Vodič kroz marketing na društvenim mrežama

Društvene mreže su od svoje inicijalne uloge koja se primarno ticala održavanja komunikacije među privatnim korisnicima sve do danas prešle dugačak put. Facebook, Twitter, Instagram i ostale platforme odavno predstavljaju standardni teren za marketinške aktivnosti. Marketing na društvenim mrežama danas je obaveza i malih i velikih preduzeća, a vođenje korporativnih profila deo je poslovanja gotovo svake kompanije. 

najbolje društvene mreže za internet kampanje

Oglašavanje putem društvenih mreža nije preskupo, a može biti veoma učinkovito. Ukoliko se prilikom promocije pridržavate saveta stručnjaka za vođenje poslovnih naloga, uz relativno mala ulaganja možete postići rezultate koji nadmašuju oglašavanje skupim televizijskim reklamama ili bilbordima.

Osnovna pravila za online promotivne aktivnosti

Predstavljamo vam osnove koje će vam pomoći da ostvarite zacrtane ciljeve i promovišete svoje poslovne profile na društvenim mrežama na što efikasniji način. Uz savete koji slede steći ćete bolji uvid i u internet marketing generalno, pa možete da postanete npr. online PR manager ili community manager.

Objavljujte sadržaje u idealno vreme

Svaka društvena mreža ima pravo vreme za objavu. Iako je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću tvrditi koje je najbolje vreme za objavljivanje postova na društvenim mrežama, višegodišnja analitika je pokazala da ipak postoje termini koji daju veće šanse za uspeh objave. 

Tako je, primera radi, na Twitteru najbolje vreme za objavu od 13 do 15 časova, dok je na Facebooku nove sadržaje najbolje objavljivati između 13 i 16 sati. Za LinkedIn se preporučuje objavljivanje u jutarnjim satima, dok je idealno vreme za objave na YouTubeu između podneva i 15 časova.

Rod korisnika može igrati ulogu u planiranju termina objave. Statistika je pokazala da su kasno noću na društvenim mrežama žene aktivnije od muškaraca. 

S druge strane, kada je u pitanju idealan dan za objavu, istraživanja pokazuju da je četvrtak efikasniji od ostalih dana u nedelji. Za one koje koriste YouTube u promociji svog brenda preporučuje se uz četvrtak i petak kao dan kada treba objavljivati, dok bi, što se ove mreže tiče, ponedeljak i utorak trebalo izbegavati.

Testirajte ove tvrdnje prilikom narednih objava i pratite rezultate. Možda ciljna grupa kojoj se obraćate ima drugačije navike. Pratite njihove reakcije i ustanovite kada vaše objave najviše izazivaju njihove reakcije.

Ne objavljujte previše sadržaja na dnevnom nivou

Kada je marketing na društvenim mrežama u pitanju, važno je znati da korisnici ove platforme pre svega koriste za kontakt sa prijateljima i porodicom. Iako se mreže poput Instagrama koriste za pregled raznih ponuda, informisanje o proizvodima i uslugama i dalje je na drugom mestu.

Zato nemojte preterivati sa napadnim sadržajima koji promovišu vaš brend. U protivnom, može vam se desiti da izgubite inače zadovoljnog korisnika.

Za većinu društvenih mreža moguće je primeniti pravilo manje je više. Kompanija Buffer Social dala je grubu procenu o preporučenoj učestalosti objava. Po njihovom mišljenju, na Facebooku ne bi trebalo objavljivati više od dva puta dnevno. Na Twitteru je maksimum tri, dok su korisnici Pinteresta nešto tolerantniji. Na ovoj platformi moguće je nove sadržaje postavljati do pet puta dnevno.

Luiza Mejers, ekspert za marketing na društvenim mrežama, ne preporučuje više od dva dnevna posta na Instagramu, a savetuje korisnicima da se ograniče na tri posta nedeljno. Što se LinkedIna tiče, jedna objava dnevno je maksimum.

Ne objavljujte iste postove na različitim društvenim mrežama

Svaka društvena mreža ima drugačiju svrhu. Shodno tome, one okupljaju različitu publiku i komuniciraju različitim jezicima. Ukoliko, za početak, ustanovite gde se okuplja vaša ciljna grupa, bićete na pola puta da sprovedete odličnu marketinšku kampanju. 

