5 dolara po kupljenoj fotki, ali zarada može da bude i višestruko veća, uz malo sreće.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se