Primera radi, reklamiranje konsultantske kuće na Instagramu ili Pinterestu neće imati značajnog efekta, jer ovo nisu mesta gde korisnici žele da se informišu o takvim uslugama. Njihova zajednica se okuplja drugde, primera radi na LinkedInu.

Sa druge strane, svaka društvena mreža ima svoj jezik komunikacije. Tako postovi na Facebooku moraju sadržati sliku, jer vizuelni materijal inspiriše korisnike najpopularnije društvene mreže da lajkuju objavu, što je čini vidljivijom većem krugu korisnika. To je posebno bitno kada je marketing na Instagramu u pitanju. Na Twitteru je situacija nešto drugačija. Ovde je tekstualni sadržaj od ključne vrednosti.

Ukoliko imate vrednu objavu koju želite da promovišete na svim kanalima, onda je morate prilagoditi različitim društvenim mrežama. Ton komunikacije i vizuelni kvalitet ne smeju da budu isti na različitim platformama. U protivnom, ni najzanimljivija vest neće postići adekvatan rezultat.

objavljivanje posta na Instagramu

Povećajte broj pratilaca plaćenom reklamom

Vođenje poslovnih profila na društvenim mrežama uz detaljno osmišljen plan može besplatno dovesti do stvaranja pripadnosti određenom brendu kod širokog kruga ljudi. Ali ukoliko je vaš cilj da proširite krug svojih potencijalnih klijenata, mala ulaganja mogu biti višestruko isplativa. 

Iako primarna funkcija društvenih mreža nije oglašavanje, reklame na njima su često efektnije od objava na platformama poput Google ads. Plaćanje reklamnih oglasa na najposećenijim društvenim mrežama će učiniti da vašu reklamu vide i oni koji vas do tada nisu pratili preko vaših profila.

Plaćene, a pogotovu „pojačane” (boost) objave na društvenim mrežama povećavaju vidljivost, i to posebno kod onih korisnika koji spadaju u ciljnu grupu kojoj želite da se obratite. Precizno targetiranje će vam omogućiti da upravo profilisanoj publici od interesa plasirate svoje poruke.

Budite neformalni u komunikaciji

Veliki broj brendova danas je prisutan na kanalima kao što su Snapchat ili Instagram Stories. U pitanju su mesta gde je komunikacija, za razliku od one posredstvom web stranice, manje formalna i odmerena – prilično je direktna.

Ma kako ozbiljan bio brend koji predstavljate, potrudite se da u ovakvom okruženju ne odudarate rigidnošću. Naprotiv, pokušajte da budete opušteniji i plasirajte manje formalne oglase. Revidirajte ton komunikacije i poruke tako da suština ostane netaknuta, a način bude prilagođen očekivanjima publike na određenoj društvenoj mreži.

Obavezno uključite Instagram u svoju strategiju

Instagram predstavlja nezaobilazan deo digitalnog prisustva svakog brenda. Portal „Social Times” tvrdi da je interakcija sa brendom na Instagramu mnogo veća nego na Facebooku i Twitteru.

U pitanju je platforma na kojoj korisnici najradije prate svoje omiljene brendove. Zato se potrudite da se kroz razne mogućnosti koja ova platforma pruža (poput Instagram Stories) povežete s klijentima brenda koji zastupate.

Uvek mislite na ciljnu grupu

Kada osmišljavate sadržaje, trudite se da uvek postavite pitanje: šta moja ciljna publika dobija ovim sadržajem? Uvek mora postojati neka vrednost – za njih, ne za vas kao predstavnika kompanije. 

Činjenica da imate pratioce znači da ste u stanju da naslutite šta im je važno. Nastavite da negujete to razumevanje za njihove potrebe, odnosno probleme, i sadržaj koji objavljujete neće omanuti.

Iskoristite društvene mreže za prikupljanje kontakata 

Za efikasan marketing na društvenim mreža izuzetno je važan proces prikupljanja kontakata. Imajte na umu da je vrednosti ovih kontakata višestruka, pa čak prevazilazi kampanje na socijalnim platformama. Naime, kontakti koje putem mreža nisu isključivo u vezi sa promocijom koju ćete raditi putem društvenih mreža. Kasnije ih možete iskoristiti za druge načine oglašavanja, kao što je, primera radi, reklamiranje putem e-mail marketing kampanja. 

Uprkos nekim predviđanjima da će e-mail s vremenom izgubiti na značaju, marketing preko elektronske pošte, kako tvrdi istraživanje konsultantske kuće McKinsey, učinkovitiji je više desetina puta od reklamiranja putem društvenih mreža. Pametni mobilni telefoni omogućili su korisnicima da u svakom trenutku mogu da provere svoju poštu, što je i pomoglo da e-mail opstane kao bitan marketinški alat. Stoga, od njega ne treba odustati, a društvene mreže u ovom slučaju predstavljaju vaš alat za prikupljanje kontakata.

marketing na društvenim mrežama

Automatizujte proces objava i smanjite potrošeno vreme

Kako se broj društvenih mreža povećava, tako se i izazovi s kojima se susreću profesionalci koji vode korporativne profile umnožavaju. Ukoliko sami upravljate sa više kompanijskih naloga na društvenim mrežama, koordinacija objava i monitoring uspeha mogu predstavljati veliki problem.

Zato danas morate koristiti alate za zakazivanje objava i praćenje rezultata. Kako biste u moru opcija lakše pronašli pravu za sebe, u nastavku sledi nekoliko predloga.

Za automatizaciju objava na Facebooku, Twitteru, LinkedInu i Instagramu uz praćenje analitike možete koristiti Smart Queue. S druge strane, specijalizovana za Instagram, aplikacija Later daje vam mogućnost da objave zakazujete i za Pinterest i Facebook. 

Univerzalan, a potpuno besplatan kompleksan program za zakazivanje, analitiku i praćenje novosti, koji vredi probati, jeste legendarni Hootsuite.

Ukoliko sarađujete sa više klijenata s kojima morate da komunicirate, a vodite mnoštvo profila, za vas je idealan alat Sendible. Pored zakazivanja objava, praćenja analitike i održavanja komunikacije sa kljentima, pomoću ovog softvera za svoje klijente možete dodatno generisati izveštaje.

Koristite „tarabe” (hashtag)

Hashtag je jedan od elemenata koji vas stavlja na mapu i pomaže sticanju novih pratilaca. Zato ga morate koristiti u poslovnoj komunikaciji.

Idealan hashtag bi morao da zadovolji dva kriterijuma. On bi, najpre, trebalo da bude usklađen s vašim sadržajem, a zatim i da pripada kategoriji hashtagova u trendu (trending).

S druge strane, ne smete preterivati u njihovom korišćenju. Ovi simboli skreću pažnju i traže od korisnika da se fokusiraju na njihovo tumačenje. Previše hashtagova će sakriti poruku koju želite da prenesete.

Uvek odgovarajte na pitanja korisnika i njihove komentare

Istraživanje kompanije Sprout Social pokazalo je da 32% korisnika očekuje da od brenda kome su se obratili odgovor dobije za najviše 30 minuta. Pritom, 24% njih odgovor očekuje u ovom roku bez obzira na vreme kada su stupili u komunikaciju – bio to vikend, praznici ili gluvo doba noći.

Zato, dok se ne steknu uslovi da angažuje asistente, dobar social media manager mora biti spreman da neko vreme funkcioniše kao korisnički servis. Ovo su bila samo neka od osnovnih pravila oglašavanja i vođenja poslovne komunikacije na društvenim medijima koje možete u svojoj strategiji primeniti već danas.

Postanite ekspert za marketing na društvenim mrežama

Iako su Facebook, Instagram i druge platforme osmišljene tako da ih bez obuke mogu koristiti milioni ljudi širom sveta, za marketing na društvenim mrežama je neophodno specifično znanje.

Stručnjaci koji znaju kako da predstave određeni brend na društvenim mrežama njihovim korišćenjem mogu doprineti postizanju boljih poslovnih rezultata u odnosu na mnoge druge vrste oglašavanja. Baš zbog toga kompanije za marketing na društvenim mrežama isključivo angažuju obrazovane eksperte. 

Dvosemestralni obrazovni program Social Media, Online PR & Community Manager na ITAcademy vodi do sertifikata i zvanja koji će vam pomoći da brzo pronađete posao kao menadžer društvenih medija. U zavisnosti od svog užeg interesovanja, po završetku ovog programa možete postati Digital Relationship (Influence Marketing) Manager, Web/Digital Communications Manager, Online PR & Community Manager ili Online PR & Social Media Strategist. Ukoliko sebe vidite kao nekog ko za velike brendove vodi komunikaciju na društvenim mrežama, ovaj program može biti prva stepenica ka karijeri koju priželjkujete.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se